Rajd Subaru 2008

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez artek76 » niedziela, 6 lip 2008, 16:48

kowar napisał(a):
kremer napisał(a):(...)i dobrze zrobili skoro dzialy sie cuda to sie bali skandalu

hmm, czy dobrze zrobili? Jak dotąd rajdy odwoływano przede wszystkim z powodu tragedii, kiedy ktoś zginął.
Inna sprawa, że może rzeczywiście organizatorzy nie panowali nad sytuacją i ów słynny już "koordynator" z ramienia policji widząc co się dzieje wolał to przerwać, żeby nie doszło w końcu do tragedii... No bo co myślec o planie zabezpieczenia, jeśli się obejrzy nagranie z wypadków w Siekierczynie. Co kur** robili ci ludzie na oporze? Dlaczego stali tam po pierwszym dzwonie, kiedy wyleciał Markowski? A potem jeszcze ogląda się wypowiedzi pana Skutty - delegata ds publiczności, który mówi, że on problemu nie widział i wszystko było ok. Przypominam, ze delegat objeżdża każdy odcinek w jednym z samochodów z naklejkami PZM.

a ja powiem co usłyszałem od safy na oes tarnawa w 3 przejezdzie: pytamy sie grzecznie pani z safety:
JA: gdzie mozna stac i mozna dobrze widziec???
safety: stojcie tu gdzies jak przejada zera mozna sie przniesc w koperte.
JA: czy powie pani to do kamery?????
safety: coooooooooooooooo?? przeciez wszyscy tak robia i smiech .........

Wiec teraz nie dziwie sie ze delegaci nic nie widzieli złego w zabezpieczeniu rajdu bo faktycznie do zerowek było jako tako a potem to juz koszmar zwłaszcza "media" latali po oesie gdzie chcieli.

P.S. Pan Oziebło w rozmowie z rmf : "najlepiej zabezpieczony rajd w Polsce ."
Żenada panie dyrektorze chyba pan nie był na polskim . No chyba ze polski to juz nie eliminacja MP :roll: ? :arrow:
Ostatnio edytowano niedziela, 6 lip 2008, 17:53 przez artek76, łącznie edytowano 1 raz
artek76

Postprzez mortonrally » niedziela, 6 lip 2008, 16:53

hehe no z tym najlepiej zabezpieczonym rajdem to ma poczucie humoru. Wystarczy popatrzec na kilka filmików na youtube i juz policja ma dowody na zabezpieczenie. np Dzwon Cieślara o ile mi wiadomo na "przestrzale" koperta powinna wynosic 50m
POGANUS ; WALDEK ; ADAŚ -- GOOO !!!!!!!!!!!!
Obrazek
mortonrally
N3

Postprzez D@MI@N17 » niedziela, 6 lip 2008, 17:05

powiedzenie o dobrym zabezpieczeniu to grubo na wyrost .
byliśmy ustawienina wyjsciu z zakrentu bo tam była taśma,co z tego że z drugiej strony było bezpieczniej nie było taśmy nie ma stania :}
D@MI@N17
N2

Postprzez jazzzy » niedziela, 6 lip 2008, 17:06

mortonrally napisał(a):popatrzec na kilka filmików na youtube i juz policja ma dowody na zabezpieczenie.

ztcw to policja nie jest przede wszystkim od zbierania dowodow po fakcie tylko od prewencji i po to jezdza zeby widziec gdzie organizator zawalil
i najwyzej nie odebrac odcinka
jazzzy
N3

Postprzez DonCorrado » niedziela, 6 lip 2008, 17:08

Ten dzwon Cieslara to masakra ... co za cymbały tam stały? Zero myślenia, a potem wszystko na organizatora idzie jak sie coś stanie.

Te dialogi w tle też nie złe, choć koleś mądrze mówi, żeby nie wychodzić, no ale tradycyjnie ... się musi pojawić ...

Rozbawiło mnie to ...

"Co On to ... zrobił?"

Takie są niestety rajdy, coraz bardziej chamskie ... i nie mówie tutaj o tym filmie ale ogólnie ...

Sam biedny safeciarz sam nie zdziała, ale jak sie kilku zbierze to kozaki, sami nie wiedza gdzie stać, a komuś będą rozkazywać co jeździ na każdy rajd i wie co i jak, w dodatku go jeszcze zobrażaja
DonCorrado
A6

Postprzez artek76 » niedziela, 6 lip 2008, 17:09

Tak ale teraz maja dowody ze podjeli słuszne decyzje i wykreca sie sianem :( teraz nikt nie bedzie winny bo juz przerzucanie winy z oraganizatora na policje i z polcji na organizatora a potem ble ble ble....... i nic sie nie zmieni :evil:
artek76

Postprzez Anonymous » niedziela, 6 lip 2008, 17:31

Panowie! Ja mam lepszy motyw! :( Idąc na przedwczorajszy os Tarnawa, tuż po wypadku Skrzywana... Gdzies w polowie os-u jest punkt SOS tuż kolo kościoła. ok, ide ide jakieś 300 m za kościołem jest taki żółty namiot(safeciarze, taki piknik) my przeszliśmy, a za nami idzie kamerzysta. Przechodzi koło tego namiotu, patrzy sie na ten namiot i woła do nas: ''Panowie, pomożecie?!'' Nagle biegnie na niego nawalony safeciarz z pięściami: ''Coś ci sie ***** nie podoba ****?! Jak Ci zapier**** to nie wstaniesz!!'' I tak wkółko z buta, pięściami... ;/ wkońcu sie uspokoił gdy koledzy go uspokajali...

Zabezpieczenie, safecierze... dno!! Nie byłem na gorszym rajdzie!!!! :/ Nie chciałem robić zdjęcia temu ekhem.. safeciarzowi bo by napadł także na nas. W dodatku mieli 2 skrzynki piwa, grill. eh..
Anonymous

Postprzez jazzzy » niedziela, 6 lip 2008, 17:50

wrc_krakow napisał(a):Nie chciałem robić zdjęcia temu ekhem.. safeciarzowi bo by napadł także na nas. W dodatku mieli 2 skrzynki piwa, grill. eh..

w takich sytuacjach powinno sie bezwzglednie wezwac policje a typa wywiezc na izbe wytrzezwien bo stanowi zagrozenie dla siebie oraz innych
jazzzy
N3

Postprzez mortonrally » niedziela, 6 lip 2008, 19:18

co tu duzo mowic, dzwon Cieślara też WIELKI fart gdyby auto nie schaczylo sie o slupek od barierki to by sie odbilo i zgarneło tego gościa z czarnym parasolem oraz osobe obok no i radiowoz tez by sie chyba nie ustrzegł
POGANUS ; WALDEK ; ADAŚ -- GOOO !!!!!!!!!!!!
Obrazek
mortonrally
N3

Postprzez majkos » niedziela, 6 lip 2008, 19:34

No to może po tych ostatnich postach, zdjęciach, filmach parę osób z tego forum poczyta sobie jakie głupoty pisali wcześniej i następnym razem, gdy będą chciały coś napisać to zastanowią się dwa razy. Albo nawet trzy..... Jeśli chodzi o ustawienie stref dla kibiców i "wyszkolenia"safeciarzy, to na tym rajdzie była beznadzieja jakich mało. Cud, że nikt nie zginął, a decyzja policji zapobiegła następnej tragedii w polskich rajdach. A kto nie był i nie widział, niech głosu nie zabiera na ten temat.
Pozdrawiam
Zostań fanem MAJKOS RTP na facebook'u
majkos
A5

Postprzez Andrzej » niedziela, 6 lip 2008, 19:46

Niedźwiedź napisał(a):Prolog dla Buffiera....
tego jeszcze nie było.... na samym prologu zyskać 6sek przewagi...
Rajd się chyba już kończy :lol:

I wykrakałeś... :D .Co do organizacji mógłbym tylko narzekać ale napisze tylko o kilku najbardziej rażących ,,niedociągnięciach''.

po 1: Na OSie (w piątek- Tarnawa, w sobotę- Ujanowice, na każdym na 700m po stracie) mieliśmy być o 4.00 rano.Taśmowanie swojego punktu zajęło każdemu z nas góra godzinę.Potem czekało nas kilka godzin bezsensownego czekania ,do godziny gotowości.Dodam,że w sobotę,po rajdzie mieliśmy jeszcze pinad 200km do zrobienia do Gliwic, co dla kierowców ,biorąc pod uwage wstawanie o 2.00 w nocy,w piątek i sobotę,było prawdziwą katorgą.

po 2: Brakowało gwizdków.

po 3: Zdarzali się na OSach sekcyjni ,którzy nie byli na rajdzie nigdy,lub byli 1 raz :shock: I jak ja mam takiej osobie zaufac i dzwonić do niej w razie jakiegoś zdarzenia?

po 4: Safeciarze którzy nie mieli zielonego pojęcia co mają robić (w szczególności z Krakowa) ,zapomionali zamykać drogi,pozwalali stać w kopertach ,no masakra.

po 5: policja.Nie wiem po co nam przydzielali funkcjonariuszy,którzy nie robili kompletnie nic.Dla przykładu popdchodzę do koleżki,który stanął sobie w kopercie i mówię mu ,żeby się przeniósł w inne miejsce ,za taśmę.On nic.Powtarza raz,drugi,trzeci,czwarty- nic.A policjant stoi zaraz obok i.... też nic :? Nawet nie popatrzył na kolesia.

po 6. szachownica jeżdziła jak jej się podobało - raz przed K ,raz po K.

Po7. Co do wesela, to nic do ich przejazdu nie mam.Wyjechali w towarzystwie policji zaraz po PZMotce.Jak przejechali jechała znowu policja,potem zerówa i RSMP.

po 8. Zero łączności na oesach.Nikt nic nie wiedział.

Tyle narzekania.Teraz to co mi się podobało.

-.Przeuprzejmi miejscowi.Przynosili nam parasole ( w piątek lało od 4.00 do 18.00 bez przerwy). Kawę ,jedzenie itp. :D

- Super Bouffier,Kajto i Bębny.Co do PZM- Czołówka super i potem biały Pug 206.Przeszedł na moim punkcie,na Ujanowicach takim ogniem,że modliłem się ,żeby gdzieś nie wydzwonił.

I na koniec:
Nie mam ochoty więcej jeżdzić na rajdy do Krakowa, szczególnie jako zabezpieczenie :? .Tylko trasy były fajne.
www.msg-rally.pl
Andrzej
A6

Postprzez schwepes » niedziela, 6 lip 2008, 19:58

Andrzej napisał(a):po 4: Safeciarze którzy nie mieli zielonego pojęcia co mają robić (w szczególności z Krakowa) ,zapomionali zamykać drogi,pozwalali stać w kopertach ,no masakra.

Na trasie prologu, ok 1,5h przed startem, widziałem 3 dziewczyny, a raczej dziewczynki :roll: , w kamizelkach safety. Na oko miały max. 14 lat. Więc jak tak ma wyglądać zabezpieczenie, to się temu wszystkiemu nie dziwię. No chyba, że to był jakiś żart.
schwepes
A6

Postprzez Gucio » niedziela, 6 lip 2008, 20:04

To może teraz ja się wypowiem.
Na wstępie powiem, że na terenie Małopolski jestem na rajdzie po raz OSTATNI ( za wyjątkiem Memoriału w Wieliczce)
Otóż moje bliskie spotkania z safety i policją przerosły najśmielsze oczekiwania, że nie można być już większym DEBILEM.
Sam fakt zamykania dróg dojazdowych do oesów dobry kilometr czy więcej przed nimi jest pomysłem poronionym. Dochodziło do tego, że nawet my jako "media" musieliśmy się wykłócać o wjazd dalej gdzie w biurze prasowym kierownik Pan Mariusz Muss wyraźnie nam zaznaczył na nasze pytanie, że mają wpuszczać NAS dalej panowie milicjanci bez żadnych dyskusji.
Otóż jakie było nasze zdziwienie kiedy podjeżdżamy na OS Gruszów - pierwszy w pętli drugiego dnia dokładnie w to miejsce:
http://www.subaru-rally.pl/mapki/os11/02.jpg
Podchodzi do nas dwóch i mówią tak:
Panowie poprosimy o pokazanie zezwolenia na wstęp na OS od kierownika biura prasowego, podpisanego przez niego gdzie wyraża zgodę na wykonywanie materiału dla prasy gdyż w dniu dzisiejszym wydano tylko 14 akredytacji .... :shock:
Rozjebało nas to totalnie!
Mało tego pan milicjant tłumaczył mi jak wygląda kartka A4.
Stwierdziliśmy, że z baranem nie będziemy sie użerać i zjechalismy dwa auta niżej. Przyleciał do nas i mówi, że w czasie trwania oesu jeden z nas musi zostać w aucie w razie jak by się wydarzyło coś złego typu wypadek... parsknęliśmy mu śmiechem w twarz, ale on się upierał przy swoim. Szybki telefon do kierownika biura, szybka rozmowa kierownika z psem i koledze szybko rura zmiękła.
Zastanawiam się dlaczego tych ludzi się nie informuje o różnych rzeczach, ale dokładniej. Trochę im się nie dziwię, bo muszą wykonywać jakieś tam polecenia przełożonych swoich, ale do diabła skąd takie pomysły??
Wchodzimy na os ustawiamy się, czekamy i podchodzi do nas... harcerka :shock: padłem na cyc :?
"Panowie proszę tutaj tak blisko nie stać, bo kierowcy będą cięli zakręty..."
Myślę no ok, ale na samiuśkim cięciu stoi jak byk duża barierka z wystającymi nóżkami...więc pytam, skoro będą cięli to dlaczego ta barierka tutaj stoi?
Przecież ta barierka więcej krzywdy nam zrobi kiedy zostanie uderzona przez auto, a my ta barierką!
"kazali tak postawic to tak ma stać"
:shock: :shock:
nie pomogły spokojne tłumaczenia, że można ją cofnąć o kilka cm...
i na tym skończę, bo więcej nie chcę sie denerwować.
szkoda mi tylko tych z drugiej ligi jak i pierwszej oraz sponsorów walących w ten rajd jakieś tam pieniądze i kibiców którzy przyjechali nawet i z Olsztyna.
Gorące podziękowania dla ekipy TVN Turbo za wożenie po OS'ach, bo nam nawalił transport, oraz Jackowi Mazurowi za transport na Dolny Śląsk
Pozdrawiam
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez tito » niedziela, 6 lip 2008, 21:11

moje zdanie jest takie:
wypierd..ić ten "rajd" z kalendarza
tito

Postprzez machoony » niedziela, 6 lip 2008, 21:16

to na poprawienie humoru po ^$% rajdzie subaru proponuje wspomnieć udany Rajd Polski

http://pl.youtube.com/watch?v=ED7JgM6s0nk

albo do sciągnięcia www.rajdy.big4.pl :))
http://www.it-technologies.pl
machoony
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP