Rajd Warszawski 2008 - 28-29 marca

Puchar Polskiego Związku Motorowego

Moderator: SebaSTI

Postprzez rallyholic » poniedziałek, 31 mar 2008, 07:15

Konrad napisał(a):Popieram pomysł startów GOŚCI w PPZM, pod jednym warunkiem. Używają takiego samego sprzętu, jaki dopuszcza regulamin rozgrywek! Myślę, że kibiców bardzo zelektryzuje pojedynek krajowej czołówki z "amatorami" - w porównywalnych autach.
.
Tylko kto z czołówki by się na to zdecydował. Jaki miałoby to dla nich sens. Ktoś kto jeździ n4 lub s2000 przesiada się powiedzmy do seja i jedzie w N0 itp., mija sie to z celem. Może z punktu widzenia kibiców i startujących w PPZM byłaby to całkiem ciekawa sytuacja, ale np. dla pierwszoligowca, który dostaje ewentualne baty od pucharowicza byłaby to lekka kompromitacja :wink: Poza tym priorytetem dla Gości jest, czytaj powinno być, testowanie, trening. Co z takiego treningu, gdy po zawodach Gość wraca do mocnego sprzętu. Według mnie niewiele. Formuła PPZM odnośnie udziału w nich zawodników z R1 jest ok.
"life's hard, rally is harder"
rallyholic
N3

Postprzez rav » poniedziałek, 31 mar 2008, 11:20

Ciekawe co mówiłby Jarek Baran, gdyby przywalili w zepsute Subaru albo Mitsubishi. Pewnie byłoby wszystko w porządku. A przywalić w samochód słabszej klasy to hańba i obraza.
www.rafalmalinski.pl
rav
A6

Postprzez -=KrzysiekWRC=- » poniedziałek, 31 mar 2008, 11:49

mortonrally napisał(a): P4>P4

Kruk napisał(a): P3>L3

wyp P5 sh.wyj! -> P4 m.syf 30 L4 NW :D
-=KrzysiekWRC=-
N3

Postprzez bzyq » poniedziałek, 31 mar 2008, 13:58

nick555 napisał(a):to jakies jaja są? Bzyqu wypowiedz się

niestety nie. auto nie przeszło BK2 z powodu hamulców. 2,5 cm mniejsza tarcza, niż w homologacji. rozbieramy teraz auto, żeby wszystko przeglądnąć, i zakładamy seryjne hamulce
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez bzyq » poniedziałek, 31 mar 2008, 14:04

laGadula napisał(a):Trochę zatraciliście się w tym komu i czemu ma służyć Puchar PZM.
Powstał on jako II liga rajdowa, aby mało doświadczeni zawodnicy mogli zbierac rajdowe szlify, zbierac punmty do licencji, ale także aby ci którcyh nie stać na RSMP mogli startować w rajdach jedno-dniowych. Taki był cel.
Teraz, większość z Was oburza się że co wogóle goście robią w Pucharze, że maja spadać na drzewo, jechać z tyłu a najlepiej to niech wogóle nie jadą bo to "NASZ" rajd. Kto wam dał prawo do uzurpowania sobie Pucharu na właśność ?
Mnie osobiście dotknął problem odwróconej kolejności. Podczas Rajdu Agapit jechaliśmy bez "0" i w końcu zdarzyla sie sytuacja która uświadomiła złożoność problemu. Pewna załoga z pucharu, mało doświadczona, wyjechała prosto pod koła bardziej doświadczonej załogi z klasy gość. Było niebezpiecznie , nerwowo, mogło skonczyć sie tragedią, a co najwazniejsze, wypaczyło to wyniki w klasie "Gość". Większość z Was zna tą historię.
Wporwadzono "0". I przez jakiś czas był spokój. Do wczoraj. Zaparkowany samochód na zewnetrznej, wystawiony trójkąt. Koledzy pokazują OK wszystkim załogom (kto wie ilu trzeba pokazac ?). Rajdówka na wypadkowej, zakręt niebezpieczny z błotem w cieciu. Wolniejsze auta , jadace przed goścmi , z racji niższych predkosci dały radę ominac "przeszkode". Niestety Lancer nie staje w miejscu i do tego ma mase i bezwładnosć i dochodzi do "dzwona". Następne załogi, z gości też maja problemy z sytuacją. Dlaczego ? Otóż: Mało doświadczona załoga z auta w rowie nie domysliła sie że moze warto wyhamowywać auta nadjezdzajace (- argument że przecież ci wczesniej przejechali bo jechali wolniej jest przykładem). Nie domysliła sie zeby powiadomić safety aby podała informację na start że należy uważać. Nie wiedzieli że Lancer bedzie pokonywał ten zakret szybciej niż koledzy z A7.
Jesli kolejnośc byłaby zachowana, nie doszłoby do takiej sytuacji.
Oczywiscie, każdy bedzie bronił swoich racji, wiec może zabrońmy stary zawodnikom w samochodach 4x4 i generalnie z RSMP, wprowadzmy kolejnośc odwróconą, aby N0 jechało na poczatku , a A7 na końcu... zobaczymy czy wszyscy bedą szczęsliwi.....

Zaczynałem od Rajdu Ac Pokale w 1999 roku. Jakoś nikomu wtedy nie przychodziło do głowy aby uzurpowac sobie prawo do II ligi na własność. Każdy znał swoje miejsce w szeregu, i ci mniej doświadczeni zbierali je za bardziej doświadczonymi. Goście jechali z przodu i robili widowisko, a także byli tą "wisienką na torcie" która pomagał w promocji rajdu, niejednokrotnie ułatwiała sponsorom decyzję o wyłozeniu kasy.

Niech każdy z Was przemysli zanim cokolwiek odpowie. Nie wchodzę z Nikim w konflikt. Pokazuję tylko problem zwiazany z wydarzeniem z wczoraj.

P.S. Jechałem Tyski "razem" z kolegami z 126-tek. Niech nikt mi nie zarzucam ze jestem gwiazdą która zatraciła kontakt z rzeczywistościa PPZMotową.

to co piszesz jest poniekąd prawdą, ale powiedz mi tylko jedno. Chcesz, żeby w PPZM 'ważniejsi' byli kierowcy RSMP. To jak w takim razie zawodnicy PPZM mają zdobywać doświadczenie? Twoja wizja PPZM wygląda tak: RSMP plus jak poleci PPZM. Owszem, problem bezpieczeństwa jest, i tego nie ma co tłumaczyć, ale po raz kolejny powtarzam: Gość to gość, osoba, która nie ma wpływu na rywalizację w Rajdzie, i jadą tylko o pietruszkę. Skoro tak, to zróbmy klasę Gość w RSMP, i puśćmy ich też przed zawodnikami punktującymi w rajdzie. Wszyscy będą szczęśliwi?
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez Wloch a ty? » poniedziałek, 31 mar 2008, 14:27

Jarek Baran to jeden z najbardziej doswiadczonych i tytulowanych zawodnikow w polsce v ce mistrz europy uczestnik mistrzostw swiata jezeli to cos dla was znaczy!!!! to on jest autorytetem nauczycielem. i dla wielu z was powinien byc wzorem prowadzi szkole dla pilotow wielu kierowcow z mp tez uczestniczylo w zajeciach. To jarek baran byl mediatorem ze strony zawodnikow jak ten sport w polsce osiagal szczyty przelom lat 90 2000 Zeby zaraz nie bylo ze sodowa mi uderzyla ale mysle ze to poroniony pomysl ustawiac mocne auta z tylu stawki same z tym problemy agapit 07 to samo a wy przestanice wreszczie plakac ze puchar jest dla pucharowiczow przestancie wreszczie sami sobie kopac pod soba dolki zrozumcie na czym polega ten sport nikt z mocnych grup sponsorskich nie przyjedzie na osrany rajd pzm zeby ogladac jakies osrane cc ktorymi sam startowalem i widzilem jak ludzie zchodza z oesu przykre ale prawdziewe a teraz co sie dzieje ludzie nie ogladaja czolowki pzm tylko przyjezdzaja jak jada ogony ogladaja gosci i jada dalej.... jaki sens no jaki jak i tak nikt was nie oglada. skaczac z pazurami na wielkich tego spotu jak jarek pokazujecie jak chcecie wygrywac. jak najmniejsza konkurencja jak nawiecej pucharow rajd magurski wypowiedz Kuzaja "co z tego ze pzm jedzie przed nami i droga jest troche oczyszona jak slady sa zupelnie rozne od mojego toru jazdy"" jezeli sa rozne to znaczy ze jedne sa zle a drugie lepsze jak myslicie czyje sa lepsze ??????
od kogo lepiej sie uczyc od np bebenka czy tam staniszewskiego czy od niewiem kogo z pzm poprostu zrozumcie ze taki zawodnik z MP przyciaga wieksza grupe kibicow sonsorow niz 20 pucharowiczow jak pojedziecie szybko ci ludzie zapamietaj tez was ja rozumiem rajdy szutrowe droga jest bardziej rozwalona ale pojedz n3 w polskim czy orlenie gdzie jedzie 20 n4 3 s2000 itd to zobaczysz co to jest rozwalona droga nie slyszalem jeszcze jak placze np bartek boruta czy misio maciejewski ze droga robita ze to ze sramto a wogule dobrze ze powstala 3 liga to moze wiecej hobbystow pozostanie tam i nie bedzie pchac sie w gore i nie bedzie plakac ze spadlo i nie moze sie podniesc

BRAWO JAREK BRAWO ZA TO ZE POTRAFISZ PIEPRZNAC PIESCIA W STOŁ BRAWO ZA ODWAGE ZA WLSANE ZADANIE miedzy innymi dla tego jestes moim wzorem
Z rajdowym pozdrowieniem
kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem

https://www.facebook.com/WLOCH.rally
Wloch a ty?
N3

Postprzez bzyq » poniedziałek, 31 mar 2008, 14:42

to daj 'osranemu' zawodnikowi z PPZM, który jeździ 'osranym' samochodem budżet, żeby mógł jeździć mniej 'osranym' autem. Denerwuje mnie takie podejście. Nie każdy ma taką kapuchę, żeby przekiblować tylko swoje w PPZM i zaraz po zdobyciu licencji przenieść się w "małoosranym" aucie do RSMP. Zachowujecie się wszyscy jak mistrzowie świata. Nie umniejszam w żadnym stopniu zasług Jarka Barana, ale ciekaw jestem, czy by tak samo mówił, jakby był zawodnikiem PPZM. Większość chyba już zapomniała, że jeździła w II lidze, i teraz są 'ważni'.
aki sens no jaki jak i tak nikt was nie oglada. skaczac z pazurami na wielkich tego spotu jak jarek pokazujecie jak chcecie wygrywac

Teraz to mnie rozwaliłeś na łopatki.
to w ogóle wprowadźmy zakaz startowania w PPZM innymi samochodami niż N4, zróbmy tylko klasę Gość, i każdy będzie tylko rajcował się zawodnikami z tej klasy.
Przemyślcie czasem to co piszecie ...
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez wrx » poniedziałek, 31 mar 2008, 15:07

co do hamulców to ja tylko powiem ze byly to plywajace tarcze z zaciskami 4 tloczkowymi, wiec niech sie przez przypadek nie wydaje niektorym ze majac te mniejsze hamulce został zawodnik skrzywdzony przez los. Swoja droga to ciekawe ze to auto przejezdzilo caly sezon ppzm w roku 06
wrx
N3

Postprzez bzyq » poniedziałek, 31 mar 2008, 15:33

nikt nie mówi, że ktoś został skrzywdzony. daliśmy ciała, i tyle.
a co do drugiej części wypowiedzi, to nawet nie wiedziałem, że przejechaliśmy cały sezon :)
pozdrawiam
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez niechwia » poniedziałek, 31 mar 2008, 16:29

http://rallyonline.pl/g.php?1&pg_[desc]=+DESC&modex=pokaz&T[id]=2903

http://rallyonline.pl/g.php?1&pg_[desc]=+DESC&modex=pokaz&T[id]=2902

Pozdrawiam i miłego oglądania :) Zapraszam równiez do zamawiania odbitek i zdjec .jpg :) Nawet jak kogos nie ma na zdjeciu to jego zdjecie napewno sie znajdzie :)
niechwia
N3

Postprzez Mars » poniedziałek, 31 mar 2008, 18:27

Jarek Baran to jeden z najbardziej utytułowanych pilotów, który w 34 Rajdzie Warszawskim zachował się jak nadęty i patrzący tylko na swoją dupę BUC. Mam gdzieś jego tytuły skoro nie umie oszanować słabszych od siebie zawodników. To samo tyczy się Ciebie "Włoch, a Ty" ... nazywając słabe auta w PPZM "osranymi" sam osrywasz siebie i swoją osobę, nie wartą chyba szacunku. Jak goście jadą na końcu to ludzie zostawają do końca stawki i oglądają wszystkich i o to chodzi. Ale wy zapatrzone w siebie bufony z RSMP macie w dupie ludzi z PPZM i patrzycie tylko na siebie. Goście nie mają prawa wypaczać rywalizacji w PPZM, a jest takie ryzyko jak by jechali z przodu. Goście owszem, zwiększają zainteresowanie rajdem, ale przez to, że jadą na końcu więcej ludzi ogląda puchar. To dla tych kierowców ma znaczenie. A nazywanie ich osranymi jest trochę nie na miejscu. Weź się czasem zastanów.
3xFSO + 1xFSM + na jesieni jakieś E36 :D
Mars
A6

Postprzez kremer » poniedziałek, 31 mar 2008, 19:14

wow strach cokolwiek napisac, bo zaraz dostanie sie w morde :)

co to taka moda sie zrobila "ze rajd pzm tylko dla pzm"
a jeździjcie sobie ogladac pzmoty bez Gosci - oprocz was i kilku zapalencow przy trasie nie bedzie nikogo co bylo widac na w-skim :wink:

mars pamietam twoje poczatkowe posty na forum - i widze terazniejsze - coz za przemiana :lol: prosze moze troche mniej agresywnie bedziesz sie wypowiadał i z wieksza pokora - sory ale teraz wypowiadasz sie w tonie jakbys był mega znawca z 30 letnim stazem na rajdowych oesach :)

baran palnał zonka - co to za roznica czy walneli w auto z pzm czy by walneli w lancera z numerem 10 na magurskim - jeszcze nie tak dawno byly MS byly wygrane, a teraz powrot do nudnych rajdow 2-ligowych i toczenia sie na 20 miejscu w RSMP - zamiast Meksyku - Gorlcie - zamiast Sardynii - Maciejowcie - moze sie jeszcze nie przyzwyczaił - ale nie bede tracil czasu zeby oceniac mr B :) za tydzien kazdy o tym zapomni tak samo jak polowa kibicow zapomniała, ze była na rajdzie warszawskim :)

hehe zakaz startu Gosci w PZM !! ciekawe czy te hordy ludzi z calej Polski beda jechac na taki agapit jak nie bedzie Hołka Stanika Kuchara Dytki ? Moze zrobic 6 rajdow PZM i 6 rajdozw 2 ligowych tylko dla Gosci ? :)

Oj wiercicie wielki spisek, ze to wina Gosci iz PZM nie jest w ogole zauwaznay - powiedzcie mi co sie zmienialo przez to, ze w tej chwili Goscie jada z tylu i jest ich mniej?? NIC :) w tej chwili juz nikt nie zadaje sobie nawet trudu mowieniu o takich rajdach, a co dopiero o zwyciezcach w kategorii PZM - wczesniej przynajmniej wspomnieli dwa słowa

wiele huku o nic...

celem kazdego organizatora jest chyba to, zeby rajd byl atrakcyjny - a przeciez nawet jak jedzie Małaszyński :) Butruk czy Sawicki, ktorzy asami nie sa - w Lancerkach to jest to jakas atrakcja - ludzi chce wiecej przyjechac na rajd i kazdy jest zadowlony - na takim rajdzie jak Mazowiecki 80% osob zawsze siedzialo, koczowalo na jednym oesie na trzy przejazdy wiec sila rzeczy zobaczyli cala stawke... na KJSach tez jada Goscie z licencjami i stanowia oni jakas atrakcje... Organizatorzy w Portugalii powinni was zatrudnic - wy byscie Gronholma z 0 cofneli na K, bo wypacza wynik sportowej rywalizacji jadac Focusem na zerowce i psuje droge :lol:

komedia
kremer
S2000

Postprzez tomeQ_ » poniedziałek, 31 mar 2008, 20:47

Napewno byloby tyle samo kibicow przy trasie jesli nie startowaloby zadne N4, wielkie gwiazdy sie pokazaly w ten weekend na mazowszu i powinnismy im stopy calowac, ze uraczyli Nas przewspanialymi przejazdami boskimi 4 napedowkami z turbosprezarka :lol: Na rundy pucharu przyjezdzaja albo grupy znajomych zawodnikow, albo prawdziwi zapalency, ktorzy N4ki w akcji widzieli az nadto razy wiec przejazd Pana Oleksowicza, ktory trafia w slup elektryczny nie jest dla nich niczym ekscytujacym. Wbrew pozorom to atrakcyjnosc pucharu na szutrze, czy jakims technicznym odcinku jest porownywalna do rsmp, jedzie tam zdecydowanie wiecej zalog i widac walke ze sprzetem i samym soba ;) Dodatkowo w rundach ppzm jest inna atmosfera przy odcinku, nie slychac o klodach kolcach, czy kamieniach na trasie, ogolnie sielanka ;) Sadz, ze N4ki czy by jechaly przed, czy po pucharze to i tak zadna roznica, a ktos wywlekl jakis wyimaginowany problem na forum publiczne, sprowokowal to pewnie Pan B. jakims dziwnym haslem rzuconym w strone kierowcow z ppzm i organizatorow, co bylo bardzo hmm nieuprzejme i nie powinno pojsc w swiat, bo teraz zyskal cale grono zagorzalych przeciwnikow, ale coz za glupote trzeba zaplacic.
tomeQ_
N2

Postprzez mortonrally » poniedziałek, 31 mar 2008, 20:52

nie wiem jak wy, ale ja na Warszawski jechalem tylko po to aby poogladac chlopakow z PPZM. "Goście" jakos nie robili na mnie szczególnego wrażenia 8) ale nie mam nic do tego ze jezdza w rajdach PPZM
POGANUS ; WALDEK ; ADAŚ -- GOOO !!!!!!!!!!!!
Obrazek
mortonrally
N3

Postprzez rafal85 » poniedziałek, 31 mar 2008, 20:57

A ja byłem na warszawskim w roli kibica i na zadnym odcinku nie zostalem do konca, żeby zobaczyć klase Gość, może dlatego, że specjalnie nie było na kogo patrzeć. Lepsza jest walka w czołowce pucharu niz lipny przejazd kiepskiego 'goscia' w lancerze. Swoją drogą mysle, że przejazd klasy gości na końcu nie mobilizuje kibiców do obejrzenia całej stawki bardziej niż klasa RWD-1. Co do zachowania pana Barana, to jesli załoga c-4 (które wyglądało jak salonowe:-) pokazywała 'ok' przed zakretem, a Mały który tez wielkiego doświadczenia nie ma, przepałował i w nich uderzył, to wypadałoby powiedzieć przepraszam i nie dorabiać idiotycznej ideologii. A do 'Włoch a ty' pilnuj sie z tymi osranymi, bo mozemy sie kiedys spotkac
Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 mar 2008, 21:00 przez rafal85, łącznie edytowano 1 raz
rafal85

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Puchar PZM