2008 Ford Focus II RS

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Postprzez qbus » piątek, 7 mar 2008, 20:24

co za naped? znajac zycie pewnie cos pokroju haldexa.
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez luks » sobota, 8 mar 2008, 03:34

djinn napisał(a):Z tego co ja wiem to jest tylko opcja FWD. 4x4 na przyszłość .... a RS premiere bedzie miał w grudniu .... planowo :)
Silnik 2,5 Turbo, rzędowy 5 cyl, żywcem z Volvo.

nie wierze w 4x4.. tak samo miało być z focusem mk1 i kupa z tego wyszła.. to będzie zwykły szpanowóz z przesadzonym ospojlerowaniem i żenującym silnikiem z volvo.. cosworth by tego kijem nie dotknął :)..
rajdy
rajdy
rajdy
luks
N3

Postprzez padre-mk3 » sobota, 8 mar 2008, 12:23

mnie zastanawia jeszcze jeden fakt.czy to juz wersja oficjaln,czy juz w tym aucie nie zmienia.chodzi mi p-rzede wszystkim o deske rozdzielcza,a raczej jej pokrycie.bo na fotach wyglada na flok.bo jakby tak zostaslo jak jest to bedzie super ,bo to w koncu jakis kolejny rajdowy smaczek w aucie.
aha ktos napisal ze cosworth by tego kijem nie dotknal?ok spoko tylko ze nikt nie pisal ze to cosworth,a rs a to spora roznica.no i naped.wlozenie 4x4 do focusa łączy sie ze zwiekszeniem masy auta,kosztu zakupu i eksploatacji.oraz zmniejdszeniem osiagow bo jak pisalem wyzej wiecej kilo =gorsze osiagi.a polityka forda to raczej nie drogie auta.
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez djinn » sobota, 8 mar 2008, 12:55

luks napisał(a):
djinn napisał(a):Z tego co ja wiem to jest tylko opcja FWD. 4x4 na przyszłość .... a RS premiere bedzie miał w grudniu .... planowo :)
Silnik 2,5 Turbo, rzędowy 5 cyl, żywcem z Volvo.

nie wierze w 4x4.. tak samo miało być z focusem mk1 i kupa z tego wyszła.. to będzie zwykły szpanowóz z przesadzonym ospojlerowaniem i żenującym silnikiem z volvo.. cosworth by tego kijem nie dotknął :)..

Podpisuje sie pod tym obiema rękoma !!
KUZI..........wierzymy w Ciebie !!!!
Kulig, Colin, Burns ..... WTF ??
djinn
N2

Postprzez Siadły » sobota, 8 mar 2008, 19:21

A ja chce wierzyc w 4x4. Podczas premiery RS mk1 najmocniejszy Focus miał 170KM. W tym momencie mają już ST które ma 225KM. RS był czymś więcej niz wzmocniony RS, więc moze do tych ~300KM dorzucą 4WD ;) Oby.
Siadły
N2

Postprzez qbus » sobota, 8 mar 2008, 19:33

No ok pewnie bedzie 4x4 ale skoro silnik z volvo to naped tez... haldex... lipa i tyle. :)
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez Karol » sobota, 8 mar 2008, 19:46

Siadły napisał(a):A ja chce wierzyc w 4x4. Podczas premiery RS mk1 najmocniejszy Focus miał 170KM. W tym momencie mają już ST które ma 225KM. RS był czymś więcej niz wzmocniony RS, więc moze do tych ~300KM dorzucą 4WD ;) Oby.

Nie do końca to jest prawda, obok Focusa ST-170, był również Focus RS o mocy ok 300 km.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez rallyholic » sobota, 8 mar 2008, 20:37

Karol napisał(a):
Siadły napisał(a):A ja chce wierzyc w 4x4. Podczas premiery RS mk1 najmocniejszy Focus miał 170KM. W tym momencie mają już ST które ma 225KM. RS był czymś więcej niz wzmocniony RS, więc moze do tych ~300KM dorzucą 4WD ;) Oby.

Nie do końca to jest prawda, obok Focusa ST-170, był również Focus RS o mocy ok 300 km.

W serii RS miał 215 KM, Nowy ST 226. Nie wiem gdzie widziałeś Foki w wersji ok. 300 konnej :wink: Jeżeli Nowy RS będzie miał moc zbliżoną do magicznych trzystu koników, to myślę, że na bank wsadzą 4WD. FWD to max . 250 KM :D
"life's hard, rally is harder"
rallyholic
N3

Postprzez Karol » sobota, 8 mar 2008, 22:12

Zmylił mnie artykuł z pewnego katalogu, nie pamiętałem dokładnie jego treści, a cytując dokładnie to tak:

"Ponadto nieco wcześniej pojawiły się sportowe odmiany tego pojazdu: popularna wersja ST 170 z silnikiem 2,0 l o mocy 170 km, czołowa wersja seryjna o nawie FocusRs z turbodoładowanym silnikiem 2,0 l o mocy 210 km oraz wersja wyczynowa o mocy 310 km, przygotowana w firmie Cosworth."

Czytałem o tym jakieś 3-4 lata temu, i cały czas żyłem w świadomości że RS miał ponad 300 km :) Teraz sobie wyciągnałem katalog i sprawdziłem dokładnie, chyba chodziło tutaj o wersje WRC.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez luks » niedziela, 9 mar 2008, 05:03

no było troche szumu.. nawet pokazali prototypy..
i też kojarzę notki z teg czasu o 315KM w cossie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

padre.. troche pokrętna ta logika... sądzisz że focusy zawsze byly słabe i w przednim napędzie po to żeby miały lepsze osiągi? :)
rajdy
rajdy
rajdy
luks
N3

Postprzez padre-mk3 » niedziela, 9 mar 2008, 10:54

chodzilo mi o to ze dolozenie napedu na 4 kola wiaze sie z podniesieniem wagi aut,a jak wiadomo wyzsza masa slabsze osiagi.wiec jakby chcieli miec dobre osiagi i naped 4wd musieli by mocno inwestowac w rozwoj i upgrady,a co za tym idzie autko kosztowaloby pewnie z 2 razy tyle.
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez speedyzxz » niedziela, 9 mar 2008, 11:42

jeśli będzie 4WD to staci się najwyżej V-max, przyspieszać będzie co najmniej tak samo, a że cena wyższa, ST i tak drogi
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez djinn » niedziela, 9 mar 2008, 22:07

No to ja moze utne troszke spekulacje .....
Nie bedzie Focusa 2008 RS w wersji 4WD ...... decyzja o jego wprowadzeniu jest odlozona na II-ga polowe tego roku, a jesli przejdzie pozytywnie, minie kolejny rok (przynajmniej) na ruszenie z produkcja
KUZI..........wierzymy w Ciebie !!!!
Kulig, Colin, Burns ..... WTF ??
djinn
N2

Postprzez Hultay WRC » poniedziałek, 10 mar 2008, 13:27

Fajna bryka, choć trochę przesadzona, jesli bez 4x4 to takie ospojlerowanie nie licuje z mozliwościami auta, sprawia ze to jakies GTI po tuninngu. Jesli ma to być FWD to bez sensu, bo ST i tak jest mocny, żeby nie konkurować ze soba trzebaby mieć 250 KM, a wtedy tylko 4WD. Z kolei jesli zmniejszyc moc to zblizamy sie do ST, możnaby wtedy traktować ten wóz jako wersję limitowaną na podstawie ST(inne skrzydła, bajery i kilka km więcej). Na forum focus klub Polska ludzie cmokają z zachwytu, ale plotkują że 4WD nie przejdzie. Haldex bedzie kiepskim pocieszeniem. Obawiam się że konkurent Imprezy(nawet WRX) nie opłaca się, Ford na nim nie zarobi, może w Europie, ale co ze Stanami(nie wiem czy mają wogóle Focusa, nie wyobrazam sobie tam tego wozu), Japonią(wolą japończyki). Lancer i Impra sprzedjają sie wszędzie.

A swoją drogą, to kiedy wkońcu WRC dostaną 'twarz" nowego focusa? Ale nawet wtedy pierwsza generacja bedzie thje best ;-)
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Poprzednia strona

Powrót do Forum ogólne