(M.Ś.) NESTE Rally 2003

Archiwum

Moderator: SebaSTI

Postprzez Baca » sobota, 2 sie 2003, 23:02

Przyznam, że dyskusja wokół zdjęcia była według mnie ciekawa. Trzeba było trochę poszperać w główce i nie tylko :wink: Sami przyznacie, że identyfikacja nie była taka prosta.Fajnie, że udało się rozszyfrować.
Baca
A5

Postprzez !ADI! » niedziela, 3 sie 2003, 01:26

Baca, to ja dałem ciała, bo mogłem od razu u źródła sprawdzić skąd to zdjęcie, a nie "chybować".

Ale to mi podsuwa pomysł. Jedna osoba rzuca zdjęcie, a reszta niech spróbuje odgadnąc z jakiego ono jest rajdu. Jest to na którejś ze stron ale w postaci testu. Ale tutaj mogłoby to przyjąć HARDCORE'ową wersję.
Ale to tylko mój głupi pomysł po zmęczonym dniu.
!ADI!
S1600

Postprzez Hultay WRC » niedziela, 3 sie 2003, 19:02

Ja święcie sądziłem, że to rajd safari, bo drzewa wyglądały tak egzotycznie, no i jak tam popada to takich przejazdów przez wodę jest przecież pełno. Gdy przypomnieliście mi, że samochód powinien mieć ten "komin" i rurę odprowadzającą, to myślałej, że jest po drugiej stronie i że jej nie widać :? . Ale zdjątko fajne i dyskusja ciekawa :) , każdy miał jakieś dobre argumenty. A z tym pomysłem to nie jest on taki zły, wręcz przeciwnie: dobry :) . Takie coś jest na rajdy.gery.pl, tyle ze tam pokazują małe zdjęcie i dają ci opcje do wyboru. Potem można się wypowiedzieć na temat zdjęcia. Można by zmienić to, że zdjęcie można by zobaczyć w dużym formacie i żeby nie było opcji do wyboru, tylko żeby zgadywali bez pomocy. No i eszcze jak by był jakiś konkurs w którym byliby nagradzani najlepsi zgadywacze to byłoby spoko :)
Pozdrawiam.
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez !ADI! » niedziela, 3 sie 2003, 19:06

A z tymi kominami w safari to nie jest takie oczywiste.
Jak raz Ford wysłal Focusa bez komina to go Colin w łotersplaszu utopił. To było w 2000 albo 2001.
!ADI!
S1600

Postprzez żółtodziób » niedziela, 3 sie 2003, 20:12

tak, ale Subaru zawse miało krótszy lub dłuższy komin, nawet jeśli po drugie stronie byłby on przymocowany to i tak musi biec kawałek po masce do filtru powietrza. Czasem jest to szczątkowy komin, kawałek rury zagięty do tyłu, tylko po to żeby woda nie chlusnęła górą, ale też byłby widoczny. Poza tym z przodu zwsze są rury i siatka żeby kamory nie uszkodziły chłodnicy i intercoolera...
żółtodziób
A8

Postprzez Baca » niedziela, 3 sie 2003, 21:41

Wracając do samego rajdu, znalazłem taką "perełkę":

"(...) Rajd ten, mimo iż o nawierzchni szutrowej uważany jest za jedną z najszybszych eliminacji rajdowych MŚ. Drogi są tam szerokie, zakręty łagodne, zaś szuter gładki jak stół. Wszystko to powoduje, że samochody rajdowe osiągają zawrotne szybkości.

Rajd Finlandii uważany jest także za jeden z najpiękniej usytuowanych. O tym akurat decyduje dziewiczy krajobraz fińskiej krainy tysiąca jezior."

Cóż za określenie :wink: "Szuter gładki jak stół"

Nie ma żartów - bo reporter tego portalu zasiądzie za sterami Peugota 206 WRC! :wink:

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=409864
Baca
A5

Postprzez !ADI! » niedziela, 3 sie 2003, 23:07

OK nie rozumiem z tym "za sterami 206" czyli kto?
!ADI!
S1600

Wciaz jedna wolna miejscowka !

Postprzez starymada » poniedziałek, 4 sie 2003, 12:18

Czesc, ladnie sobie wszyscy o rajdzie opowiadaja, ale pytanie: kto z Was jedzie? Ja sie wybieram na Finlandie po raz pierwszy i nie moge jak dotychczas znalezc zadnych opisow dobrych miescowek, mapek OS-ow itp. Czy ktos moglby polecic jakas stronke www (oprocz oficjalnej oczywiscie, na ktorej tak naprawde jest malo ciekawych info), albo podzielic sie informacjami z poprzednich lat ?

A propos, wciaz mam jeszcze jedno wolne miejsce w samochodzie. Wyjazd w srode po poludniu z Wawy, koszty to paliwo + prom + to co na miejscu (spanko w namiotach) wiec jakies 500 PLN. Serdecznie zapraszam , tel. 0 501 281 583
starymada

Postprzez Truskawa » poniedziałek, 4 sie 2003, 15:08

Na stronie rajdu, są naprawdę ciekawe informacje tyle, że są one napisane w języku angielskim...
Do sćiągnięcia jest np. ciekawy przewodnik "Rally Guide" w którym znajdziesz harmonogram, historeię oraz mapki oesów - i masa jest załączników...
A o rajdzie finlandii mogę powiedzieć tylko tyle, że niektórzy twierdzą, że kierowcy tam spędzają więcej czasu w powietrzu niż na ziemi :) (no to hop-a)
Aha - jak wrzuciłem info z wrc.com do "tłumacza" - to wyrzuciło mi coś w stylu, "..całe miasto zamienia się w cysternę wódki..." chodzi o przyjęcie wszystkich kibiców rajdowych, a dalej "po nocy rzeźi wódki najlepszym rozwiązaniem jest sauna".. hehe
.:: Do zobaczenia na oesach ::.
Truskawa
N2

Postprzez starymada » poniedziałek, 4 sie 2003, 16:20

No domyslilem sie ze w angielskim ...

Informacji przydatnych dla kibica za duzo nie ma, a w porownaniu na przyklad do ADAC Deutschland to zupelne nieporozumienie.
Tam mozna bylo sciagnac ze strony dokladne mapki wszystkich OS-ow z zaznaczonymi spectator points itd. ...
starymada

Postprzez !ADI! » wtorek, 5 sie 2003, 11:03

A o Qcharze cisza.
Tak jakby się poprostu sponsorzy skończyli.

TOMKU K. jeśli to czytasz to daj znać kibicom, czemu nie jeździsz w Mistrzostwach Świata?
!ADI!
S1600

Postprzez psz » wtorek, 5 sie 2003, 17:49

http://www.rallyonline.pl/2003/pn.php?id=3429&tp=122
Text o powrocie do trasy jakiejs wielkiej hopy. Tym, ktorzy tam jada zycze przywiezienia nam niesamowitych wrazen :)
pozdro
"měl bych se smát ale mám úsměv Mikymauze"
psz
A5

Postprzez Kris_WRC » środa, 6 sie 2003, 19:07

łloooooo to przeciez odpowiednik fafe :)) Będzie ciekawie
Kris_WRC
A6

Postprzez !ADI! » środa, 6 sie 2003, 21:52

no w zeszłym roku na pewnej fińskiej hopie Alister McRae dość nieźle załatwił amory z tyłu. Dosłownie widać jak zawiecha się przy lądowaniu rozpierdziela :)
!ADI!
S1600

Postprzez pwrc » środa, 6 sie 2003, 22:05

starymada: inf o spaniu znajdziesz na str rajdu, najlepiej napisac czego szukasz, powinni odpowiedziec w ciagu góra 2 dni

prom Tallin-Helsinki - http://www.silja.com/english/ - rozkład lotów, cennik

na miejscu, na którejkolwiek stacji Neste kupujesz przewodnik po oesach
za ok 6 euro i masz tam wszytko, co potrzeba-mapki, dojazdy, opis ciek. miejsc, oczywiscie po ang.
pwrc
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum