Rajdy amatorskie na wyspach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Rajdy amatorskie na wyspach

Postprzez wallygator » czwartek, 14 cze 2007, 21:57

Ma ktoś może jakieś info o imprezach typu KJS w Wielkiej Brytanii ? Konkretnie chodzi mi o Szkocję.

Prawdopodobnie zawitam tam we wrześniu, a nie chciałbym rozstawać się z tym pięknym sportem :)
wallygator
N3

Postprzez MSG Racing » piątek, 15 cze 2007, 17:53

Wallygator
Z tego co się orientuję (bo sam sie wybieram na wyspy) to tam nie ma czegoś takiego jak nasze KJSy. Na wyspach inaczej zdobywa sie licencję i dlatego typowych amatorskich rajdów nie. Licencje zdobywa się kupując Płytę i broszurę z regulaminami za ok 20-30F których sie uczysz i potem jedziesz na mały kurs do Szkoły Rajdowej za niecałe 200F i zdajesz i dostajesz licencje jak sie nie mylę międzynarodowa (nie doszukałem się na razie niczego na temat dwóch stopni lic w Rajdach, w wyścigach mają podział).
A jeśli chodzi o rajdy amatorski to tam są nocne rajdy nawigacyjne, ewentualnie jest coś ale nie pamiętam nazwy tego, tak czy inaczej jest bardziej pokręcone niż nasze stare KJSy. Mają chyba jeszcze jakieś sprinty oraz masę imprez typu track day a także Autocross i inne dziwne zawody o których zbyt wiele nie wiem.
Potem są już tylko rajdy na licecję jak Stages Rally, Gravel Championshops, Tarmac, regionalne, ogólne, trzecia, druga liga i oczywiście pierwsza liga Tesco Briotish Rally Championship.
Duzo info znajdziesz na www.motorsportads.co.uk
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez PLayer » piątek, 15 cze 2007, 20:09

Rok temu ta płytka kosztowała 50 funtów.
Licencja jest dwustopniowa. Najpierw badania u lekarza. Potem egzamin teoretyczny. Po zdaniu egzaminu teoretycznego (głównie pierwsza pomoc, ogólna wiedza o rajdach, jakieś znaki może, nie wiem do końca) jeździ się z kolesiem po jakimś torze. Musi zobaczyć, że człowiek wie co i jak, prawidłowe odruchy, pewność jazdy itp. nie chodzi o bycie nowym Colinem na trasie bo raczej się nie zda. Po zdaniu tej jazdy uzyskuje się Stage Rally National "B". Następną w kolejności jest Stage Rally National "A". Aby ją uzyskać, z tego co wiem, trzeba zaliczyć dwa rajdy jakimś "heblem" ale klatka itp. powinny już być, byleby dojechać i coś tam jeszcze trzeba zrobić, nie wiem czy nie kolejne badania lekarskie.
No i ostateczną jest International Rally Licence, ale co tu trzeba zrobić to nie pamiętam... chyba ukończyć cały cykl.
Pisałem to z głowy, dawniej się interesowałem tematem, teraz mniej stąd niepewne informacje. Jeśli ktoś wie coś dokładniej to niech się podzieli wiedzą...

MSG Racing napisał(a):Wallygator
...Licencje zdobywa się kupując Płytę i broszurę z regulaminami za ok 20-30F ...

Jak ja kupowałem to u mnie była kaseta wideo... nie było płyty...
PLayer
N3

Re: Rajdy amatorskie na wyspach

Postprzez koyotee » piątek, 15 cze 2007, 20:46

wallygator napisał(a):Ma ktoś może jakieś info o imprezach typu KJS w Wielkiej Brytanii ? Konkretnie chodzi mi o Szkocję.

Prawdopodobnie zawitam tam we wrześniu, a nie chciałbym rozstawać się z tym pięknym sportem :)

A może jednak wybierzesz się do Irlandii..?
Jakby coś ja tam będę i z chęcią popilotuję rodaka :)
koyotee
N1

Re: Rajdy amatorskie na wyspach

Postprzez wallygator » piątek, 15 cze 2007, 21:09

koyotee napisał(a):A może jednak wybierzesz się do Irlandii..?
Jakby coś ja tam będę i z chęcią popilotuję rodaka :)

nie, raczej wchodzi w gre Glasgow bo tam mam znajomą, która załatwia mi robotę i kumpla, kory organizuje mieszkanie :wink:

Pamiętam jak byłem tam 1,5 roku temu to widyalem prawie seryjne subaryny z nazwiskami na szybach, ale nie wyczaiłem żadnych tego typu imprez.

Troche się zmartwiłem, bo liczyłem na coś naprawdę taniego typu kup auto i upalaj :lol:
Jesli jest tak jak piszecie to widzę, że bedzie trzeba tam też zbierać budżet :?
wallygator
N3

Postprzez padre-mk3 » sobota, 16 cze 2007, 09:57

to moze jakis jeden wiekszy polski team rajdowy.chodzi mi o jakies wsparcie i pomoc.co wy na to??
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez wallygator » sobota, 16 cze 2007, 16:08

padre2006 napisał(a):to moze jakis jeden wiekszy polski team rajdowy.chodzi mi o jakies wsparcie i pomoc.co wy na to??

a mieszkasz gdzieś w szkocji ?

fajnie by było gdby zebrała się jakaś ekipa do rajdowania, tylko teraz pozostaje pytanie czy będe znowu musiał całą kasę pakować w rajdy ? :lol:
bo przydało by się coś odłożyć z tego pobytu na wyspach :wink:
wallygator
N3

Postprzez MSG Racing » sobota, 16 cze 2007, 16:57

Player a kiedy robiłeś lic czy interesowałeś sie tym tematem? Bo może się coś zmieniło od tego czasu. Na tej stronie co podałem nie ma nic o kolejnych stopniach licencji (a przy wyścigowej piszą że są A i B) i tak samo nic nie znalazłem na stronie MSA. Sam nie jestem pewne a interesuje mnie to bo też sie wybieram na wyspy i mam zamiar tam zacząć się ścigać.
Masz możliwość dowiedzieć dokładnie jeszcze raz? Jesteś na miejscu a wiesz tutaj ciężko coś sie dowiedzieć :?

Te auta z nazwiskami na szybach to pewnie mogą startować w Rajdach nawigacyjnych.

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez PLayer » sobota, 16 cze 2007, 17:59

Nie robiłem tu jeszcze licencji. Rok temu kupiłem materiały żeby się przygotować i tak jakoś zeszło że nie zrobiłem. Może wrócę do tematu za jakiś czas.
Jeśli chodzi o licencję to na pewno nie jest jednostopniowa.
PLayer
N3

Postprzez padre-mk3 » niedziela, 17 cze 2007, 10:58

ja jestem z maidenhead(berkshire-okolice londynu).w tym tygodniu tez mam zamiar sie dowiedziec co i jak sie robi.juz nawet rozg;ladalem sie za autkiem do rajdowania.i jakis czas temu na ebayu byl maluch z klateczka OMP i kubelkami za 250 funtow.
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez MSG Racing » niedziela, 17 cze 2007, 16:07

Player masz racje nie jest jednostopniowa. Teraz wszedłem na tą stronkę i teraz pisze national B licence ale muszę powiedzieć ze stronka sie rozwija bo jeszcze miesiąc temu nie było nawet połowy z tych informacji. stany MSA nie odwiedzałem.

MSG Racing
S2000

Postprzez chodek » wtorek, 19 cze 2007, 12:34

Ja jestem w od czerwca w Belfascie. mialem jechac na Donegal Int. Rally, niestety brak czasu i transportu nie pozwolił, a bardzo żałuję, tak swoją drogą są jacys forumowicze w Belfascie, lub w jego okolicach?

Co do rajdowania na wyspach jest stronka http://www.rally.ie/ czesto aktualizowana i z dobrymi informacjami.
C20XE
chodek
A6

Postprzez Tomaaaa » wtorek, 19 cze 2007, 18:03

wallygator napisał(a):
padre2006 napisał(a):to moze jakis jeden wiekszy polski team rajdowy.chodzi mi o jakies wsparcie i pomoc.co wy na to??

a mieszkasz gdzieś w szkocji ?

fajnie by było gdby zebrała się jakaś ekipa do rajdowania, tylko teraz pozostaje pytanie czy będe znowu musiał całą kasę pakować w rajdy ? :lol:
bo przydało by się coś odłożyć z tego pobytu na wyspach :wink:

Ja obecnie mieszkam w Szkocji a dokladniej w Glasgow :) i chetnie przylacze sie do Was :) Wiecie moze czy gdzies tu w okolicach dzieje sie cos powiazanego z rajdami ?

Pozdro!
Piekary moim miastem.. rajdy moim życiem..
QHR Ognia!!
Tomaaaa
N2

Postprzez luks » wtorek, 19 cze 2007, 19:29

no pozdro z okolic londynu (Grays)
jesli chodzi o rajdy to tutaj martwy teren.. jest w ten weekend co prawda festiwal predkosci niedaleko ale 70 funciakow za jeden dzien to ponad moje mozliwosci
rajdy
rajdy
rajdy
luks
N3

Postprzez evo » wtorek, 19 cze 2007, 20:34

w Londynie nudyyyy ale wybieram sie na mistrzostwa świata GB :D
a wcześniej rajd subaru :D
Ostatnio edytowano piątek, 28 wrz 2007, 21:12 przez evo, łącznie edytowano 1 raz
evo
N2

Następna strona

Powrót do Forum ogólne