rękawice rajdowe

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

rękawice rajdowe

Postprzez Gokart » czwartek, 10 lip 2003, 14:24

Witam,

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z używania rękawic rajdowych (ale w "cywilnym" samochodzie? Możecie coś polecić? Mam na myśli raczej dolną półkę cenową. Jak się w ogóle w tym jeżdzi? opłaca się kupować, jeśli się ma normalną kierownicę?

Z góry dzięki
Gokart
N3

Postprzez schwepes » czwartek, 10 lip 2003, 15:05

jak już jest taki temat to mam pytanie.
Będę miał kierownicę zamszową (momo sport 360..taka stara 'kiera' ;)) i do tego kupuję rękawice zamszowe OMP New Rally..
Jak będzie z żywotnościa takiego zestawu przy jeździe na codzień. Wytrzyma jeden sezon? Szczególnie chodzi mi o wytrzymałość rękawiczek, bo kierownicę sobie 'zregeneruję' po dość niskich kosztach.
schwepes
A6

Postprzez ari » czwartek, 10 lip 2003, 16:03

Rękewice spokojnie Ci wystarczą nawet na dłużej pod warunkiem, że nie będziesz w nich naprawiał auta.
P.S.
Jakim sposobem będziesz regenerował kierownicę????
ari

Postprzez schwepes » czwartek, 10 lip 2003, 16:32

pewien koleś w Krakowie obszywa kierownice, wystarczy dostarczyć materiał.. Wkrótce się przekonam jak to wygląda i czy warto :)
schwepes
A6

Postprzez żółtodziób » czwartek, 10 lip 2003, 20:43

zawsze można samemu obszyć, pierwszy raz będzie dupa, drugi ra już powiedzmy, a za trzecim razem nie do odróżnienia z fabryczną....
żółtodziób
A8

Postprzez Gokart » piątek, 11 lip 2003, 10:30

Schwepes, ile wydajesz na te rękawice?
Gokart
N3

Postprzez schwepes » piątek, 11 lip 2003, 11:32

ja planuję kupić OMP New Rally.. 160-170zł w RAKO (dziś będę dzwonił może przyszła dostawa) .. zastanawiam się też nad zamszowymi Sparco za 190zł, bo wydają się trochę lepsze - zamiast ściągacza na nadgarstku mają pasek na rzep. Przymierzę, sprawdzę i zobaczę co lepsze :)
schwepes
A6

Postprzez Gokart » piątek, 11 lip 2003, 16:17

daj znać
Gokart
N3

Postprzez schwepes » piątek, 11 lip 2003, 18:35

w poprzedni czwartek byłem tam po drodze, niestety nie mieli, ale miały być we wtorek :), we wtorek dzwoniłem miały być czwartek-piątek, dziś dzwoniłem i... mają być wtorek-środa :lol:
schwepes
A6

Postprzez Gokart » poniedziałek, 14 lip 2003, 09:36

ok :-)
Gokart
N3

Postprzez rav » wtorek, 15 lip 2003, 02:33

Tak jest zawsze. Ja już 3 tygodnie czekam na rozpórki, które miały przyjść "po jutrze".
rav
A6

Re: rękawice rajdowe

Postprzez TomekA » czwartek, 31 lip 2003, 12:53

Gokart napisał(a):Witam,

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z używania rękawic rajdowych (ale w "cywilnym" samochodzie? Możecie coś polecić? Mam na myśli raczej dolną półkę cenową. Jak się w ogóle w tym jeżdzi? opłaca się kupować, jeśli się ma normalną kierownicę?

Z góry dzięki

Moim zdanie nie ma to wiekszego sensu :( a w przypadku polaczenia rekawiczek zamszowych z plastikowa kierownica bedzie nawet gorzej :?
Jesli juz koniecznie chcesz wygladac profesjonalnie w cywilnym aucie (zapewne spotka sie to ze smiechem innych uzytkownikow szos) to zastanow sie nad polaczeniem skorzanej kierownicy ze skorzanymi rekawiczkami. Moim zdaniem jest to najlepsze rozwiazanie, jak znudzi Ci sie jazda w rekawiczkach, a zapewniam ze bedzie to bardzo szybko, zawsze mozesz jezdzic z taka kierownica prowadzac golymi rekoma nie narazajac wolantu na zniszczenie. Jezeli chodzi o rekawiczki zamszowe to powinno sie je stosowac tylko do kierownic zamszowych, po pierwsze trzymanie jest wtedy bardzo dobre, po drugie uzytkowanie kierownicy zamszowej bez rekawiczek bardzo szybko doprowadzi do jej zurzycia i fatalnego wygladu...
Reasumujac rekawczki tak, ale tylko do sportu

Pozdrawiam Serdecznie
Obrazek
TomekA

Postprzez Gokart » poniedziałek, 4 sie 2003, 09:18

chodzilo mi raczej o uzyskanie pewniejszego chwytu, nie o szpanowanie :-).

dzieki, pozdro
Gokart
N3

Re: rękawice rajdowe

Postprzez micz » piątek, 12 wrz 2003, 20:51

TomekA napisał(a):
Gokart napisał(a):Witam,

Z góry dzięki

Moim zdanie nie ma to wiekszego sensu :( a w przypadku polaczenia rekawiczek zamszowych z plastikowa kierownica bedzie nawet gorzej :?
Jesli juz koniecznie chcesz wygladac profesjonalnie w cywilnym aucie (zapewne spotka sie to ze smiechem innych uzytkownikow szos) to zastanow sie nad polaczeniem skorzanej kierownicy ze skorzanymi rekawiczkami. Moim zdaniem jest to najlepsze rozwiazanie, jak znudzi Ci sie jazda w rekawiczkach, a zapewniam ze bedzie to bardzo szybko, zawsze mozesz jezdzic z taka kierownica prowadzac golymi rekoma nie narazajac wolantu na zniszczenie. Jezeli chodzi o rekawiczki zamszowe to powinno sie je stosowac tylko do kierownic zamszowych, po pierwsze trzymanie jest wtedy bardzo dobre, po drugie uzytkowanie kierownicy zamszowej bez rekawiczek bardzo szybko doprowadzi do jej zurzycia i fatalnego wygladu...
Reasumujac rekawczki tak, ale tylko do sportu

Pozdrawiam Serdecznie
Mam A3 kierownica seria plus zamszowe rękawice...i jest 1000 razy lepiej. Nawet w clio mojej dziewczyny gdzie kierownica jest jakby z plastiku w rękawiczkach jeździ się lepiej
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez kolo115 » poniedziałek, 30 sie 2004, 22:03

Mam takie pytanie:
Oplaca sie kupiowac rekawiczki kartingowe do rekreacyjnej jazdy?? Bo ostatnio troche sobie jedzem na gokarcie i mnie po tem niesamowice dłonie bola.... Czy w rekawiczkach bedzie lepiej???
Obrazek
"Nigdy nie bądz pewny siebie i swoich sukcesów, nigdy nie mów, że wygrasz..."
Janusz Kulig
kolo115
N3

Następna strona

Powrót do Mechanika rajdowa