Platforma i odpowiedzialność

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Postprzez żółtodziób » niedziela, 3 cze 2007, 19:43

w bardziej dojrzałych demokracjach rządzący mają na tyle wstydu żeby nie lansować swoich ziomali do sądów. Ale masz rację, takie demokracje to mozna na palcach jednej ręki policzyć, a stąd wniosek stary jak świat - demokracja jest do d... Tylko nie rozumiem oburzania na stwierdzenie że u nas TK nie jest wcale niezawisły...
żółtodziób
A8

Postprzez żółtodziób » niedziela, 10 cze 2007, 01:12

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news ... acz,923975

a oto próbka możliwości PO, na razie na szczeblu samorządowqym. Nie, nie jestem oburzony ani zaskoczony, ale polecam lekturę wszystkim ym którzy jeszcze się łudzą, że PO jest lekarstwem na wszystkie błędy PISu. Otóż nie jest, i tak samo w dupie ma dobro tego kraju jak wszystkie inne partie, a może nawet bardziej. Za to z całą pewnoscią mogę stwierdzić że ta partia jest od PISu zdecydowanie bardziej chora na władzę, to własnie dlatego, ze nie wygrali wyborów nie doszło do zawiązania koalicji PO-PIS (ale w sumie jak tak patrzę co PO wyprawia to straciłem wszelkie złudzenia że mogłoby być cokolwiek lepiej niż jest teraz) byli nastawieni na większość w rządzie i chcieli to dostać mimo przegranych wyborów. Kaczki jednak poczuły się mocne po świoezym sokcesie wyborczym i nie poszły na cos takiego. Cała reszta o niezgodnosciach programowych to były ściermy dla i tak ciemnego narodu, tak naprawdę poszlo o stołki, a rozmowy musiały wyglądać podobnie jak te w pokoju Begerowej, tyle ze nie nagrała tego żadna kamera. Stołek rulez- takie jest hasło przewodnie kazdej partii która jest w stanie przekroczyć próg wyborczy w tym kraju...
żółtodziób
A8

Postprzez Rules » piątek, 22 cze 2007, 18:23

W dniu dzisiejszym miała ruszyć kampania telewizyjna PO zwracająca uwage na dysproporcje w zarobkach między PiSowskimi nominantami do spółek Skarbu Państwa a protestujacymi lekarzami i nauczycielami. W skutek cenzury politycznej w TVP S.A. uniemożliwiono Platformie emisję spotu w płatnym czasie antenowym. Przekazujemy link do strony, gdzie spot jest do obejrzenia. Spot dostępny jest na stronie Platformy Obywatelskiej:
http://www.platforma.org

Bezpośrednie linki:
http://www.platforma.org/_files_/multim ... a_spot.wmv
http://pl.youtube.com/watch?v=fIUM6g3zEmY
Rules
N3

Postprzez rallyfan2 » piątek, 22 cze 2007, 20:19

Powiem szczerze ze to co sie wyprawia qrwa w polskiej poliytyce to komedia , a wykonanie tego spotu PO to juz tragikomedia. Jak widze panow kaczynskich , giertychow , lepperow , tukow , komorowskich ,kaliszow,itp mam dosc. A wracajac do tematu nie spotkalem jeszcze biednego lekarza. Moze zarabiaja malo ale wiekszosc z nich ma inne zrodla dochodow( czytaj prywatne gabinety , lapowki i inne).Praca w szpitalach to tylko dla zdobycia etatu , ubezpieczenia i potencialnych klientow do prywatnych gabinetow.Mam w rodzinie kilku lekarzy , dentystow i nikt nie narzeka na brak pieniedzy i jakos nie widze by sie bujali 10 letnimi cinqeucentami. .Kolejne swiete krowy to pielegniarki , chcialy by zarabiac 3 tysiace. Ja bym chcial 10 ale nikt mi nie da.
Z kolei nauczyciele ,ostatnio sluzbowo odwiedzilem jakies ~ 30 szkol. O 2 godzinie po poludniu w szkole z reguly nikogo nie ma. Widzialem tez jak niektorzy prowadza lekcje. Nie bede generalizowal ze tacy sa wszyscy Jednak nAuczyciele to zwykle nieroby a szczerze rozdupcyla mnie wypowiedz Pani nauczycielki ktora powiedziala ze nie ma na zycie ( zarabia 1600 zl) Mieszkam w miescie w ktorym 80 % ludzi zarabia ponizej 1000 zl , co maja powiedziec? Wiadomo ze wyksztalcenie wyzsze powinno sie rownac wyzszym zarobkom. Ale wiekszosc nauczycieli nie zasluguje na to.
rallyfan2
A6

Postprzez Hultay WRC » poniedziałek, 9 lip 2007, 21:23

No i dzieje się. Kaczory kopnęły Mulata w pupę. Robi sie ciekawie- dziś we WPROST(szło jak ciepłe bułeczki) zamieszczono zapisy z taśm nagranych podczas wykładów prowadzonych przez o. Rydzyka, gdzie bardzo źle mówił np o prezydentowej(że "wiedźma powinna sama się poddać euatanazji")obrażał Żydów, szczekał oczywiście na Wyborczą, obcy kapitał, mówił o rozmowach z Kaczyńskimi że nie dotrzymują danego słowa itd itp. A dopiero co byli na pielgrzymce, ach jaka szkoda... Swoją drogą to dobry moment na rozwiazanie koalicji- szum medialny zagłuszy to co dzieje sie wokół rydza. PIS juz się nie musi martwić-ma swoich ludzi w mediach(wcześniej jak sie sypało to wyborów niwe chcieli, wkońcu nie było tam jeszcze tak daleko posuniętego posłuszeństwa co teraz). Lepper powoli traci poparcie, LPR tonie, wyglada na to ze PISiory wchłonęły albo dopiero wchłoną elektorat swoich dotychczasowych koalicjantów-rolników zawiedzionych Lepperem oraz ludzi o skarajnie prawicowych i konserwatywnych poglądach, którzy wypinają się na głupawe pomysły LPRu. Wygląda na to, że PIS jak wampir wykorzystał swoje przybudówki, popychając PO do spiknięcia się z lewicą(może PSL?- może częśc ludzi zamiast głosować na SO zdecyduje się postawić na nich?). Bedzie mogło potem powiedzieć że PO nie chciało, że byli zmuszeni bratać się z ludźmi "wątpliwej reputacji" a teraz muszą naprawiać świat sami bez PO.
Koalicja się sypie, czy będa nowe wybory? Jakie będą ustalenia? Decydujące będą najbliższe dni, godziny. Już wkrótce będziemy wiedzieć czy znowu będziemy musieli iść do urn.
Nawiązujac do rzymskiego okrzyku "Chleba i igrzysk" mozna powiedzieć, że nie ma za dużo chleba, ale za to przynajmniej są igrzyska...
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez Krzysiek_WrC » poniedziałek, 9 lip 2007, 22:28

Mam na dzieje że to koniec tej chorej koalicji....
To jest jak zły sen.Szkoda że Polska musi niestety tak się ośmieszac w Europie :?
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez rutino78 » wtorek, 10 lip 2007, 00:05

jeszcze takiej koalicji nie było. lepper twierdzi że jest podsłuchiwany, dziś kazał BORowcom przeszukać swój gabinet czy mu czegoś nie podrzucono.
wspierający to towarzystwo rydzyk zieje taką nienawiścią że bliżej mu do szatana niż boga. no cóż, widocznie kościołowi taki ktoś jest potrzebny.

to był piękny czas dla złodziei z samoobrony. setki posadek w agendach rolniczych, krusie itd. będą z tego piękne odprawy.
hojarscy, beger, łyżwińscy to teraz milionerzy. taki lepper poprzez swoje dzieci tez pełno ziemi za bezcen kupił. a to tylko fragment ich sukcesów ujawniony przez prasę.
ciekawe w co gra kaczyński, trudno mi wierzyć, że liczy na jeszcze więcej władzy. legalnie więcej nie uzyska. na szcęście nie zdążył do końca popsuć prawa, w planach miał np. uczynienie z niezalezności Trybunału Konstytucyjnego i sędziów fikcji. mam nadzieje że widać koniec tych nieudaczników
rutino78
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 10 lip 2007, 03:01

Tja, jak już coś rutino wypali to musi ważyć... popsuć prawo? jak można popsuć prawo w państwie bezprawia?

Co do koalicji to w sumie ja widzę sprawę w pozytywnym świetle - że się rząd rozleci to się świat raczej nie zawali, , ale wreszcie mamy do czynienia z sytuacją ze nie ma świętych krów, bez wzgledu na to jak bardzo Lepper jest potrzebny do większości brknął za przekręt. Zresztą nie tylko mulata wzięli za dupę, kilku ważnych PISiorów także.

Poza tym nie przesądzałbym o nowych wyborach, to ze się mulaciątko zirytowało bo dostało kopa w zadek to nie oznacza, że automatycznie będzie skłonne do robienia pod górkę rządowi, tak samo jak nawet przez myśl nie przeszło to Jurkowi i jego śmiesznej partii co się w windzie mieści. Pobrało towarzystwo kredyty i musi dociągnać do końca kadencji żeby je pospłacać i jak tylko Lepper ochłonie to może zmienić zdanie i zostać w koalicji, a piękny Roman zapewne będzie mu ochłonięciu i trzeźwej kalkulacji dzielnie pomagał, bo to jest dla nich być albo nie być. Zresztą dla mulatowców fakt bycia formalnie w opozycji może być korzystny z punktu widzenia wyniku wyborczego, bo jak dojdzie do wyborów to zawsze będzie mógł przejsc do frontalnego ataku na PIS, o czym nie może być mowy jeśli się współrządzi przez całą kadencję.

Rydzyk, hmmm... mają kaczki za swoje, w sumie nie od dziś wiadomo że ojciec dyrektor to jest pazerny i zaklamany, trzeba było się od szmaciarza trzymać z daleka i nie zabiegać o jego gównowarte poparcie. Moherowe berety to pieknie wyglądają tylko profanując swoją obecnością Jasną Górę, ale tak naprawdę to udzial w rynku RM dwa razy zmieściłby sie w granicach błędu statystycznego, a do tego wielu słuchaczy na pewno nie słucha się Rydza w kwestiach politycznych. moja chrzestna własnie do takich się zalicza, klepie razem z nimi różaniec na okrągło, ale jak przychodzi do polityki to robi się czerwona na gębie jak widzi Kaczorów i Giertychów. I takich ludzi jest więcej. Prawdę mówiąc o wiele większe niebezpieczenstwo stanowią młodzi fanatycy, bo ci są energiczni i zawzięci, taki Bosak albo taki Wierzejski... Poza tym historia uczy, że Rydzyk potrafił każdego zgnoić, z Giertychem wlacznie, tak wiec biorąc pod uwagę mały zagięg RM i nieprzewidywalność Rydza łatwo było dojść do wnosku że na tych znajomościach to tylko mozna umoczyć. Kaczki były na tyle głupie że nie wyciągnęły właściwych wniosków i teraz mają za swoje. Będę sie śmiał jak jeszcze będą podobnej wagi jaja z Fotygą która to zawarła umowę ale jej nie podpisała - to będzie drugie wdepniecie na minę na własne życzenie.

Nie wiązałbym tych dwóch spraw jednak ze sobą. Kaczory mają instynkt polityczny dzieki któremu utrzymują poparcie na takim samym poziomie, mimo wyjątkowo zawziętej krytyki i jest to precedens w historii III RP. Jest milion osiemset prostszych sposobów na odwrócenie uwagi od Rydza niż zwijanie rządu i sejmu. Wedłu mnie cała sprawa jest dobrze rozkminiona, moment na nowe wyboru jest dla PISu dobry, nawet ewentualna porażka nie byłaby dramatem, za to wygrana byłaby dla PO problemem, bo PO MUSIAŁOBY się wycofać ze świeżych zapewnien, że nie chce ani do PISu ani do LSD. Tak więc PO byłaby wzięta z zaskoczenia, bo strategia jaką przyjęli w najlepszym razie zakładała, że wybory będą za 2 lata, a w najgorszym to jej w ogóle nie było co zresztą nie jest wykluczone. LiD w dalszym ciągu jest bez poparcia, populiści w rozsypce, PSL jak zwykle słabo. Warto w tej sytuacji prześledzić wypowiedzi polirtyków PISu - od dłuższego czasu powtarzają, że widzą możliwość zawarcia koalicji z PO po nowych wyoborach, to wszystko wygląda na dobrze przemyślane zagranie, którego efektem ma być silna pozycja po nowych wyborach (bez względu na to czy bedą one wygrane czy nie) plus szansa na oskubanie PO z elektoratu, bo koniec końców cala ta sytuacja przeciętnemu wyborcy pokaże że to PIs ma jaja a nie PO, co w zasadzie powtarzam od samego początku - nie kocham wcale kaczek, ale jakakolwiek koncepcja sprawowania władzy, nawet obarczona takimi defektami jak w przypadku kaczorów jest lepsza niz jej całkowity brak. To samo dotyczy poglądów politycznych - w PISie jest jeden nieomylny Jarosław, któremu zdarza się robić głupie rzeczy, ale przynajmnie ciągnie ten wózek w jedną konkretną stronę, w PO każdy sobie rzepkę skrobie i usiłuje sprzedać to jako partię ludzi o różnych pogladach. No przecież chyba po to się zakłada partię żeby jednoczyć ludzi o podobnych poglądach! A tak to mamy, Tusk swoje, Rokita swoje, Komorowski swoje, a Gronkiewicz swoje, o co zresztą partia ma do niej pretensje, bo nie obsadza Warszawy Platfusami tylko ludźmi z innych partii czym sobie grabi w PO. Warto także zauważyć ze nie ma dotad oficjalnego stanowiska PO w sprawie. SLD takowe wyraziło, co prawda gadka Oleja była tak pusta jak można się było tego spodziewać, ale przynajmniej była szybka reakcja, a Tusk to pewnie dzwoni po całej partii i się naradza. jedna Pitera wyskoczyła z tekstem ze to wszystko po to żeby Rydzyk nie musiał przepraszać prezia, ale to akurat jest ciężki absurd, sprawa Rydzyka jest za dużego kalibreu żeby mogła się rozejść po kościach, nawet gdyby odnaleźli ojca dziecka Anety Krawczyk. No, ale Pitera akurat ma prawnicze wykształcenie, ta nacja jjest znana z tego ze duzo gada, rzadko zgodnie z prawdą i nie zawsze do rzeczy i na temat. Poza tym była to wypowiedź wymijająca, an nie wzięła w obronę mulata, ani nie powiedziała że dobrze kaczor zrobił, w ogóle nie odniosła się do meritum, co według mnie jest sygnałem , że PO jest kompletnie zaskoczona takim obrotem sprawy i nie brała pod uwagę takiej ewentualności że koalicja się skończy w kilka godzin. Akurat tutaj trudno mieć pretensje, bo takiego numeru to się pewnie nikt nie spodziewał, ale w przeciwieństwie do postkomuny nie umieją nic zaimprowizować. Prędzej czy później na pewno coś wymyslą i tylko jestem ciekaw, czy będzie to kolejny atak na PIS (bo by było niezręczne, bo oni sami postulowali wywalenie Leppera) czy próba dogadania się z PISem na zbudowanie nowej koalicji po wyborach bez mulatów i koni (co oczywiscie wiązałoby się z koniecznością odkręcenia pewnych rzeczy które namotało się wcześniej, ale chyba to by miało o wiele mniej opłakane skutki niż sspiknięcie się z SLD dla wizerunku PO.
żółtodziób
A8

Postprzez kremer » wtorek, 10 lip 2007, 11:44

panowie przeciez ewidentnie chcieli udupic leppera i robili na niego haka - ale lepper tez cfany lis i nie dał sie w kozi rog zapedzic :) - oczywiscie, ze sie dochapali ile wlezie, ale pis dochapał sie 10 razy tyle - dla mnie kaczory to maja syndrom jakis dziwny i chca wszystko dla siebie. Jak taki kaczor mądry to niech bedzie honorowy i sie wypnie na rydzyka, ale sie nie wypnie bo potrzebuje glosow sekty maryjnej - rydzyk mogl nawet powyzywac ojca i matke kaczorkow i kaczorki nic by nie zrobili :)
kremer
S2000

Postprzez Krzysiek_WrC » wtorek, 10 lip 2007, 12:55

Zobaczycie ze PiS będzie się strarał tą sprawe z Rydzkiem utopic.
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez Hultay WRC » wtorek, 10 lip 2007, 21:28

Owszem będą próbować, ale media chyba się nie dają- dalej drążą temat. Dobrze jakby się Watykan odezwał a dziennikarze mogliby jeszcze powęszyć. W każdym razie sygnał dla Kaczorów jest taki że wdepli w "fe" i lepiej dalej uważać z Rydzykownią. W sumie to i tak mohery będą miały mały wpływ na wyniki wyborów, więc to czy się pogniewają na Kaczorów, czy na Rydza to już jedna chwała-mało ich jest. Chyba że ze wszystkich beretów wyskoczą jeszcze po dwie takie same babcie :)

Ja chciałbym żeby były wybory, by wygrała PO i jakos dogadało się z PISem-może by ich troszkę utemperowali, ale być może są na to zbyt rozbici(czyt. za głupi)...
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez kremer » wtorek, 10 lip 2007, 22:25

dogadac z pisem? w zyciu to bym na pewno na niebieskich juz nie glosował - chyba wole komuchów

ciekawe co powie ryba :D:D:D halo wzywam cie akwarium :D
kremer
S2000

Piłka kopana

Postprzez kaczmarek » wtorek, 10 lip 2007, 22:33

A co sądzicie o Euro 2012.Ja to czarno widzę.Budowa autostrad,lotnisk,szybkiej kolei.Nie zrobiono nic przez 15 lat to teraz co oświecenie i zbudujemy 1000km autostrad.Ha,ha.Będzie walkower dla Włochów,albo wieelka kompromitacja.Jak kibiców Legii.
kaczmarek
N2

Postprzez żółtodziób » środa, 11 lip 2007, 17:54

no to juz jest jakaś paranoja, żeby bronić Leppera tylko dltego że go Kaczki pogoniły. No i zajefajnie, że go pogoniły, a ze paragraf był taki a nie inny to już szczegół techniczny.

Hultay - nawet jak sie mohery rozdwoją to i tak nie jest z nich żadna siła, a w dodatku towarzystwo jest na wymarciu. A co do Kaczek to zobaczymy czy zmądrzeją, jak dla mnie to wykazali się wystarczającym odmóżdzeniem, że w ogóle robili z nim jakiekolwiek deale polityczne, od samego początku tylko mogli na tym stracić.

Co do PO i wyborów to po ostatniej wypowiedzi Rokity, jak komplementoał kaczki za to że pogoniły mulata i że po następnych wyborach atmosfera będzie chłodniejsza niż po poprzednich i w zwiazku z tym widzi możliwość zawarcia koalicji. W calej aferze PO jako partia po raz kolejny wykazała się niedojrzaloscią polityczną i zabrała głos w najgłupszym momencie. Nie zrobili tego od razu po wykluczeniu Leppera z rządu, za to chcieli rozpisywać nowe wybory jak juz pojawiały się sygnały że SO jednak bardziej będzie szkoda stołków niż honoru, co zresztą nie było trudne do przewidzenia i nawet ja, mały żółtodziób co tylko czyta net i ogląda TV wziąłem pod uwagę, a nie wpadły na to orły z PO, które sa blisko wszystkiego. I właśnie takie szybkie wcielanie w życie pewnych koncepcji bez bez przemyślenia czy mają rację bytu czy nie od samego początku nie podobało mi się w PO i dltego właśnie wrzuciłem kartkę na oszołomów z PISu, licząc że będą temperować kozactwo PO.

Według mnie formalnego punktu widzenia nie ma znaczenia kto wygra następne wybory, bo prawdopodobnie formalnym zwyciezcą będzie PO, ale faktycznym i tak będzie PIS. Po pierwsze na pewno będzie musiał współrządzić, po drugie może się zdarzyć jeszcze coś innego - po zawarciu koalicji z PISem najbardziej lewoskrętna częsć PO się wyłamie i PO straci większosć, po trzecie możliwe że i kolejne wybory wygra PIS. Dobrze jednak, że dla PISu po ewentualneych wyborach NIE BĘDZIE alternatywy tak jak była 2 lata temu, PO mimo wad to jest znacznie sensowniejsza banda od Lepperowców i Giertychowców, choćby dlatego że nie postuluje rozdawnictwa i przejadania publicznej kasy, wolę, ze ktoś będzie naciskał na obniżenie podatków niż na podwyższenie becikowego. Na razie (p)osły jadą na wakacje (ciekawe tak na marginesie na którą plażę wybiera się Lewandowska, Egipt, Tunezja czy moze coś bardziej swojskiego jak np. Chałupy? mogłaby swoją mamę zabrać zze sobą rodzinę, bo sposób opalania się to ponoć u niej rodzinna tradycjha hihihi) więc mamy 1,5 miesiąca względnego spokoju, jak wrcą to się pewnie zacznie, glowy rozgrzane siły odbudowane, cos czuję w gaciach ze będie wesoło...
żółtodziób
A8

Postprzez Krzysiek_WrC » środa, 11 lip 2007, 18:58

żółtodziób napisał(a):no to juz jest jakaś paranoja, żeby bronić Leppera tylko dltego że go Kaczki pogoniły. No i zajefajnie, że go pogoniły, a ze paragraf był taki a nie inny to już szczegół techniczny.

Nie żebym bronił Samoobrony ( a wręcz przeciwnie..) ale gorzej jak CBA nie dysponuje żadnymi twardymi dowodami.Wtedy można powiedziec że ugotowali człowieka...
A to już jest bardzo niebezpieczne bo wtedy może się okazac iż nad CBA nie panuje nikt tak jak nad ABW.
Tłumaczenie Kamińskiego jest conajmniej bardzo dziwne.
Krzysiek_WrC
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park