Hamulec duszący moc w autach koncernu VW

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Postprzez Pancin » wtorek, 26 gru 2006, 00:50

Z moich informacji (od speca zajmującego się dłubaniem wszelkich VW) słyszałem, że da się to zrobić bardzo prosto, ale nie wiem, czy komputer nie będzie wariował. Prawdopodobnie wyświetli tylko "Check'a". Przy włączniku świateł stopu, przy pedale hamulca, jest kostka z 4-ema przewodami. 2 z nich są do świateł stopu, a 2 pozostałe dają sygnał do kompa o wciśniętym hamulcu. Jeżeli odepnie się te kable idące do kompa to blokada nie zadziała, bo nie będzie miała sygnału o wciśniętym hamulcu. Trzeba to sprawdzić, bo info jest nie potwierdzone w żaden inny sposób.
Pancin

http://www.scyzzor.com]www.scyzzor.com
http://www.superoes.pl]www.superoes.pl
Pancin
N3

Postprzez WRCfan » wtorek, 26 gru 2006, 02:09

To by się zgadzało z tym co ja pisałem o tych dwóch kabelkach.
-how fast are You in 1/4?
-all depends on how many corners I have to take in that 1/4 :twisted:
WRCfan
A6

Postprzez Gokart » piątek, 29 gru 2006, 20:23

W moim samochodzie jest dokładnie tak, jak mówi ADI - naciśnięcie hamulca przy naciśniętym gazie wyłącza gaz, natomiast jeśli najpierw nacisnie się hamulec, gaz normalnie działa.

wg mnie dość ciężko jest nawet mając tą wiedzę hamować lewą nogą, zwłaszcza w nieprzewidzianych sytuacjach :D

natomiast można spokojnie dawać międzygazy czy ew. jesli ktoś jest prawdziwym wymiataczem - odblokowywać koła przy hamowaniu :) .

dzwoniłem też do serwisu/warsztatu Godula i gość potwierdził mi wersję z kostką, od której trzeba tylko odłączyć przewody.
Pozdr
Wojtek
Gokart
N3

Postprzez b182 » niedziela, 31 gru 2006, 09:47

no to na co czekas?:D napisz czy działa?
b182
N2

Postprzez Właściciel Browaru » wtorek, 2 sty 2007, 23:40

ZOWA napisał(a):sprawa wyglada tak.w kazdym aucie ktore nie posiada linki do gazu i gaz jest sterowany elektronicznie nei uda sie nam hamowac lewa w nastepujacy sposob.trzymajac gaz wciskami hamulec( nie poprawna oreracja-auto "straci moc") zeby cokolwiek(przyhamowanie bez zduszenia motoru) wyszlo trzeba najpierw delikatnie nacisnac hamulec a pozniej dopiero gaz i motor sie nie zdusi ale nei bedzie to juz takie latwe jak w normalnym aucie z linka gazu...

To nieprawda. Peugeot 307 też ma gaz drive-by-wire i można w nim hamować lewą nogą bez przeszkód.
Właściciel Browaru

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika rajdowa