smt6,7

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

smt6,7

Postprzez barteq » sobota, 25 lis 2006, 19:55

witam,
czy takie urzadzenia jak smt6,7 mozna nadaja sie tylko do tuningu czy mozna je wykorzystac w aucie rajdowym/wyscigowym?
barteq

Postprzez LuiG » niedziela, 26 lis 2006, 01:12

w H grupie stosować napewno można
:)
w grupie A wygląda na to że też można by:

"Sterownik elektroniczny jest dowolny, pod warunkiem, że nie służy do przetwarzania innych danych."

Przecież orginalny komputer + smt6 razem można chyba potraktować jako inny sterownik :?:

Pozatym widziałem ogłoszenie gdzie było do sprzedania N-kowe CC z smt6....
LuiG
N3

Postprzez barteq » wtorek, 28 lis 2006, 19:34

a czy ktos z forumowiczow na cos takiego w swojej rajdowce/wyscigowce?
prosze o opinie
barteq

Postprzez LuiG » wtorek, 28 lis 2006, 23:15

ja mam u siebie ale jeszcze nie przechodziłem BT :)

można sie pobawić, szczególnie jeśli chodzi o zapłon

do sterowania paliwem ma jednak ograniczone zastosowanie, tzn samo nie wystarczy

bo oszukuje się sygnał z przepływomierza/czujnika ciśnienia, w każym razie jakiś sygnał który ma wpływ na ilość podawanego paliwa

ale np. u mnie komputer nie reaguje (tzn reaguje tak że szarpie autem), na sygnał z przepływki większy niż 4,04v... seryjnie sygnał wynosi maksymalnie ok 3,5v, czyli mam praktycznie 0,5v do wykorzystania, no i jest to za mało bo nie da się wystroić tak auta (dalej jest za ubogo)

zachodzi konieczność stałego zwiększenia dawki paliwa, albo zwiększająć jego ciśnienie, albo zakładając większe wtryski, wtedy na górze będzie dobrze (jak sie odpowiednio dobierze ciśnienie albo/i wtryski) a na dole sobie będzie trzeba zubożyć co może być wykonalne

pozatym urządzenie ma pożyteczne dodatki jak dwie mapy, można sobie zrobić drugą ekonomiczna albo np. kontrole startu czy coś co teraz kombinuje flat shift (umożliwia/ułatwia zmianę biegów bez puszczania gazu co przydaje się bardzo w aucie z turbo bo nie spada ciśnienie w kolektorze)

można też korygować mapy zapłonu w odniesieniu do jakiegoś obiążenia (ciśnienie, położenie przepustnicy) i paliwo zależnie od temperatury

można sterować (ale nie we wszystkich przypadkach) ciśnieniem doładowania albo wtryskiem nitro

jest też do wykorzystania taki jakby włącznik warunkowy, który można ustawić żeby się włączał przy jakichś obrotach, albo ciśnieniu lub np. temperaturze silnika co można w jakiś porzyteczny sposób wykorzystać (można sobie np. właczać wcześniej wentylator czy np. schładzać intercooler przy przekroczeniu określonego ciśnienia itp itd)

ogolnie jak na swoją cenę (ja kupiłem używke za 450zł) urządzenie daje dość dużo możliwośći i można je dobrze wykorzystać :)
LuiG
N3

Postprzez barteq » czwartek, 30 lis 2006, 21:13

a nie masz takiego do sprzedania albo nie wiesz kto ma model 6 lub 7 uzywany
barteq

Postprzez LuiG » piątek, 1 gru 2006, 10:14

hmm trzeba patrzeć na allegro, albo na forum streetracing, intercars wyprzedaje chyba po 550zł

jest też inne podobne urządzenie, niby polski wynalazek (nie bluebox), ale ma opcje bardziej przydatne do tuningu i turbo, bo w A grupie zmiana przepływki na czujnik ciśnienia dozwolona nie jest, a kontrola startu bez turbo nie jest specjalnie potrzebna

a cena jest dobra, jak za używane smt6

właśnie się zastanawiam czy na to sobie nie zmienić....

jak jesteś zarejestrowany na streetracing to pytaj się użytkownika o nicku colin :)
LuiG
N3

Postprzez misiek_wrc » piątek, 1 gru 2006, 16:53

Ze tak zapytam co to za urzadzenie?? Zainteresowalem sie tym ale nie jestem w temacie... Moze dacie namiary gdzie mozna o tym poczytac ??
..:: !! QHR MAJCHER OGIEN NA TLOKI !! ::..
misiek_wrc
A5

Postprzez LuiG » piątek, 1 gru 2006, 17:36

strona producenta:

www.perfectpower.com
LuiG
N3

Powrót do Mechanika rajdowa