WRCfan napisał(a):psz napisał(a):a taki 15-metrowy solaris to co? Właśnie jest tak samo pojemny jak 16-metrowy ikarus 280.
Mylisz się i to bardzo. Ikar 280 jest znacznie pojemniejszy od U15, pomijając już kwestię zwrotności w ciasnych ulicach...
No nie wiem, ale wolę np. jechać w nabitym U15 i mieć się czego złapać

niż w nabitym ikarusie trzymać się okna dachowego (ręce drętwieją) albo obudowy mechanizmu zamykania drzwi (można ją przy tym popsuć, poza tym ręka objeżdża

). Nie wiem, skąd masz te dane, ja szczerze wątpię, żeby ikar był bardziej pojemny... Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę

Ale bardziej zwrotny jest faktycznie...
Nie był bym taki pewien. Ikarusy spalają dużo mniej paliwa od innych nowocześniejszych przegubów (Ikar ok. 30l/100km, a przegubowa Scania potrafi łyknąć i 50l/100km). (...)
To jakim cudem taka scania spełnia jakiekolwiek normy czystości spalin? Zresztą na scanie chyba mało kogo poza Krakowem stać

Poza tym nie można się sugerować tym, co wolą naprawiać mechanicy

nie no żartuję, prostota obsługi jest ważna... ale postęp musi być, te ikarusy zaczęły mnie wkurzać, a też do niedawna je lubiłem, dopóki nie zostałem zmuszony do korzystania z taboru PKM Świerklaniec (a tam nie ma tych nowszych ikarów ze stabilnym zawieszeniem i automatyczną skrzynią, tylko same stare heble, niektóre odnowione, ale o komforcie w ogóle nie można w nich mówić).
Pozdrawiam!