Problem z gazem.

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Problem z gazem.

Postprzez PLayer » poniedziałek, 9 paź 2006, 18:07

Sorki z góry za OT ale sytuacja jest poważna i liczę, że mi pomożecie.
Daewoo Lanos 2000 rok, 1.5 16V, instalacja Leonardo. 2 tygodnie temu wyjeździłem zbiornik gazu do zera, resztę trasy pokonałem na benzynie. Potem auto stało 2 tygodnie bez tankowania gazu (odpalane było ale na benzynie). Wczoraj stwierdziłem, że zatankuję gaz co zrobiłem i okazało się, że kompletnie nie chce przełączyć na gaz. Dojechałem do domu i próbowałem odpalić bezpośrednio na gazie. Nie odpala. Jest tylko coś takiego, że silnik załapuje i od razu gaśnie. Myślałem, że filtr fazy ciekłej się zasyfił, wyjąłem go i próbowałem odpalać bez tego filtra, też bez rezultatu. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? (gaz, do miejsca gdzie jest filtr, dochodzi). Czeka mnie trasa 2000 km i wolałbym to robić na gazie. Proszę o rady.
Ps. Do gazownika nie mogę pojechać, ponieważ jestem za granicą.
Może ktoś ma znajomego gazownika, który coś poradzi...
PLayer
N3

Postprzez schwepes » poniedziałek, 9 paź 2006, 21:23

Miałem podobne objawy, przy czym stało się to na pełnej butli. Najpierw samochód stracił moc (efekt taki jak kończący się gaz w butli), później całkiem zgasł i przy próbie odpalenia "łapał" na chwilę i gasł.

Przyczyną była awaria wielozaworu na butli. Nie wiem jakie są ewentualne koszty wymiany bo u mnie to było robione na gwarancji.
schwepes
A6

Powrót do Mechanika rajdowa