Fryta napisał(a):Dlaczego Robert na pasku ma Banderę Narodową a nie polską flagę?
Nie ma czegoś takiego jak "bandera narodowa". Jest tylko bandera, czyli weksylium używane wyłącznie dla oznaczenia przynależności państwowej statków i okrętów morskich, może być cywilna lub wojenna. Pierwszą polską flotę utworzył król Zygmunt I Stary w roku 1517, ale nie zachowały się przekazy, jaką wówczas stosowano banderę. Prawdopodonnie okręty pływały pod chorągwią królewską, czyli państwową
Aquilla Alba, czyli Orzeł Biały.
Flagę polską po raz pierwszy skodyfikowano 7 lutego 1831 roku. Po odzyskaniu niepodległości flagę uchwalił sejm Rzeczypospolitej w dniu 1 sierpnia 1919 roku. Obecnie obowiazuje wzór zgodny z ustawą z dnia 31 stycznia 1980 roku, gdzie szczegółowo oznaczono kolory i proporcje flagi. I tak np. kolor czerwony ma kod #FF0000 (według definicji RGB), a nie jak wcześniej #FF4D00 (cynober) czy #DC143C (karmazyn). Dwa pasy biało-czerwone to "flaga państwowa", a ta sama flaga z herbem (Orłem Białym) to "flaga państwowa z godłem". Błędnie się ją nazywa "banderą" albo "flagą z herbem".
Flagę państwową z godłem ustanowiono w 1919 roku i początkowo przeznaczono dla polskiego poselstwa i konsulatów oraz statków handlowych. W latach 1928–1938 była tylko banderą handlową. Od 1938 ponownie używają jej polskie instytucje państwowe za granicą. Dekret z 7 grudnia 1955 potwierdził ten zakres używania flagi, rozszerzając go na lotniska cywilne, porty lotnicze oraz polskie samoloty komunikacyjne za granicą. Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 rozszerzyła zakres używania flagi także na kapitanaty i bosmanaty portów. Rysunek orła w czerwonym tle na białym pasie flagi zmieniał się wraz z urzędową zmianą godła państwowego.
Obecnie flagę państwową z godłem Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą (według art. 8 ustawy):
- przedstawicielstwa dyplomatyczne, urzędy konsularne oraz inne oficjalne przedstawicielstwa i misje za granicą na budynkach lub przed budynkami ich siedzib urzędowych, a także kierownicy tych przedstawicielstw, urzędów i misji na swych rezydencjach i środkach komunikacji - w wypadkach przewidzianych w prawie i zwyczajach międzynarodowych,
- cywilne lotniska i lądowiska,
- cywilne samoloty komunikacyjne podczas lotów za granicą,
- kapitanaty (bosmanaty) portów - na budynkach lub przed budynkami stanowiącymi ich siedziby urzędowe.
Od roku 2004 dzień 2 maja jest Dniem Flagi Rzeczypospolitej Polskiej.
Można powiedzieć, że flaga państwowa z godłem ma charakter bardziej oficjalny, urzędowy. Jest tak, poniewaz po części przysługuje władzom państwowym.
Odrębne wzory mają flagi lotnictwa i marynarki. Bandera wojenna Polski aktualnie prezentuje się tak:
To tyle w kwestii wyjaśnień. Zainteresowanych odsyłam do publikacji
Znamierowski Alfred, Insygnia, symbole i herby polskie, Warszawa 2003, albo do internetowego
Herbarza Adama Kromera.
Co do Roberta Kubicy to od kilku już lat śledzę uważnie jego postępy i rozwój kariery. Jeszcze rok temu nie wierzyłem, że tak szybko uda mu się dostać do świata F1. Facet ma talent i udowodnił to już nie raz w wyścigach i na testach. Liczę, że wkrótce otrzyma szansę na występ w wyścigu. Nie lubię zaś "kubicomanii".
Tak przede wszystkim to chciałem się przywitać, bo jest to mój pierwszy post na tym forum i dopiero przed kilkoma godzinami tu zawitałem.