Pomoc dla chorego forumowicza (WRCfan)

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Pomoc dla chorego forumowicza (WRCfan)

Postprzez jarmaj » sobota, 1 lip 2006, 15:53

Wiem że temat może i trochę nie na te podforum, ale uważam że sprawa jest na tyle poważna, że powinno o niej jak najwięcej osób przeczytać. Dlatego proszę moderatorów o wyrozumiałość i pozostawienie wątku na ogólnym. Przynajmniej przez jakiś czas.

Chodzi o forumowicza WRCfan, z pewnością znacie go z licznych wypowiedzi na forum, niektórzy może też osobiście.
Niestety w zeszły poniedziałek okazało się, że jest poważnie chory. Bardzo poważnie. Ma ostrą białaczkę szpikową. Jeszcze dzień wcześniej sam o tym nie miał pojęcia, teraz leży w szpitalu…

Na www.forum.subaru.pl , w życiu którego WRCfan uczestniczy już od bardzo dawna, a od pewnego czasu jest tam też moderatorem, powstał pomysł zbiórki pieniędzy. Na początek była koncepcja, aby kupić laptopa i jakiś bezprzewodowy Internet, żeby chociaż dać możliwość WRCfanowi kontaktu za światem, ale okazało się, że już w tydzień udało się zebrać całkiem sporą sumkę!!! Czyli jest szansa pomóc również w leczeniu!

JEŻELI KTOŚ MOŻE I CHCE POMÓC, PROSZĘ O WPŁATY NA PODANE W LINKU KONTO.

Każdy grosz się liczy, każdy z pewnością będzie potrzebny. Leczenie nie będzie tanie.

Ja znam Michała, poznałem Go przez naszą wspólną fascynację rajdami... Więc proszę, jak możecie to pomóżcie…

Tak dla pewności, numer konta również i tu podam:

50102055581111100664400197

Jakub Zawiła-Niedźwiecki
Łagowska 7/39
01-464 Warszawa
Ostatnio edytowano sobota, 8 lip 2006, 16:45 przez jarmaj, łącznie edytowano 2 razy
jarmaj

Postprzez Tomi_OL » niedziela, 2 lip 2006, 03:54

Osobiscie nie znam ale wchodzę w to.
trzymaj się WRCfan
Rajdowcy "na dopingu" są tylko mistrzami na swoim podwórku. To zwykli oszuści. Simon Jean-Joseph.
www.sztukakibicowania.pl
Jezek, jezek, jezek SE MA !
Gravel Ruless !
Tomi_OL
N3

Postprzez Buncol » niedziela, 2 lip 2006, 11:54

Ile pieniedzy bedzie potrzebnych na leczenie? Czy WRCfan dostanie jakies pieniedzy od panstwa, bo z tego co sie orietnuje jest taka mozliwosc.
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez Beret » niedziela, 2 lip 2006, 13:27

na pewno cos w najblizszym tygodniu wysle...
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Postprzez Cendra » niedziela, 2 lip 2006, 14:20

jezeli bede mial taką mozliwosc to cos wysle (niestety jestem uczniem, wiec cienko z kasą). trzymaj sie WRCfan :)
Cendra
A6

Postprzez jarmaj » niedziela, 2 lip 2006, 15:00

Buncol napisał(a):Ile pieniedzy bedzie potrzebnych na leczenie? Czy WRCfan dostanie jakies pieniedzy od panstwa, bo z tego co sie orietnuje jest taka mozliwosc.

Na razie jeszcze nie znamy takich szczegółów, ale może się okazać, że będzie potrzeba szukania dawcy do przeszczepu również i za granicą, jeżeli nikt ze zgodnym HLA się tu nie znajdzie.

Wielkie dzięki za zainteresowanie, szczególy akcji można śledzić stale na podanym wyżej linku do forum Subaru.
jarmaj

Postprzez whisky » niedziela, 2 lip 2006, 15:05

Poszło anonimowo.. Trzymaj się WRCfan..!!
whisky
N3

Postprzez Kalamasz » środa, 5 lip 2006, 22:57

JA niestety nie moge pomuc finansowo ale chcaił bym tylko dodac pare słów otuchy dla kolegi z forum, trzymaj się jesteśmy wszyscy z tobą. Można by nawet o czymś takim założycć nowy temat jak to przeczyta będzie mu napewno miło.
KUZI MISTRZEM NA WIEKI!!!
Kalamasz
N1

Postprzez jarmaj » środa, 5 lip 2006, 23:29

Przeczyta, przeczyta! Już jest zapewniony kontakt ze światem nawet za szpitala! :)

Ale jest nowy problem i nowa prośba o pomoc, szczególnie do forumowiczów z Krakowa. Otóż są braki krwi, dzisiaj na przykład było jej już dla WRCfana za mało...

Gdyby ktoś z Kraka miał grupę A RH+ to bardzo się ona przyda.

Szczegóły jak zwykle na forum Subaru:
http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=106340

Wszystkim chcącym pomóc serdeczne dzięki!

EDIT
Teraz dopiero zauważyłem, że pojawił się wcześniej osobny wątek w tej sprawie...
jarmaj

Postprzez Maciek_1982 » czwartek, 6 lip 2006, 12:06

Co do oddawania krwi to jest chyba tak, że nie trzeba mieć tej samej grupy krwi co osoba dla której się ją oddaje. Oni to w odpowiednim miejscu zapisują i osoba dostaje krew o odpowiedniej grupie. Niewiem tylko jak jest z oddawaniem krwi przez osoby z innych miast. Tego się trzeba by dowiedzieć już na jakiejś stacji krwiodacstwa. jeżeli jest taka możliwość to potrzebne będą zapewne Dane oraz szpital w którym dana osoba odbywa leczenie.
Obrazek
Maciek_1982
N2

Postprzez stachniak14 » czwartek, 6 lip 2006, 13:08

Prawdopodobnie jest tak że osoba o krwi Orh+ może oddac krew dla wiekszości ludzi........jednak sama w razie pomocy potrzebuje dokładnie takiej ja ona posiada :roll: nie jestem pewniem... coś tam w głowie mi świta z lekcji bio
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez _misiek055_ » czwartek, 6 lip 2006, 13:48

Prawdopodobnie jest tak że osoba o krwi Orh+ może oddac krew dla wiekszości ludzi........jednak sama w razie pomocy potrzebuje dokładnie takiej ja ona posiada Rolling Eyes nie jestem pewniem... coś tam w głowie mi świta z lekcji bio

W teorii tak, ale w praktyce tego się nie robi, no chyba że jest jakaś katastrofa, nie ma żadnej krwi itp.
http://dziecineo.prv.pl Obrazek
_misiek055_
N3

Postprzez Beret » czwartek, 6 lip 2006, 14:47

_misiek055_ napisał(a):
Prawdopodobnie jest tak że osoba o krwi Orh+ może oddac krew dla wiekszości ludzi........jednak sama w razie pomocy potrzebuje dokładnie takiej ja ona posiada Rolling Eyes nie jestem pewniem... coś tam w głowie mi świta z lekcji bio

W teorii tak, ale w praktyce tego się nie robi, no chyba że jest jakaś katastrofa, nie ma żadnej krwi itp.

zgadza sie: jest tak
0 moze byc uzyta przez grupy A, B, AB
A moze byc uzyta przez A i AB
B moze byc uzyta przez B i AB
AB moze byc uzyta tylko przez AB

i oczywiscie rh+ dla rh+, rh- dla rh-... przy czym generalnie stosuje sie "wlasna" grupe krwi
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Postprzez szeler » czwartek, 6 lip 2006, 20:54

Kurcze mam A RH - :? ech... ale i tak sprobuje sie zmobilizowac i w najbliższym czasie oddac krew :) moze komu innemu sie przyda. WRCfan trzymaj sie :)
„Jeśli mężczyzna robic coś głupiego, to zawsze z powodów najszlachetniejszych”
O. Wilde
szeler
N3

Postprzez jarmaj » czwartek, 6 lip 2006, 23:06

No więc okazuje się, że wcale nie trzeba mieć takiej samej grupy krwi jak osoba której chce się pomóc!
Oddanie krwi dowolnej grupy z podaniem, że to dla Michała (WRCfana) przenosi go na listę priorytetową do dostania krwi w razie braków, oczywiście o ile krew jego grupy w ogóle jest, dlatego A1+ jest oczywiście najbardziej pożądane.
Przy oddawaniu należy podać dane osoby dla której krew ma trafić, czyli:

Michał Luboń
Oddział Hematologii Szpitala Klinicznego Collegium Medicum UJ w Krakowie

Co więcej, można tak zrobić również i poza Krakowem, w dowolnej stacji krwiodawstwa! Dostaje się tam zaświadczenie, dla kogo krew została oddana.

UWAGA!: Zaświadczenia o oddaniu są niestety potrzebne, Michał musi je przedstawić u siebie. Tak więc zechciejcie przesłać je na adres który zainteresowanym prześlę na PW.
jarmaj

Następna strona

Powrót do Forum ogólne