przez Baca » poniedziałek, 26 maja 2003, 21:54
Być może TVP1 potraktuje Rajd Polski tak jak Gaca. Czyli krótko, ale aby pokazać, że "jesteśmy zainteresowani tematem". Nie wiem czy zwróciliście uwagę jak Kurzajewski już ponaglał wręcz dyrektora, aby kończył wypowiedz. A najlepsze było stwierdzenie:
"Zapraszam Pana [do Gaca] i Państwa na trasy Rajdu"
Jeszcze kilka słów na temat czatu. Zadałem kilka pytań i przyznaję,że odpowiedzi mnie trochę zaskoczyły:
G_Gac: Firma Procar będzie reprezentowana przez Damiana Jurczaka. Andreucci nie przyjedzie, ponieważ jego plany na ten rok nie przewidują regularnych startów w Mistrzostwach Europy, w Turcji Andreucci wystartował na zaproszenie tamtejszego przedstawicielstwa Fiata.
W jednym z ostatnich WRC Gac wspominał, że prowadzone są rozmowy z Andreuccim aby wystąpił w Polsce- czyli klasyczne zaproszenie. Z powyższej (na czacie) wypowiedzi wynika, że Jurczak jest za Andreucciego. Czyli wniosek---> Damian nie ma planował startu na Polskim. Dopiero dzięki uprzejmości organizatorów bierze udział.
G_Gac: Mamy taką nadzieję. Przewidziana jest obecność ekip TVP na rajdzie, będą obszerne relacje we wszystkich wiadomościach sportowych,
Czyli kilkusekundowe urywki są zagwarantowane. Pewnie tak milo bedzie rajd potraktowany jak pan Gac dzis w TVP1
G_Gac: Wydrukowanych i rozesłanych po całej Europie zostało 3 tysiące broszur o naszym rajdzie, prowadziliśmy poważne rozmowy z kilkunastoma zawodnikami z wielu krajów. Na przeszkodzie stały kwestie finansowe, realia są takie, że każdej załodze, która przyjeżdża na rajd trzeba coś zapewnić - pokryć koszt dojazdu, pokoi hotelowych, wpisowego itd., jest to więc kwestia czysto finansowa. Od lat część budżetu rajdu przeznaczamy na sprowadzenie załóg zagranicznych
Zaskoczyła mnie liczba tych broszur. Tylko co oni w nich piszą? Standart pewnie- starszy jest tylko Rajd Monte Carlo. Tylko komu niby je wysylaja? Probowałem tez pozniej zadac pytanie z jakimi zawodnikami prowadzone byly rozmowy, ale pytanie nie zostalo opublikowane. Przeznaczają czesc pieniedzy na sprowadzenie zalog zagranicznych ---> może ktoś z was wymieni nazwisko zagranicznego kierowcy, nie walczacego o tytuł, a specjalnie zaproszonego na Rajd. Ja nie przypominam sobie.