(M.E.) Rally of Poland

Archiwum

Moderator: SebaSTI

Postprzez CrashU » sobota, 20 maja 2006, 12:25

Basso jest szybki na szutrze, bardzo szybki, to nie jest asfaltowiec,a z reszta niech jest, Loeba tez nazywali asfaltowcem. Połeczenie Basso i punto 2000 bedzie bardzo grozne dla naszej czołówki. W kazdym razie na pewno bedzie ciekawie! Ale jakbym mial obstawiac to i tak obstawiłbym Kuzaja :D Patriotyzm bierze góre.
Rajdy to nasza pasja!
CrashU

Postprzez Ohlins » sobota, 20 maja 2006, 12:32

CrashU napisał(a):Basso jest szybki na szutrze, bardzo szybki, to nie jest asfaltowiec,a z reszta niech jest, Loeba tez nazywali asfaltowcem. Połeczenie Basso i punto 2000 bedzie bardzo grozne dla naszej czołówki. W kazdym razie na pewno bedzie ciekawie! Ale jakbym mial obstawiac to i tak obstawiłbym Kuzaja :D Patriotyzm bierze góre.

Basso nie jest asfaltowiec........ pamieta ktoś jeszcze zeszłoroczny barum.......jak punto nie zawiedzie i kierowca nei popełni błędu to nasi nie maja szans
Ohlins
A6

Postprzez Cogonieznajom » sobota, 20 maja 2006, 13:54

Uwaga bo mam WIELKĄ prośbę. Otóż jeżeji jeszcze ktoś nie wie, to mieszkam w Łodzi i SZUKAM TRANSPORTU NA tegoroczny RAJD POLSKI :!: :!: Tutaj wielka prośba do Wszystkich kibiców przejeżdżających przez Łódź albo w pobliżu mojego miasta o zabranie mnie-dokładam sie oczywiscie do kosztów podróży :!:
Cogonieznajom
A6

Postprzez Marmetal » sobota, 20 maja 2006, 14:34

Nie mamy szans na ściągnięcie takich zawodników jak Tuohino, Martin czy Carlsson. To przekracza możliwości budżetowe rajdu. Ale gdyby pojawił się chociaż Blomqvist + Flodin, Svedlund, Basso i kilku innych kierowców zagranicznych to wcale nie byłoby tak źle. Zresztą FIA nie patrzy głównie na obsadę, tylko na organizację itp. Będzie dobrze!
Marmetal
S2000

Postprzez wiktor_7 » sobota, 20 maja 2006, 15:50

Wiec od Nas kibicow tez duzo zalezy jak panowie z FIA "przychylnie" spojrza na nasz rajd!

Wiec nie badzmy obojetni na glupote innych i pomozmy organizatorom. Przynajmniej ni utrudniajac im.

Pozdrawiam
wiktor_7
N2

Postprzez maciekd » sobota, 20 maja 2006, 18:19

Marmetal napisał(a):Nie mamy szans na ściągnięcie takich zawodników jak Tuohino, Martin czy Carlsson. To przekracza możliwości budżetowe rajdu.

Nie wydaje mi się, żeby kandydat do MŚ mógł mieć skromne możliwości finansowe... Ciągle liczę na to, że jednak pojawią się jakieś niespodzianki na liście startowej... A jeśli nie to i tak się pojawie i będę bardzo zadowolonym kibicem... :wink:
maciekd
A6

Postprzez Marmetal » sobota, 20 maja 2006, 20:53

maciekd napisał(a):
Marmetal napisał(a):Nie mamy szans na ściągnięcie takich zawodników jak Tuohino, Martin czy Carlsson. To przekracza możliwości budżetowe rajdu.

Nie wydaje mi się, żeby kandydat do MŚ mógł mieć skromne możliwości finansowe... Ciągle liczę na to, że jednak pojawią się jakieś niespodzianki na liście startowej... A jeśli nie to i tak się pojawie i będę bardzo zadowolonym kibicem... :wink:

Polski Portugalii nierówny. Tamten rajd ma już wyrobioną renomę, to klasyk, który dziesiątki lat znajdował się w kalendarzu MŚ. To też waży na obsadzie. Myślę, że jednak i tak będzie niezła, czego sobie i Wam życzę.
Marmetal
S2000

Postprzez bzyq » sobota, 20 maja 2006, 20:57

Marmetal :
Zgadza sie. Do tego maja budzet w wysokosci 2,5 mln Euro. My Magurski robimy za 25 tysiecy ..... to chyba powinno cokolwiek dac do zrozumienia ....
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez TOMMI14 » sobota, 20 maja 2006, 21:04

dla FIA głównym kryterium jest organizacja logistyczna . musi byćpark maszyn , lądowisko . dobry tranzyt z lotniska ,baza noclegowa, spital w bezpiecznej odległości , i co najważniejsze redukcja kosztów transportu - i tutaj jest nasz AS ! transport drogą wodnoąna następną impezę - ( nasz rajd polski ma sąsiadować w kalendarzu z finlandią) a to rozwiązanie pozwala zaoszczędzićna transporcie i pozostawić tę samą spec WRC aut fabr. wszystko zależy od kasy i logistyki. Rajd polsi musi mieć określony budżet i to znany delegatom FIA . zaraz po polskim delegaci siadają i będąrozważać , jakie mamy szanse czas pokaże. W tym rejonie europy nie ma takiej imprezy !
Obrazek
TOMMI14

Postprzez solota_RallyPL.com » sobota, 20 maja 2006, 21:36

mam pewne wątpliwości co do Polski, z racji tego ze nie kupujemy zbyt duzo nowych samochodów, tylko sprowadzamy stare gruchoty

są i zalety, to prawda, nie ma w tej części Europy RSMŚ, ale z drugiej strony Europę wschodnią może objąć jakiś rajd w Rosji

Na pewno duzym plusem dla Rajdu Polski będą tłumy kibiców :D tego nie znajdziemy na piaskach Jordani, stepach gdzies w Rosji czu dżungli w Malezji :wink:
JANUSZ KULIG 1969-2004
RICHARD BURNS 1971-2005
MICHAEL PARK 1966-2005
COLIN MCRAE 1968-2007

"Forever in Memory"
solota_RallyPL.com
A5

Postprzez bzyq » sobota, 20 maja 2006, 22:08

dla FIA głównym kryterium jest organizacja logistyczna . musi byćpark maszyn , lądowisko . dobry tranzyt z lotniska ,baza noclegowa, spital w bezpiecznej odległości , i co najważniejsze redukcja kosztów transportu

I tak i nie. Jezeli by mialo to byc zaliczane do Eliminacji Mistrzostw Swiata, to akurat koszty w wykonaniu teamow "fabrycznych" to nie ma znaczenia. I tak maja kalendarz i tak. Budzet maja zaklepany. Fakt, ze bylo by to ulatwienie dla teamow mniej zaopatrzonych w pieniadze.
Do tego co piszesz : to jest akurat na tamtym terenie do zrobienia. Ale szczerze powiedzmy.. Rajdy nie sa dla biedakow.Widac to i w Polsce, jak i na swiecie...
Uwazam, ze Polski ( Kormoran - polskie szutry ) w niczym nie ustepuja ani Sardynii, ani Meksykowi, a biorac pod uwage medialnosc tej akurat eliminacji moglo by to cos wniesc w kalendarz MŚ.
Jestem lokalnym patriota, i moze moja wypowiedz nie jest do konca obiektywna, bo faktycznie bardzo bym chcial miec eliminacje MŚ w moim kraju, niemniej jednak znajac Polakow, i ich podejscie do tej sprawy, to moglibysmy zrobic naprawde wielkie Show...
Polski Portugalii nierówny. Tamten rajd ma już wyrobioną renomę, to klasyk, który dziesiątki lat znajdował się w kalendarzu MŚ. To też waży na obsadzie

wporzadku. Ma renome. Ale Polski nie ma ?? 2 najstarszy rajd na swiecie ?? To jest renoma, tylko w Polsce zwazajac na kase, nie jest to naglasniane, ani nie pokazane. Tylko kilku zawodnikow tylko z europy, nie mowiac o czolowce swiatowej, to troche nie halo. Niestety - takie realia. Przemawia przeze mnie gorycz niedosytu, ze mamy taki lipton w rajdach.
Niestety, wszystko to sa pieniadze, a poki co, to mamy deficyt akurat na sponsoring tego typy imprez i kierowcow.
Sordo ma w sumie "anonimowego" ( i tak i nie ) sponsora, ktory jest gotow wyrzucic wielka kase na sam wystep niezaleznie od wyniku. ( wynik jednak robi, bo jest dobrym kierowca ).
Tak spekuluje, bo strasznie jestem ciekaw, jakby sobie poradzili Polscy kierowcy z takim budzetem w MŚ. Poki co, do tego jest u nas tylko zdolny Michal, ale skupia sie tylko na ME i RSMP. Chcialbym przezyc jeszcze takie czasy jak za czasow Holka i Janusza ......
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez szirer205xs » niedziela, 21 maja 2006, 12:18

Piszac Michal masz zapewne na mysli Solowowa tak?? Bo tylko on chyba startuje w pelnym cyklu ME :) Nie wiem czemu zapomniasz o kuzim i Miko w koncu po raz pierwszy od hmmmm no chyba pierwszy raz wogole sie zdarzylo ze mamy swoich przedstawicieli w 2 z 3 najwazneijszych mistrzostw na swiecie :) i to w sumei mozna powiedziec ze jezdzacych z powodzeniem a nie dowozacych sie do mety :) a mysle ze obcokrajowcy nie ciagna na nasze rajdy tabunami z prostej przyczyny nasi chlopcy by im wklepali az milo ;) (to samo z reszta sie dzieje np we wloszech ;)
a mysle ze Polski jakies tam szanse ma na stanie sie eliminacja MS, chocby ze wzgledu na te pary rajdow ktore chce ulozyc FIA, Nie wiem czy jest jakis inny rajd w poblizu Finlandii, poza tym Fia szuka rajdow ktore beda sie roznily czym jeden od drugiego, a mysle ze nasz mialby swoj wyjatkowy klimat :)
jaskiniatrolla.eu
szirer205xs
A5

Postprzez Marmetal » niedziela, 21 maja 2006, 13:02

bzyq napisał(a):Uwazam, ze Polski ( Kormoran - polskie szutry ) w niczym nie ustepuja ani Sardynii, ani Meksykowi, a biorac pod uwage medialnosc tej akurat eliminacji moglo by to cos wniesc w kalendarz MŚ.

A ja myslę, że polskie szutry są nawet lepsze od meksykańskich, cypryjskich czy włoskich. Dlaczego? W tamtych rajdach jedzie się "na przetrwanie", same kapcie i wypadki. Jasne, dobry kierowca oprócz szybkości musi jeździć z głową, ale nie o to w tym wszystkim chodzi. Rajd Cypru przypomina rajdy terenowe (popatrzcie też na bardzo niską średnią prędkość). My mamy lepsze i bardziej twarde szutry i w tym górujemy nad resztą z wymienionych eliminacji.

bzyq napisał(a):
Polski Portugalii nierówny. Tamten rajd ma już wyrobioną renomę, to klasyk, który dziesiątki lat znajdował się w kalendarzu MŚ. To też waży na obsadzie

wporzadku. Ma renome. Ale Polski nie ma ?? 2 najstarszy rajd na swiecie ?? To jest renoma, tylko w Polsce zwazajac na kase, nie jest to naglasniane, ani nie pokazane.

Owszem, Rajd Polski ma renomę, ale mało ludzi z Europy wie o tym, że ten rajd jest drugim najstarszym na świecie. Poza tym tylko raz mieliśmy u siebię mistrzostwa świata i to 33 lata temu o czym nikt już praktycznie nie pamięta. W Portugalii ścigali się najlepsi w ostatnich latach: był Alen, Biasion, Rohrl, Kankkunen, Sainz, Makinen, McRae, Gronholm i reszta. O tym ludzie pamiętają. Poza tym w jednym z tegorocznych preview (Eurosport) przed jakimś rajdem MŚ ów rajd był pokazany przez jakieś 10 minut, a to też ma znaczenie. Było wspomniane kto jechał: Martin, Carlsson czy Tuohino. Portugalia ma duże szanse na powrócenie do WRC. Jak będzie z RP, zobaczymy.

szirer205xs napisał(a):Nie wiem czy jest jakis inny rajd w poblizu Finlandii, poza tym Fia szuka rajdow ktore beda sie roznily czym jeden od drugiego, a mysle ze nasz mialby swoj wyjatkowy klimat :)

Nie ma żadnego rajdu w okresie letnim w pobliżu Finlandii.
Marmetal
S2000

Postprzez Ohlins » niedziela, 21 maja 2006, 14:37

TOMMI14 napisał(a):di tutaj jest nasz AS ! transport drogą wodnoąna następną impezę - ( nasz rajd polski ma sąsiadować w kalendarzu z finlandią) a to rozwiązanie pozwala zaoszczędzićna transporcie i pozostawić tę samą spec WRC aut fabr. wszystko zależy od kasy i logistyki.

z tego co ja sie orientuje to nie ma bezpośredniego połaczenia wodnego finlandia-polska
Ohlins
A6

Postprzez TOMMI14 » niedziela, 21 maja 2006, 20:43

Ohlins napisał(a):
TOMMI14 napisał(a):di tutaj jest nasz AS ! transport drogą wodnoąna następną impezę - ( nasz rajd polski ma sąsiadować w kalendarzu z finlandią) a to rozwiązanie pozwala zaoszczędzićna transporcie i pozostawić tę samą spec WRC aut fabr. wszystko zależy od kasy i logistyki.

z tego co ja sie orientuje to nie ma bezpośredniego połaczenia wodnego finlandia-polska

tak ale jest połączenie z gdańska do STOCKHOLMU i dalej do HELSINEK przeładowanie z promu to standardowa sprawa, część załóg pewnie pojedzie ( jak co :wink: ) drogą lądową do estoni i tam promem / ja tam mam nadzieję 8)
Obrazek
TOMMI14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum