CRT vs LCD

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Postprzez JoannaXP » wtorek, 18 kwi 2006, 22:03

Banan napisał(a):No i moze po przeczytaniu posta Zoltodzioba Speedy w koncu zrozumie, ze po raz trzeci w ostatnim czasie kloci sie, nie majac racji ;)

Ja mam swoje zdanie i go nie zmienie.Zdanie zoltodzioba szanuje bo jakby nie patrzec jego posty sa profesjonalne a nie jakies "crt jest najlepsze w swiatowy" :lol: (jak to mówią Prawdy sa zawsze dwie-moja i twoja ;) ) Po prostu dla mnie lcd jest najodpowiedniejszy (grafikiem nie jestem a jakims zapalonym graczem takze nie) Dlatego skala szarosci nie robi mi wielkiej roznicy .Owszem jesli go grafiki to i sluzy do wszystkiego innego,ale chodzilo mi o to ze przy normalnej pracy roznice nie sa kolosalne.Bedac dzisiaj przy okazji w sklepie komputerowym staly same lcd.Jedne tak slabe ze az szkoda patrzec,a inne obraz naprawde idealny.
Po prawie 3 latach zadnych usterek w monitorze nie widze [chociaz to jest malo na lcd].Nawet jesli bede wymieniala w przyszlosci to tez na lcd z dwoch glownych powodow (brak zmeczenia oczu,mniejsze gabaryty) Nie wiem jak jest z telewizorami cieklokrystalicznymi,ale mysle ze podobnie .W kazdym badz razie jakby tak porownac na oko zwykly telewizor z cieklokrystalicznym to roznica jest bardzo duza.

żółtodziób : w topicu o pokojach juz zaczela sie dyskusja i tam pisalam ze pracowalam wczesniej na crt też.Najczesciej u znajomych,ale jakis czasu siebie tez mialam.

Jest dokladnie tak jak mowi żółtodziób: lcd ma jeszcze czas aby sie rozwijac,udoskonalac.Wystarczy porownac ile czasy istnieją crt a ile lcd.To i tak byl bardzo duzy krok do przodu.

Banan: gdzie tu widzisz klotnie? :shock: bo ja dyskusje...i tez trzeci raz to mowie
"Janusz żyje wśród nas ,my kibice nigdy o Nim nie zapomnimy" [']
JoannaXP
N4

Postprzez P.I.M.P. » wtorek, 18 kwi 2006, 22:50

No i wniosek nasuwa sie sam.
Wszystko zalezy od zalozen napisanych dla monitora ktore powienien spelniac dla swojego odbiorcy.
LCD to fajny "gadzet" dla ludzi ktorzy zbyt wiele nie oczekuja po monitorze. Pod wzgledem jego mozliwosci. Fajnie wyglada, jest lekki i poreczny. Co do kolorow. Zawsze jak widze na wystawie to same cukierkowate kolory. Tak jak napisal Zoltodziob. Jak podkrece kontrast i kolory na maxa w kineskopie efekt bedzie podobny. Ale to poprostu wyglada nienaturalnie.
Gdybym mial postawic taki monitor w salonie to mysle lepiej by wygladal niz kineskop. I chwala mu za to, bo mozemy wybierac.
W zaciszu w ktorym pracuje estetyka i porecznosc schodzi na drugi plan. Ma byc dobrze.
Wszystko idzie do przodu i dobrze, ze powstaja takie produkty. Kazdy moze cos dobrac do swoich potrzeb.
Ja kupie CRT. Obecnie mam 6 letni kineskop i widac po nim, ze jest wypalony. Wole jednak miec dobry kineskop w normalnej cenie niz odpowiadajacy mu mniej wiecej LCD kilkakrotnie drozszy. Roznice w cenie wole wlozyc w dobra grafike lub cokolwiek innego.
P.I.M.P.
N3

Postprzez Wilu » wtorek, 18 kwi 2006, 23:01

z mojego punktu widzenia, a zajmuję się się teraz zarządzaniem sprzętem komputerowym w drukarni, jak i drukiem, poligrafią itp ... monitory crt będą rządzić i to naprawdę długo ...

odwzorowanie kolorów, jak i parametry monitorów CRT są jak narazie niezastąpione ... koszt dobrego monitora CRT to 2,2 tyś zł ... koszt odpowiednika LCD to ok 10 tyś, odpowiedź więc nasuwa się sama ...

matryce TN to badziewie, badziewie które nabywając za ok 1,5 tyś złotych (przyzwoite modele) nadają się do zastosowań domowych w jakimś przyzwoitym stopniu, biura jak najbardziej ...

MVA nadają się do zastosowań już powiedzmy graficznych, ale znowu czas reakcji dyskwalifikuje je do jakiś mega zastosowań multimedialnych, a kosztują fortunę, troszki lepiej S-IPS bo to już coś co do domu można spokojnie polecić, nie mniej znowu z barwą w porównaniu do MVA nie jest najlepiej ...

tak bzdurzę, nie mniej puenta jest taka, lepiej kupić spoko CRT za rozsądne pienądze, niż badziewne TN ... a jeśli kogoś nie szczypie 6-8 tyś zł na monitor wydać to też proszę, jeśłi tylko chce zaoszczędzić na biurku troszki miejsca.
Leeeszek !
Wilu
N4

Postprzez JoannaXP » wtorek, 18 kwi 2006, 23:59

kilka ciekawych artykulow

http://monitory.idg.pl/artykuly/33682.html
http://tinyurl.com/jzgnm
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http ... ona-4.html
"Gdyby jeszcze użytkownicy byli świadomi, jak źle ustawiony kineskop niszczy oczy... Może wówczas choć niektórzy zdecydowaliby się na kupno panelu LCD. A tak to za kilka lat będziemy mieli społeczeństwo okularników z poważnymi wadami wzroku, a będzie to skutek życia w nieświadomości i niskiej kulturze komputerowej." smutna prawda :shock:
http://www.macworld.pl/artykuly/4593.html
JoannaXP
N4

Postprzez żółtodziób » środa, 19 kwi 2006, 00:24

Ja jestem jak najbarsziej świadom ze oczy mi się kończą na moim CRT, ale takie jest życie że jak ktoś pracuje pz mlotem pneumatycznym to traci słuch, a jak ktoś uprawia kick boxing zawodowo to raczej nie jest to zbyt korzystne dla jego szarych komórek. Z kolei jak ktoś jeździ w rajdach czy wyścigach to w jednej cvhwili może go Pan Bóg powołać do siebie. LCD nie spełnia moich wymagań i niestety ale muszę sobie poniszczyć trochę gały, takie jest życie.

Poza tym nie tragizowałbym z tą szkodliwością CRT, nie jest ona aż tak duża. Oślepnąć to się od tego nie oślepnie, a obecne powłoki w duzym stopniu filtrują promieniowanie. sprawa jest wyolbrzymiana w celu nabicia koniunktury na LCD, na których można zarobić znacznie więcej kasiory niż na kineskopach które są tak na prawdę znacznie bardziej kosztowne w produkcji i stwarzają większe problemy z transportem.
żółtodziób
A8

Postprzez Sergiey » środa, 19 kwi 2006, 09:12

Zajmuję się na codzień m.in. monitorami, więc dorzucę kilka uwag. Na dzień dzisiejszy do zastosowań prosfesjonalnych (grafika, dtp) nie używa się monitorów LCD, ponieważ jakość odwzorowania barw (szczególnie przy kalibracji w CMYK) nie przystaje w ogóle do rzeczywistości. Dodatkowo podczas obrabiania projektów typu szybkie animacje, występuje zjawisko smużenia (zaznaczam że do takich zastosowań stosuje sie monitory >19", a tam są stosunkowo wysokie czasy reakcji matrycy).
Co do komentarzy że jak LCD to tylko Samsung i LG - to się nie zgodzę - to jedne z najgorszych, a przy tym wcale nie tanich monitorów (takie fiaty wśród monitorów). Dla porównania monitory marki BenQ są o ok. 10% tańsze przy takich samych lub lepszych parametrach. Są oczywiście wszystkie te wynalzki typu miro, aoc, belinea. Jeżeli monitory LCD to Iiyama, Eizo, Mag.

Oczywiście te tanie monitory nadają się do pracy biurowej, surfowania po internecie

Do zastosowań profesjonlanych tylko CRT.
gg://1569993 Gadu-Gadu
---
Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
Ernest Hemingway
Sergiey
A5

Postprzez schwepes » środa, 19 kwi 2006, 17:57

Sergiey napisał(a):Zajmuję się na codzień m.in. monitorami, więc dorzucę kilka uwag. Na dzień dzisiejszy do zastosowań prosfesjonalnych (grafika, dtp) nie używa się monitorów LCD, ponieważ jakość odwzorowania barw (szczególnie przy kalibracji w CMYK) nie przystaje w ogóle do rzeczywistości. Dodatkowo podczas obrabiania projektów typu szybkie animacje, występuje zjawisko smużenia (zaznaczam że do takich zastosowań stosuje sie monitory >19", a tam są stosunkowo wysokie czasy reakcji matrycy).

Monitory CRT są świetne jeśli chodzi o grafikę, na potrzeby druku. Po odpowiedniej kalibracji kolor na ekranie będzie praktycznie identyczny jak po wydruku.

Gorzej w przypadku grafiki komputerowej. Bo to że każdy ma inaczej skalibrowany monitor to jeden problem i to raczej mniejszy. Ale różnica w kontraście i nasyceniu barw LCD-ka jest tak duża że robiąć grafikę na potrzeby np. www zawsze sprawdzam ją na LCD-ku mimo że pracuję na CRT.

Dla mnie ważniejsze od odwzorowania barw jest to, żeby nie przesadzić z kontrastem i nasyceniem kolorów, bo jak już pisałem wcześniej sama barwa koloru zależy od kalibracji i typu monitora, więc efekt na monitorze użytkownika danej strony nie będzie taki jak bym chciał.

Jeżeli monitory LCD to Iiyama, Eizo, Mag.

Ja się przejechałem na Iiyamie - po 3 zwrotach z powodu bad pixeli, hot pixeli, zbyt mocnego podświetlenia bocznych krawędzi matrycy cała partia ze sklepu pojechała z powrotem do producenta (tak stwierdził sprzedawca, choć nie jest wykluczone że sprzedawali je dalej). W tym momencie nie pamiętam oznaczenia ale nie był to najtańszy model, tylko coś w okolicach 1500zł.

Oczywiście nie twierdzę że te wszystkie Iiyamy są kiepskie, ale warto dokładnie sprawdzić monitor a nie kupować na zasadzie "dobrej marki".
schwepes
A6

Postprzez PLayer » środa, 19 kwi 2006, 18:12

schwepes napisał(a):Monitory CRT są świetne jeśli chodzi o grafikę, na potrzeby druku. Po odpowiedniej kalibracji kolor na ekranie będzie praktycznie identyczny jak po wydruku.

A może po prostu sprzęt drukujący jest do d**y i nie drukuje tego co na ekranie? :)
Joke...

schwepes napisał(a):Ja się przejechałem na Iiyamie - po 3 zwrotach z powodu bad pixeli, hot pixeli, zbyt mocnego podświetlenia bocznych krawędzi matrycy cała partia ze sklepu pojechała z powrotem do producenta (tak stwierdził sprzedawca, choć nie jest wykluczone że sprzedawali je dalej). W tym momencie nie pamiętam oznaczenia ale nie był to najtańszy model, tylko coś w okolicach 1500zł.

Oczywiście nie twierdzę że te wszystkie Iiyamy są kiepskie, ale warto dokładnie sprawdzić monitor a nie kupować na zasadzie "dobrej marki".

Ja kupiłem bratu w sklepie internetowym LCD Sony i nie było wybitnie żadnego problemu. Wszystko full wypas i jak podłaczyłem to pod mojego lapka w celu testów to porównanie jakości obrazu było jak Malczan a Kitcar.
PLayer
N3

Postprzez Sergiey » środa, 19 kwi 2006, 18:57

schwepes napisał(a):Ja się przejechałem na Iiyamie - po 3 zwrotach z powodu bad pixeli, hot pixeli, zbyt mocnego podświetlenia bocznych krawędzi matrycy cała partia ze sklepu pojechała z powrotem do producenta (tak stwierdził sprzedawca, choć nie jest wykluczone że sprzedawali je dalej). W tym momencie nie pamiętam oznaczenia ale nie był to najtańszy model, tylko coś w okolicach 1500zł.

Pewnie że masz racje. Jak bywam w dużych hurtowniach to czasem widze całe palety tego samego sprzętu do wymiany. Tu wadliwość w pewnych markach jest większa, a w innych mniejsza. Generalnie chodziło mi o jakość działającego sprzętu, parametry etc.
---
Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
Ernest Hemingway
Sergiey
A5

Postprzez JoannaXP » środa, 19 kwi 2006, 21:55

Sergiey napisał(a):Co do komentarzy że jak LCD to tylko Samsung i LG - to się nie zgodzę - to jedne z najgorszych, a przy tym wcale nie tanich monitorów (takie fiaty wśród monitorów).

Z tym tez sie nie zgodze ze sa najgorsze .Moj prawie 3letni Samsung i ani jednej usterki czy jakis sladow uzywania (a 3 lata temu jednak byla duza roznica w porownaniu z tym co mozna kupic teraz )i mysle ze jeszcze dlugo tak sie nie stanie.Wiekszosc poleca te marki.Testy najlepszych nagrywarek nie raz wygrywał LG (jak z monitorami to nie wiem bo nie slyszalam) Opinie w internecie byly podobne. A czy Fiaty są złe? Tanie czesci a i szybko sie wcale nie psuja (pod warunkiem ze sa to nowsze modele,np. Punto,a nie jakies maluchy ,tica czy inne starsze bobasy),drogie tez nie są.Stereotypy mowia inaczej ,ale nikt sie nie przekona jak nie sprobuje.

Jeżeli monitory LCD to Iiyama, Eizo, Mag.

Ile jest ludzi tyle jest opinii.Chyba sie zgodzisz ze nie sa to jakies bardzo popularne marki,zwlaszcza Eizo i Mag....Co firma to firma (no ale to nie znaczy ze inne od razu musza sie popsuc).Tak samo jak niezawodne sprzety Logitecha [chociaz tu tez pojedyncze osoby moga powiedziec ze sa do dupy i w ogole,bo im sie cos zepsulo] .Podejrzewam ze ceny są nizsze,ale ja wole dolozyc jednak za firme i zyc w spokoju.

mam pytanko PLayer : ile dales za ten monitorek? (albo nie widze ceny albo zle patrze) :P
Ciekawe po ile teraz sprzedaja Samsungi 15 :roll:
JoannaXP
N4

Postprzez żółtodziób » środa, 19 kwi 2006, 22:21

Testy najlepszych nagrywarek nie raz wygrywał LG (jak z monitorami to nie wiem bo nie slyszalam) Opinie w internecie byly podobne

Dziewczyno, ileż można ci powtarzać żegbyś nie patdrzała na głupie testy. ja akurat mam nagrywarkę LG i nie powiem na nią złego słowa, bo spisuje mi się dzielnie, ale amznajomego który miał już 3 takie. Każdej firmie zdarzają się buble, ale w przypadku szanujących się firm wyrywkowe kontrole jakości są częstsze i dzieki temu jeśli wkradają sie błędy produkcyjne to nie są one powtarzane w wielkich seriach, w przypadku LG niestety chyba te kontrole są zbyt rzadkie.

A czy Fiaty są złe? Tanie czesci a i szybko sie wcale nie psuja (pod warunkiem ze sa to nowsze modele,np. Punto,a nie jakies maluchy ,tica czy inne starsze bobasy),drogie tez nie są.Stereotypy mowia inaczej ,ale nikt sie nie przekona jak nie sprobuje.

Fakt, fiaty są coraz lepsze, ale euforia szybko znika jak przychodzi porownanie np. z Toyotą. Fiat rzeczywiscie podniósł jakość MONTAŻU, coraz rzadziej trzeszczą plastiki, ale niech te Grande punto przejadą jakieś 300 000 km to będzie mozna mówić czy są awaryjne czy nie. Stare punto było dobre przez pierwsze lata, później jak się sypnęło to już wszystko naraz. A jeśli chodzi o stereotypy - nie stać mnie żeby się przekonywać czy fiat poprawił jakość ja wolę skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań.

A takna marginesie to rozwalił mnie młody Zientarski, powiedział że w UK nazwę Fiat rozszyfrowują jako Fix It Again...
żółtodziób
A8

Postprzez Sergiey » czwartek, 20 kwi 2006, 09:03

speed-x napisał(a):Z tym tez sie nie zgodze ze sa najgorsze .Moj prawie 3letni Samsung ...

Z tym się możesz zgadzać lub nie, takie są obiektywne fakty i nie zamierzam z nimi dyskutować.
---
Ernest Hemingway
Sergiey
A5

Postprzez Banan » czwartek, 20 kwi 2006, 16:54

żółtodziób napisał(a):
Testy najlepszych nagrywarek nie raz wygrywał LG (jak z monitorami to nie wiem bo nie slyszalam) Opinie w internecie byly podobne

Dziewczyno, ileż można ci powtarzać żegbyś nie patdrzała na głupie testy.

Mozesz powtarzac nawet i 100x, i tak bedzie mowic to co mowila wczesniej. Chociaz myslalem, ze jak ktos inny niz ja jej powie, ze CRT sa nadal lepsze od LCD to zmieni zdanie. Jednak sie mylilem...

Co do nagrywarek LG to wiele osob mowilo, ze sa kiszne, a moja, ktora mam od jakis 3 tygodni sprawuje sie lepiej niz wczesniejsza Sony. Chociaz oczywiscie LG to nie to samo co np. Pioneer ;)
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez żółtodziób » czwartek, 20 kwi 2006, 17:01

Mozesz powtarzac nawet i 100x, i tak bedzie mowic to co mowila wczesniej. Chociaz myslalem, ze jak ktos inny niz ja jej powie, ze CRT sa nadal lepsze od LCD to zmieni zdanie. Jednak sie mylilem...

Dlatego dużym koncernom tak łatwo jest napędzić sobie koniunkturę :) Wystarczy że jeden dziennikarzyna z drugim napiszą że to jest cool (a jak dystrybutor zamieści w gazecie dużo reklam albo poświęci kilka monitorków na prezenty to 90% tych co piszą w prasie branżowej zawsze się złamie - nie pytajcie skąd to wiem, to są jednak 100% pewne informacje) i shit się sprzedaje jak ciepłe bułeczki. Zadziwiająca jest ludzka wiara w słowo pisane i w to co w ogóle plotą media.
żółtodziób
A8

Postprzez PLayer » czwartek, 20 kwi 2006, 20:28

speed-x napisał(a):mam pytanko PLayer : ile dales za ten monitorek? (albo nie widze ceny albo zle patrze) :P

250 funtów w sklepie internetowym w Anglii. Kupowane było w grudniu.
PLayer
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park