Z CB Radiem na rajd.

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Postprzez Buncol » poniedziałek, 20 lut 2006, 21:37

Co w tym zlego, ze ktos sie pyta czy stoi policja czy nie? Nie mow, ze Ty jezdzisz zawsze przepisowo. Tak samo ktos moze powiedziec, ze kogos wkurza jak ciezarowcy sie pytaja czy stoja aligatorki, zeby w razie czego ich minac swoimi ciezarowkami, ktore nie przeszlyby kontroli. :roll: Troszke zrozumienia kolego.
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez Gucio » poniedziałek, 20 lut 2006, 22:21

No krokodyli ciężko jest minąć.
Zwłaszcza na trasie nr.8 Wrocław- Kudowa.
jechałem niedawno na testy tomka w niedziele i stali krokodyle w Jordanowie i byłem troche zaskoczony, że w niedziele "łapią" byłem jeszcze bardziej zdziwiony jak pare kilometrów dalej w Przerzeczynie Zdr. stał kolejny krokodyl...
Także wydaje mi sie, że ciężarówce jest ciężko przemknąć niezauważonej :D
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez bullitt » wtorek, 21 lut 2006, 01:28

Tomi_OL napisał(a):Dla mnie CB radio jest potrzebne w pracy.
Dużo łatwiej mi się jezdzi, nie błądze po obcych miastach jak jezdze z towarami. No i jest to darmofon. A syf na Radiu zrobił sie przez to że coraz większa ilość osobówek to posiada. A najbardziej mnie wqrwia jak jezdzą przedstawiciele handlowi. I pytaja czy nie ma policji żeby móc zapierdzielać nie patrząc na przepisy. Osobiście ich nienawidzę.

Obrażasz mnie kolego... Mniemam, że jeździsz ciężarowką i nienawidzisz osobówek. ja jeżdże autem osobowym i też mam was serdecznie dość. To, że jest was więcej to nie znaczy, że CB jest "wasze". OK, są wariaci, którzy kiedy słyszą, że jest czysto idą pełną bombą, ale nie przesadzaj. Wy też nie jesteście święci. Jestem wyrozumiały i wiem ile trzeba czasu żeby rozpędzić TIRa a takie chore generalizowanie że "osobówki" robią gnój to chyba trochę zbyt ogólne myślenie. Nie jesteście królami szos i nie tylko wy "pracujecie" na drodze (nie jestem przedstawicielem i nie jeżdżę białym kombi). A tak na marginesie: OD KIEDY WY JEŹDZICIE PRZEPISOWO? Mimo wszyskto pozdrawiam.
Mniej pisać, więcej czytać, a jeśli pisać, to tak, żeby inni czytali...
bullitt
N3

Postprzez Slee_ » wtorek, 21 lut 2006, 10:06

bullitt- jestes przedstawicielem handlowym, czy nie doczytales? ;)Tomi ma troche racji, co drugi "przedstawiciel" to zagrozenie na drodze. Dostaje taki auto, ubezpieczenie AC ma, wiec mysli ze mu wszystko wolno na drodze.
EOT
Slee_
N3

Postprzez Buncol » wtorek, 21 lut 2006, 16:38

Tomi_OL napisał(a):A syf na Radiu zrobił sie przez to że coraz większa ilość osobówek to posiada

przedstawiciele przedstawicielami, ale to nie bylo w porzadku.
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez sumo » wtorek, 21 lut 2006, 20:36

Tomi po prostu napisał prawde... jest grono osób które z CB radia robi sobie "plac zabaw"
sumo
N4

Postprzez Buncol » wtorek, 21 lut 2006, 20:52

no tak CB jest tylko dla ciezarowcow, osobowki nie moga z niego korzystac. Kierowcy tirow sa swieci zas ci drudzy to element spoleczny, ktory nalezy tepic.
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez m3t3Ur EVO6 » wtorek, 21 lut 2006, 21:18

cb niepraktyczne raczej polecałbym wszechobecne łoki toki i umówić się na jeden kanał a najlepiej to oglądać w ciszy i skupieniu
m3t3Ur EVO6

Postprzez sumo » wtorek, 21 lut 2006, 22:11

Buncol napisał(a):no tak CB jest tylko dla ciezarowcow, osobowki nie moga z niego korzystac. Kierowcy tirow sa swieci zas ci drudzy to element spoleczny, ktory nalezy tepic.

nikt nie powiedzial ze osobowki nie moga z niego korzystac, no a kierowcy tirów nie sa święci :) mają swoje figi-migi

tylko ze na CB to troche kultury by sie czasami przydało
sumo
N4

Postprzez Buncol » wtorek, 21 lut 2006, 22:17

Uwazasz, ze chamstwo na cb wychodzi od strony osobowek? Ja uwazam, ze z obydwu stron.
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez Tomi_OL » wtorek, 21 lut 2006, 22:39

Gównie chodzi mi o przedstawicieli handlowych ( NIE WSZYSCY ) Ale większość myśli że są nieśmiertelni. Ostatnio przykład:
Słucham radia "ZET" jest tam zabawa o nazwie " czułe granie" chodzi o wysyłanie smsów a oni oddzwaniają.... wiecie o co chodzi.
No i dzwonią do p. WALDKA ( akurat pamietam imię ), on odbiera i mówi że jest w drodze, własnie wyprzedza 3 samochody na ciągłej i SIĘ TYM CHWALI IDIOTA na żywca i że on tak jezdzi bo się zawsze spieszy.
Na antenie :roll: aha i był przedstawicielem....

Nie chcę tutaj wywoływać jakiejś wojny. Napisałem że
osobiście ich nienawidze i to jest moje zdanie..

POZDRAWIAM :)
[/b]
Rajdowcy "na dopingu" są tylko mistrzami na swoim podwórku. To zwykli oszuści. Simon Jean-Joseph.
www.sztukakibicowania.pl
Jezek, jezek, jezek SE MA !
Gravel Ruless !
Tomi_OL
N3

Postprzez Fugazi » środa, 22 mar 2006, 11:22

CB jest przydatne ZAWSZE w czasie jakiejkolwiek podróży samochodem!!!

Rajd - nie rajd - wyciecka - praca - zawsze. Raz wystarczy się przewieźć i kupujesz :)
A poza tym naprawdę oszczędza kasę :)

domi.pudlo napisał:
A co sadzicie o wykorzstaniu GPS + Automapy ?

Powiem tak - Automapy nie znam - ale wiem co to jest UMP - i posiadam GPSMap60CS Garmina. No i nie dalej jak w ostatnią sobotę pojechaliśmy do Maciejowic :wink: Dodam iż uprzednio skonstruowałem mapkę okolic w formacie .img i naniosłem OS z 2004 roku. następnie ruszyliśmy trasą OS-u i po 30 sek. Mapy papierowe poszły w ... do bagażnika :D W trakcie jazdy zapisanie ciekawych miejsc zajmowało jedną sekundkę (Mark Waypoint).
No i przyszedł czas na grilla i wyszukanie dróg dojazdowych do naszych punktów, a póżniej wg. wskazań maszynki sprawdzenie ich drożności :D .
Oczywiście cały czas włączona funkcja zapisu śladu aktywnego - w domku lekkie poprawki i do bazy danych na inne lata.

SUPER!

Jeżeli ktoś chce to mogę udostępnić ten plik pasuje tylko do odbiorników Garmina.

:idea: A może by tak założyć taki temacik bazę danych ze śladami - punktami - z Rajdów - OSów :wink: :wink: :wink: :wink:
Fugazi

Postprzez nick555 » środa, 22 mar 2006, 11:37

Fugazi a da się to przeanalizowac na kompie czy tylko na tym odbiorniku? Może byś podrzucił na maila, jeśli tylko zechcesz podzielic sie swoją pracą w końcu troche czasu na to musieliście poświęcić...
Skupuję stare radzieckie zegarki. Jak coś masz niepotrzebnego, zapraszam, może się dogadamy.
nick555
A6

Postprzez Fugazi » środa, 22 mar 2006, 15:13

Podzielić to się podzielę - bo taka jest zasada, że jak sie korzysta za free to i swoją prace trza udostępnić.

Na komputrze da się tyle, że:

Trzeba mieć program - MapEdit do pobrania tu: http://www.geopainting.com/en/

należy użyć wersji trialowej

więcej na ten temat tu: http://gps.astronet.pl/PORADY.htm

A njlepiej byłoby mieć skana map topo 1:50000 Wydawca Główny Geodeta Kraju w układzie 1992 (nie pamiętam które akusze ale jutro mogę już pamiętać) i do tego pliki kalibracyjne - a to dlatego, że wycinek OSu Maciejowice jest mały a lepiej się ogląda na całej mapie. Ale jak się komuś przyda to wyślę.
Fugazi

Postprzez Whitek » środa, 22 mar 2006, 23:25

Tomi_OL napisał(a):Gównie chodzi mi o przedstawicieli handlowych ( NIE WSZYSCY ) Ale większość myśli że są nieśmiertelni. Ostatnio przykład:
Słucham radia "ZET" jest tam zabawa o nazwie " czułe granie" chodzi o wysyłanie smsów a oni oddzwaniają.... wiecie o co chodzi.
No i dzwonią do p. WALDKA ( akurat pamietam imię ), on odbiera i mówi że jest w drodze, własnie wyprzedza 3 samochody na ciągłej i SIĘ TYM CHWALI IDIOTA na żywca i że on tak jezdzi bo się zawsze spieszy.
Na antenie :roll: aha i był przedstawicielem....

Nie chcę tutaj wywoływać jakiejś wojny. Napisałem że
osobiście ich nienawidze i to jest moje zdanie..

POZDRAWIAM :)
[/b]

Skoro jestes z Olsztyna to pewnie nie raz przyszlo nam sie gdzies przejazdem spotkac a bycmoze porozmawiac na radiu.
Widzisz, skoro Ty generalizujesz i mowisz ze osobiscie nienawidzisz przedstawicieli to w takim razie moze i ja powinienem, jako przedstawiciel jezdzacy osobowka, zmienic swoje podejscie do kierowcow ciezarowek i nie prowadzic ich po miescie, nie wstrzymywac ruchu aby wypuscic ciezkiego tira z bocznej drogi i tymbardziej nie informowac o "krokodylkach" bo dzieki temu moze bedziemy mieli mniej niszczone drogi przeciazonymi tirami i mniej smrodu paliwa opalowego. I w dupie bede mial to ze tir nie moze zjechac w boczna waska droge z ktorej ja wyjezdzam i bede stawal blisko srodka tak zeby sie nie zmiescil. Wtedy moze rachunki ogolnych zalow sie wyrownaja.
Jak sobie pomysle ze przy calej uprzejmosci i kulturze okazanej na drodze kierowca tira mysli sobie "pier..lony krawaciarz samobojca" to mi sie jakos niemilo robi...
www.forum.rajdkormoran.pl Obrazek
Whitek
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne