Moderator: SebaSTI
Witam
Nie wiem skąd Ci sie wzięło bzyqu, że jesteśmy narodem inteligentnym.... Z Twojej wypowiedzi trochę wynika o wyższości Polaków nad innymi. Moim zdaniem nie odbiegamy za bardzo od innych nacji tego świata, a czasem wręcz jesteśmy poniżej sredniej (ale posypią się gromy...). A to co puszczają w Tv to tylko odzwierciedlenie tego co oczekuje większość Polaków.
A prywatne tv utrzymują się tylko z własnych wpływów. Myślicie, że gdyby TVN (fakt - najbardziej papkowata tv w Polsce) często zapodawał filmy Larsa von Triera lub z naszego podwórka np. Piotra Szulkina to ktoś chciałby zamówić reklamę w ich telewizji?????
Tak nawiasem mówiąc pewnie większość forumowiczów nie zna tych nazwisk, a mówię to na podstawie topicu o filmach, które warto obejrzeć - ile tam jest papki, a ile wartościowych tytułów.
I nie wiem też, dlaczego dyskredytujecie ludzi z innych krajów. Jeśli ktoś powie, że kultura amerykańska, fracuska czy nawet rosyjska jest gorsza od naszej to posądzę go o szowinizm.
Co do wyboru telewizji - naziemne mamy 5 kanałów - 3 programy TVP, TVN oraz Polsat. I o godz. 20 TVP 1 nadaje film np. Lot nad kukułczym gniazdem, TVP 2 nadaje teatr np. Skapiec TVP 3 film dokumentalny o Katyniu, Polsat film z Chuckiem Norrisem, a TVN Big Brothera. I jak myslicie ilu z was będzie miało wybór - państwowe czy prywatne???
killer wrc napisał(a):Panowie,nie róbcie jaj!!Jak komuś nie pasuje TVN to nie musi oglądać.Cenzura się marzy czy co?Kaczyńscy jesteście?
żółtodziób napisał(a):Niedawno jak Clarkson naigrywał Poloneza, wczesniej nie miałem okazję na to trafić. Ale było mi przykro, bo z dużym upodobaniem wypowiadal slowo "Polish" mimo że ta kupa złomu na czterech kółkach to dzieło makaroniarzy a nie nasze. Tymczasem wiele osób ten filmik bawi. No tak, jak się z nas śmieją to jest fajnie, ale jak polak się zaśmieje z kogos innego to już szowinizm...
bzyq napisał(a):I zadaj im pytanie dotyczace geografii albo historii. O taka "wypracowana" inteligencje mi chodzi, bo nie mozesz powiedziec ze nie jestesmy wyksztalceni.
Był tak samo śmieszny jak naigrywanie się z samochodów koreańskich czy francuskich. Taka już jest formuła tego programu że lubią się naśmiewać, a już szczególnie jak samochód który testują nie jest angielski.
Z badań przeprowadzanych przez socjologów wynika, że 42 proc. obywateli nie rozumie niemal nic z tego, co czyta, a 35 proc. rozumie niewiele. Trudno się dziwić, skoro badania czytelnictwa wykazują, że 44 proc. Polaków nie czyta w ciągu roku żadnej książki. Spośród tych 56 procent czytających tylko co dziesiąty Polak czyta miesięcznie co najmniej trzy książki.
Ciekawe skąd mają znać jak w TV same Matrixy i Terminatory...
No i własnie ... dlatego, bo polacy wychowani są tak, że to co Polskie jest dla nich gorsze.
Argument jednak nie ma żadnej wagi, dopóki nie mamy dostępu do badań oglądalności
Po jaką cholerę czerpiemy wzorce od innych? W szczególności dziwi mnie wzorowanie się na USA, gdzie 1/4 populacji nie wie jak korzystać z ksiazki telefonicznej ich samochody pod względem technicznym zatrzymały się na poziomie Volvo z serii 200...
Z jakich badań? Kto je robił, gdzie i kiedy? na jakiej próbie, jaka była metoda jej doboru? jak zinterpretował wyniki? o ile lepsze skaźniki mają inne kraje i czy w ogóle mają lepsze? Dla mnie jest to bullshit. A to ze Polacy nie czytają to dlatego ze pracują po 12 godzin i zarabiają 1/5 togo co Niemcy, nie mają czasu, albo nie mają kasy na czytanie.
żółtodziób napisał(a):Problem w tym, że Poldek nie jest Polski, a o tym już zapomniał powiedzieć. Był wytwarzany w Polsce, ale spłodził go Fiat do spółki z Giugiaro i to jest wyłącznie zasługa włochów że jeździ tak koszmarnie. Polskie auto to np. Cinquecento, którego Fiat podkupił, IMO to byłoby sympatyczne autko gdyby lepiej je wykonać.
Z jakich badań? Kto je robił, gdzie i kiedy? na jakiej próbie, jaka była metoda jej doboru? jak zinterpretował wyniki? o ile lepsze skaźniki mają inne kraje i czy w ogóle mają lepsze? Dla mnie jest to bullshit. A to ze Polacy nie czytają to dlatego ze pracują po 12 godzin i zarabiają 1/5 togo co Niemcy, nie mają czasu, albo nie mają kasy na czytanie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość