Z CB Radiem na rajd.

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Z CB Radiem na rajd.

Postprzez bullitt » poniedziałek, 13 lut 2006, 19:59

Parę miesięcy temu kupiłem CB. Ciekaw jestem jak ten sprzęt może przydać się podczas rajdu "na oglądarce". Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej materii? Nie chodzi oczywiście o "cynkowanie" gdzie łapią, bo to wiadomo, ale o jakieś fajne patenty. Może zabawa w nasłuchiwanie teamów, może komunikacja między kibicami na osobnym kanale? Próbował ktoś?
Mniej pisać, więcej czytać, a jeśli pisać, to tak, żeby inni czytali...
bullitt
N3

Postprzez Buncol » poniedziałek, 13 lut 2006, 20:09

Jedyne co to ojciec uzywal CB na rajdzie, zeby sie dowiedziec jak dojechac na jeden oes na Warszawskim :roll: A jesli chodzi o nasluchiwanie teamow to moze byc ciezko. Tsha by posluchac na kazdym kanale, a jest ich 40. Zreszta niewykluczone, ze uzywaja oni innych czestotliwosci, ale ja tam sie nie znam.
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez Gucio » poniedziałek, 13 lut 2006, 20:26

Najlepiej podbić z partyzanta i przypalić głupa, że cie interesuje na jakim kanale nadaje taki team rajdowy :D :mrgreen:
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez bullitt » poniedziałek, 13 lut 2006, 20:33

Chłopaki nie chodzi mi o jakąś dywersję czy podpierda..nie Kuzajowców Bębenkowcom. Pamiętajcie, że CB, szczególnie w górskich okolicach ma ograniczony zasięg, nawet bardzo, ale przecież miło i przyjemnie jest jak się siedzi na łące i słyszy co słychać na starcie OES-u albo mecie, gdzie mówi się o wynikach. Poza tym nie wydaje mi się, żeby teamy czy organizator używali innego sprzętu czy tym bardziej innych kanałów. W Polsce dozwolone jest tylko 40 i nie ma siły. Ja zamierzam sprawdzić jak to działa na Elmocie. Ciekaw jestem czy eter jest w rajdowych okolicach mocno obciążony.
bullitt
N3

Postprzez Buncol » poniedziałek, 13 lut 2006, 20:41

Mozliwe, ze maja inne czestotliwosci, wiec wtedy dupa. Ale jesli maja zwykle CB to trzeba szukac na 40 kanalach ; d Mysle, ze dobrym pomyslem byloby wyslanie pytania do Czopika w WRC.
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez Gucio » poniedziałek, 13 lut 2006, 22:18

bullit ale ja o tym nie pomyślałem(podpierdzielanie itd) tylko tak żartobliwie mozna było by sprawe załatwić i po kłopocikach :D 8)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez sumo » poniedziałek, 13 lut 2006, 22:54

bullitt napisał(a):Poza tym nie wydaje mi się, żeby teamy czy organizator używali innego sprzętu czy tym bardziej innych kanałów. W Polsce dozwolone jest tylko 40 i nie ma siły.

mylisz sie i to bardzo....

Zakres częstotliwosci jest bardzo duzo, organizaotrzy uzywaja specjalnego sprzetu na tzw "2 metry" , są tam dostepne czestotliwosci wykupione przez PZM od PZK (Polski Związek Krótkofalowców). Moj ojciec w tym duzo siedzi i moglby naopowiadac, ja sie na tym nie znam zbyt dobrze.

A co do teamów to też pewnie nie pracują na CB, bynjamniej nie czołówka.

A ogolnie CB jest fajna sprawa dla amatorow (zeby byc profesjonalnym krótkofalowcem trzeba zrobic licencje itp itd), mozna sie z kims zawsze skumac, ale nie podsluchasz tego co sie dzieje na oesach.
sumo
N4

Postprzez Gucio » poniedziałek, 13 lut 2006, 23:00

CB i tak jest niezawodnym przewodnikiem po trasach polski i całej Europy :D
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez bzyq » wtorek, 14 lut 2006, 10:34

bullitt napisał(a):Chłopaki nie chodzi mi o jakąś dywersję czy podpierda..nie Kuzajowców Bębenkowcom. Pamiętajcie, że CB, szczególnie w górskich okolicach ma ograniczony zasięg, nawet bardzo, ale przecież miło i przyjemnie jest jak się siedzi na łące i słyszy co słychać na starcie OES-u albo mecie, gdzie mówi się o wynikach. Poza tym nie wydaje mi się, żeby teamy czy organizator używali innego sprzętu czy tym bardziej innych kanałów. W Polsce dozwolone jest tylko 40 i nie ma siły. Ja zamierzam sprawdzić jak to działa na Elmocie. Ciekaw jestem czy eter jest w rajdowych okolicach mocno obciążony.

Organizator dziala na innej czestotliwosci :) Za lacznosc na zawodach odpowiada PZM. Stawiaja maszt, i wszyscy ( czy reczniaki czy samochodowe ) dzialaja na odpowiednim kanale ( jest ich 15 :) )
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez Mroowa » wtorek, 14 lut 2006, 11:28

Co nieznaczy że kibice by niemogli sobie wziąść jednego kanału i bez podsłuchiwania rozmawiać podczas OSu :)

A ja mam pytanie z innej beczki ... mam hmm Walkie Talkie czy cóś działa do 5 km i też ma ileś tych kanałów :] jak myślicie usłyszeć się da przez to CB ? zwykłe oczywiście nie tak jakieś kodowane :)
Mroowa
S2000

Postprzez skateman » wtorek, 14 lut 2006, 21:31

Ja sam myślałem o krótkofalówce ;) Fotografowie i inni używają tego sprzętu. Kacper, jedziemy razem na Elmot?? Jakim autem będziesz? Można zrobić nawet jakis kanał dla Autoklubowiczów. Ale krótkofalówka troche kosztuje... :/
skateman
A6

Postprzez bullitt » wtorek, 14 lut 2006, 21:38

Nie ma problemu. Co bede mial na Elmot jeszcze nie wiem, ale wiem czym pojade na Dolnośląski. Możemy jechać. Jakie to auto? Ha, to na priva :wink:
bullitt
N3

Postprzez Majkel » wtorek, 14 lut 2006, 22:37

Ja już na paru rajdach korzystałem z CB. Pomijam fakt rewelacyjnej komunikacji kiedy jedzie się na kilka samochodów, wyprzedzania "na CB" i innych wspomnianych już przez Was spraw. Poza tym najzwyczajniej, na ogólnej "19" rozmawialismy z innymi kibicami na temat danegu rajdu, dojazdów na oesy, wyników i różnorodnych, gorących jeszcze rajdowych newsów... Jednym słowem - rewelka!! Teraz na liscie "niezbędników" każdego rajdu CB zajmuje jedną z czołowych pozycji :D
Majkel

Postprzez bullitt » wtorek, 14 lut 2006, 23:04

Majkel napisał(a):Ja już na paru rajdach korzystałem z CB. Pomijam fakt rewelacyjnej komunikacji kiedy jedzie się na kilka samochodów, wyprzedzania "na CB" i innych wspomnianych już przez Was spraw. Poza tym najzwyczajniej, na ogólnej "19" rozmawialismy z innymi kibicami na temat danegu rajdu, dojazdów na oesy, wyników i różnorodnych, gorących jeszcze rajdowych newsów... Jednym słowem - rewelka!! Teraz na liscie "niezbędników" każdego rajdu CB zajmuje jedną z czołowych pozycji :D

I o to mi Jureczku drogi od samego początku chodziło. A za ciasno w eterze nie jest?
bullitt
N3

Postprzez Mroowa » środa, 15 lut 2006, 00:46

Odpowie mi ktoś na moje pytanko odnośnie CB :D ?

Będę pamiętał kanał 19 :)
Mroowa
S2000

Następna strona

Powrót do Forum ogólne