http://coldeturini.free.fr/audi_quattro ... mqvist.mpg
Może coś pomoże w dyskusji

Moderator: SebaSTI
majkos napisał(a):Przejazd Stiga Blomqvista Audi Quattro na Col de Turini
http://coldeturini.free.fr/audi_quattro ... mqvist.mpg
Może coś pomoże w dyskusji
to ty wyrosnij jakie bzdury grb byla lzejsza silniejsza szybsza miala lepiej ulozony silnik a chcesz potwierdzen poszukaj na stronkach danych obu typu wozow mimo ze przewaga silnika jest po stronie grb i tak napiszesz ze wrc ma wiekszego kopa bo ma napchane elektroniki ciekawe czy oes np w rajdzie finlandi jest wiecej prostych czy zakretowstein911 napisał(a):Bandit; nie potrafisz wyciągać najprostszych wniosków z różnych i co ważne potwierdzonychinformacji, na dodatek zasypujesz nas różnymi bzdurami bez potwierdzenia w rzeczywistości. Może kiedyś z tego wyrośniesz, sorry ale taka prawda...
misiek ponowie pytanie ile z300koni zostalo by na mecie wrc?????_misiek055_ napisał(a):bzyq napisał(a):Nie ma juz tej dzikosci, walczenia o utrzymanie sie na drodze ..
To źle że jedziesz na czas a nie próbujesz trafić w drogę? To się nazywa postęp i tyle, a co do Pikes Peak to też nie była zwykła grupa B-tam różnice wysokości są tak znaczne, że na mecie moc silnika spada o jakieś 40% w stosunku do tej na starcie. Nie wydaje mi się żeby ten Pug z mocą zredukowaną do ok. 300KM czy nawet mniej mógł tak zapychać. Prawdopodobnie na starcie miał jakieś 700KM-tyle ile udawało sie engineerom z Forda wycisnąć z RS200.
Różnica wysokości mieędzy startem a metą wynosi prawie 5000 stóp czyli ok. 1,5 km. Sporo no nie?
zagrzmi spoko teraz to mnie troche rozbawiles tym porownaniemstein911 napisał(a):Boże, po raz ostatni postaram się wytłumaczyć ci to na chłopski rozum
Posłużę się przytoczonym przeze mnie przykładem dwóch porsche. Otóż jak napisałem 917/30 z 1973 roku miał 1500 koni, ważył 800 kg. Czyli na każy kilogram wagi przypadał 1,875 konia mechanicznego. I w tym przykładzie to porsche to tak jakby odpowiednik B grupy. Nadążasz? Teraz rozważmy drugie porche. Moc 600 koni i waga około 900 kg. Czyli stosunek mocy do masy wynosi :0,666... i jest to taki odpowiednik WRC. A teraz do sedna sprawy. Pomimo że porsche 913/30 ma dużo lepszego "kopa, od 0-100, od 100-200" i pewnie nawet od 300 do 380, pomimo że jest lżejsze nie jest szybsze. Wystarczyło bowiem 8 lat postępu w konstrukcji opon. aerodynamiki, mhamulców, zawieszeń, żeby mając 3 razy mnijeszy wspólczynnik mocy/masy móc być tak samo szybkim. I tak jest w każdym sporcie motorowym. Dlatego mocniejsze, lżejsze audi S1 przegraz z fordem focusem WRC. Chyba że ustawisz je na dragstripie, ale to nie forum o tym sporcie.
A jeżeli jeszcze do ciebie nic nie dociera to "... Boże Ty widzisz i nie grzmisz."
stein911 napisał(a):Tu kłania się nowoczesna elektornika umożliwiająca zmiane map zapłonu i dzięki temy poprawę AFR w miarę spadku zawartości tlenu w powietrzu.
majkos napisał(a):Nie pamiętam już gdzie i kto określił, że samochody s1600 jeżdżą mocą natomiast auta wrc jeżdżą momentem obrotowym.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości