Tuning silnika 1.4 w Fabii

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Tuning silnika 1.4 w Fabii

Postprzez Gokart » poniedziałek, 2 sty 2006, 10:32

Czy ktos ma doświadczenia z tuningiem elektronicznym silnika 1.4 60 KM w Fabii? Z tego, co wiem, jest to stary, jeszcze z lat 80. silnik Skody z wałkiem rozrządu w kadłubie, tylko zmodernizowany, z dołożonym wtryskiem paliwa, etc.

Pytanie: ile dodatkowych koni można wyciągnąć z takiego silnika za pomocą zmodyfikowanej elektroniki, żeby trwałość na tym specjalnie nie ucierpiała? ktoś ma może doświadczenia w czymś takim? jakie są koszty?

pozdr
Gokart
N3

Postprzez LuiG » poniedziałek, 2 sty 2006, 12:27

Koszty nie małe... chip ok 1000zł
świnka np. smt6 to ok 800zł plus strojenie, pewnie niemal drugie tyle...

Nie ma sensu ruszać elektroniki w nieruszanym silniku, chyba że masz zamiar używać paliwa w którym zawartość benzyny w benzynie jest mniejsza niż w normalnym paliwie :wink:

Najlepiej to wymienić ten silnik 8) A jak już chcesz coś koniecznie robić to zrób coś ze srodkiem jak nic nie robiłeś - fotel pasy itp. zawsze można do innego auta przełożyć :)
LuiG
N3

Postprzez Gokart » wtorek, 3 sty 2006, 11:03

no tak... pytanie tylko, ile by kosztowała wymiana silnika i komu ja potem taki samochód sprzedam... :wink:
Gokart
N3

Postprzez LuiG » środa, 4 sty 2006, 01:52

Jak bedziesz auto sprzedawał to kupuj rzezy uniewersalne typu fotel, kierownica pasy, tłumik jak stary będziesz mógł założyć bezproblemowo z powrotem, jakiś dolot sobie możesz wymajstrować.... nie ma senzu wydawać pieniędzy na rzeczy które się potem nie zwrócą.
LuiG
N3

Postprzez MSG Racing » sobota, 21 sty 2006, 00:03

A ja myślałem ze Fabia ma już tylko nowe silniki i era tych z lat 80 co były jeszcze w Felicji już minęła.
Osobiście wyminił bym (mając kasę) wałek i dostroił do tego silnik (elektronika). Wtedy myślę że efekt będzie lepszy niż sama elektronika.
A można też dwie mapy dać słabą oszczędną do jazdy na codzień i mocną.
Takie coś w profleksie w Chorzowie u Cecota kosztuje 2500zł.
Na samej elektronice można dodać najrozsądniej 5-10% mocy.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Powrót do Mechanika rajdowa