39 Rajd Barbórka Cieszyńska 2013

Puchar Polskiego Związku Motorowego

Moderator: SebaSTI

Re: 39 Rajd Barbórka Cieszyńska 2013

Postprzez Jarek55511 » piątek, 8 lis 2013, 23:06

Ostatnio oglądałem film z tej Barbary i dlatego zapamiętałem. Co dziwne Kuzi nie jechał w barwach Mocnych już wtedy.
Masz rację jak sypnie śniegiem to się wycofają jak nie dawno z jakiegoś rajdu,już nie pamiętam którego.
Jarek55511
S1600

Postprzez marcos » piątek, 8 lis 2013, 23:27

Ostatnio na Czechowickim sypnęło śniegiem i sporo załóg się wycofało przed startem, więć możliwe że to o ten rajd Ci chodziło
marcos
N1

Postprzez szirer205xs » piątek, 8 lis 2013, 23:30

RallyMarco napisał(a):
Jarek55511 napisał(a):
RallyMarco napisał(a):Dokładnie, Kuzaj w białej corolli, gielata w żółtej. ZAłóg było ok 170 chyba, lecz mówię ogółem, patrząc nawet na 7-8 lat wstecz jest super

Gielata w białej, a Kuzaj w żółtej :wink:

właśnie, potem pomyślałem i doszedłem do wniosku że zamieniłem kolory, notabene mało ważne ale czekałem czy ktoś się skapnie...jesteś czujny:P:)
chrisro napisał(a):Mogłoby sypnąć białym, ale nic się nie zanosi na to.

OBY NIE!! Chcesz aby z 8 zgłoszonych 4-ro łapów z Gości pojechały góra 2-3? Nie ma kolca więc co to za przyjemność jechac 50km/h oesem na zwykłej zimówce bez ustawień itp itd...oby rajd odbył się po czarnym i niech JUŻ organizatorzy uzbroją się w chociaż jedną solarkę która nad ranem w razie czego posypie oesy, co to za frajda jak auto jadąc 50 na godzine ślizga się od lewej do prawej...ni to szybkości ni to sensu. :roll:

jedyna przewaga osnieżonej drogi to taka że nie ważne jakie auto jedzie zawsze dużo się dzieje ;) jak będzie po czarnym to lecą jak po sznurku :) oby chociaż mokro było to już też nie jest źle :)
jaskiniatrolla.eu
szirer205xs
A5

Postprzez RallyMarco » sobota, 9 lis 2013, 00:38

Wilgotno bedzie, napewno nie bedzie super sucho. Chociażby głupie jesienne liście zrobią miejscami widowisko. Na Czechowickim miał jechać też Habaj i tylko leciutko sypnęło, nawet lodu nie było, tylko ciut na 1 oesie i Habaj już nie pojechał, za nim pójdzie więcej jak sypnie, więc wole rajd nawet po suchym a żeby wszyscy się stawili na starcie. Tak wogóle jaka by pogoda nie była bedzie grubo bo oesy są poprostu mega, szczegolnie puńców i leszna a ten pierwszy jest nawet przekombinowany, miejscami dakar ( co akurat mi się nie podoba bo to nie rajd terenowy tylko PZM-ot) i tam polegnie najwięcej załóg...jak ktoś wjedzie do jednego watersplasha na tym oesie więcej jak 30 km/h ląduje na przednim zderzaku, na wyjeździe wyryp na 1/3 koła. Boję się że załogi zaprotestują i nie będa końcówka też mega...szutrowy wyryp i 15-20cm koleina...ktoś miał bujną wyobraźnie i chyba myślami był na trasie Baja Poland...ja się pytam po pierwsze po co tak przekombinowany oes? Po drugie szłó zrobic ten os po "normalnych" drogach skracając go do 7km, nie blokując całego Puńcowa i dzięgielowa ( mieszkańcy też są oburzeni- choc ich nie rozumiem bo drogę mają zamkniętą tylko do 10 30) i robiąc 2 przejazdy tego oesu...Zobaczymy ale coś czuję ( nie chcę być złym prorokiem) że Puńców może nie pójść, bo raz...pogoda która może "ZASKOCZYĆ" organizatorów, dwa- miejscowi, trzy - sami zawodnicy powiedzą nie i koniec...
Brak rajdów = niedotlenienie mózgu!! xD
RallyMarco
N3

Postprzez jarexcc » sobota, 9 lis 2013, 09:31

RallyMarco napisał(a): trzy - sami zawodnicy powiedzą nie i koniec

przesadzasz....
-po pierwsze jak się zawodnikom nie spodoba końcówka to przesuną o te 500m metę....
-po za tym organizatorzy gdzieś liczyli min ilość km OS
RallyMarco napisał(a):jednego watersplasha na tym oesie więcej jak 30 km/h ląduje na przednim zderzaku, na wyjeździe wyryp na 1/3 koła

- no to załogi po to mają zapoznanie i opis..... aby wjechać z taką predkością aby była szansa na kontynuowanie zawodów

RallyMarco napisał(a):bo raz...pogoda która może "ZASKOCZYĆ" organizatorów

a co to F1..... rajd to rajd i pogoda nie ma nic do znaczenia.... jak sypnie to sypnie... , organizatorzy mają zrobić co pytam??? rajd wokół cieszyńskiego rynku???
napiszesz łatwiejsze OS... przypomnę czechowicki w tym roku.... śnieg spadł odcinki łatwiejsze a zalogi i tak i tak się wycofały...

więc do organizatorów od razu nie strzelaj...
jarexcc
A5

Postprzez blacksmith » sobota, 9 lis 2013, 21:39

Z tym odwolaniem Puncowa tez zdeksza troche przesadzasz RallyMarco poniewaz organizator nie zmiescil by sie w km bo niedaj Boze ktorys z oesow zostanie odwolany bo cos sie stanie a juz zamo to ze Leszna zostala skrocona o 1,5km od startu co mnie osobiscie martwi bo juz mialem miejscowke przed samym wathersplashem a teraz okazuje sie ze start jest dopiero za nim co stawia mnie w sytuacji glowkowania gdzie obrac nowe miejsce na tym oesie :oops:
Lepiej martwy niż drugi
blacksmith

Postprzez RallyMarco » niedziela, 10 lis 2013, 00:32

Spokojnie panowie...zapoznanie zapoznaniem, opis opisem ale zobaczycie, że z puńcowem bedą jaja...jak nie to to tutaj odszczekam. Co majązrobić organizatorzy, TAK JAK PISAŁEM posolić drogi w razie mrozu i śniegu, żeby wszyscy pojechali, mają z tym doświadczenie co się dzieje jak sypnie a nie można kolca używać.... wszyscy kurde mądrzy, ale chyba prawdziwi kibice jak i kierowcy wolą kawałek drogi jak z F1 niż jak z Dakaru na PZM-ocie, bez przesady. Dalej tematu nie ciągnę bo widze że zdążyliście mnie zjechać więc przyjemnej oglądary na cieszynce...
Brak rajdów = niedotlenienie mózgu!! xD
RallyMarco
N3

Postprzez Andrzej » niedziela, 10 lis 2013, 00:47

RallyMarco gdzie te hopy? :D Trafiłem z tą na Puńcowie kilka stron wcześniej?
www.msg-rally.pl
Andrzej
A6

Postprzez marcos » niedziela, 10 lis 2013, 17:31

blacksmith napisał(a):Z tym odwolaniem Puncowa tez zdeksza troche przesadzasz RallyMarco poniewaz organizator nie zmiescil by sie w km bo niedaj Boze ktorys z oesow zostanie odwolany bo cos sie stanie a juz zamo to ze Leszna zostala skrocona o 1,5km od startu co mnie osobiscie martwi bo juz mialem miejscowke przed samym wathersplashem a teraz okazuje sie ze start jest dopiero za nim co stawia mnie w sytuacji glowkowania gdzie obrac nowe miejsce na tym oesie :oops:

To skrócenie Leszny od startu jest pewne? Bo na stronie żaden komunikat się nie pojawił. Szkoda by było, bo całe to spadanie bardzo ciekawie wygląda, ja także obstawiałem tam miejscówkę.
marcos
N1

Postprzez lewap0808 » niedziela, 10 lis 2013, 18:10

Witam wszystkich mam do was prośbę :). Macie jakąś fajna miejscówkę na który odcinek warto iść? gdzie sie cos dzieje pozdrawiam :)
lewap0808
N1

Postprzez blacksmith » niedziela, 10 lis 2013, 20:29

marcos napisał(a):
blacksmith napisał(a):Z tym odwolaniem Puncowa tez zdeksza troche przesadzasz RallyMarco poniewaz organizator nie zmiescil by sie w km bo niedaj Boze ktorys z oesow zostanie odwolany bo cos sie stanie a juz zamo to ze Leszna zostala skrocona o 1,5km od startu co mnie osobiscie martwi bo juz mialem miejscowke przed samym wathersplashem a teraz okazuje sie ze start jest dopiero za nim co stawia mnie w sytuacji glowkowania gdzie obrac nowe miejsce na tym oesie :oops:

To skrócenie Leszny od startu jest pewne? Bo na stronie żaden komunikat się nie pojawił. Szkoda by było, bo całe to spadanie bardzo ciekawie wygląda, ja także obstawiałem tam miejscówkę.

Tak tak jest to pewne na 100% choc niema jeszcze oficjalnego komunikatu bo jak kazdy wie maja na to czas xD skrocili to ze wzgledu na to ze uznali spadanie do wathersplasha za zbyt niebezpieczne a zracji ze oes idzie 3 razy woleli chuchac na zimne a szkoda bo pozbawili mnie fajneg :oops: o miejsca
Lepiej martwy niż drugi
blacksmith

Postprzez The Prisoner » wtorek, 12 lis 2013, 10:11

Trochę to niezrozumiałe. Przecież w momencie ustalania trasy rajdu organizatorzy wiedzieli, którędy się pojedzie, gdzie jest niebezpiecznie itp. Po co robić zamieszanie bezpośrednio przed rajdem, zamiast od razu wpaść na to, że to spadanie może stworzyć zagrożenie i przesunąć start o te 1,5 km.
No ale nieważne - cieszy fakt, że Barbórka jedzie i to z konkretną obsadą.
The Prisoner
N2

Postprzez jarexcc » wtorek, 12 lis 2013, 10:31

daryush napisał(a):
Andrzej napisał(a):
The Prisoner napisał(a):Ze street view dobrze wygląda też dolot ulicą Dębową do dużego skrzyżowania, na którym rajdówki jadą w prawo w dół. Prosta ponad 400 m na nierównym asfalcie po czym lekki lewy łuk i w prawo na mostek. Pomiędzy punktami C i D.
Chyba, że się mylę?

Też to miejsce przyciągnęło moją uwagę. I tutaj pytanie do miejscowych: czy asfalt wygląda tam tak samo jak w dniu robienia zdjęć do SV czy jest nowy?

No właśnie też już patrzyłem na to miejsce, wydaje mi się, że takie na dwoje babka wróżyła... albo tam będzie grubo albo wcale... Mam takie mieszane uczucia, bo miejsce wydaje się trudne i może być w opisach z milionem uwag.

Panowie ul. Dębową sobie odpuście tam jest położony nowy asfalt... równo....
jarexcc
A5

Postprzez The Prisoner » wtorek, 12 lis 2013, 10:33

Tak w ogóle to są on boardy odcinków: http://barborkacieszynska.pl/trasa.html
The Prisoner
N2

Postprzez jarexcc » wtorek, 12 lis 2013, 10:38

polecam to miejsce

https://maps.google.pl/maps/svpw?url=ht ... l=pl&gl=pl

idą prosto według on-boarda... będzie tam zajebiste skakanie...
jarexcc
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Puchar PZM