ADAC Rallye Deutschland

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ADAC Rallye Deutschland

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 25 sie 2014, 11:38

Carloz napisał(a):Dziwny rajd w wykonaniu KUBka i ogólnie ciekawie.
Czy dziwny rajd w wykonaniu RK ?? Moim zdaniem pojechał bardzo dobre zawody, pojechał tak jak pojechać powinien "rajdowy uczeń". Był co prawda jeden poważny błąd ale nie tak brzemienny w skutkach jak poprzednie, tam gdzie pewności nie było była mądra i spokojna (o ile w jego przypadku można tak mówić) jazda do mety, a tam gdzie pewności było więcej od razu widać było szybszą jazdę, dwa wygrane odcinki bardzo cieszą (w sobotę rano jak zajrzałem na wyniki od razu miałem lepsze nastrój na resztę ciężkiego dla mnie dnia, a po powrocie do domu pomimo zmęczenia mój nastrój jeszcze się poprawił kiedy okazało się że wygrał jeszcze jeden odcinek) i naprawdę serce się raduje jak widzi coś takiego, niedzielna awaria no cóż tego inaczej jak pechem nie można nazwać. Neuville odrodził się jak feniks z popiołów oraz jak Solberg na Korsyce 2003 - rolada na testowym i zwycięstwo w całym rajdzie, choć nie ma co ukrywać że wysyp konkurencji bardzo mu w tym pomógł. Na temat reszty nie będę się rozwodził ponieważ popieram to co większość z was pisała wcześniej.

Jest ktoś w stanie wytłumaczyć zachowanie tego safety ?
https://www.youtube.com/watch?v=z1-9csV ... uI1GClS6ca
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Sylwek_GSi » poniedziałek, 25 sie 2014, 11:39

a czy w przyszłym roku faktycznie wchodzą łopatki?
Zwróćcie uwagę że prywatne WRC wystawia już tylko M-Sport. Citroen zupełnie wycofał auta klienckie. Ale z tego co pamiętam Hyundai zakładał że pod koniec roku zacznie sprzedawać swoje WRC. Więc teoretycznie Kubica może sobie jeździć i20. Oczywiście mam na myśli auto prywatne.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez karluum » poniedziałek, 25 sie 2014, 11:44

A ja sobie też tak myślę, że panowie z Lotosu mogli go "poprosić" o lekkie obniżenie tempa. Tych dzwonów było za dużo, tu nie ma wątpliwości a był potrzebny taki rajd jak Argentyna by go przejechać bez większych problemów. I tak prawie zrobił (myślę, że tą przygodę w winnicach można usprawiedliwić), a tu zastrajkował samochód. We Francji drogi mu lepiej pasują, więc mam nadzieję, że będzie ciut lepiej.

Myślę, że też powinniśmy patrzeć inaczej na Hyundaia bo auto jest już na dobrym poziomie niezawodności, a jeżeli chodzi osiągi też niewiele brakuje. Wygrali trochę szczęśliwie, ale kierowcy pojechali bezbłędnie zawody i dobrze dobierali opony. Centrala będzie widzieć, że nie marnują pieniędzy na zespół fabryczny i są już wyniki w sumie po połowie sezonu :)
karluum
A5

Postprzez adamlen » poniedziałek, 25 sie 2014, 12:03

Bardzo nietypowy rajd, a już dubletu Hyundaia bym się nie spodziewał, widać, że są już bardzo blisko czołówki pod względem osiągów.
Nie wiem jak inne Fordy, ale ten Kubicy faktycznie jakiś słaby a nawet można by powiedzieć nie sprawny. Fiesta nigdy nie była dobra na asfalcie, szczególnie suchym, ale chyba ten system ręcznego jest gorszy niż nam się zdawało.
Rok temu w Niemczech i Francji Kubica błyszczał i lał nawet WRC na niektórych odcinkach, a tutaj jakby inny świat. 2 wygrane OS to nie jest tak całkiem nie udany rajd, ale na większości tempo było słabe i wydaję mi się, że to głównie przez samochód.

Natomiast strasznie szkoda Latvali, jak go widziałem jak walczył o wyjechanie z tych winorośli i nikt mu bardzo nie pomógł a później jeszcze ten wywiad. Stracił w jednej chwili szansę na Mistrza, więc nic dziwnego, że był załamany.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez Miko » poniedziałek, 25 sie 2014, 12:51

Orientujecie się gdzie obecnie można obejrzeć relacje z wrc w internecie?
Team Deputa.
Miko
N3

Postprzez Carloz » poniedziałek, 25 sie 2014, 12:59

Normalnie tutaj się coś pojawia wkrótce po rajdzie:

http://wrc.mirafiori.com/wrc_2014/

Zostaje WRC+, ale to płatne jest.

Co do rajdu, to duży szacun dla Delfina, świetny rajd pojechał. Fajne postępy robi chłopak i myślę, że za jakiś rok-dwa będzie już naprawdę groźny. Co do KUBa, to dziwne to o tyle, że jak na ucznia, to na asfalcie już takim uczniem nie jest i oesy jechane na poziomie Prokopa to nie to, czego zapewne sam oczekiwał. No ale tutaj były różne warunki na drodze, pieprzące się auto, wiele czynników. Zobaczymy jak pójdzie Francja i Hiszpania, tam mniej nawrotów, więcej szybkiej jazdy. Teoretycznie to powinno mu sprzyjać.
Karol Moździerz

http://www.PowrotRoberta.pl - Wyniki Rajdowe i Powrót Roberta Kubicy do Formuły 1 - Wszystko związane z RK i jego aktywnością sportową
Carloz
N2

Postprzez JoostSchouten » poniedziałek, 25 sie 2014, 17:57

My video from WRC Germany 2014 is online!
http://www.youtube.com/watch?v=v7RisCknUAQ

Obrazek
Joost - Rallymedia.nl
JoostSchouten
N3

Postprzez Shaitan » poniedziałek, 25 sie 2014, 18:31

0:49... Nic tylko przyklasnąć... :roll: Ciężkie słowa się cisną na usta... :evil:
Shaitan
N3

Postprzez Wujeek » poniedziałek, 25 sie 2014, 19:19

Shaitan napisał(a):0:49... Nic tylko przyklasnąć... :roll: Ciężkie słowa się cisną na usta... :evil:

Kiedys Nadejdzie Ten Moment.... :shock:
Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team
Wujeek
N2

Postprzez speedyzxz » poniedziałek, 25 sie 2014, 21:26

GT86 R3 było zerówką, jakieś widea ktoś widział? A może jakieś przecieki a propos czasów?
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez andrew88 » piątek, 29 sie 2014, 21:35

Coś się pojawiło: https://www.youtube.com/watch?v=EDQlJnE ... SlaINNmc0T
Ciężko coś powiedzieć na temat czasów lub widowiskowości samochodu, bo pani zbyt spokojnie jechała.
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez cytrus » niedziela, 31 sie 2014, 10:22

cytrus
N1

Postprzez tomy halik » wtorek, 14 lip 2015, 13:04

Pytanie za 100 pkt
Jak to w zeszłym roku wyglądało, czołówka startowała co minutę czy co dwie?
Pytanie dwa, czy generalnie dojazdami kierują do punktów kibica a pozostałe blokują czy jest pełna dowolność.
Pytanie nr trzy? macie jakieś sprawdzone miejscówki warte oglądary które idą również w tym roku.
tomy halik
N3

Postprzez mr00wa » środa, 19 sie 2015, 21:55

Ciekawostka z Niemiec: John MacCrone wystartuje Fiestą R2 z polskiego PZ Racing https://twitter.com/johnmaccrone/status ... 7076625408

Na starcie zabraknie niestety Lorenzo Bertelliego, który podczas zapoznania zachorował i musiał z tego powodu zrezygnować ze startu w rajdzie.
mr00wa
N1

Postprzez adamlen » czwartek, 20 sie 2015, 13:09

5 miejsce Kubicy na shakedownie, niby dobre, ale coś narzekał na auto, więc nic nie wiadomo co dalej będzie.
Michelin chyba odrobił pracę domową, i jest równie dobry jak nie lepszy od Pirelli. Szkoda, że Pirelli nie pomyślało, żeby nad swoją oponą również popracować na drugą połowę sezonu.
Szybki Latvala na asfalcie był do przewidzenia, jeśli nie będzie miał problemów, Ogier może mieć ciężko. Pewnie włączy się do walki Meeke, ale nie utrzyma tempa czołowej dwójki przez cały rajd.
Neuville za to z rajdu na rajd coraz gorzej. Zobaczymy jak będzie w rajdzie, ale jak go będzie Paddon objeżdżał, który specjalistą od asfaltów nie jest to będzie znaczy, że coś z jego formą nie tak.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata