Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez MSG Racing » piątek, 7 paź 2011, 15:08

Niestety tak to jest, że auto fabryczne będzie zawsze lepsze od prywatnego, nawet jeśli jest tak jak ma Solberg. Nie chodzi tu tylko o obsługę auta. Fabryczny jest ciągle rozwijany nawet w trakcie sezonu. Nie są to duże kroki ale są.
Nawet płacąc za auto w spec takiej jak mają najlepsi to wątpię żeby takie dostał. To część polityki żeby nie dać się przypadkiem prywatnemu kierowcy. Narzekać widać potrafi ale sam zrezygnował, głównie przez kasę, ale mógł wrócić po jakimś czasie w słabszym tańszym aucie, czemu tego nie zrobił? Mogą być różne powody ale na pewno jako powód nie uznałbym że jest to cofanie się w rozwoju. Może jeszcze wróci.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez artur481 » niedziela, 16 paź 2011, 22:29

artur481

Postprzez Loeb1987 » poniedziałek, 17 paź 2011, 08:33

W tym sezonie bardzo ograniczyli swoje wsparcie, więc to raczej nikogo nie dziwi. Na szczęście tylko Wilson może mieć po tym problemy. Reszty zawodników to nie naruszy.
Loeb1987
A6

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 18 paź 2011, 17:34

Pojawiły się plotki, że Toyota i Hyundai chcą powrócić do WRC.
Toyota ma wrócić z Yarisem. Co Wy na to?
Kolejni producenci są obecnie bardzo potrzebni, zwłaszcza jak skład satelickich się sypie ;D
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez MSG Racing » wtorek, 18 paź 2011, 18:03

O Toyocie i Hyundaiu mówiło się już na początku roku a jak na razie nic więcej nie słychać.
Toyota tak po za tym wraca do Le Mans więc śmiem twierdzić, że powrót do WRC to jeszcze tak z 5 lat możemy poczekać.
Yaris WRC? bleee, jakoś sceptycznie jestem nastawiony do rajdówek tej wielkości i kształtem przypominających pudełko mimo że już są Fiesta, DS i MINI (jeszcze jest).

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez deiman » wtorek, 18 paź 2011, 23:15

Plotki, zadnych konkretow.

Edit: a jednak pojawilo sie jakies odwolanie
http://www.rallyonline.pl/index.php?1&m ... s&&s=34470
deiman
A5

Postprzez Sylwek_GSi » środa, 19 paź 2011, 14:20

Taa Hyundai to juz wraca chyba z 5 lat, co roku słychać, że wracają i na tym koniec. Nie wierze w takie ploty. Podobnie z Toyotą, na dzień dzisiejszy to wiadomo jedynie ze bedą jeździź w Le Mans i pewnie na tym sie skonczy. Mi tez osobiście nie widzą sie nowe malusieńkie WuRCe. Wizualnie Xsara, c4 czy focus I wyglądały optymalnie.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 19 paź 2011, 18:46

No, to chyba o Toyocie można zapomnieć.
O Hyundaiu rzeczywiście ostatnimi czasy ciągle się mówiło, że chcą wrócić, więc faktycznie dość ciężko oceniać w tym przypadku na ile prawdziwe te informacje są. Ale może akurat??

Co do tych mikroskopijnych WuRCów - Yarisa sobie nie wyobrażam, głównie ze względu na typową dla małych japońskich aut stylistykę, choć Yaris III wygląda już lepiej. Ale DS3, Fiesta i JCW są jak najbardziej OK. Wiadomo, to już nie to, co Lancery Makinena, Subaru Imprezy WRC, czy te A grupowe, Focusy, Xsary itd. Ale mnie osobiście nowe wurce przypadły do gustu.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez wanderer » środa, 19 paź 2011, 21:33

Matthias Schmidt napisał(a):No, to chyba o Toyocie można zapomnieć.
O Hyundaiu rzeczywiście ostatnimi czasy ciągle się mówiło, że chcą wrócić, więc faktycznie dość ciężko oceniać w tym przypadku na ile prawdziwe te informacje są. Ale może akurat??

Z tego co piszą na rallyonline, zainteresowanie jest i tym razem Koreańczycy chcą podejść do tego poważniej niż ostatnio.
http://www.rallyonline.pl/index.php?1&modex=pnews&&s=34470
Hiszpański dziennik AS donosi, że Hyundai zdecydował się już na powrót do Rajdowych Mistrzostw Świata - i szuka właśnie tunera, który przygotuje nowe WRC. Koreańczycy, zdobywający coraz większą popularność na rynku samochodów cywilnych, chcą promować się w sportach motorowych.
AS donosi, że Hyundai badał też możliwość startów w F1 i 24h Le Mans - ale zdecydował się na rajdy. Początkowo planowano budowę własnego działu sportu pod europejską centralą koncernu w Russenheim, lecz współpraca z doświadczoną firmą ma być lepszą opcją.

Od tego sezonu w USA rywalizuje Hyundai Veloster, ten sam model ma być bazą dla WRC. Koreańczycy ostrożnie podchodzą jednak do wyboru partnera - współpraca w MSD przy Accencie WRC zakończyła się wielką porażką. Program zakończono na cztery rundy przed końcem sezonu 2003, przez co na Hyundaia nałożono milion dolarów kary.

Tymczasem z listy potencjalnych kandydatów do WRC trzeba już zapewne skreślić Toyotę, która zdecydowała się na powrót do Le Mans. Mało kto wierzy też w pogłoski o Saabie, ciągle balansującym na krawędzi bankructwa.
wanderer
A6

Postprzez Matthias Schmidt » poniedziałek, 24 paź 2011, 20:19

Dzięki za info, też to już czytałem.

Ale w świecie dużo się dzieje,

1. Block zostaje w WRC i najprawdopodobniej zaliczy program ośmiu rund, Pojedzie Fiestą RS WRC w barwach Monstera.
2. Petter Solberg jest za drogi dla Volkswagena i najprawdopodobniej zakończyły się szanse dla Mr. Hollywooda na starty w niemieckim zespole. Opcją jest jeszcze jazda DS3 WRC od Citroen Norge, Ja osobiście trochę się tym przejąłem. Moim zdaniem Petter Solberg zasługuje na jazdę w fabrycznym zespole, zwłaszcza że to ostatni gwizdek dla niego. Trochę jestem zdziwiony, zawsze wydawało mi się, że dla Pettera ważniejsza jazda w WRC niż kasa. Jeśli prawdą jest że Loebowi zaproponowali 15 mln, to aż boję się pomyśleć ile zażądał Solberg. Ma on potwierdzić swoje plany w ciągu kilku tygodni. Zastanawia mnie tylko jedno - jeżdżąc Cytryną od Citroen Norge (pewnie w barwach PS WRT) nie zarobi przecież więcej niż w VW!?
3. Mikko Hirvonen w Citroenie, a Sebastien Ogier w Fordzie! Petter Solberg poinformował, że to już przesądzone. Co Wy sądzicie o tym? Mnie wydaje się, że to bardzo niezwykłe, ale... dlaczego niemożliwe? To będzie test dla Mikko i Ogiera. Hirvonen będzie przecież w zespole z największym kierowcą w stawce, z którym kilkukrotnie walczył o tytuł. Citroen na pewno będzie od niego wymagał dużo, zobaczymy czy Mikko temu podoła. Z kolei Ogier pojedzie nie w "swoim" Citroenie, samochodem uznawanym za gorszy. Jak on sobie poradzi w Fordzie? I jak sobie poradzi z Latvalą? Jeżeli ta zamiana to prawda, pozostaje nam czekać.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez bimber » poniedziałek, 24 paź 2011, 20:56

ja myśle, że jeżeli Ogier faktycznie wymieni się posadą z Hirvonenem to nam to dobrze pokaże czy to fiesta odstaje od ds3, czy może jednak kierowcy forda odstają od kierowców citroena, bo jeżeli Ogier bedzie nadal tak blisko Loeba to bedzie oznaczało że fiesta nie jest jednak taka zła.
bimber
N3

Postprzez Matthias Schmidt » poniedziałek, 24 paź 2011, 22:01

Tak, dokładnie bimber. Tu masz zupełną rację. Fiesta WRC jest, jak napisałem uważana za gorszą przez jakieś tam grono ludzi. Może wśród nich są forumowicze Autoklubu, jest wśród nich Kris Nissen ;) . Ale w rzeczywistości nie wiemy co tu tak naprawdę zawodzi.
Czy Mikko Hirvonen, który - moim zdaniem - po katastrofalnym 2010 nie wrócił do swojej formy oraz JML, który... po prostu jest za słaby (choć nie chce mi się w to wierzyć). Czy to rzeczywiście auto.

Co do Latvali, warto też zwrócić uwagę na to, ile pecha miał w tym roku. Pierwsze cztery rajdy - świetnie, ciągle na pudle. A potem... duużo pecha. Choć w tych pierwszych czterech rajdach był za Loebem, był za Ogierem... Nie wiem, nie chcę tworzyć tu żadnych teorii, bo nie mam pomysłu co tu zawodzi.

Pewnie gdybym coś próbował wymyślać, i tak nie byłoby to w 100% zgodne z prawdą, więc...

Może czas zweryfikuje nasze domysły.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez MSG Racing » wtorek, 25 paź 2011, 17:01

Przed Catalanią Novikow powiedział po testach DS3, że się lepiej prowadzi i jest bardziej przyjazny więc śmiem twierdzić, iż Fiesta ogólnie jest "źle" zrobiona.
Ale czytając teraz to co powiedział Mikko może jest zaprojektowana tak żeby agresywnie jeździć. Latvala ma taki styl i szybciej zaczął ją wykorzystywać a Mikko teraz do tego doszedł.
Zamiana miejsc Mikko i Ogiera powie nam kto gdzie jest i jaki ma samochód. Same słowa Novikowa to troszkę jednak mało. Jednak w obu zespołach myślę nie będzie zbyt kolorowo. Mikko w Citroenie może zacząć jeździć szybciej jeśli auto rzeczywiście jest lepsze. Wtedy może dojść do sytuacji z tego roku.
Podobnie może być w Fordzie. Ogier jest dość szybki pewnie szybko zacznie wygrywać dla Forda. Latvala już by był wyżej niż Mikko gdyby nie pech ale takie są rajdy. I też może być konflikt.
Petter zapewne więcej niż Loeb nie chciał od VW ale może być za dużo w stosunku do tego co oferuje. Loeb to jednak wielokrotny Mistrz Świata i cena 15mln może być adekwatna do niego. A np 5mln Solberga to za dużo. Faktem jest ile by nie dostał to i tak lepiej niż dokładać pod koniec sezonu z własnej kieszeni.
Ktoś napisał że o powrocie Hiunadaia mówi sie od 5 lat ale o wejściu VW mówiło się 3 lata więc nie ma się co tak spinać na to. Szczególnie, że teraz chcą znaleźć lepszego tunera. Inna sprawa że samo takie mówienie o powrocie robi zamieszanie wokół marki co jest już reklamą i to całkowicie darmową.
Wszystko, no prawie wszystko się okaże za pół roku.

MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 25 paź 2011, 18:29

Być może jest to trochę nie w temacie, ale nie miałem pomysłu gdzie to pytanie umieścić.

Czy wie ktoś z Was na jakiej nawierzchni rozegrany zostanie rajd Włoch 2012?
Bo słyszałem już o powrocie asfaltowego Sanremo, ale spotkałem się już też z nazwą Rally d' Italia Sardegna, a więc rajd szutrowy...
Więc nie wiem w końcu...
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Cubson » wtorek, 25 paź 2011, 19:37

Matthias Schmidt napisał(a):Być może jest to trochę nie w temacie, ale nie miałem pomysłu gdzie to pytanie umieścić.

Czy wie ktoś z Was na jakiej nawierzchni rozegrany zostanie rajd Włoch 2012?
Bo słyszałem już o powrocie asfaltowego Sanremo, ale spotkałem się już też z nazwą Rally d' Italia Sardegna, a więc rajd szutrowy...
Więc nie wiem w końcu...

Sanremo asfalty pewnie w IRC, natomiast Rally d' Italia Sardegna szutry RSMŚ
facebook.com/GRBrodacz
youtube.com/GRBrodacz
instagram.com/GRBrodacz
Cubson
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata