81éme Rallye Monte Carlo

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: 81éme Rallye Monte Carlo

Postprzez MIKILoeb » sobota, 19 sty 2013, 20:51

Dzwon Latvali

Obrazek
Obrazek
Obrazek
http://www.automizer.pl
MIKILoeb

Postprzez MIKILoeb » sobota, 19 sty 2013, 21:03

Dzwon Novikova

Obrazek
Obrazek
http://www.automizer.pl
MIKILoeb

Postprzez rafiwrc » sobota, 19 sty 2013, 21:36

Z tego co widze oba odcinki zostały odwołane...... chyba jednak cos sie wydarzyło w zwiazku z tym przerwaniem Col de Turini:( Nie tak miało sie skonczyć to świeto :(:(
Ostatnio edytowano sobota, 19 sty 2013, 21:38 przez rafiwrc, łącznie edytowano 1 raz
rafiwrc

Postprzez ujtik » sobota, 19 sty 2013, 21:37

SS 17 and SS 18 are cancelled. :( Czyli jednak cos sie stalo
ujtik
N1

Postprzez BartekRally » sobota, 19 sty 2013, 21:44

za dużo ludzi na odcinkach i na dojazdówkach....
BartekRally
A5

Postprzez rafiwrc » sobota, 19 sty 2013, 21:45

BartekRally napisał(a):za dużo ludzi na odcinkach i na dojazdówkach....

Gdzies byla jakas wiadomosc na ten temat???
rafiwrc

Postprzez BartekRally » sobota, 19 sty 2013, 21:46

usłyszałem w radiu rajdowym, autohebdo też tak podało, pewnie na twitterze gdybyś poszukał też piszą
BartekRally
A5

Postprzez rafiwrc » sobota, 19 sty 2013, 21:50

BartekRally napisał(a):usłyszałem w radiu rajdowym, autohebdo też tak podało, pewnie na twitterze gdybyś poszukał też piszą

Dzieki bo juz myslalem ze to przez wypadek:):):) Szkoda tych dwóch odcinków.... liczylem na to ze M.K jeszcze sie wbije wyżej....No i chyba nie bedzie team orders i Sordo zostanie na 3 miejscu....
rafiwrc

Postprzez jaczylibodzio » sobota, 19 sty 2013, 22:30

W zeszłym roku jak oglądałem Monte to się okropnie dziwiłem że kibice stoją zaraz za murkami nad przepaścią na skarpach.
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez Karol » sobota, 19 sty 2013, 22:45

No i po Monte. Odwoływanie odcinków nie jest niczym nowym dla tego rajdu, można powiedzieć, że się w sposób typowy dla monte wszystko zakończyło. Bez większych niespodzianek myślę, zmasakrowana droga na Col de Turini ostatecznie ustawiła rajd i pozwoliła wydzwonić tym co mieli wydzwonić. Podejrzewam, że na nocnych przejazdach mielibyśmy jeszcze parę wycofań badź wypadków. Warunki były ciężkie, ekstremalnie ciężkie może nawet ale to są rajdy, na Monte nigdy nie było łatwo. Jechali ze srednią 50 na godzinę, ale trzeba było jeszcze skręcać i jak najszybciej się przemieścić od startu do mety. Kunszt kierowcy tym bardziej moim zdaniem wychodzi w momencie zerowej przyczepności. Ogólnie jak to na Monte, ciężko powiedzieć jak wygląda stawka w tym roku przez warunki jakie mieliśmy na trasie, oraz ruletkę oponiarską. Nie wiadomo w jakim miejscu jest Volkswagen, i czy Ford zaczął więcej tracić do Citroena. W zasadzie nie wiadomo nic, poza dwoma rzeczami - Loeb to jedna klasa wyżej od reszty, a stali uczestnicy mistrzostw świata, nawet prywaciarze to jednak trochę wyższy poziom od IRC/ERC. Niemniej miło, że sezon się zaczął, pierwsze punkty rozdane, debiut nowej ekipy zaliczony i teraz czekam na Szwecję, żeby obserwować jak gonią stawkę Ci, którzy tutaj stracili.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Witcher1990 » sobota, 19 sty 2013, 22:53

Nie wydaje mi się żeby Ford tracił cokolwiek do citroena od kiedy dysponują Fiestą. Dla Brayana to pierwszy start w wurcu i ukończył tak trudny rajd bez dzwona, jego kolega z chiradonet czy jak mu tam w Katalonni miał chyba 3dzwony... Juho wbijał s2000 do top 10 w Finladii, wurcem startował dawno i to starej generacji nieudanym lancerem. Zobaczymy co pokarze w Szwecji, a myślę że pojedzie na poziomie Novikowa i wygra z Ogim, Sordo i Loebem bo ten ostatni zawsze ma jakąś przygodę na śniegu. Z drugiej strony mam nadzieję, że Super Seb wygra wszystkie rajdy w których startuje to byłoby piękne pożegnanie:)
Witcher1990
A6

Postprzez wanderer » sobota, 19 sty 2013, 23:04

rafiwrc napisał(a):liczylem na to ze M.K jeszcze sie wbije wyżej....No i chyba nie bedzie team orders i Sordo zostanie na 3 miejscu....

A ja liczyłem, że "dziadek" Kremer mu jeszcze pokaże i wywalczy miejsce w pierwszej dziesiątce. Bo nie licząc 3-4 rajdowych epizodów w ostatnich 2 latach, to jego przerwa w startach wynosi prawie 10 lat.

Natomiast jeśli chodzi o walkę w czubie, to pomimo dojechania do mety Ostberg trochę rozczarował. Bo z tak dużym stażem w WRC powinien raczej walczyć o miejsce blisko podium, a tu się okazuje się, że takie "świeżaki" jak Hanninen czy Bouffier dają sobie z nim radę.
Ostatnio edytowano sobota, 19 sty 2013, 23:14 przez wanderer, łącznie edytowano 1 raz
wanderer
A6

Postprzez Jarek55511 » sobota, 19 sty 2013, 23:12

A mówiłem że Bouffier będzie w top 5. To "mówiliście" że to będzie dalej w klasyfikacji :wink:
bravo oby udało się znaleść sponsora na kolejne starty.
Jarek55511
S1600

Postprzez marrcus » sobota, 19 sty 2013, 23:13

w tym roku nie ma power stage ???
marrcus
N3

Postprzez Sebekrally » sobota, 19 sty 2013, 23:13

Czas podsumować rajd:
1. Sebastian (wielki) Loeb jak zwykle ma auto najszybsze, najwięcej kolców, a zakręty n a jego widok się prostują. Z jednej strony szkoda że już nie będzie nas zachwycał swoją jazdą bo jednak wyznaczył poziom bardzo wysoki, z drugiej będzie więcej walki o wygraną.
2. Ogier bez Loeba ma 90% szans na mistrza, Polo jest szybkie, niezawodne, a on sam jak się nie podpali to ogra resztę.
3. Sordo jest jedynym kontr kandydatem na asfaltach dla Ogiera.
4. Hirvonen rzemieślnik bez ducha fightera, doturla się do vice jeśli Ogier utrzyma ciśnienie.
5. JML poraz kolejny potwierdza że jest przereklamowany, porównania do Colina są wielce niestosowne z powodu braku charyzmy.
6. Szkoda Novikowa, ale to było do przewidzenia.
7. WIELKA SZKODA HANIANENA!!! Ma gość potencjał i miałem nadzieję że dobrymi występami tu i w szwecji zarobi na dalsze starty w MŚ, by szybkich kierowców było więcej.
8. Brawa dla Buffiera za wynik, jednak myślę że ma coś jeszcze do udowodnienia w ERC i mam nadzieję że uzbiera budżet na te sterty.
9. MC jest rewelacyjnym rajdem, szkoda odwołanej ostatniej pętli i gdybym zrealizował swoje marzenie i siedział teraz na Col de Turini to bym chybe zepchną kampera w przepaść :oops: Z drugiej strony nie jestem fanem Rally2 bo rajdy to nie gra komputerowa.
10. Co do Michała i jego jazdy na Monte..., nic nie pokazał liczyłem na walkę z Prokopem na sekundy i to 10 miejsce w generalce było by jakimś "sukcesem" gdyby nie strata 36 minut. Ciekawe ile tym Miniakiem się potoczą, jak na mój gust szkoda kasy i jak wspominałem wcześniej albo zmiana na lepsze auto i nawet ograniczony program, albo WRC 2 topowe i walka z takimi "tuzami" jak sep Wigant, ale wtedy szansa na MŚ jest duużo większa niż teraz na pierwszą dziesiątkę na koniec sezonu.
Sebekrally
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata