Czas podsumować rajd:
1. Sebastian (wielki) Loeb jak zwykle ma auto najszybsze, najwięcej kolców, a zakręty n a jego widok się prostują. Z jednej strony szkoda że już nie będzie nas zachwycał swoją jazdą bo jednak wyznaczył poziom bardzo wysoki, z drugiej będzie więcej walki o wygraną.
2. Ogier bez Loeba ma 90% szans na mistrza, Polo jest szybkie, niezawodne, a on sam jak się nie podpali to ogra resztę.
3. Sordo jest jedynym kontr kandydatem na asfaltach dla Ogiera.
4. Hirvonen rzemieślnik bez ducha fightera, doturla się do vice jeśli Ogier utrzyma ciśnienie.
5. JML poraz kolejny potwierdza że jest przereklamowany, porównania do Colina są wielce niestosowne z powodu braku charyzmy.
6. Szkoda Novikowa, ale to było do przewidzenia.
7. WIELKA SZKODA HANIANENA!!! Ma gość potencjał i miałem nadzieję że dobrymi występami tu i w szwecji zarobi na dalsze starty w MŚ, by szybkich kierowców było więcej.
8. Brawa dla Buffiera za wynik, jednak myślę że ma coś jeszcze do udowodnienia w ERC i mam nadzieję że uzbiera budżet na te sterty.
9. MC jest rewelacyjnym rajdem, szkoda odwołanej ostatniej pętli i gdybym zrealizował swoje marzenie i siedział teraz na Col de Turini to bym chybe zepchną kampera w przepaść

Z drugiej strony nie jestem fanem Rally2 bo rajdy to nie gra komputerowa.
10. Co do Michała i jego jazdy na Monte..., nic nie pokazał liczyłem na walkę z Prokopem na sekundy i to 10 miejsce w generalce było by jakimś "sukcesem" gdyby nie strata 36 minut. Ciekawe ile tym Miniakiem się potoczą, jak na mój gust szkoda kasy i jak wspominałem wcześniej albo zmiana na lepsze auto i nawet ograniczony program, albo WRC 2 topowe i walka z takimi "tuzami" jak sep Wigant, ale wtedy szansa na MŚ jest duużo większa niż teraz na pierwszą dziesiątkę na koniec sezonu.