LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez woocasch » poniedziałek, 22 cze 2015, 13:10

Jak niemal co roku wywiązała się ciekawa dyskusja dotycząca stref kibica, parkingów, karnetów itd. itp. Oceniając zeszłoroczny Rajd Polski z mojego punktu widzenia - ojca z niemal 2 letnim synem i żoną - to parkingi czy strefy kibica, w których byłem i z których korzystałem były do przeżycia (chociaż brak gastronomii w PW był dla mnie dziwny), jednak ilość blokad i długie dojścia do odcinków już były problematyczne. Dlatego w tym roku RP odpuszczam, a co będzie za rok to zobaczymy. Jednak nie rozumiem organizatora, dlaczego nie potrafi zrobić rajdu, który będzie dobry zarówno dla rodzin z dziećmi jak i dla osób chcących zobaczyć jak najwięcej w ciekawych miejscach z małą ilością ludzi wokół siebie.
Czy to taki problem zrobić na odcinku kilka stref kibica z gastronomią, WC, bliskim parkingiem (powiedzmy w odległości 500-1000m od strefy) - i taka oferta byłaby skierowana do ludzi bardziej wygodnych, może oczekujących czegoś innego niż tylko emocje i szuter we włosach. A do tego przygotować ciekawe punkty, do których owszem można oficjalnie dojechać, ale dojście będzie nieco dalsze np. max.2km, może będzie trzeba przejść przez jakiś trudniejszy teren, nie będzie gastronomii czy wc. Można by takie miejsca jakoś odpowiednio zaznaczać na mapkach. Przecież wielu z nas nie kupi karnetu nie dlatego, że nie chce, tylko dlatego, że te min.150zł nic ze sobą nie niesie.
Taki przykład na szybko:
- Rajd Polski 2015, Stańczyki ok39km, 3 punkty widokowe i znaczków blokady (nie licząc tych przy PW) w ilości 11szt.
- Rajd Sardynii 2015, Coiluna Loelle ok 37km, 9 stref kibica, na mapie nie widać znaków blokady, więc nie wiem czy do innych punktów dało się dojechać czy nie, ale nawet jeżeli nie, to i tak wybór miejsc dostępnych jest 3 razy większy niż na Mazurach
Wiadomo, że są rajdy czy odcinki, do których są w sumie 3 dojazdy - od startu, od mety i gdzieś w środek odcinka - i wtedy nie ma szans na milion stref kibica, ale jeżeli do odcinka jest 10 dojazdów, to czemu nie zorganizować 8 z nich, zamiast 3? Nie mówcie, że chodzi o koszty zabezpieczenia czy bezpieczeństwo, bo gdyby faktycznie o to chodziło to byłoby więcej dostępnych PW, byłaby mniejsza pokusa szukania swoich własnych miejsc czy dojazdów, a ilość wykupionych karnetów być może by wzrosła.
Może ja się nie znam, ale działania PZM i UFA są co najmniej dziwne. Za rok chyba trzeba jechać na Sardynię czy Korsykę na wakacje i zaliczyć tam WRC. Chyba, że wreszcie polskie podejście do WRC się zmieni, w co niestety wątpię :(
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez amigo » poniedziałek, 22 cze 2015, 14:07

OOO właśnie zapomniałem o najważniejszym widzicie te zdjęcie z 1 strefy było tam w sumie na oko z 500 osób może więcej po rozciąganych przy OS i był tylko 1 TOI TOI do niego kolejka była w pewnym momencie na jakieś 50 osób. Czy to taki problem i koszt przywieść na PW z 5-7 TOI TOI? W Warszawie byłem 2 lata temu na verva na Narodowym to praktycznie przy każdym wejściu stało po kilka TOI TOI. Tu może organizator liczy, że teren jest to sobie potrzeby załatwimy na miejscu ale niestety może w lesie to da radę ale na otwartym polu, gdzie stoi setki ludzi to nie bardzo. Zobaczymy jak to będzie w tym roku z tym TOITOI i gastronomią.
amigo
N1

Postprzez Gąsior » poniedziałek, 22 cze 2015, 14:24

woocasch napisał(a):Jak niemal co roku wywiązała się ciekawa dyskusja dotycząca stref kibica, parkingów, karnetów itd. itp. Oceniając zeszłoroczny Rajd Polski z mojego punktu widzenia - ojca z niemal 2 letnim synem i żoną - to parkingi czy strefy kibica, w których byłem i z których korzystałem były do przeżycia (chociaż brak gastronomii w PW był dla mnie dziwny), jednak ilość blokad i długie dojścia do odcinków już były problematyczne. Dlatego w tym roku RP odpuszczam, a co będzie za rok to zobaczymy. Jednak nie rozumiem organizatora, dlaczego nie potrafi zrobić rajdu, który będzie dobry zarówno dla rodzin z dziećmi jak i dla osób chcących zobaczyć jak najwięcej w ciekawych miejscach z małą ilością ludzi wokół siebie.
Czy to taki problem zrobić na odcinku kilka stref kibica z gastronomią, WC, bliskim parkingiem (powiedzmy w odległości 500-1000m od strefy) - i taka oferta byłaby skierowana do ludzi bardziej wygodnych, może oczekujących czegoś innego niż tylko emocje i szuter we włosach. A do tego przygotować ciekawe punkty, do których owszem można oficjalnie dojechać, ale dojście będzie nieco dalsze np. max.2km, może będzie trzeba przejść przez jakiś trudniejszy teren, nie będzie gastronomii czy wc. Można by takie miejsca jakoś odpowiednio zaznaczać na mapkach. Przecież wielu z nas nie kupi karnetu nie dlatego, że nie chce, tylko dlatego, że te min.150zł nic ze sobą nie niesie.
Taki przykład na szybko:
- Rajd Polski 2015, Stańczyki ok39km, 3 punkty widokowe i znaczków blokady (nie licząc tych przy PW) w ilości 11szt.
- Rajd Sardynii 2015, Coiluna Loelle ok 37km, 9 stref kibica, na mapie nie widać znaków blokady, więc nie wiem czy do innych punktów dało się dojechać czy nie, ale nawet jeżeli nie, to i tak wybór miejsc dostępnych jest 3 razy większy niż na Mazurach
Wiadomo, że są rajdy czy odcinki, do których są w sumie 3 dojazdy - od startu, od mety i gdzieś w środek odcinka - i wtedy nie ma szans na milion stref kibica, ale jeżeli do odcinka jest 10 dojazdów, to czemu nie zorganizować 8 z nich, zamiast 3? Nie mówcie, że chodzi o koszty zabezpieczenia czy bezpieczeństwo, bo gdyby faktycznie o to chodziło to byłoby więcej dostępnych PW, byłaby mniejsza pokusa szukania swoich własnych miejsc czy dojazdów, a ilość wykupionych karnetów być może by wzrosła.
Może ja się nie znam, ale działania PZM i UFA są co najmniej dziwne. Za rok chyba trzeba jechać na Sardynię czy Korsykę na wakacje i zaliczyć tam WRC. Chyba, że wreszcie polskie podejście do WRC się zmieni, w co niestety wątpię :(

Amen. Co do gastronomii to zawsze mnie intryguje, czy w polskich realiach jak ktoś postawi budę z kiełbasą to mu się to zwróci czy jednak zwycięży wersja kanapka/własna kiełbasa. W zeszłym roku raczej nie było jakiś tłumów, więc raczej marny biznes.
A co do liczby PW - jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze. Nie wiem - może rolnicy poczuli krew i zaśpiewali jakąś kosmiczną stawkę, może kwestia liczby safety, może na zasadzie "ciemny lud i tak karnet kupi". Ja jestem zdesperowanym klientem, który i tak na rajd przyjedzie. Takich jak ja jednak trochę jest. Pytanie do organizatora - ilu takich napaleńców jak ja będzie w tym roku i następnym?
PS. 2-letni syn to jest to. Ja mam 9-letniego i wersja "na barana" już odpadła, a nogi jeszcze nie podrosły :)
Gąsior
N3

Postprzez gregortest » poniedziałek, 22 cze 2015, 14:39

Przykładowy Gołdap 14,75 km http://kibice.rajdpolski.pl/wp-content/ ... goldap.jpg

Te mapki są nie dokładne :) :lol:
Tam jest około 6 fajnych dojazdów w tym jeden przez podwórko u chłopa. 5 zł parking u niego .
gregortest
A5

Postprzez DonCorrado » poniedziałek, 22 cze 2015, 14:40

Euro 2012 to całkiem inna bajka. UEFA wynajmuje wszystko od nas, jeszcze sobie zaklepali ze podatku od swojego zysku nie bede musieli odprowadzic. To mniej wiecej tak jakby w rajdach FIA przejeła trasy, przyslala swoich ludzi miesiac wczesniej i naszych szkoliła od podszewki, nawet na godzine przed odcinkiem sprawdzajac czy droga nie jest za miękka i w razie W wysylala ciezki sprzet. Moze tak jest a ja sie nie orientuje ale chcialem porownac.
DonCorrado
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 22 cze 2015, 14:55

gregortest napisał(a):Te mapki są nie dokładne :) :lol:
Tam jest około 6 fajnych dojazdów w tym jeden przez podwórko u chłopa. 5 zł parking u niego .
Dojazdy są nie pozaznaczane... a ja powiem ze blokady nie są wszystkie pozaznaczane... popatrzecie sobie na Górkło i Paprotki - od południowej strony, od dk.16 - na jednej mapce są cztery blokady obok siebie, a na drugiej są tylko 2... czyli to co było jednego dnia zablokowane następnego będzie już odblokowane ?? :roll: tak nawet na pewno... poza tym na tych ich mapkach jest jeszcze kilkanaście dróg zaznaczonych które nie mają blokad... czy na pewno nie mają ?? pewnie mają tylko to taka niespodzianka :roll: :wink:
A co z mediami i vip ?? też będą się pchali razem z resztą czy też dla nich są przygotowane inne zestawy map i miejsc do oglądania ??

amigo zejdź na ziemie i się nie rozpływaj :wink: nie widzisz że tu organizacja jest na klasycznej polskiej zasadzie żeby napchać sobie kieszenie jak najmniejszym kosztem... a efekt będzie taki że na rajd zacznie przyjeżdżać jeszcze mniej ludzi aż w końcu po rajdzie zostaną tylko zgliszcza... to tez takie klasyczne... jak coś dobrze działa to zawsze trafi się ktoś kto przyjdzie i zacznie to jeszcze bardziej poprawiać... aż w końcu wszystko się wypier*** na plecy...

Ja mam tylko nadzieję że takie blokowanie odcinków na siłę nie skończy się w końcu źle... dla załogi która miała nieprzyjemną przygodę, albo dla mało ogarniętego miejscowego oglądacza który stojąc w złym miejscu dostanie rajdówką w ryj... mam jednak nadzieję że taki przypadków nie będzie i nikomu tego nie życzę... ale obawy mam bo w zeszłym roku już podobną akcję widziałem...
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez SOKÓŁ » poniedziałek, 22 cze 2015, 15:10

Mad Max napisał(a):A co z mediami i vip ?? też będą się pchali razem z resztą czy też dla nich są przygotowane inne zestawy map i miejsc do oglądania ??

Mad Max gdzieś już była o tym rozmowa ( jak sobie przypomnę gdzie wrzucę link) i padło pytanie w opcji 5 osób w aucie i naklejka Media/rally pas GOLD wjazd w blokadę i co dalej ?? W tym roku nie pofatygowali się nawet o naklejki parkingowe.Więc wychodzi na to że mając plastik Vipa i po okazaniu wjeżdżamy na parking i wtedy każdy w swoją stronę bo chyba nie wyrzucą 4 osób nie posiadających Golda z auta
SOKÓŁ
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 22 cze 2015, 15:20

SOKÓŁ napisał(a):
Mad Max napisał(a):A co z mediami i vip ?? też będą się pchali razem z resztą czy też dla nich są przygotowane inne zestawy map i miejsc do oglądania ??
Mad Max gdzieś już była o tym rozmowa ( jak sobie przypomnę gdzie wrzucę link) i padło pytanie w opcji 5 osób w aucie i naklejka Media/rally pas GOLD wjazd w blokadę i co dalej ?? W tym roku nie pofatygowali się nawet o naklejki parkingowe.Więc wychodzi na to że mając plastik Vipa i po okazaniu wjeżdżamy na parking i wtedy każdy w swoją stronę bo chyba nie wyrzucą 4 osób nie posiadających Golda z auta
To jest dla mnie proste i logiczne... tylko że w zeszłym roku jakbyście zapomnieli były robione specjalne strefy dla vip oraz media mogły wjeżdżać pod niektóre zakazy - pytanie brzmi jak to jest w tym roku zrobione, bo na mapkach tego nie zaznaczyli.. jak zwykle wszystko ściśletajneprzezpoufne... żeby czasem kibic nie dowiedział się za dużo...
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Hubertos » poniedziałek, 22 cze 2015, 15:40

Generalnie motorsport idzie w bardzo złym kierunku, zamykania dojazdów, tworzenia stref itd. Nie jest to wina tylko organizatorów rajdów, ale też samego FIA które takie działania lansuje. Pozostaje tylko jedno pytanie, czy takie ograniczanie wszystkiego w końcu nie doprowadzi do tego, że nie będzie dla kogo organizować rajdów samochodowych. "Janusze" nie będą wiecznie zainteresowani tematem, potrzebny jest napływ ludzi, którzy rzeczywiście staną się regularnym odbiorcą reklam itd. Nie widzę działania, które sprawiłoby, że rajdy będą bardziej ekscytujące. Oglądanie rajdu z PW, gdzie rzadko są to ciekawe miejsca jak np. hopki na Chmielewie nie jest zabawą za którąwarto wywalić kilkaset złotych.
Hubertos
A6

Postprzez amigo » poniedziałek, 22 cze 2015, 15:59

Maie racje, że jak będzie dalej tak jak to idzie teraz to kibiców ubędzie. Pocieszające może być to, że dopóki jeździ RK to te 50% więcej kibiców będzie. Ja troche tego marketingowo nie rozumiem mamy RP i zamiast Lotos wystawić 2 załogi czyli Kajetana to tego nie zrobili. Pomijam już tu inne aspekty sportowe bo przy tych dzwonach Roberta przynajmniej kajetan jakoś by byłyszczał śród polskich ekipa. Mi tak się wydaje, że na tej naszej imprezie to łape trzyma nawet nie Lotos ale WV.
Jeszcze jedna sprawa koszt OS to nie taki mały koszt ponieważ trzeba przygotować trasę powiedzmy częściowo podsypać żwirem, a potem naprawić wszystkie drogi. Do tego dochodzi wynajęcie pola od rolnika na PW itp + zwrot pieniędzy za szkody spowodowanem kibicami, a jak widziałem to rok temu nie są to małe szkody. Dalej dochodzi masa ludzi obstawiających trasę, którym trzeba zapewnić + jakaś karetka chyba w ilości 2 na OS + straż pożarna i w sumie robią się mega koszty dla 1 OS.
amigo
N1

Postprzez jacko » poniedziałek, 22 cze 2015, 19:33

prośba o potwierdzenie, czy ten jegomość Burdalski odpowiedzialny za te blokady to ten ?
https://www.youtube.com/watch?v=68dX9t9g7Qc

to jest ten sam co jeździ przed zerówkami w RSMP jako fia safety coś tam i opier*ala ludzi, że w złych miejscach stoją ?
jacko
A5

Postprzez nahram1 » poniedziałek, 22 cze 2015, 19:39

Ten sam jegomość.
nahram1
N3

Postprzez Sar trek » poniedziałek, 22 cze 2015, 20:00

A jak jest z serwisem? Jest możliwy wstęp do niego i czy warto się tam wybrać? Można coś zobaczyć? Czy to raczej strata czasu?
https://wyscigowehistorie.blogspot.com/ - strona o historii wyścigów Indy Car
Sar trek

Postprzez Hubertos » poniedziałek, 22 cze 2015, 20:07

Wejść możesz, zapewne za opłatą. Czy warto to nie wiem, na pewno nie podejdziesz pod same stanowiska serwisowe. Nie odpowiem Ci, czy to strata czasu.
Hubertos
A6

Postprzez iceman150 » poniedziałek, 22 cze 2015, 20:14

W gazecie WRC napisane było że wstęp na serwis nie jest biletowany, ale jakoś mi się wierzyć nie chce. Za czasów ERC trzeba było miec karnet, to co dopiero za czasów WRC.
Rok 2004, konferencja prasowa w Nowej Zelandii:
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
- [Marcus]: Tak, to kabriolet.
iceman150
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata