Rajd Portugali

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Portugali

Postprzez wrc1600 » poniedziałek, 7 kwi 2014, 09:33

Mad Max napisał(a):jeśli chodzi o oczekiwania to od kierowcy który od bardzo dana profesjonalnie uprawia sport motorowy oczekiwał bym dojeżdżania do mety każdego rajdu a nie średniej dwa dzwony na rajd - a wyliczanka pokazuje tylko gołe fakty których pewne osoby nie widzą albo nie chcą widzieć.

O jaki doswiadczeniu rajdowym konkretnie piszesz? 4 startach autem WRC w MS? Czy moze wrzuciles starty w róznych dyscyplinach do jednego worka i wyszlo ci ze Kubica od dziecinstwa zbiera doswiadczenie w sporcie? Jesli tak to od np. Malysza tez trzeba oczekiwac zeby wygral konkurs jazdy figurowej na lodzie i rajd Dakar. Litosci
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 7 kwi 2014, 10:16

Ma ktoś relację z 2 i 3ciego dnia po ang lub polsku?
Witcher1990
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 7 kwi 2014, 10:33

Mad Max napisał(a):jeśli chodzi o oczekiwania to od kierowcy który od bardzo dana profesjonalnie uprawia sport motorowy oczekiwał bym dojeżdżania do mety każdego rajdu a nie średniej dwa dzwony na rajd - a wyliczanka pokazuje tylko gołe fakty których pewne osoby nie widzą albo nie chcą widzieć.

wrc1600 napisał(a):O jaki doswiadczeniu rajdowym konkretnie piszesz? 4 startach autem WRC w MS?

A gdzie napisałem o doświadczeniu rajdowym ?? poza tym to chyba w rajdach przejechał trochę więcej niż 4 rajdy WuRCem... o ilości testów nawet nie wspominam.

wrc1600 napisał(a):Czy moze wrzuciles starty w róznych dyscyplinach do jednego worka i wyszlo ci ze Kubica od dziecinstwa zbiera doswiadczenie w sporcie?

Ja nie mówię o zbieraniu doświadczenia tylko o czasie spędzonym w samochodzie sportowy - nie mówię tu o specyfice danej kategorii tylko o umiejętności jeżdżenia (czyt. umiejętności kręcenia kierownicą, naciskania gazu i hamulca) - właśnie to jest dla mnie najbardziej śmieszne jak co poniektórzy mówią o Robercie jak o totalnym amatorze który z dnia na dzień wsiadł do samochodu i zaczął osiągać kosmiczne wyniki - chciałbym zobaczyć drugiego takiego (nie licząc zawodników z F1) który uczy się rajdów latając WuRCem w MŚ - żeby było ciekawiej jak inni zawodnicy jeżdżący już w rajdach przesiadają się do mocniejszego sprzętu to się z nich śmiejecie rzucając "po co, przecież on jeździć nie umie" - więc może ustalmy co potrafi Robert a czego nie potrafi i czego powinien się nauczyć.

wrc1600 napisał(a):Jesli tak to od np. Malysza tez trzeba oczekiwac zeby wygral konkurs jazdy figurowej na lodzie i rajd Dakar. Litosci

Świetne porównanie - gratuluję... jazdę figurową na lodzie oraz Dakar porównywać do skoków narciarskich... - i właśnie Małysz na Dakarze pokazuje jak powinien uczyć się Robert - nawijać jak najwięcej km oesowych, uczyć się "czym są rajdy" i jak do nich podchodzić oraz z czasem podkręcać tempo - tekst RK że jak ma jeździć tempem spacerowym to woli pograć na PS2 też ma się nijak z rzeczywistością bo w realu w tym sezonie wygląda to trochę jak gra komputerowa... tylko resetu odcinaka po wyjeździe w teren nie można zrobić - i jestem święcie przekonany że jak by przejechał cały sezon tempem Prokopa (bez urazy dla tego zawodnika) to więcej by się nauczył niż kończąc po przejechaniu 3 odcinków, bo jeśli tak będzie dalej to w końcu o chętnych na wykładanie kasy na tą naukę zacznie brakować - a w przyszłym roku też będziemy go usprawiedliwiać że przecież to dal niego nowe odcinki bo w zeszłym roku skończył rajd na 3...

I na koniec żeby nie było: Jak na początku poprzedniego sezonu Robert ogłosił że będzie jeździć w rajdach to prawie posikałem się ze szczęścia i zeszły sezon oczekiwania spełnił z bardzo dużą nawiązką - wszyscy też pamiętam że początek był ciężki bo też były "przygody" - gdy zaczął jeździć regularnie i dojeżdżać do mety myślałem że zrozumiał w czym tkwi problem i mam też nadzieje że w tym sezonie też tak będzie, jestem również pewny że w tym roku wygra rajd asfaltowy... powiem więcej... liczę na pudło na szutrze.

PS. chyba się starzeję bo zauważyłem że poniekąd podzielam zdanie vipera.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez deiman » poniedziałek, 7 kwi 2014, 12:06

Maciek Szczepaniak:
Szanowni dyskutanci. Szanuje Panów jako osoby od lat związane z naszym sportem. Wezwany do tablicy, pozwolę sobie zabrać głos. Robert jest mega szybkim kierowcą z niewielkim doświadczeniem rajdowym. Trudność polega na tym ze uczy sie na oczach całego swiata. Inni wielcy tez mieli trudne początki, ale oni nie byli wtedy jeszcze wielcy i media nie nagłaśniany ich wypadkow. Pamiętajcie ze Seb Ogier potrzebował 5 sezonów aby wygrać pierwszy rajd. Ja wierzę ze Robet dokona tego wcześniej. Rozumiem zniecierpliwienie i dla nas ten sezon tez nie jest na razie łatwy, ale jeszcze 9 rajdów przed nami i trzeba skupić sie na nich a nie na roztrzasaniu tego co juz minęło. Spędziłem wcautach rajdowych dość duży kawałek życia, choć oczywiście nią taki jak Panowie i moim zdaniem Robert jest kierowcą fenomenalnym, choć w pierwszych 4 rajdach tego roku popełniliśmy serie błędów. Ja jestem spokojny o finalny rezultat. Potrzebujemy jedynie wytrwałości, która mamy. Pozdrawiam
deiman
A5

Postprzez kremer » poniedziałek, 7 kwi 2014, 12:12

beeper_ napisał(a):Za pakiet z Motors TV trzeba w UPC płacić dodatkowo 21 zł miesięcznie.

UPC ma dwa pakiety Select i Max HD. MotorsTV jest w Max. W niektórych ofertach cena po między pakietami (takie same parametry, oprócz TV) waha się na poziomie 5 PLN więc to nie 21. W dobie internetu można do ściągnąć.

Co do słów Szczepaniaka. No cóż może wysłać parę osób z tego forum oni im doradzą co ma zrobić. Jeszcze by zarobili na doradztwie :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez speedyzxz » poniedziałek, 7 kwi 2014, 14:24

Witcher1990 napisał(a):Ma ktoś relację z 2 i 3ciego dnia po ang lub polsku?

http://relacje.zxz.cba.pl/wrc/2014.php zajrzyj tutaj, tylko język angielski
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 7 kwi 2014, 14:30

kremer napisał(a):Co do słów Szczepaniaka. No cóż może wysłać parę osób z tego forum oni im doradzą co ma zrobić. Jeszcze by zarobili na doradztwie

wysyłaj wysyłaj, ale odpowiedz sobie na jedno pytanie czy Maciek Szczepaniak może napisać coś innego??

z słowami Maćka można się zgodzić w kwestii tego że "moim zdaniem Robert jest kierowcą fenomenalnym" bo osiągnął z motosporcie wiele, ale cierpliwość nie powinna być kierowana to kibiców, na zasadzie uda lub się nie uda, ale tą cierpliwość załoga RK i MSz powinna skierować do swoich poczynań, i zdecydowanie podjąć decyzję, niech czas ucieka ale my musimy być na mecie, dać sobie większy margines bezpieczeństwa, bo to ich czas, ich powiedzmy pieniądze, ich kariera... oczywiście dlatego mogą powiedzieć co robimy nasza sprawa, taką drogę wybrali niech brną z nią dalej.
jarexcc
A5

Postprzez wrc1600 » poniedziałek, 7 kwi 2014, 17:20

Mad Max napisał(a):A gdzie napisałem o doświadczeniu rajdowym ?? poza tym to chyba w rajdach przejechał trochę więcej niż 4 rajdy WuRCem... o ilości testów nawet nie wspominam.

Masz racje to troche wiecej to jest 5 rajdów autem WRC w MS z tego 3 na szutrach i testy w Cambrii, strasznie duzo kilometrów w porównaniu to swiatowej 10. Nie pojmuje jak szybko zaczynacie stawiac Kubice na równi z zawodnikami którzy jezdza w rajdach od lat i zaczynali przygode w zabawkach typu FWD tlukac niemilosiernie auta i kilometry. Ogier potrzebowal 5 sezonów zeby wygrac rajd w WRC a ile rajdów nie ukonczyl nie chce mi sie nawet wyliczac.

wrc1600 napisał(a):Jesli tak to od np. Malysza tez trzeba oczekiwac zeby wygral konkurs jazdy figurowej na lodzie i rajd Dakar. Litosci

Świetne porównanie - gratuluję...
Sam zaczales swietne porównania bo tak sie ma doswiadczenie z wyscigów bolidami na torach do jazdy rajdówka na szutrach i sniegu... gratuluje. Dlatego uzylem bezsensownego porównania sportów zimowych do twojego sportów motorowych skoro dla ciebie to tylko krecenie kierownica.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 7 kwi 2014, 17:26

"Najgorsze ze teraz 38 mln Polaków bedzie pi...lo od rzeczy bo oni sie na rajdach znaja najlepiej..." Taki komentarz za mecie Almodovar 1 mozna bylo uslyszec od ludzi z branzy, trudno sie z nim nie zgodzic, tylko zaskakuje ze na tym forum gdzie w teorii powinni wypowiadac sie kibice znajacy temayt tez tak sie dzieje.
rallyfun
N3

Postprzez Ziele » poniedziałek, 7 kwi 2014, 20:39

Panie i Panowie, niestety, ale wydaje mi się, że Wasza i Nasza wyrozumiałość wobec Roberta, jest skażona i tym samym dużo większa jak wobec innych kierowców- w tym wszystkich obcokrajowców. Czym to spowodowane- nie wiem, bo tak naprawdę , myślę, że są w Polsce, a jeszcze więcej na świecie , tacy kierowcy, że gdyby dostali nieograniczony kredyt, nie tylko zaufania, ale przede wszystkich nieograniczony budżet na.........dzwony, także byliby bardzo, ale to bardzo szybcy. Nie przekreśla to mojej opinii o Robercie, że jak się ogarnie , to będzie to jeden z najszybszych kierowców rajdowych na świecie, być może nawet Mistrz Świata. Jednak, na tę chwilę, jest jednym z niewielu, który może sobie pozwolić na wyrzucenie milionów juro w błoto, bo jego wypadki, tylko w takiej kategorii można oceniać
Ziele

Postprzez viper » poniedziałek, 7 kwi 2014, 20:54

Ziele napisał(a):Panie i Panowie, niestety, ale wydaje mi się, że Wasza i Nasza wyrozumiałość wobec Roberta, jest skażona i tym samym dużo większa jak wobec innych kierowców- w tym wszystkich obcokrajowców. Czym to spowodowane- nie wiem, bo tak naprawdę , myślę, że są w Polsce, a jeszcze więcej na świecie , tacy kierowcy, że gdyby dostali nieograniczony kredyt, nie tylko zaufania, ale przede wszystkich nieograniczony budżet na.........dzwony, także byliby bardzo, ale to bardzo szybcy. Nie przekreśla to mojej opinii o Robercie, że jak się ogarnie , to będzie to jeden z najszybszych kierowców rajdowych na świecie, być może nawet Mistrz Świata. Jednak, na tę chwilę, jest jednym z niewielu, który może sobie pozwolić na wyrzucenie milionów juro w błoto, bo jego wypadki, tylko w takiej kategorii można oceniać

Bardzo trafne spostrzeżenie, bo niestety tempo często zależy od budżetu.
viper
S2000

Postprzez Thomas » poniedziałek, 7 kwi 2014, 21:14

deiman napisał(a):Maciek Szczepaniak:
Szanowni dyskutanci. Szanuje Panów jako osoby od lat związane z naszym sportem. Wezwany do tablicy, pozwolę sobie zabrać głos. Robert jest mega szybkim kierowcą z niewielkim doświadczeniem rajdowym. Trudność polega na tym ze uczy sie na oczach całego swiata. Inni wielcy tez mieli trudne początki, ale oni nie byli wtedy jeszcze wielcy i media nie nagłaśniany ich wypadkow. Pamiętajcie ze Seb Ogier potrzebował 5 sezonów aby wygrać pierwszy rajd. Ja wierzę ze Robet dokona tego wcześniej. Rozumiem zniecierpliwienie i dla nas ten sezon tez nie jest na razie łatwy, ale jeszcze 9 rajdów przed nami i trzeba skupić sie na nich a nie na roztrzasaniu tego co juz minęło. Spędziłem wcautach rajdowych dość duży kawałek życia, choć oczywiście nią taki jak Panowie i moim zdaniem Robert jest kierowcą fenomenalnym, choć w pierwszych 4 rajdach tego roku popełniliśmy serie błędów. Ja jestem spokojny o finalny rezultat. Potrzebujemy jedynie wytrwałości, która mamy. Pozdrawiam

sądzę, że ta wypowiedź powinna zamknąć buźki niektórym znafffcom, ale znając polskie piekiełko nic to nie da :lol: Maciek uderzyłw samo sedno, ale niektórzy mają bardzo krótką, wybiórcza pamięć :wink:

swoją drogą pisanie, że Kubica ma duże doświadczenie w motorsporcie, więc powinien wymiatać w rajdach jest jest co najmniej zabawne. wrc1600 napisał wszystko...

z drugiej strony, naprawdę przydałoby się i na tym etapie choć raz dojechać do mety... :wink:
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez wanderer » poniedziałek, 7 kwi 2014, 21:35

Ziele napisał(a):Panie i Panowie, niestety, ale wydaje mi się, że Wasza i Nasza wyrozumiałość wobec Roberta, jest skażona i tym samym dużo większa jak wobec innych kierowców- w tym wszystkich obcokrajowców.

Dziwisz się? Nie ma u nas drugiego takiego, który już na starcie mistrzostw świata jest w stanie wygrać odcinek specjalny. Każdy, kto choć trochę lepiej zna historię rajdów wie, że w tej dyscyplinie praktycznie każdy płacił frycowe, a niektórzy mistrzowie miewali naprawdę koszmarne sezony i to pomimo całkiem sporego doświadczenia. Są sportowcy z innych dyscyplin, którzy w notorycznie przegrywają wszystko co się da (vide piłka nożna) a i tak sponsorzy bulą im niezłą kasę, a gość który już zdobył tytuł mistrza świata ma stracić zaufanie kibiców/sponsorów, bo ma kiepski początek sezonu? :wink:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 kwi 2014, 21:36 przez wanderer, łącznie edytowano 1 raz
wanderer
A6

Postprzez viper » poniedziałek, 7 kwi 2014, 21:35

Thomas napisał(a):sądzę, że ta wypowiedź powinna zamknąć buźki niektórym znafffcom, ale znając polskie piekiełko nic to nie da :lol: Maciek uderzyłw samo sedno, ale niektórzy mają bardzo krótką, wybiórcza pamięć :wink:

w sedno :lol: ciekawe spostrzeżenie :?:
dlaczego komu kolwiek ma coś zamknac skoro jest naturalna wypowiedzią pilota jeżdżącego ze swoim kierowcą. Fajnie , ze Maciek sie wypowiedział, ale nie jest jasnowidzem tak jak zreszta my wszyscy , a ty ta wypowiedz traktujesz jak wyrocznie. Wyluzuj trochę. Przeciez nikt nigdy RK nie zarzucił, ze jest wolnym kierowca.
viper
S2000

Postprzez Thomas » poniedziałek, 7 kwi 2014, 21:45

a nie pisałem? :lol: poczytaj moje wcześniejsze wpisy, niejednokrotnie podkreślam, że nie wiemy jak się potoczą losy Kubicy. sadzę viper, że naprawdę powinieneś udzielić korepetycji na przyśzłość bez takich proszę - to nie jest metytoryczny argument, to czysta demagogia, żóltodziób Szczepaniakowi i Kubicy. Naprawdę, wyluzuj z tymi korelacjami budżetowo-talentowymi, bo robi się zabawnie. To tak jakbym miał prawo oceniać umiejętności kierowcy F1 czy NASCAR, bo jeżdżę w kartingu i jak powinien pokonywać torowe kilometry.

Cymesik tej krótkiej historii Kubicy w WRC jest taki, że ciężko mi sobie skojarzyć zawodnika, szczególnie polskiego, który wykazuje taki poziom pokory w tym co robi, a właściwie raczkuje w te dziedzinie. Kubica jest świadom swoich słabych punktów i pracuje nad nimi, NIE SZUKAJĄC winnych wokół siebie. Zbiera wszystko na klatę! I taką postawę należy docenić. Czy ona przyniesie jakieś pozytywne efekty w jego jeździe- wiedzą szamani

Ech krótka ta pamięć, choćby dotycząca sezonu Ogiera 2009, że o innych kierowcach nie wspomnę. Ale dopsz, wiesz lepiej co siedzi w głowie Szczepaniaka i jaki był przekaz jego wypowiedzi. To jak ważne jest doświadczenie i poznanie danej dyscypliny pokazał jak na dłoni w ostatni weekend Kajto w sudiu F1- totalnie pogubił się w strategiach doboru opon w trakcie dyskusji. Ech, lubię tego gościa, strasznie rozluźnił atmosferę w tym drętwym studiu :D
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata