Michał Kościuszko

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Michał Kościuszko

Postprzez Witcher1990 » środa, 6 lut 2013, 18:45

Kliknij i prześledź czasy do odcinka nr 23, później był serwis i tam zakończyła się jazda. Wiele wyników można zapomnieć, ale nie tego czego dokonali wtedy McRae/Grist. A najlepszym podsumowaniem, były brawa od innych zespołów gdy Colin pakował rzeczy wiedząc, że nie pojedzie dalej

Szkoda, że dobre czasy zaczął kręcić jak już nie było Seba, Marcusa i Solberga. o czym my mówimy Skoda była nieudanym samochodem tak jak teraz mini z MI choć i to z prodrive nie jest najlepsze. Sam Colin też nie był najlepszym kierowcą choć zdecydowanie najbardziej widowiskowym. W dzisiejszych czasach byłby zwyklym średniakiem o ile dojeżdżałby do mety. Na tym poziomie rywalizacji w obecnych czasach dobry kierowca musi mieć dobry samochód inaczej nie wygra. Wyjątkiem jest Loeb, śmiem twierdzić, że bylby w stanie zdobyć tytuł nawet tym nieudanym mini.
koniec off topu
Witcher1990
A6

Postprzez tomson » środa, 6 lut 2013, 19:32

Witcher1990 napisał(a):
Kliknij i prześledź czasy do odcinka nr 23, później był serwis i tam zakończyła się jazda. Wiele wyników można zapomnieć, ale nie tego czego dokonali wtedy McRae/Grist. A najlepszym podsumowaniem, były brawa od innych zespołów gdy Colin pakował rzeczy wiedząc, że nie pojedzie dalej

Szkoda, że dobre czasy zaczął kręcić jak już nie było Seba, Marcusa i Solberga. o czym my mówimy Skoda była nieudanym samochodem tak jak teraz mini z MI choć i to z prodrive nie jest najlepsze. Sam Colin też nie był najlepszym kierowcą choć zdecydowanie najbardziej widowiskowym. W dzisiejszych czasach byłby zwyklym średniakiem o ile dojeżdżałby do mety. Na tym poziomie rywalizacji w obecnych czasach dobry kierowca musi mieć dobry samochód inaczej nie wygra. Wyjątkiem jest Loeb, śmiem twierdzić, że bylby w stanie zdobyć tytuł nawet tym nieudanym mini.
koniec off topu

Ale herezje piszesz. Nie porównuj czasów pierwszych wurców do czasów gdy startował Loeb, bo te auta były zupełnie inne w prowadzeniu, potrzebowały innego stylu. I było to widać, że starzy wyjadacze nie dawali rady w tym sprzęcie, tak też wtedy mówiono, że rozpoczęła się era kierowców play station a zakończyła prawdziwych kierowców rajdowych (tych właśnie "psycholi" w pozytywnym sensie). Na koniec zaglądnij w statystyki Colina i porównaj z innymi pośród jego czasów, choćby z Tommi Makinenem, może doznasz oświecenia i nawrócisz się w myśleniu. Colina w akcji już nie zobaczymy, miałem zaszczyt go oglądać, nie wiem jak ty, ale skoro tak napisałeś to pewnie nie miałeś okazji, bo gdybyś widział, to byś tak o nim nie napisał.
tomson
N2

Postprzez marrcus » środa, 6 lut 2013, 19:37

Co tu sie dzieje. :?: Taki TROLL GASIOR woli żeby wydawać pieniądze na dziury bez dna - drogi i szpitale.
Co ty właściwie tu robisz jeżeli jesteś przeciw wrc.
Jeśli myślisz ze to my jesteśmy właścicielami bo to państwowe.

Cisze się że nie wydali tych kasy na piłkę (nożna, siatkowa, koszykowa).

Cieszmy sie mimo wszystko że jedzie Kościuch, bo jego nie będzie to nikogo w zamian też nie będzie.
marrcus
N3

Postprzez rallyfan2 » środa, 6 lut 2013, 19:43

Czy leci z nami admin? Proponuje zamknąć na razie ten temat i otworzyć w czasie Rajdu Szwecji, lub nawet po. Takich bzdur jak tutaj dawno nie czytałem :|
rallyfan2
A6

Postprzez woocasch » środa, 6 lut 2013, 21:57

wrc1600 napisał(a):
woocasch napisał(a):A gdzie ja napisałem, że ja o czymś decyduję albo że to są moje pieniądze? Proszę nie dodawać do moich słów czegoś czego nie napisałem.

Kilka postów wyzej napisales:
"A mi się wydaje, że właśnie duża część osób na tym forum dokłada się do startów Michała i Kajetana zresztą też."
I do tego sie odnioslem, zreszta nie jestes jedyny który wypomina Lotosowi sponsoring w WRC, jesli ktos z tym ma ideologiczny problem nie musi tankowac na Lotosie. Ja sie bardzo ciesze ze Polskie firmy garna sie do sportów motorowych i to do calkiem konkretnych projektów jak Dakar czy WRC, moze kiedys sie cos z tego urodzi :)
"Czy idąc Twoim tokiem myślowym to mogę Kościuszkę rozliczyć i powiedzieć, że kiepsko jedzie, tylko wtedy gdybym bezpośrednio w niego zainwestował? A jeżeli posiadam chociaż jedną akcję Lotosu to mam prawo coś napisać, a może muszę mieć minimum 5% akcji?"
Juz to wyjasnielm wczesniej, od rozliczania bedzie dzial marketingu i rada nadzorcza a podejmowac decyzje bedziesz mógl jak kupisz pakiet wiekszosciowy. Tuna forum mozesz pisac co myslisz o tym wszystkim jako kibic-obserwator choc to nie bedzie mialo najmniejszego wplywu ani na wyniki finansowe Lotosu ani Lotos WRT.

Aż nie wiem co napisać :) Przecież ja nie wypominam Lotosowi, że sponsoruje rajdy, ja się z tego bardzo cieszę. Zauważyłem tylko, że jako konsumenci dokładamy się do startów Michała, Kajetana i oprócz tego do biegania Kowalczyk, skoków narciarskich, pucharu Kia i wielu wielu innych eventów. Bo przecież Lotos na bieżącą działalność kasę bardziej czerpie ze sprzedaży a nie z kieszeni akcjonariuszy. Posiadacze akcji to prędzej od Lotosu dostają kasę w postaci dywidendy niż do firmy dokładają :)
I wiem, że to co ja czy Ty napiszemy na forum nie ma znaczenia dla Lotosu, ale mamy wolność słowa i można oceniać czyjąś jazdę.
Powtórzę po raz n-ty: mam nadzieję, że Michał dobrze pojedzie w Szwecji, że powalczy i może objedzie Prokopa, jak tak będzie to będzie dobrze :) Ale widzę, że jeżeli ktoś nie pieje z zachwytu albo wyraża swoje wątpliwości to od razu trzeba mu wytknąć każde słowo i dowalić, no nic, taka natura forum internetowego :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez martenzyt » czwartek, 7 lut 2013, 00:24

Aż nie wiem co napisać :) Przecież ja nie wypominam Lotosowi, że sponsoruje rajdy, ja się z tego bardzo cieszę. Zauważyłem tylko, że jako konsumenci dokładamy się do startów Michała, Kajetana i oprócz tego do biegania Kowalczyk, skoków narciarskich, pucharu Kia i wielu wielu innych eventów. Bo przecież Lotos na bieżącą działalność kasę bardziej czerpie ze sprzedaży a nie z kieszeni akcjonariuszy. Posiadacze akcji to prędzej od Lotosu dostają kasę w postaci dywidendy niż do firmy dokładają :)
I wiem, że to co ja czy Ty napiszemy na forum nie ma znaczenia dla Lotosu, ale mamy wolność słowa i można oceniać czyjąś jazdę.
Powtórzę po raz n-ty: mam nadzieję, że Michał dobrze pojedzie w Szwecji, że powalczy i może objedzie Prokopa, jak tak będzie to będzie dobrze :) Ale widzę, że jeżeli ktoś nie pieje z zachwytu albo wyraża swoje wątpliwości to od razu trzeba mu wytknąć każde słowo i dowalić, no nic, taka natura forum internetowego :)[/quote]

Wiesz u mnie w okolicy taka kobita ma sklep spożywczy. Jej córka studiuje ale wiem, że pomimo finansowania jej przez matkę idzie jej to bardzo kiepsko. I tak myślę, że skoro ja u tej kobity robię zakupy i często zostawiam tam dużą gotówkę za masło, ser, parówy itp. to jutro pójde z prostestem, że nie mam zamiaru finansować więcej studiów dla córki i niech lepiej zainwestuje w co innego.
martenzyt
N3

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 7 lut 2013, 01:34

Ale herezje piszesz. Nie porównuj czasów pierwszych wurców do czasów gdy startował Loeb, bo te auta były zupełnie inne w prowadzeniu, potrzebowały innego stylu. I było to widać, że starzy wyjadacze nie dawali rady w tym sprzęcie, tak też wtedy mówiono, że rozpoczęła się era kierowców play station a zakończyła prawdziwych kierowców rajdowych (tych właśnie "psycholi" w pozytywnym sensie). Na koniec zaglądnij w statystyki Colina i porównaj z innymi pośród jego czasów, choćby z Tommi Makinenem, może doznasz oświecenia i nawrócisz się w myśleniu. Colina w akcji już nie zobaczymy, miałem zaszczyt go oglądać, nie wiem jak ty, ale skoro tak napisałeś to pewnie nie miałeś okazji, bo gdybyś widział, to byś tak o nim nie napisał

Herezje to sam piszesz i odwracasz kota ogonem. Gdy powiedziałem że Colin zrobił słaby wynik kiepskim samochodem w rajdzie który doskonale zna to teraz piszesz mi o innym stylu wymaganym to prowadzenia samochodów wrc nowej generacji. Skoro był to "prawdziwy" kierowca z krwi i kości to dlaczego nie potrafił się zaadaptować tak jak Bosse, Makinen, Solberg, Sainz czy inni? Nie jesteś też obiektywny bo wyniki Colina oglądasz przez pryzmat jego stylu jazdy, który zresztą zaznaczyłem, że był widowiskowy. Takie bzdurne frazesy o tym, że skończyła się era prawdziwych kierowców i samochodów mówiono już po tym jak wycofano B grupę. I jeśli dla Ciebie Loeb to kierowca playstation i jest "nieprawdziwy" to nie mamy o czym dyskutować.
Poza tym to nie ten wątek więc nie odpisuj, ja nie zamierzam dalej ciągnąć tej dyskusji.
Witcher1990
A6

Postprzez Gąsior » czwartek, 7 lut 2013, 08:20

marrcus napisał(a):Co tu sie dzieje. :?: Taki TROLL GASIOR woli żeby wydawać pieniądze na dziury bez dna - drogi i szpitale.
Co ty właściwie tu robisz jeżeli jesteś przeciw wrc.
Jeśli myślisz ze to my jesteśmy właścicielami bo to państwowe.

Cisze się że nie wydali tych kasy na piłkę (nożna, siatkowa, koszykowa).

Cieszmy sie mimo wszystko że jedzie Kościuch, bo jego nie będzie to nikogo w zamian też nie będzie.

Chciałem tylko przykładowo podać podstawę do prawa krytykowania wydatków Lotosu. Ale jak komuś piana cieknie na klawiaturę to nie czyta tylko krytykuje.
Sponsoring - tak, ale optymalny. Jeżeli tutaj zgromadzeni uważają, że lepszym efektem marketingowym jest finansowanie startów Kajta - mają do tego prawo z powodów przytoczonych przeze mnie. Jeżeli ktoś uważa, że państwowa (de facto) spólka nie powinna sponsorować wątpliwych działań marketingowych (vide wycieczka Ruty na Dakar z pieniędzy Orlenu), a na inne cele też ma do tego prawo.
Tak samo wkurzam się jak KGHM czy PGE wywalają kasę w piłkę skopaną.
To nie działa tak, że lubimy rajdy to wywalanie kasy jest OK, a nie lubimy innych dyscyplin to jest to kasa zmarnowana. Jeżeli wszystko jest poparte wyliczeniami opłacalności to OK, jeżeli można było lepiej wydać te pieniądze (np. inna forma marketingu) to jest wałek i tyle,
Gąsior
N3

Postprzez żółtodziób » czwartek, 7 lut 2013, 11:33

Gąsior, chopie! W jakim świecie Ty żyjesz? Komuna się skończyła, teraz nie ma tak, że mżesz sobie zajumać worek ziarna albo prosiaka z PGRu i wszystko co za to grozi to debata jak w "Misiu" na temat "znikęniętych parówek". Twoje praqwo do decydowania o czymkolwiek kończy się przy urnie wyborczej, ewentualnie możesz wyjść na ulicę i zacząć protest. Państwowy majątek nie jest Twoim w najmniejszym stopniu. zresztą dlaczego niby miałby być, skoro w żaden sposób nie dokładaz się do zysków tych firm? Typowo polskie myślenie roszczeniowe, wszystko się należy, wszystko mi daj. Kurde... Daj to chiński sprzedawca jaj. W żadnym sytemie nie ma czegoś takiego, że cokolwiek jest wspólne, conajwyżej służy wspólnemu pozytkowi. Kasa ściągnięta z podatków jest kasą państwową i czy się to podoba czy nie tak samo jest w każdym systemie, parlamentarnym, prezydenckim czy nawet w monarchii. Ciekawe, że u Brytoli nikt się nie wpierdala do tego na co rodzina królewska wydaje kasę, a przecież to dopiero jest niczemu nie służące marnotrawstwo w czystej postaci! Demokracja różni się tylko tym, że jak władza przegina możesz sobie wybrać inną, dlatego musi się trochę bardziej liczyć z vox populi, ale to nie znaczy, że ludność decyduje o wszystkim. Tak naprawdę wybiera tylko opcję, którą uważa za najmniej kiepską i na tym koniec. Chcesz być idealistą to zadzwoń do Ikonowicza albo kogoś w tym stylu, spiknij się i walcz o wolność równość i socjalizm, ale kijem Wisły nie zawrócisz.

Poza tym zwróć uwagę, że mnie się na przykład może nie podobać, że państwowa kasa idzie na renty i emerytury Twoich krewnych. Zszokowany? Ależ dlaczego? Przecież oni dawno swoje emerytury przejedli, a teraz ja muszę pracować na ich i swoje utrzymanie i jeszcze myśleć o tym jak oszczędzić na przyszłosć! Dlaczego ja mam gorsze warunki i nie mam na to wpływu? A może powinienem zacząć na forach promować eutanazję? Przecież to moją kasę przejadają i chyba mam prawo decydować, a to że wczesniej to oni mnie utrzymywali nie ma przecież znaczenia, tak jak dla Ciebie nie ma znaczenia, że taki Lotos oddając dywidendy jeszcze się dokłada do tego państwa! Sęk w tym że własnie nie mam. to jest państwo, a nie "każdy sobie rzepkę skrobie". Nawet jak jesteś właścicielem prywatnej firmy zatrugniającej kilkanaście, kilkadziesiąt osob to nie masz wpływu na to jakie pracownicy kupują spinacze, długopisy, tonery i w jakiej ilośći. I nawet nie chcesz tego mieć na to wpływu, bo to są pierdoły i po to zatrudniasz ludzi, żeby się takimi rzeczami nie zajmować osobiście. Nawet jak podejmują twoim zdaniem złe decyzje to jest to sprtawa tak marginalna, że i tak bardziej się Tobie opłaca nie zawrazac sobie tym głowy. Jak się tobie nie podoba całokształt pracy jakiegoś pracownika to mozesz go zwolnić, podobnie zresztą jest z władzą w państwie. Tyle, że jak na razie Tusk i jego przydupasy podobają się większości wyborców i na tym polega demokracja, że jak zostajesz przegłowoswany to musisz to wziać na klatę. Mnie się ta banda wybitnie nie podoba i sponsoring Ruty i Kościucha to mały pikuś przy tym wszystkim co naprawdę rozwala to pańswo. Myślisz że ile kilometrów A2 czy S8 możnaby pobudować za kasę jaka poszła na ich sponsoring? Jaka kasa uciekła przez nieudolność i brak bata na urzędasów, przez nepotyzm i korupcję? To są prawdziwe problemy, których nie załata jakichś parę śmiesznycvh baniek, potrzebne są rozwiązania systemowe i to jest właśnie zadanie władz i niestety w tym wykazują totalną impotencję.

Kolejna sprawa to kwestia własności. Dobrze, że napisałeś o Rucie, bo akurat SP nie ma większościowego udziału w Orlenie. Zdziwiony? No to patrz:

http://www.bankier.pl/inwestowanie/spol ... akcje.html

Jakim prawem pańsdtwo kotroluje Orlen? Ano prawem zbójnickim mówiąc najogólniej. Konkretnie to poprzez odpowiednie zapisy w statucie i duzy free float. W zasadzie nie powinien decydować o niczym z takim udziałem, ale decyduje praktycznie o wszystkim, w tym o wysokości dywidendy. Łoi z tego i tak znacznie więcej kasy w formie dywidend niż by to miało miejsce w normalnych warunkach, żaden normalny właściciel nie wypompowywałby tak swojej spółki. Tak własnie wygląda ta cała "wspólna własnośc", i tak na drogi i szpitale idzie z tego biznesu znacznie wiecej niz powinno do tego jeszcze zdarza się, że Orlen sztucznie utrzymuje niską cenę paliwa. Tak właśnie stało się przed ostatnimi wyborami, Tusku musiał wygrać kolejne wybory, więc Orlen tak zszedł z marż, że wykazał 100 baniek straty! Gdyby nie udział skarbu państwa dawno byśmy płacili 6.50 za litr, a może i więcej. Pomyśl o tym, zanim znów napiszesz, że masz do czegoś prawo, prawda jest taka, że to Orlen jest dojony znacznie mocniej przez państwo niż by to wynikało z udziału SP w tej spółce.
żółtodziób
A8

Postprzez rajdmen » czwartek, 7 lut 2013, 11:48

a tak zupelnie z innej beczki, mamy juz druga runde mistrzostw swiata, a na oficjalnej stronie wrc.com ani slychu o zawodniku Michal Kosciuszko ani tez o zespole Lotos, cos slabo dziala PR kosciuszki jesli chodzi o informację majace przedstawic go na swiecie, za to o jego osiagnieciach, w polsce az roi sie od "pozytwynych" newsow,
rajdmen

Postprzez adasm » czwartek, 7 lut 2013, 12:17

rajdmen napisał(a):a tak zupelnie z innej beczki, mamy juz druga runde mistrzostw swiata, a na oficjalnej stronie wrc.com ani slychu o zawodniku Michal Kosciuszko ani tez o zespole Lotos, cos slabo dziala PR kosciuszki jesli chodzi o informację majace przedstawic go na swiecie, za to o jego osiagnieciach, w polsce az roi sie od "pozytwynych" newsow,

przecież podczas Monte Carlo ładna fotka miniaka się przewijała na sliderze strony głównej wrc.com
adasm

Postprzez K1WRC » czwartek, 7 lut 2013, 12:21

Gąsior napisał(a):Sponsoring - tak, ale optymalny. Jeżeli tutaj zgromadzeni uważają, że lepszym efektem marketingowym jest finansowanie startów Kajta - mają do tego prawo z powodów przytoczonych przeze mnie. Jeżeli ktoś uważa, że państwowa (de facto) spólka nie powinna sponsorować wątpliwych działań marketingowych (vide wycieczka Ruty na Dakar z pieniędzy Orlenu), a na inne cele też ma do tego prawo.

No to tyle w temacie. Sponsoring "optymalny", czyli sponsoring KK :)
K1WRC

Postprzez Kubus Fatalista » czwartek, 7 lut 2013, 12:30

rajdmen napisał(a):a tak zupelnie z innej beczki, mamy juz druga runde mistrzostw swiata, a na oficjalnej stronie wrc.com ani slychu o zawodniku Michal Kosciuszko ani tez o zespole Lotos, cos slabo dziala PR kosciuszki jesli chodzi o informację majace przedstawic go na swiecie, za to o jego osiagnieciach, w polsce az roi sie od "pozytwynych" newsow,

A mi na głównej stronie świeci news o tym jak Gronholm uczył jeździć Kościuszkę ...
Kubus Fatalista

Postprzez woocasch » czwartek, 7 lut 2013, 14:59

Źle szukałeś. Tutaj jest LOTOS TEAM WRC :
http://www.wrc.com/drivers-and-teams/teams/
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 7 lut 2013, 15:34

Panowie, nie szkoda Wam klawiatur na klepanie w kolko jednego i tego samego? Przeciez to do niczego nie prowadzi. Oczywiscie, nie mam na celu sklonienie Was do czegos, zwlaszcza ze z reguly nie uczestnicze w tym watku z roznych wzgledow. Ale zaczal sie rajd, pan K jest na szarym koncu, moze lepiej emocjonowac sie czyms innym, a nie tym, czy Lotos dobrze inwestuje, czy PR sie sprawdza, czy nie. Wrzuccie na luz.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata