Rally Argentina

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rally Argentina

Postprzez Aaltonen » poniedziałek, 12 maja 2014, 11:10

karluum napisał(a):Hirvonen w swoim debiucie stracił 1,4 sek/km

Mała poprawka. To był drugi występ Hirvonena w Argentynie. W pierwszym stracił znacznie więcej.

Robert jechał mega ostrożnie, bo takie było założenie przed startem. Tempo ze stratą 1.5 sek/km to jak na niego - jazda na dojechanie.
Założenie zrealizował. Pismaki, haterzy, i znafcy mogą być w końcu zadowoleni. Czy Robert jest zadowolony? Z wyniku pewnie tak, z tempa pewnie nie. :D

Mad Max napisał(a): Dodatkowo porównywanie Kościuszki i Kubicy jest po prostu żałosne.

Zgadzam się. To zawodnicy zupełnie innej klasy.
Aaltonen
N3

Postprzez Thomas » poniedziałek, 12 maja 2014, 12:42

Kit_Car napisał(a):
SebaSTI napisał(a):Od kiedy rajdy są po to żeby się tylko wozić? na dobry wynik trzeba cisnąc i RK robił to na początku rund , ale z braku doświadczenia wypadał z trasy...myśle, że to dla świętego spokoju chciał teraz dojechać i dobrze zrobił.

Jak kolega wyżej napisał, nie są po to żeby się wozić, ale jaki jest sens w bezmyślnym atakowaniu- jeździe powyżej swoich aktualnych możliwości i dzwonieniu co ~3 oesy? Tempo Kubica ma, to wie raczej każdy, ale brak doświadczenia żeby to tempo było bezpieczne i zakonczone metą. Kończąc rajdy po 1. dniu doświadczenia szybko nie nabierze. Mam nadzieję że po kilku takich rajdach jak Argentyna będzie w stanie jechać szybciej, ale co ważniejsze- bezpiecznie do mety.

czytajcie uważnie co mówi Kubica (chyba, że kłamie, w co wątpię): on nie atakuje, powtarza to jak mantrę od początku roku, a Wy dalej swoje :wink: To, że dojechał wynika ze zmiany notatek- to też mówił niejednokrotnie przed i w trakcie weekendu
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 12 maja 2014, 13:13

Aaltonen napisał(a):
Mad Max napisał(a): Dodatkowo porównywanie Kościuszki i Kubicy jest po prostu żałosne.

Zgadzam się. To zawodnicy zupełnie innej klasy.

Jasne... przecież taki mały detal w postaci samochodu nie ma tu nic do rzeczy... a jeśli już się postanowiłeś odnieść do mojej wypowiedzi to odnieś się do całości a nie tylko do fragmentu który Ci pasuje.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 12 maja 2014, 13:25

Thomas napisał(a):czytajcie uważnie co mówi Kubica (chyba, że kłamie, w co wątpię): on nie atakuje, powtarza to jak mantrę od początku roku, a Wy dalej swoje To, że dojechał wynika ze zmiany notatek- to też mówił niejednokrotnie przed i w trakcie weekendu

tylko zmiana notatek spowodowała ukonczenie rajdu?? no weź przestań i ściągnij różowe okulary, bo popatrzmy na starty czasowe na 1km, no tempo Roberta było znacząco słabsze, więc to co piszesz nie jest dla mnie warygodne

po za tym Robert wspominał o zmianie stylu jazdy na bezpieczniejszą, więcej chciał przechodzić zakręty bokami bo to jest bezpieczniejsze niż styl asfaltowy na okrągło.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 maja 2014, 13:33 przez jarexcc, łącznie edytowano 1 raz
jarexcc
A5

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 12 maja 2014, 13:30

jarexcc napisał(a):
Thomas napisał(a):czytajcie uważnie co mówi Kubica (chyba, że kłamie, w co wątpię): on nie atakuje, powtarza to jak mantrę od początku roku, a Wy dalej swoje To, że dojechał wynika ze zmiany notatek- to też mówił niejednokrotnie przed i w trakcie weekendu

tylko zmiana notatek spowodowała ukonczenie rajdu?? no weź przestań i ściągnij różowe okulary, bo popatrzmy na starty czasowe na 1km, no tempo Roberta było znacząco słabsze, więc to co piszesz nie jest dla mnie warygodne

Robert Kubica: "W tym sporcie nie ma cudów i podstawową sprawą jest doświadczenie. Lepiej ukończyć rajd na szóstym miejscu niż w ogóle go nie ukończyć - ale czwarte, czy drugie miejsce jest jeszcze lepsze! Oczywiście, w tej chwili musimy pozostać realistami. Myślę, że ja i Maciek zaliczyliśmy w ten weekend bardzo pozytywny rajd" - tak na pewno tylko zmiana notatek przyniosła taki efekt
źródło: http://rajdy.autoklub.pl/news/mowia-po-argentynie,55079
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Thomas » poniedziałek, 12 maja 2014, 13:41

jarexcc napisał(a):

zmień ton wypowiedzi, ochłoń bo pijesz nieznośną agresją. NIE JA piszę, a Kubica mówi:

"Jestem zadowolony ze zmian, jakie zrobiliśmy w naszym opisie przed tym rajdem pod kątem wąskich sekcji. Staram się trochę oszukać swój mózg, aby jechać wolniej.
Opony dostały dziś trochę w kość. Ostatnich 20 kilometrów były bardzo trudne, bo gumy się przegrzewały. Trzeba było przetrwać i tak będzie w kolejnych dniach. Mam nadzieję, że będą także udane tak, jak ten. Wykonaliśmy z Maćkiem dobrą robotę"

tempo, mimo, że z duuużym zapasem, jak na debiutanta i fatalne warunki oraz specyfikę rajdu było bardzo dobre, a wynikało ze zmiany sposobu opisu odcinków- GŁÓWNIE. Na jednym z odcinków było nawe 0,6s/km. "Miszcza" Kościuszki mi tu nie porównuj, bo to dwa poziomy niżej i żadne zwalanie winy na auto, opony itd. nic tu nie pomoże. Zresztą, my Polacy zawsze wiemy najlepiej, co dla Kubicy dobre i jak powinien jeździć, sami eksperci: jak dzwoni źle, jak dowozi historyczny wynik w najtrudniejszym rajdzie sezonu, też źle :D Sądzę, że nie musicie się martwić, Kubica jak sobie pościeli, tak się wyśpi, a wiele w życiu przeszedł i z wieloma ekspertami do czynienia już miał...szczególnie w naszym kraju. Dajmy mu spokojnie ogarnąć temat i nie pouczajmy co powinien, a czego nie powinien robić.
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 12 maja 2014, 13:46

Thomas napisał(a):mień ton wypowiedzi, ochłoń bo pijesz nieznośną agresją. NIE JA piszę, a Kubica mówi:

nikt tu nie ma agresji ale jak chcesz opierać się na poszczególnych zdaniach to kolejny cytat dla mnie pierwszy i ostatni bo nie mam ochoty się na nie licytywać, no i przecież my nie czytamy jak to napisałeś

cyt "Kubica mówi, że zamierza zmienić podejście przed rajdem Argentyny. - Chcę jeździć tak jak wtedy, gdy zaczynałem moją karierę w WRC. Jeżdżąc na szutrze, muszę się bardziej skupiać na tym, by dojeżdżać do mety, a nie na tym, by jechać jak najszybciej. Jest zbyt dużo zmiennych i niespodzianek, które czekają na niezbyt doświadczonych kierowców. Dlatego myślę, że kilka kroków w tył nie zrobi mi żadnej szkody - przekonuje Polak"

wyciągnę z niego... a nie na tym, by jechać jak najszybciej....
jarexcc
A5

Postprzez Thomas » poniedziałek, 12 maja 2014, 13:51

jarexcc napisał(a):
Thomas napisał(a):mień ton wypowiedzi, ochłoń bo pijesz nieznośną agresją. NIE JA piszę, a Kubica mówi:

nikt tu nie ma agresji ale jak chcesz opierać się na poszczególnych zdaniach to kolejny cytat dla mnie pierwszy i ostatni bo nie mam ochoty się na nie licytywać, no i przecież my nie czytamy jak to napisałeś

cyt "Kubica mówi, że zamierza zmienić podejście przed rajdem Argentyny. - Chcę jeździć tak jak wtedy, gdy zaczynałem moją karierę w WRC. Jeżdżąc na szutrze, muszę się bardziej skupiać na tym, by dojeżdżać do mety, a nie na tym, by jechać jak najszybciej. Jest zbyt dużo zmiennych i niespodzianek, które czekają na niezbyt doświadczonych kierowców. Dlatego myślę, że kilka kroków w tył nie zrobi mi żadnej szkody - przekonuje Polak"

wyciągnę z niego... a nie na tym, by jechać jak najszybciej....

no właśnie, a owa zmiana podejścia wynika ze zmiany sposobu opisu trasu, rozumiesz? :wink:

spoko, czekamy na kolejne starty, oby więcej takich wyników, bo jak pokazała Argentyna nawet dinozaury rajdów jak Hirvonen mają problem z "dostosowaniem tempa" :D
Thomas
A5

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 12 maja 2014, 13:56

Thomas - nie będę pisał niczego szczegółowo, bo widzę, że w Twoim przypadku to nic nie daje. Prośba, żebyś sobie odpuścił swoją propagandę, bo będę kasował. I nie posty Twoich adwersarzy bo one są wyważone i bliskie obiektywizmu, a poziom wazeliny jaki bije z Twoich robi się zawyczajnie nieznośny. Piszesz takie rzeczy, że nikt kto obserwuje rajdy nie jest w stanie kupić czegoś tak naiwnego, a potem się wykłócasz. Sorry, ale ukończył pierwszy rajd dopiero jak strata na oesie wyniosła 1,5 sekundy. Piszesz, że na niektórych było 0,6.. Na niektórych to nawet Kościuszko, na którego z takim upodobaniem się powołujesz (i ma rację Mad Max - jak można porównywać fabryczną Fiestę do łatanego drutem przez Włochów Mini) miał 1,5 sekundy albo mniej. To nie jest żaden powód do wielkiej endżojki, ani tym bardziej nic na podstawie czego możnaby prognozwoać jego dalszy rozwój. Niewątpliwie bardzo pozytywne jest, że rajd ukończył, ale to jezcze nic nie oznacza, podobnie zresztą jak nic nie oznaczało nieukończenie wszystkich poprzednich. To właśnie głównie przez taką propagandystyczną twórczość jak Twoja teraz coniektórzy wobec kubicy mają wielkie oczekiwania, zupełnie nieadekwatne do realiów.

@ cała reszta - prośba,żeby nie odpowiadać nic Thomasowi, nie prowokować do dalszych wynurzeń. Jeśli sam coś napisze nie sprowokowany to będę kasował jak zapowiedziałem, ale jeśli ktoś z Was nie wytrzyma to będę miał do wyboru skasować albo zarówno wpis tego który sprowokował jak i odpowiedź Thomasa albo jedno i drugie zostawić.
żółtodziób
A8

Postprzez jacko » poniedziałek, 12 maja 2014, 15:13

http://www.youtube.com/watch?v=55HWXa0r ... e=youtu.be

ktos wie gdzie mozna znalezc cala relacje, ktorej wycinek jest powyzej ? kiedys na podstawie czegos podobnego byly relacje na TV4
jacko
A5

Postprzez Śmiechol » poniedziałek, 12 maja 2014, 21:51

MOGĘ SIĘ MYLIĆ, ale wydaje mi się że to z jakiegoś live jest.
Śmiechol
N2

Postprzez jacko » środa, 14 maja 2014, 16:14

jacko napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=55HWXa0rwmw&feature=youtu.be

ktos wie gdzie mozna znalezc cala relacje, ktorej wycinek jest powyzej ? kiedys na podstawie czegos podobnego byly relacje na TV4

to jest ta 50-minutowa relacja z takimi porownaniami czasow
https://www.youtube.com/watch?v=B9pIw5mL3SE

około 31:47 slysze komende Maćka " *ujowo", czy mi sie wydaje ? czy to sa te poprawki kubicy od opisu ? :D
jacko
A5

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 20 kwi 2015, 18:56

Co tak cicho w tym temacie? Rajd tuż tuż a nikt się nim nie interesuje?
Na rozgrzewkę takie info:http://www.przegladsportowy.pl/motosporty/rajdy,robert-kubica-moze-nie-wystartowac-w-rajdzie-argentyny,artykul,561226,1,352.html
Wie ktoś coś więcej czemu start Roberta miałby być zagrożony?
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez passta134 » poniedziałek, 20 kwi 2015, 19:07

Robert nie wystartuje to już oficjalne wg. Kanału fb Roberta. Liczę ze to gwóźdź do trumny Fiesty.
passta134

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 20 kwi 2015, 19:29

passta134 napisał(a):Robert nie wystartuje to już oficjalne wg. Kanału fb Roberta. Liczę ze to gwóźdź do trumny Fiesty.

Niestety, info pojawiło się już kilka minut po moim pytaniu.
Cóż, nie pozostaje teraz nic innego jak kibicowanie pozostałym zawodnikom ze stawki. Myślicie, że ktoś dogodni w tym rajdzie Ogiera?
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata