Rajd Monte Carlo

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez Marmetal » niedziela, 22 sty 2006, 19:48

No i po rajdzie... Pierwsza eliminacja MŚ za nami. Marcus pokazał, że przesiadka z Peugeota do Forda opłaciła się. Gdyby nie wypadek Seba na pierwszym etapie, zapewne on wygrałby rajd, ale zajął drugie miejsce, co i tak jest znakomitym wynikiem. Toni trzeci, czym udowodnił, że należy mu się miejsce w zespole fabrycznym. Manfred na szczęście dojechał i zdobył pięć punktów, będzie w tym roku groźny. Sarrazin i Atkinson (szczególnie ten drugi) nieźle, Hirvonen troszkę poniżej oczekiwań, Sordo świetnie jak na pierwszy start autem WRC, Pons poza punktowaną ósemką, a Gilles dziesiąty. Szkoda, że nie zapunktował. W produkcyjnych niespodziewanie wygrał Fumio Nutahara, uważany raczej za specjalistę od szutrów. Ogólnie rajd był ciekawy, ale organizacja pozostawia wiele do życzenia. Jeśli chodzi o SupeRally to myślę, że ten system jest bez sensu. Za opuszczony odcinek tylko pięć minut? To absurd. Powinno być przynajmniej piętnaście... Wnet dojdzie do sytuacji, gdzie zawodnicy będą specjalnie opuszczać niektóre odcinki. Totalny bezsens. Kolejny rajd już za dwa tygodnie. Sołowow - debiut w WRC, Kościuszko - debiut w JWRC oraz Karnabal i Mancin. Oj, będzie się działo :).
Marmetal
S2000

Postprzez Gucio » niedziela, 22 sty 2006, 19:53

A to kuzi nie jedzie w szwecji że tak spytam poza tematem ?
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez ŁukaszWRC » niedziela, 22 sty 2006, 19:58

Moje podsumowanie rajdu:
- Brawo Marcus!! Równa, szybka i doskonale rozegrana taktycznie jazda, czyli w pełni zasłużone zwycięstwo. Ode mnie (+)
- Fenomen Loeba nadal błyszczy, jednak francuz przegrał rajd na własne życzenie już na 1 etapie i musiał gonić. Wystarczyło na drugie miejsce i dlatego również (+)
- Toni Gardemeister pokazał, że usunięcie go z ekipy Forda było pomyłką. Według mnie powinien jeździć Focusem zamiast Mikko. Za skuteczną jazdę nowym dla siebie autem duży (+)
- Stohl dostaje + za niezłą jazdę i dowiezione punkty.
- Po Sarrazinie spodziewałem się lepszego miejsca, przynajmniej w okolicach trzeciego( to ponoć specjalista od asfaltów, do tego topowe auto). W sumie wychodzi na (0)
- Atkinson to natomiast moje pozytywnw zaskoczenie w ekipie Subaru, mimo kilku błędów zasłużony (+)
- Hirvonen potwierdził, że odstaje jednak od czołówki światowej. Niemal 6 i pół minuty straty do kolegi w identycznym aucie mówi samo za siebie. Daję (-)
- Pons i Sordo dostają po (0), bo niczym zaskakującym sie nie wykazali, ale są na mecie w dyszce i chwała im za to.
- Pozycja Panizziego dowodzi nam tylko słabośc Skody, cięzko ocenić występ francuza na plus lub na minus dlatego (0)
Do tego dodam jeszcze kiepskie występy Solberga i Duvala(nie tak to miało być Panowie).
Tak to z grubsza wyglądało w mioch oczach, teraz czekam na Rajd Szwedzki.
ŁukaszWRC
A5

Postprzez devulatron » niedziela, 22 sty 2006, 19:59

Marmetal napisał(a):Jeśli chodzi o SupeRally to myślę, że ten system jest bez sensu. Za opuszczony odcinek tylko pięć minut? To absurd. Powinno być przynajmniej piętnaście... Wnet dojdzie do sytuacji, gdzie zawodnicy będą specjalnie opuszczać niektóre odcinki.

Moim zdaniem powinno być +5 (tu można dyskutować) minut ale do najgorszej załogi w klasie, nie do zwycięzcy. Obecny system jest tak durny że w Rajdzie Meksyku w S1600 Valousek nie jadąc miał lepszy czas na odcinku niż (... tu nie pamietam, chodzi októregoś z lokalnych) ktory miał +5 z hakiem do zwycięzcy odcinka
Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał.
devulatron
N2

Postprzez Marmetal » niedziela, 22 sty 2006, 20:09

Gucio napisał(a):A to kuzi nie jedzie w szwecji że tak spytam poza tematem ?

Rajd Szwecji jest po raz pierwszy eliminacją JWRC, a nie PCWRC, więc Kuzi nie ma obowiązku startować w tym rajdzie.
devulatron: popieram.
Marmetal
S2000

Postprzez Miedziu » niedziela, 22 sty 2006, 20:17

no i pierwsza eliminacja mistrzostw swiata sie zakonczyla :lol: dzialo sie ww niej bardzo duzo. brawa dla gronholma pojechal bardzo lladnie taktycznie potrafil notowac takie czasy zzeby spokojnie dojechac na 1 miejscu. loeb pokazal ze jest naprawde bardzo dobrym zawodnikiem zeby po wypadku skonczyc rajd na 2 miejscu malo kto by tak potrafil. szkoda mi bardzo Pettera ze popsul mu sie nowy model imprezy :( .wielkie brawa dla stohla 2 ostatanie os pojechal pieknie,gardemeister tez zaliczyl udany wystep.a najbardziej pozytywnie zaskoczylymnie prywtne peugeoty stohla,solbergai buriego .w tamtym roku rajd zarajdem psuly sie groenholmowi a na monte carlo dojechaly wszystkie niemal bezawaryjnie!!!! czekam juz z utesknieniem na szwecje :wink:
Miedziu
A6

Postprzez Sergiey » niedziela, 22 sty 2006, 20:23

Mimo wygranej Gronholma i w tym roku znów nie bedzie bata na Loeba.
gg://1569993 Gadu-Gadu
---
Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
Ernest Hemingway
Sergiey
A5

Postprzez KaMiLL WRC » niedziela, 22 sty 2006, 20:49

Wyczytał może ktoś jakie plany ma Toni Gardemaister w sezonie 2006 :?: Ja wiem tylko, że jedzie jeszcze Szwecje i co dalej... :?: Szkoda jakby zaprzestał na tych dwóch startach :cry: . Gratulacje dla Groszka w końcu udało mu się wygrać rajd "asfaltowy" :wink:
KaMiLL WRC
A5

Postprzez qbus » niedziela, 22 sty 2006, 20:52

Pons i Sordo dostają po (0), bo niczym zaskakującym sie nie wykazali, ale są na mecie w dyszce i chwała im za to.

Jeżeli Pons jest na 0 to Sordo powinien być na +, był to jego pierwszy start samochodem klasy WRC, z kilkoma bardzo dobrymi czasami (chyba bodajże 2 i 3 miejsce, plus pare tych w pierwszej 5)

Pozycja Panizziego dowodzi nam tylko słabośc Skody, cięzko ocenić występ francuza na plus lub na minus dlatego (0)

A już napewno postawa Panizziego była dużo gorsza od postawy Sordo... jemu rajd ustawił się dzięki 2 porannym oesom w piątek kiedy to wszyscy dostali czas Solberga... tak to potem non stop notowane czasy pod koniec 10 po to by na koniec zająć takie samo miejsce w rajdzie.

http://murallying.xhosting.cz/grafy/graf_rmc_2006.jpg taki malutki wykresik prezentujacy postawe kierowców Skody... Panizzi nieznacznie lepszy od Janka... co o czymś świadczy...

Co do słabości Skody... Duval udowodnił że da się tym autem walczyć... Panizzi też uznawany jest za specjaliste od asfaltów ale jakoś po raz kolejny mu nie wyszło. Do tych słabszych występów doliczyłbym jeszcze Galliego... talent... ale jakoś nie słychać po jego dzwonie pesymistycznych komentarzy jak w przypadku Duvala (a zastanawiam się który miał ich więcej, chyba jednak Galli)... a Duval cóż... jest napewno szybszy od Hirvonena... i młodszy... jednak starszy i wolniejszy ma miejsce w fabrycznej ekipie. bywa. (podobno Duval ma w tej chwili pewny budżet na 7 eliminacji... a jak będzie dobrze to uda się pojechać 12... Skodą... oby to była prawda)

O formę Loeba się nie martwię, martwię się o to,że Xsara nie będzie już coraz lepsza. Ten incydent to dla mnie pewien sygnał, ze jednak to juz nie to samo co było wcześniej, podobnie "wypalał" się Peugeot, zaczęło się od kilku drobnych incydentów, a potem to już róniwa pochyła.

żółtodziób z tego co pamiętam o to samo martwiłeś się w zeszłym roku... jednak jakoś tak bezpodstawnie chyba... coś czuje że i tym razem nie będziesz miał racji.

Tak jeszcze dodatkowe przemyślenie... w przypadku Forda nominował bym Kresta do zdobywania punktów w asfaltowych eliminacjach... ale jako że nie nazywam się Malcolm Wilson pewnie Hirvonen będzie śmigał jako 2 kierowca.
Ostatnio edytowano niedziela, 22 sty 2006, 21:12 przez qbus, łącznie edytowano 2 razy
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez Mars » niedziela, 22 sty 2006, 20:57

Oj tam nie będzie bata na Loeba. MC jest specyficzne i jemu bardzooo leżą tamtejsze odcinki. Zawsze był na nich mocny. Zobaczymy na następnych rajdach. 3-4 rajdy i będziemy mieć obraz całego sezonu, a nie po jednym dzikim Monte Carlo.
3xFSO + 1xFSM + na jesieni jakieś E36 :D
Mars
A6

Postprzez ZiG » niedziela, 22 sty 2006, 21:17

Marmetal napisał(a): Toni trzeci, czym udowodnił, że należy mu się miejsce w zespole fabrycznym.

Rok temu byl drugi, i to byl najlepszy rezultat jaki udalo mu sie w karierze osiagnac (i raz go jeszcze powtorzyc). Jest nadal szybki, niestety kiedy byl w zyciowej formie zmarnowal ja w niedoinwestowanej skodzie :cry: W normalnych warunkach raczej juz nigdy rajdu nie wygra, bo jest kilku lepszych kierowcow. Moze hirvonen nie pojechal jakos super, ale punktowal i dojechal w 1 kawalku. Jest mlodszy i w dalszej czesci sezonu spokojnie splaci dlug zaufania zaciagniety u wilsona.

Martwi troche solberg, gdzies zatracil ten dawny wigor... Ciekawa sprawa z Foka Marcusa. 1 miejsce o maly wlos nie poszo sie j.... . Wiadomo juz co dokladniej i z jakiego powodu sie posypalo ?
Wygrywa ten kto popełnia najmniej bledow ;)
ZiG
N1

Postprzez **FanKuzaja** » niedziela, 22 sty 2006, 22:28

Faktycznie Loeb jest niesamowitym gościem.. w końcu ma niezawodny samochód ktory zna od czasów KitCar-a. Myślę że w kolejnym rajdzie Lobe będzie w czubie albo na Pol Posytions.

Monte carlo zawsze było specyficznym rajdem ten kto nie popełniał błędów byl na mecie kto miał przygody albo spotkanie z specyficznym plenerem Rally Monte Carlo mugł zapomnieć o pudle lub ukonczeniu rajdu na dobrym miejscu.

Jak zawsze co roku Monte zaskakuje.

Okaże się po kilku eliminacjach kto będzie zgarniał wiekszośc punktów i kto będzie mistrzem 2006.
Janusz Kulig 1969-2004
Michael Park 1966-2005
Na zawsze w sercach kibiców

Leszeeek Ogień na Tłoki !!
**FanKuzaja**
A6

Postprzez _misiek055_ » poniedziałek, 23 sty 2006, 00:08

Ja tam się dziwię aż jak nowa Foka chodzi-w zasadzie pierwszy rajd nowego samochodu (Australia to takie lepsze testy) i widzimy że można tym autkiem skopać tyłki każdemu. Zaczął się pieprzyć pod koniec, ale dojechał-dla porównania macie nowego Subaraka. 307 WRC-wg Groszka kiepska rajdówka, ale prywaciarzom jakoś leży. Loeb-zapieprza jak cholera, ale wolę poczekać na Szwecję. Nie wygląda mi znowu na sezon jednego kierowcy (na szczęście).
Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 sty 2006, 11:35 przez _misiek055_, łącznie edytowano 1 raz
_misiek055_
N3

Postprzez WAPNO » poniedziałek, 23 sty 2006, 11:13

Ciesze sie ze wkoncu wygral Gronholm. I pokazal ze jest naprawde szybki. Loeb jak zwykle w znakomitej formie, ale popelnil blad, z ktorego uratowalo go tylko Super Rally. Zreszta wielu mlodych kierowcow (nie gwiazd) spisalo sie w tym rajdzie bardzo dobrze.
Rozne mialem zdania o SR, najpierw mi sie podobalo, pozniej mialem watpliwosci... i dalej je mam. Zabija on w pewnym stopniu klimat rajdow. Za to kibice maja wieksza frajde, gdyz moga kazdego dnia ogladac niemal cala stawke. Jednak jest to system niesprawiedliwy dla zawodnikow. Co by bylo gdyby to Marcus wypadl, ale na ostatnim etapie? Zdobylby 0 pkt., a Loeb 10. Albo jedziemy dalej dla zabawy i reklamy sponsora, albo punktujemy kazdy etap osobno.
WAPNO
A6

Postprzez mda » poniedziałek, 23 sty 2006, 13:13

Czy zwrociliscie uwage na rozgrzaną rurę wydechowa w nowym focusie? Caly czas z rury wylatuje ogien, nie wiem dlaczego tak jest w zadnym innym wurcu nie ma takich "marchew". :roll:
all we do is kiteboarding...
mda
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata