LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez Hubertos » wtorek, 17 maja 2016, 18:29

Ciekaw jestem jak oni sobie to wyobrażają z prawnego punktu widzenia, bo to nie będzie tak, że sobie wjedziecie dzień wczesniej, a później będą od was chcieli kasę. Oni zgodnie z tym co mówią będą chcieli was z tych miejsc po prostu usunąć. Jeśli rzeczywiście przebywanie poza strefami będzie zakazane to mam nadzieję, że będzie to ostatni Polski w WRC. Całość problemów związanych z zabezpieczeniem jest związana z brakami budżetowymi, brakami w myśleniu i odpowiednim przeszkoleniu safeciarzy. Chciałbym poczytać jakiś regulamin dla kibiców. Nie chcę być pesymistą, ale zapowiada się najgorsza edycja w erze Polskiego w WRC.
Hubertos
A6

Postprzez @luki rally@ » wtorek, 17 maja 2016, 19:13

Hubertos napisał(a):Ciekaw jestem jak oni sobie to wyobrażają z prawnego punktu widzenia, bo to nie będzie tak, że sobie wjedziecie dzień wczesniej, a później będą od was chcieli kasę. Oni zgodnie z tym co mówią będą chcieli was z tych miejsc po prostu usunąć. Jeśli rzeczywiście przebywanie poza strefami będzie zakazane to mam nadzieję, że będzie to ostatni Polski w WRC. Całość problemów związanych z zabezpieczeniem jest związana z brakami budżetowymi, brakami w myśleniu i odpowiednim przeszkoleniu safeciarzy. Chciałbym poczytać jakiś regulamin dla kibiców. Nie chcę być pesymistą, ale zapowiada się najgorsza edycja w erze Polskiego w WRC.

To musieliby 50% ludzi wyrzucić poza rajd, a miejscowych pozamykać w domach. :D
@luki rally@
N3

Postprzez ToKu » wtorek, 17 maja 2016, 19:26

Jakoś jestem o te kwestie dziwnie spokojny...

Nawet jakby chcieli i mieli uprawnienia do przegonienia ludzi z biwaku, czy oglądary przy trasie, to jest to chyba niemożliwe z organizacyjnego punktu widzenia. Rozumiem, że mamy odsunąć się od drogi nawet te kilkanaście metrów, ale to w zasadzie co roku gwizdkowi usiłują osiągnąć z różnym, choć raczej miernym, rezultatem. Również w 2009 jak zabezpieczenie było bardzo duże i solidne, to dało się spokojnie stać przy trasie w przypałowym miejscu.

Akcja w stylu: wyganiamy ludzi z biwaków? Nie wierzę. Próba przeprowadzenia jej rozbije się o te same przeszkody, o które w zeszłym roku rozbiła się próba zamknięcia i otaśmowania [facepalm] Baranowa.

Nawet jeśli , to biwak rozkładamy nie 100, a 500 metrów od odcinka.

Zwróćcie uwagę, że te informacje z zakładki FAQ na stronce rajdu, to podają w sumie same oczywistości. Że w lesie nie można biwakować, że nie można biwakować jak właściciel terenu nie zezwala, albo jak jest tabliczka. Szkoda, że nie napisali,ze do lasu nie można wjeżdżać samochodem, że nie można śmiecić, albo że nie można przeskoczyć sobie przez płot do kogoś. Cała akcja obliczona w mojej ocenie na zrobienie szumu i wystraszenie ludzi od tego rodzaju oglądania rajdu. Maks na co ich stać, to dogadanie się przed rajdem z właścicielami terenów i ustawienie tabliczek zakaz biwakowania na co dogodniejszych pastwiskach i łąkach przy trasie.

Spokojnie, nic się nie będzie działo.

P.S. Wystawili kupę PW na Starych Juchach w rejonie który wstępnie typowałem na pierwszy dzień.
Stańćzyki: "PW 27 Hopa Przerośl" hmmm... PW 26 Wersele, jak dobrze kojarzę, to górka przy trasie z bardzo długim widocznym odcinkiem. Rejon między PW 28 i 29. W zeszłym roku dojeżdżałem od tamtej strony. jest tam zdradliwy zakręt, na którym o mało nie wypadłem frotką w pole. Kręto i ładnie, ale bez skoków z tego co kojarzę. W ogóle ciekawym początku i końca odcinka.
Świętajno: cały czas ma w sobie bardzo ciekawe miejsca, gdzie nie ma PW. Meeke bokiem w powietrzu wolny, ale raczej się nie zdecyduję.
Wieliczki: patrząc na strzałki na mapie, możemy spodziewać się zderzeń czołowych :wink:

P.S. 2 Organizatorze: DZIĘKI za opublikowanie kompletnych mapek z sensownym wyprzedzeniem.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez LancerEVO5 » wtorek, 17 maja 2016, 19:42

Czy ktoś może polecić jakieś ciekawe miejsca na os Stare Juchy, oczywiście poza strefami kibica?
Z góry dzięki !
LancerEVO5

Postprzez @luki rally@ » wtorek, 17 maja 2016, 20:08

LancerEVO5 napisał(a):Czy ktoś może polecić jakieś ciekawe miejsca na os Stare Juchy, oczywiście poza strefami kibica?
Z góry dzięki !

Mały pogląd na os od środka.Praktycznie od startu do mety tak samo.

https://www.youtube.com/watch?v=FsGTwH7uAFs
@luki rally@
N3

Postprzez DonCorrado » wtorek, 17 maja 2016, 21:06

Narobili gnoju Oni, a nie kibice i już wymówkę szykują, że jak Polski wyleci to nie przez nich ale przez niesubordynacje kibiców. Wszyscy musza być wydymani - kibice, mieszkańcy, rolnicy, krowy, bociany - ale kasa u nich musi się zgadzać, to samo u tych z TV.
DonCorrado
A6

Postprzez @luki rally@ » wtorek, 17 maja 2016, 21:35

DonCorrado napisał(a):Narobili gnoju Oni, a nie kibice i już wymówkę szykują, że jak Polski wyleci to nie przez nich ale przez niesubordynacje kibiców. Wszyscy musza być wydymani - kibice, mieszkańcy, rolnicy, krowy, bociany - ale kasa u nich musi się zgadzać, to samo u tych z TV.

Tak samo myślę,nie organizator tylko kibic,mówią to już,żeby ewentualnie powtorzyć jak nas wywalą.
@luki rally@
N3

Postprzez seal » wtorek, 17 maja 2016, 22:00

DonCorrado napisał(a):Narobili gnoju Oni, a nie kibice i już wymówkę szykują, że jak Polski wyleci to nie przez nich ale przez niesubordynacje kibiców. Wszyscy musza być wydymani - kibice, mieszkańcy, rolnicy, krowy, bociany - ale kasa u nich musi się zgadzać, to samo u tych z TV.

Wyluzuj Jarku ;-) Strasznie się z tym rajdem solidaryzuję i mam nadzieję że wypadnie ok. Skończmy marudzenie i skupmy się na widowisku, Czasu coraz mniej ! Ciekawe miejsca, atrakcje rejonu, każda uwaga na miarę złota :-)
seal
A5

Postprzez DonCorrado » wtorek, 17 maja 2016, 22:12

seal napisał(a):

Wyluzuj Jarku ;-) Strasznie się z tym rajdem solidaryzuję i mam nadzieję że wypadnie ok. Skończmy marudzenie i skupmy się na widowisku, Czasu coraz mniej ! Ciekawe miejsca, atrakcje rejonu, każda uwaga na miarę złota :-)

Widowisko widowiskiem ale ponad miesiąc przed rajdem już kombinatorka i wymówki, że jak odbiorą to będzie wina kibiców - przecież nikt nie jest idiotą, a ten prezes PZM chyba tak myśli. Nie chce ciagnac tematu, ale tak jak pisałem, narobili gnoju, ta umowa z Lotosem która w zasadzie była na gębę to wręcz harakiri z jego strony, a ten dalej ciągnie o koszarowaniu kibiców bo za rok może być lipa.
DonCorrado
A6

Postprzez żółtodziób » środa, 18 maja 2016, 01:52

Niesubordynacja kibiców jest faktem i chcąc być poważnym nie można z tym polemizować. Czy ma to jakiś związek z oglądaniem rajdu na dziko? Myślę, że tak, ale całej winy nie można przypisać kibicom. Ani nawet jej większości. Po pierwsze duża część oglądających na dziko to ludzie świadomi, za to wszystkie zaobserwowane przeze mnie przypadki nie panowania nad ludźmi miały miejsce w obrębie PW. W dużej mierze była to oczywiście "zasługa" kompletnie nie kumających o co chodzi ludzi, którzy przyjechali tylko po to,żeby zobaczyć Kubicę, niektórzy poubierani w koszulki z czasów F1 jeszcze. Ale prawda jest taka, że nie było środków,żeby nad nimi jakoś zapanować.

Nie zmienia to jednak faktu, że Witkowski dostał idealną wymówkę od tych z Was, którym żal 150 PLN. Jestem zagorzałym legalistą, uważam,że prawo należy stosować zgodnie z jego literą bez względu na to jakie mamy podejrzenia co do rzeczywistych intencji. Broniłem prawa Hołowczyca do obrony kiedy grzał grubo więcej niż było można, ale dowody przeciwko niemu były naciągane, to teraz będę konsekwentny i powiem,że również Witkowski ma prawo przyjąć taką a nie inną linię obrony. Czy zostanie ona "kupiona" przez FIA? Nie sądzę, ale ma prawo tak się bronić, ponieważ oglądanie na dziko jest faktem, rycie pół quadami też jest faktem i niski poziom bezpieczeństwa też jest faktem. Nie przypuszczam,ze pomiędzy tymi faktami zachodzi jakiś związek przyczynowo-skutkowy, ale niczego mu nie udowodnię, więc się zamykam i wszystko co mogę powiedzieć, to że nie czuję się adresatem tego zarzutu. Natomiast macie przykład do czego prowadzi bycie takim "do przodu" jeśli idzie o oglądanie bez kupowania karnetów. Gdyby to zjawisko nie istniało lub miało charakter marginalny to by z tego była kupa śmiechu a nie linia obrony.

Zatroskanych o to,że będą przeganiani pocieszę - większość pewnie nie. Ale bym nie wykluczył jakiejś pokazówki, nawet pozbawionej podstawy prawnej. Choć tak po prawdzie nawet nie muszą specjalnie naginać prawa, wystarczy, że złapią kilku z tych, którzy omijają drogi zamknięte ryjąc pola quadami, pokazując to jako przykład rzekomo typowego zachowania "dzikich" kibiców.

@DonCorrado - piszesz,że nikt nie jest idiotą. No to trafiasz kulą w płot, wygooglaj sobie ten tekst to zobaczysz, że wszystkie media już "kupiły" tą narrację. Możesz sobie zaklinać rzeczywistość, ale prawda jest taka,że oni już ugrali to co chcieli ugrać. Najmądrzejsze co może zrobić kibic w tej sytuacji to wyciągnąć z tego wnioski i nie dawać w przyszłości podstaw do takiej gadki, ale sam nie wierzę, że to możliwe. Tak jak pisałem wcześniej w tym kraju zawsze się znajdzie cała masa takich, którym każda cena będzie za wysoka i poczują się uprawnieni do wjazdu na dziko. PZm zawsze będzie miał na kogo winę zwalić, a Tobie pozostanie się bulwersować, na co PZM i tak nie zwróci uwagi. I tak się kółko zamyka.
żółtodziób
A8

Postprzez krzysiek_aleks » środa, 18 maja 2016, 06:17

Cała nadzieja w tym, że to całe "towarzystwo", co pierwszy raz było na rajdzie "bo Kubica !!!!!!!!!!!!1111jedenjedenjeden" teraz już nie przyjedzie i liczba nie ogarów spadnie.
krzysiek_aleks
N1

Postprzez Diwados1 » środa, 18 maja 2016, 08:12

Zaraz mnie pojedziecie ale co tam, ludzie czytam te oststnie wpisy i jeden wielki dramat. "Mam nadzieje, ze to ostatni raz wrc w Polsce", "juz zrzucaja wine na kibicow", i ciagle podrzucanie pomyslow jak tu ogladac za darmoche. Znajdzcie mi portal pilki noznej gdzie kibice dogaduja sie jak nie zaplacic za bilet a skorzystac......, to ja poernicze takie kibicowanie i podejscie do tego i nie dziwie sie, ze przy oesach "tacy kibice" prawie lusterek dotykaja stojac przy oesie robiacych syf burakow bo ,przeciez Polak sie zachowac nie potrafi bo jak wyjezdza z domu to musi chlac przez 3 dni wtedy uznaje wyjazd za udany, i pewnie, ze zgodze sie z tym, ze koszty tych karnetow sa nie male ale nie macie prawa nie kupujac ich wyrzucac zolci na organizacje bo w rajdzie nie macie prawa uczstniczyc jako kibice! Powiem wiecej jak zabiora wrc to bedziecie skamlec wtedy i tyle mam do powiedzenia po wpisach ktore tu czytam...
Diwados1

Postprzez posejdon » środa, 18 maja 2016, 08:54

Diwados1 napisał(a):Zaraz mnie pojedziecie ale co tam, ludzie czytam te oststnie wpisy i jeden wielki dramat. "Mam nadzieje, ze to ostatni raz wrc w Polsce", "juz zrzucaja wine na kibicow", i ciagle podrzucanie pomyslow jak tu ogladac za darmoche. Znajdzcie mi portal pilki noznej gdzie kibice dogaduja sie jak nie zaplacic za bilet a skorzystac......, to ja poernicze takie kibicowanie i podejscie do tego i nie dziwie sie, ze przy oesach "tacy kibice" prawie lusterek dotykaja stojac przy oesie robiacych syf burakow bo ,przeciez Polak sie zachowac nie potrafi bo jak wyjezdza z domu to musi chlac przez 3 dni wtedy uznaje wyjazd za udany, i pewnie, ze zgodze sie z tym, ze koszty tych karnetow sa nie male ale nie macie prawa nie kupujac ich wyrzucac zolci na organizacje bo w rajdzie nie macie prawa uczstniczyc jako kibice! Powiem wiecej jak zabiora wrc to bedziecie skamlec wtedy i tyle mam do powiedzenia po wpisach ktore tu czytam...

Po pierwsze - naucz się pisać.
Po drugie - ochłoń.
Po trzecie - przeczytaj regulamin dotyczący uprawnień dla posiadaczy biletów. Jasno z niego wynika, że nie mając karnetu nie mogę jedynie korzystać z infrastruktury zapewnionej przez orga. Ja jadę na Mazury na urlop. Moim głównym zajęciem będzie np. amatorski połów ryb. Przy okazji obejrzę sobie rajd, ktorego trasa biegnie nad jeziorem, w którym będę łowić ryby. Mam nie patrzeć? Odwrócić się? Zamknąć oczy? Przecież to jest właśnie kompletne bezprawie - zabronić mi przebywać w żaden sposób nie chronionej części mojego kraju.
Jeśli bilety będą w cenie przystępnej dla przeciętnego Polaka to dopiero wtedy zaczną się sprzedawać.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Diwados1 » środa, 18 maja 2016, 09:17

Przecietny Polak prezentuje wlasnie takie podejscie, ze jade na ryby a rajd bede ogladal przy okacji, odwracajac sie za siebie jak rajdowka bedzie jechala bo mi tego zabronic nie moga........robcie jak chcecie ile osob tyle zdan dla mnie jak czytam te wpisy co tu zrobic zeby nie zaplacic i wybielaja to podejscie argumentami wedkowania, grilowania itd itp to......... Tez bym chcial zeby to widowisko bylo za darmo i tez uwazam, ze karnet tani nie jest ale kazdy kto chce rajd ogladac karnet kupoc powinien a nie kombinowac
Co do posania to z mobilnego pisze bedac w ruchu i nie zawsze wskakuje co trzeba wiec komentarze sobie daruj
Diwados1

Postprzez maciek127 » środa, 18 maja 2016, 09:22

jest szansa, że będzie mniej ludzi na OSach, brak Kubicy, Euro 2016
Zapraszam http://www.test.auto.pl/category/motorsport/
maciek127
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata