Rajd Portugali

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Portugali

Postprzez wanderer » wtorek, 1 kwi 2014, 15:26

Zeszłoroczny Polski przy tym to pikuś. Trochę zapowiada się jak edycja rajdu z 2001 i 2012. :)
Obrazek
wanderer
A6

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 1 kwi 2014, 17:31

Prawde mowiac licze na wlasnie takie, ekstremalne warunki :D bedzie ciekawie :D
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez bobej » wtorek, 1 kwi 2014, 21:38

bobej

Postprzez makki » środa, 2 kwi 2014, 09:07

Matthias Schmidt napisał(a):Prawde mowiac licze na wlasnie takie, ekstremalne warunki :D bedzie ciekawie :D

Nie masz na co liczyć. Byłem tam w 2001 - odwołano prawie wszystkie drugie przejazdy odcinków. :(
makki
N2

Postprzez kremer » środa, 2 kwi 2014, 10:42

Jest szansa na powtórkę 2012 :) Ja mam jedną małą uwagę. Dopełniacz od słowa Portugalia to Portugalii może niech administratorzy to zmienią.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez deiman » środa, 2 kwi 2014, 12:39

Witcher1990 napisał(a):Żółtodziub- poruszyłeś w innym temacie wątek Latvali, nie chcę tam robić offtopa więc napiszę tutaj. Co prawda mamy dopiero 3rajdy ale poza głupim kapciem na Monte JML pojechał jak na razie bardzo dojrzale, zwłaszcza w Meksyku odkurzając trasę i zdobywając 2gie miejsce. Nie chcę wysnuwać daleko idących wniosków tylko na podstawie tych 3imprez ale być może będę musiał odszczekać to, że jest takim dużym dzwonnikiem. Przed sezonem wiedziałem, że jest jedynym realnym zagrożeniem dla Ogiera natomiast teraz faktycznie on może mieć szansę na więcej wygranych w równej walce a przy pechu Francuza (w Meksyku miał dużo szczęścia nie urywając koła w jednym miejscu, jest to na relacji) to kto wcale nie jest wykluczone, że to w jego ręce powędruje MŚ.
Wydaje mi się, że Portugalia będzie na prawdę bardzo wyrównanym rajdem, nie postawiłbym kasy na żadnego kierowcę bo nie ma tam jednego faworyta. Ostberg jeśli zepnie poślady to może tam wygrać co już raz mu się udało (choć oczywiście to była inna historia), JML będzie bardzo mocny, a Mikkelsen też wg mnie jeszcze nie pokazał wszystkiego. Hirvonen w Meksyku mocno cisnął, jeśli tak pojedzie w najbliższym rajdzie to i on się będzie liczył w tej walce...
Tannak na pewno wygra jakiś os :) Koreańce na razie mają słaby samochodzik z małym rozstawem osi, nie spodziewałem się takiej klapy... W dodatku te awarie i kwestia wytrzymałości tego auta nie rokuje najlepiej. A przecież kasy im nie brakuje.

Portugalia jest ostatnim rajdem, w ktorym Mikkelsen nie startowal w zeszlym roku. W dalszej czesci sezonu bedzie miazga ze strony VW.
deiman
A5

Postprzez Witcher1990 » środa, 2 kwi 2014, 13:04

Ale jeśli dobrze kojarzę to jechał tam s2000 z Ogim w 2012 i ciął się na sekundy. Dominacja WV wydaje się nieunikniona, nie ma obecnie kierowcy który ma realne szanse walczyć o tytuł z driverami WV, a faworytów do wygrywania rajdów jest jeszcze mniej niż za czasów Loeba... No ale może za rok Tannak i Neuville daliby radę wygrywać przynajmniej pojedyncze imprezy jeśli dostaną dobre samochody.
Witcher1990
A6

Postprzez Tomek K » środa, 2 kwi 2014, 13:06

www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez deiman » środa, 2 kwi 2014, 13:45

Rzeczywiscie od Portugalii. Chociaz wypadl tam blado, jego podia to kwestia kilku rajdow. Tutaj moze byc grozny jeszcze Ostberg, ktory swietnie jechal rok temu, ale tylko przez 4 odcinki.
Witcher, cieli sie w Argentynie 2012 w Fabiach. Ku mojemu zdziwieniu, Mikkelsen rok pozniej nie prezentowal juz tak rewelacyjnego tempa w Polo. Chyba jednak wjezdzenie w auto robi swoje i nie jest to kwestia jednego rajdu, jak niektorzy smia twierdzic.
deiman
A5

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 2 kwi 2014, 15:20

Tez jestem za zmiana nazwy, bo Portugali to tak jakby kraj nazywal sie Portugala.

Faworytow do zwyciestw troche jest - poza Volkswagenem, mamy Neuville, Ostberga, moze Meeke. A oprocz/tego jeszcze mlode talenty, na ktorych rozkwit sie oczekuje. Ale Thierry nie ma w pelni konkurencyjnego samochodu, Meeke na razie musi pracowac nad skutecznoscia i poznawaniem rajdow, a Ostberg rowniez powinien w pierwszej kolejnosci myslec o ukonczeniu rajdu, a ponadto DS3 jest dla niego nowe.
Jezeli nie przytrafia sie jakies niespodziewane rzeczy (choc przy takich warunkach na to nie ma co liczyc) to niemal w cuglach powinien wygrac Ogier, ewentualnie powalczy z nim Latvala.

Obstawialbym:
1. Ogier
2. Latvala
3. Ostberg/Hirvonen
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez dominik_r » środa, 2 kwi 2014, 15:59

dominik_r
N2

Postprzez kremer » środa, 2 kwi 2014, 18:29

Czasy jak zwykle nie oddają rajdu :) Wiadomo, że czołówka to VW. Reszta będzie gonić. Miło by było jakby Sordo coś konkretnego pokazał "Hultajem". Henning Solberg dobre czasy, ale nie wierze w jego super występ po takiej przerwie na szutrach :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez wanderer » środa, 2 kwi 2014, 18:40

deiman napisał(a):Chociaz wypadl tam blado, jego podia to kwestia kilku rajdow. Tutaj moze byc grozny jeszcze Ostberg, ktory swietnie jechal rok temu, ale tylko przez 4 odcinki.
Witcher, cieli sie w Argentynie 2012 w Fabiach. Ku mojemu zdziwieniu, Mikkelsen rok pozniej nie prezentowal juz tak rewelacyjnego tempa w Polo. Chyba jednak wjezdzenie w auto robi swoje i nie jest to kwestia jednego rajdu, jak niektorzy smia twierdzic.

Mikkelsen za kierownicą Fabii S2000 czasem dotrzymywał tempa Ogierowi, ale w wynikach na mecie już tego nie było widać. A warto zwrócić uwagę, że miał wtedy przewagę nad Ogierem, bo dla niego to był trzeci sezon w Skodzie. Gość aczynał rajdowanie w podobnym czasie co Ogier i wcześniej niż Neuville tyle, że od razu zaczął od startów Focusem WRC i raczej mu to zaszkodziło niż pomogło. Ogólnie mam wrażenie, że jemu dalsze wjeżdżanie wiele nie pomoże. Może czasem zaskoczy jak w Szwecji, ale pewnego poziomu już raczej nie przeskoczy.
wanderer
A6

Postprzez deiman » środa, 2 kwi 2014, 19:05

Rywalizowal tylko w Argentynie, w innych rajdach mocno odstawal.

Nie wyobrazam sobie sytuacji, w ktorej topowy kierowca (jakim jest i byl wtedy Ogier) Formuly 1 spada kategorie nizej, np Formuly 3 i przegrywa z tamtejszymi zawodnikami. No i Ogier mial juz wtedy dwa pelne sezony w MS za soba, a Mikkelsen sporadyczne starty. W tym roku jeszcze poznawal Meksyk ( i Monte? ).
Pomimo, ze na razie mu nie idzie, mam przeczucie, ze mocno zaskoczy w tym sezonie. Chociaz na chwile obecna Tanak, ktory rzadko dojezdza, chyba bardziej oslniewa.
deiman
A5

Postprzez Anbarra » środa, 2 kwi 2014, 21:13

Andreasa tez mialem za takiego MK, dopoki szczerze powiedzial ze po prostu woli zaczynac powoli i oszczedzic sobie niemilych doswiadczen. Po jego tempie w Szwecji i na paru oesach meksyku smiem stwierdzic ze musi tylko polaczyc predkosc i regularnoscia, pierwszy element ma, drugi to kwestia wprawy ;)
Anbarra
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata