Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 8 sty 2012, 14:10

Ja Subaru kojarzyłem z 555 ich barwami. Wtedy można było o nich czytać w gazetach bo internetu nie było. Przyznam rację Subaru w Polsce rozreklamował Hołowczyc,bo Subaru widziałem głównie na zdjęciach w gazetach,a dźwięku nigdy nie słyszałem dopiero w 97r.na Rajdzie Zimowym. Mam nawet filmy z tego rajdu od naszego kolegi z forum. Muzyka dla uszu. Gdyby np. Citroen i MINI miały by takie same barwy Red Bulla to większość by nie rozróżniła tych aut.
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 8 sty 2012, 14:49

Ale MINI akurat też brzmi bardzo fajnie ;)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 8 sty 2012, 15:50

Nie no Mini pięknie brzmi choć na live widziałem tylko S2000 Pecha. Ale chodzi o to że większość by nie rozróżniła tych aut bo to hatchbacki. Znam takich co jeżdżą autami a nawet zabardzo nie wiedzą jakim autem jeżdżą,a skąd pochodzi to już zapomnij. Rajdy to nie tylko marketing ale wielki poligon doświadczalny! W rajdach jedną część sprawdzisz czy jest wytrzymała,czy się sprawdza w parę minut/godzin,a w zwykłych testach trzeba na to tygodni lub miesięcy. Dlatego też producenci wystawiają auta.
Ps: Matthias dzięki i tu jeszcze zaznacze że moja dziewczyna jeździ zemną na rajdy od roku,a z motoryzacją miała tyle do czynienia co wsiadła do autobusu. A teraz gra w gry o tej tematyce i ogląda filmy z rajdów :wink:
Jarek55511
S1600

Postprzez kremer » niedziela, 8 sty 2012, 16:13

Tak dzisiaj pomyslalem, ze zerwanie kontraktu z NOS dla nas moze miec same korzysci. FIA/WRC nie beda juz wierzyc w ich kase = mniejszy lobbing na rajd WRC w ZSRR. Do tego Qatarczycy zostali olani przez FIA = brak ich kasy = mniejszy lobbing na rajd u nich :) Te przeslanki moga pomoc wrocic normalnemu rajdowi jakim jest Rajd Polski do WRC za trylion lat. Cyba, ze krzywonosy TODT wymysli Rajd Brazylii albo Burkina Faso.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 8 sty 2012, 18:01

Jarek55511 napisał(a):tu jeszcze zaznacze że moja dziewczyna jeździ zemną na rajdy od roku,a z motoryzacją miała tyle do czynienia co wsiadła do autobusu. A teraz gra w gry o tej tematyce i ogląda filmy z rajdów

No, no! To nieźle Ją zaraziłeś :D Wiedziałeś gdzie szukać :)

kremer - odejście FIA od NOS jest dobre, tym bardziej jeśli promotorem zostanie Eurosport. Akurat na Rajd Polski bym nie liczył, Michele Mouton mówiła, że bez sensu jest organizować rajdy w krajach sąsiadujących ze sobą (przykład był na Francji i Niemczech), Polska sąsiaduje z Niemcami. No, chyba, że za trylion lat :)
Todt akurat będzie chcieć rajdy w Stanach, Brazylii, Rosji, Urugwaju, Chinach, Indonezji, Mongolii i innych takich...

Akurat jestem za Rosją, USA i Brazylią, ale Chiny, albo jeszcze większa egzotyka...? :roll:

Polskę mogli uznać za zbyt podobną do Finlandii i mijało się z celem organizowanie rajdu, który jest przygotowaniem przed Finlandią, a dodatkowo kasy jest mniej.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 8 sty 2012, 18:25

No super byłoby jakby Polski wszedł do kalendarza WRC,ale może będzie wkońcu ta rotacja? Chiny też rozumiem,bo to jest potęga. Brakuje napewno Safari,bo to rajd taki jak Monte Carlo i Finlandia oraz RAC bez których WRC sobie nie wyobrażam. Nie wiem jak Wy? Myślę że braknie rajdów Acropolis, Itali(bo nie wiem jaki rajd będzie Sardyni,San Remo czy inny w tym) no i Catalunia. Ponieważ te kraje bankrutują więc wątpię żeby udało się zorganizować i miało sens organizować rundę WRC więc tu też widzę szansę na Nasz Rajd POLSKI :)
Jarek55511
S1600

Postprzez wanderer » niedziela, 8 sty 2012, 18:47

Jarek55511 napisał(a):Itali(bo nie wiem jaki rajd będzie Sardyni,San Remo czy inny w tym) no i Catalunia. Ponieważ te kraje bankrutują więc wątpię żeby udało się zorganizować i miało sens organizować rundę WRC więc tu też widzę szansę na Nasz Rajd POLSKI :)

No jasne, kryzys to jest u nas. Od tak dawna, że się wszyscy przyzwyczaili. ;) A we Włoszech? Tam ich ostatnia "rajdowa Barbórka" czyli Bologna Motor Show trwała osiem dni. Tutaj możesz zobaczyć obszerne relacje http://youtube.com/user/MotorShowBologna/videos. Chciałbym mieć taki kryzys w Polsce.
wanderer
A6

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 8 sty 2012, 20:31

Na pewno - Monte Carlo, Finlandia, Safari, RAC - to jest śmietanka rajdów, choć ja jestem też otwarty na nowe rajdy na interesujących terenach takich jak Rosja, czy Brazylia.

Jarek55511 napisał(a):Itali(bo nie wiem jaki rajd będzie Sardyni,San Remo czy inny w tym)

Podobno miało być Targa Florio na Sycylii.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Agrest » niedziela, 8 sty 2012, 20:46

Matthias Schmidt napisał(a):Na pewno - Monte Carlo, Finlandia, Safari, RAC - to jest śmietanka rajdów, choć ja jestem też otwarty na nowe rajdy na interesujących terenach takich jak Rosja, czy Brazylia.

Jarek55511 napisał(a):Itali(bo nie wiem jaki rajd będzie Sardyni,San Remo czy inny w tym)

Podobno miało być Targa Florio na Sycylii.

Najprawdopodobniej dalej będzie Sardynia
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 8 sty 2012, 20:59

To dobra wiadomość, bo oznacza mniej asfaltów :)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Siadły » niedziela, 8 sty 2012, 21:13

Nooo, bo tych asfaltów to TYYYYLE jest w RSMŚ, że SZOK! :lol:
Siadły
N2

Postprzez Hubertos » niedziela, 8 sty 2012, 21:58

Siadły napisał(a):Nooo, bo tych asfaltów to TYYYYLE jest w RSMŚ, że SZOK! :lol:

Powinno być ich więcej :wink: .
Hubertos
A6

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 8 sty 2012, 22:39

Więcej, nie więcej. Moim zdaniem szutry są tą "najbardziej rajdowa" nawierzchnią i powinno być ich więcej niż asfaltów - czyli tak jak jest. Asfaltów powinno być 3 max, podobało mi się też rozwiązanie takie jak w 2007 gdy były dwa rajdy na śniegu: Szwecja i Norwegia.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez wrc1600 » niedziela, 8 sty 2012, 22:58

Podsumowujac ostatnie dwa watki wszystko sprowadza sie do wizji jaka maja producenci. Mimo wszystko decudajca jest reklama czyli ogladalnosc w mediach wszelkiego rodzaju. Bez watpienia F1 rzadzi, najepszy przyklad to Robert Kubica i niekodowane transmisje w Polsce itd. Rajdy to zupelnie zapomniana dyscyplina moze poza Finlandia i Francja. Seria bez fabryk nie ma szans powodzenia. Dla nieprzekonanych jest ciagle obecna, nazywa sie RME i jak to wyglada kazdy moze sobie odpowiedziec. Inna sprawa ze powstanie IRC oslabilo WRC i zmarginelizowalo RME,tak naprawde to wszyscy na tym traca. Zapowiadane polaczenie IRC z WRC ma sens tak jak powrót WRC do Eurosportu.
Trzeba sie tez spodziewac zmian w kalendarzu w najblizszych latach. Szczególnie chodzi o kierunki dalekowschodnie, osatnio luksusowe marki notuja rekordy sprzedazy w Chinach i Indiach. Jesli sprzedaz bedzie rosla w Polsce i bedzie odpowiedni lobbing to mysle ze WRC moze zagoscic na dobre. Ale to tylko teoria bo FIA zrobi co zechce. Od jakiegos czasu nie widac determinacji w dzialaniach FIA a raczej sprzecznosci. Byla decyzja o rotacji w kalendarzu i wlaczaniu nowych rajdów, trawlo 2 sezony i dzieki temu bylo WRC w Polsce i Bulgarii. Decyzja o wycofaniu 2 litrowych silników w celu obnizenia kosztów i przyciagniecia nowych zespolów a pozniej próba forsowania dlugich rajdów z kilkoma strefami serwisowymi itd. która tylko podnosi koszty.
FIA przypomina mi PZPN, skostniale struktury, brak wizji, niejasne decyzje. Wyglada na to ze decyduje ten kto da wiecej.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 8 sty 2012, 23:30

Niestety, FIA trochę zaprzecza samej sobie. Bo twierdzili że przepisy 1.6T są po to by obniżyć koszty, ale z drugiej strony są za wydłużaniem rajdów... Nic z tego nie rozumiem :roll:

wrc1600 napisał(a):Zapowiadane polaczenie IRC z WRC

A nie czasem IRC z ERC?

Zmiana promotora na Eurosport zdecydowanie wyjdzie na dobre. Po przejeciu NOS przez Antonova wydawało się, że coś może się zmienić, od razu hurraoptymistyczne plotki o wejściu Saaba (do tej pory śmieję się gdy widzę to:http://www.rajdy.v10.pl/Saab,wraca,do,WRC,w,2013,r,57838.html, aż żal bierze, że to nieprawda...), o wejściu rajdu Rosji, jakieś tam jeszcze cuda, relacje na żywo, itp. Co wyszło? Z całym szacunkiem dla pana Antonowa, ale nic.
Matthias Schmidt
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata