RSMP 2016

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2016

Postprzez Marcin z Mtl » niedziela, 20 gru 2015, 20:20

Mad Max napisał(a):Żeby nie było że jest to tylko przytyk do Ciebie bo takich niuniutków jest znacznie więcej... ale jak Wy (jako rzekomo kibice rajdów w Polsce) chcecie uleczać ze swojej strony barykady rajdy w Polsce, jak takimi tekstami ewidentnie udowadniacie że wykładacie na nie lachę bo wolicie jeździć do Czech??

Bo to ma być przyjemność, a nie romantyczna walka z wiatrakami. Jeszcze jakby od kibiców coś bezpośrednio zależało... Gdzie jest ich miejsce, to "szczerze" chlapnąć zdarzyło się pewnemu utytułowanemu i doświadczonemu zawodnikowi przy okazji Dolnośląskiego 2014. W odróżnieniu od "pikników" nie uważam, żeby nie było czego oglądać, ale o wiele bardziej wolę dziś oglądać II ligę i KJSy (które w ciągu x-nastu lat zaczęły przypominać małe rajdy), bo tam jest Sport, walka i szczery zapał. Dodatkowo na Dolnym Śląsku (w moim przypadku), jest tego multum. Ba! Teraz pojeżdżawki są nawet w łódzkim, z którego pochodzę, a w którym jeszcze 10-15 lat temu panowała rajdowa pustynia. A cała taka impreza trwa jeden dzień. Wolę więc urozmaicić sobie w ten sposób weekend (nawet nie poświęcić), pokonawszy 250-300 km z dojazdem pod dom. Zadowolony jestem i ja, i zawodnicy, którzy mają ode mnie 70-100 dobrych fotek do swojej kolekcji, i organizatorzy, że frekwencja dopisuje. A w Czechach jeszcze nie złożyło mi się być, może w tym roku :)
Rajdy na surowo - wpadnij, obejrzyj, powspominaj :)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLhhfJHl8yZJdyxOSkcyCBqytamF3PJ2Eg
Marcin z Mtl
N3

Postprzez ToKu » niedziela, 20 gru 2015, 21:38

Warmiński w kalendarzu MISTRZOSTW Polski. Tydzień albo dwa przed Polskim... No piękniej dla mnie nie mogło być.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Tomek K » niedziela, 20 gru 2015, 22:47

Kalendarz wg mnie bardzo fajny i trzeba dać mu szansę. Co prawda zaczniemy po raz 147 Walimiem i Kamionkami, ale potem mamy szutrowe Kaszuby (oby coś z lat 2008-2010 ostało się przed wyasfaltowaniem, chociaż i tak obstawiam sporo łączników asfaltowych), świeżutki Warmiński, może po klasycznych trasach. Po wakacjach zawsze ciekawy i w tym roku wreszcie pewnie obejmujący wszystko co tam mają najlepsze Rzeszowski. Dalej nadal nowy Nadwiślański, Dolnośląski gdzie co roku coś zmieniają no i Arłamów.
Kalendarz fajny, wreszcie to Mistrzostwa Polski, a nie Polski południowej.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez andrew88 » poniedziałek, 21 gru 2015, 08:57

Dla kibiców może i fajny, ale dla zawodników już nie bardzo. Wygląda na to, że żeby poważnie liczyć się w walce o tytuł mistrzowski trzeba pojechać przynajmniej jeden rajd szutrowy. Może być tak, że mniej zamożny szybszy kierowca ukończy sezon za wolniejszym bogatszym, bo ten ostatni będzie mógł sobie pozwolić na starty na luźnej nawierzchni.

P.S.
Przy publikacji kalendarzy nie powinny być podane regulaminy na nowy sezon?
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez Altarir » poniedziałek, 21 gru 2015, 09:59

A moim zdaniem bardzo dobrze, ze sie pojawiają rajdy szutrowe - ci, którzy w nich pojadą zdobędą jakieś tam doświadczenie, które może zaprocentuje w przypadku kierowców, którzy nie zamierzają się ograniczać tylko do startów w kraju. A i dla kibiców lepiej :).

Sporym problemem według mnie jest podejście zawodników. Bo jak nie ma kasy na topowe R5 to się powinno wsiadać w Proto/R4/N4/R3/R2 itd. i jechać, a nie zrzędzić, że nie ma budżetu na topową furę. Mi sie zawsze wydawało, ze kierowcą rajdowym się zostaje bo chce się JEŹDZIĆ W RAJDACH, a nie ciągle narzekać, że na R5 nie ma. Po czym jak juz się znajdzie na nie budżet, to dostawać łomot od R4 w innym nadwoziu (Proto) :p. Fakt, z podejściem "R5 albo foch!" rzeczywiście frekwencja będzie spdać, ale spadałaby nawet jakby było 6 rajdów asfaltowych w sezonie.
Altarir
N1

Postprzez viper » poniedziałek, 21 gru 2015, 11:33

Altarir napisał(a):A moim zdaniem bardzo dobrze, ze sie pojawiają rajdy szutrowe - ci, którzy w nich pojadą zdobędą jakieś tam doświadczenie, które może zaprocentuje w przypadku kierowców, którzy nie zamierzają się ograniczać tylko do startów w kraju. A i dla kibiców lepiej :).

Sporym problemem według mnie jest podejście zawodników. Bo jak nie ma kasy na topowe R5 to się powinno wsiadać w Proto/R4/N4/R3/R2 itd. i jechać, a nie zrzędzić, że nie ma budżetu na topową furę. Mi sie zawsze wydawało, ze kierowcą rajdowym się zostaje bo chce się JEŹDZIĆ W RAJDACH, a nie ciągle narzekać, że na R5 nie ma. Po czym jak juz się znajdzie na nie budżet, to dostawać łomot od R4 w innym nadwoziu (Proto) :p. Fakt, z podejściem "R5 albo foch!" rzeczywiście frekwencja będzie spdać, ale spadałaby nawet jakby było 6 rajdów asfaltowych w sezonie.

Kolego nawet start r2 jest kosmiczny w naszych realiach. Proto N4 to 3 razy kosmos. Chyba za bardzo nie wiesz ile kosztuja starty. Problemem jest przejscie finansowe ze "starszej technologii" do grupy R. Tu nikt nie marudzi tu nie ma kasy i nie ma możliwosci jak przekonac ludzi z kasą, a rajdy szutrowe nie pomoga ani w tanszym sciganiu a tym bardziej w wiekszym zainteresowaniu, bo na pólnocny rajd szutrowy pojedzie garstka kibicow. Po za tym komu zaprocentuje do startow za granica. Ilu dwoch sie wyrwie za granice i to dla kaprysu niz konkretnego scigania.
viper
S2000

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 21 gru 2015, 12:22

bimber napisał(a):
Mad Max napisał(a):Żeby nie było że jest to tylko przytyk do Ciebie bo takich niuniutków jest znacznie więcej... ale jak Wy (jako rzekomo kibice rajdów w Polsce) chcecie uleczać ze swojej strony barykady rajdy w Polsce, jak takimi tekstami ewidentnie udowadniacie że wykładacie na nie lachę bo wolicie jeździć do Czech??
Już mówie. od 3 jestem kierowcą rajdowym "AMATOREM" !!startuje na śląsku i czasem jak sponsor ciepnie groszem na opolszczyźnie, i szczerze, jak mam wydać 400 zł za oglądnięcie weekendu rajdowego czyli 2x 40 aut to szczerze powiedziawszy wole pojechać jedne zawody, a takich ludzi jak ja jest steki w tym kraju...
OK błędne założenia z mojej strony - jeśli startujesz nawet amatorsko to szacunek z mojej strony i dalsze tłumaczenie jest mi nie potrzebne.
Nie mniej jednak znam bardzo duże grono "kibiców" (za takich się przynajmniej mają) (i nie są czynnymi zawodnikami - nawet amatorskimi) którzy też tak twierdzą ale jeżdżą tylko tam gdzie mają pod domem i do ukochanych Czech.

Marcin z Mtl napisał(a):Bo to ma być przyjemność, a nie romantyczna walka z wiatrakami. Jeszcze jakby od kibiców coś bezpośrednio zależało...
Niestety ale jestem innego zdania, ilość kibiców przy odcinak bezpośrednio przekłada się na ilość pieniędzy jaka trafia do tego sportu (sponsorzy)
Marcin z Mtl napisał(a):Gdzie jest ich miejsce, to "szczerze" chlapnąć zdarzyło się pewnemu utytułowanemu i doświadczonemu zawodnikowi przy okazji Dolnośląskiego 2014. W odróżnieniu od "pikników" nie uważam, żeby nie było czego oglądać, ale o wiele bardziej wolę dziś oglądać II ligę i KJSy (które w ciągu x-nastu lat zaczęły przypominać małe rajdy), bo tam jest Sport, walka i szczery zapał. Dodatkowo na Dolnym Śląsku (w moim przypadku), jest tego multum. Ba! Teraz pojeżdżawki są nawet w łódzkim, z którego pochodzę, a w którym jeszcze 10-15 lat temu panowała rajdowa pustynia. A cała taka impreza trwa jeden dzień. Wolę więc urozmaicić sobie w ten sposób weekend (nawet nie poświęcić), pokonawszy 250-300 km z dojazdem pod dom. Zadowolony jestem i ja, i zawodnicy, którzy mają ode mnie 70-100 dobrych fotek do swojej kolekcji, i organizatorzy, że frekwencja dopisuje. A w Czechach jeszcze nie złożyło mi się być, może w tym roku :)
I browarek od mnie za takie podejście, bo ja jestem tego samego zdania. Zresztą to o czym mówię bardzo szybko zostanie niedługo zweryfikowane przed rajdem Rzeszowskim.

Tomek K napisał(a):Kalendarz wg mnie bardzo fajny i trzeba dać mu szansę. Co prawda zaczniemy po raz 147 Walimiem i Kamionkami, ale potem mamy szutrowe Kaszuby (oby coś z lat 2008-2010 ostało się przed wyasfaltowaniem, chociaż i tak obstawiam sporo łączników asfaltowych), świeżutki Warmiński, może po klasycznych trasach. Po wakacjach zawsze ciekawy i w tym roku wreszcie pewnie obejmujący wszystko co tam mają najlepsze Rzeszowski. Dalej nadal nowy Nadwiślański, Dolnośląski gdzie co roku coś zmieniają no i Arłamów.
Kalendarz fajny, wreszcie to Mistrzostwa Polski, a nie Polski południowej.
Jestem takiego samego zdania. Szkoda mi że wypadły Karkonosze i Wisła ale nadchodzący sezon bedzie bardzo ciekawy i śmiem twierdzić że dzięki temu że w końcu będzie inny od ostatnich rywalizacja o Mistrza Polski będzie trwać do ostatniego rajdu w sezonie i o tytuł będzie walczyć jeszcze więcej zawodników. Cały czas obawiam się tylko o frekwencje zawodników na rajdach szutrowych - z mojej kibicowskiej strony obecność obowiązkowa.

viper napisał(a):...bo na pólnocny rajd szutrowy pojedzie garstka kibicow...
myślą że jednak będą dwie a nawet trzy garstki kibiców bo kogo bym u siebie nie pytał to na hasło Warmiński w RSMP każdy się szelmowsko uśmiecha i oczka uśmiechają się również, a biorąc pod uwagę ile osób oglądało w zeszłym roku ten rajd to idę o zakład że w 2016 kibiców będzie dużo dużo więcej.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez karokl » poniedziałek, 21 gru 2015, 22:10

szkoda że w kalendarzu zabrakło karkonoskiego i wisły moim zdaniem arłamów nadwislanski baltic sa do wywalenia no ale to takie moje zdanie ;) lepiej zrobic 6 rund zmniejsza sie troche koszty a kto bedzie chciał wystartować zawsze moze pojechac jako gość w rajdzie okręgowym ( III lidze ) no albo jakiś zagraniczny trening.... a dodam jeszcze mnie też kalendarz sie podoba jest jakieś urozmajcenie szkoda mi tylko tych klasyków a w arłamowie to mi się tak zdaje nigdy nie będzie dobrej obsady zobaczcie sobie na rajdy 3 ligowe w podkarpaciu ( ile się odbyło ????? a ile miało być???????) miejsce mistrzostw polski jest tam gdzie jest potencjał cieszyn dolnyslask tam gdzie brakuje miejsca dla zawodników na listach 3ligowych rajdów!!!!!!!!...... szkoda tylko że brakuje tam także pieniędzy a byc może odpowiednich ludzi ( rajd krakowski) do stworzenia takiego rajdu ... NO ALE MARUDZIĆ I NAŻEKAĆ to kazdy .... wszyscy się smieją z naborów na safety na olx no a moim zdaniem prawdziwy kibic to zawsze mógłby pomóc w takowej sprawie jak brakuje osółb do organizacji.... no ale może lepiej marudzić ??????
http://www.youtube.com/channel/UClfihUG-CPbiq_gfy3fOfrg
https://www.facebook.com/Rallycoholicy?ref=hl
karokl
N2

Postprzez MSG Racing » wtorek, 22 gru 2015, 00:58

Powinno być 6 rund.
Jeden Arłamów tragicznie wypadł to o jedna rundę zmniejszymy...bo nie ma kogo wywalać bo się potem razem nie napijemy a Ci co się obrazili to ich problem....
Czym oni tam myślą???.... A prezesik to raczej fochem się popisał na gali...zamiast się starać o to żeby rajdy chociaż jakoś trzymały bo o rozwoju przy nich można zapomnieć to nie, po co...eeh
2X szutry mi się podoba ale nie wiem czy to dobry pomysł bo raz ze się przezbrajać a dwa ze wycieczka na północ dla jakby nie patrzeć większości startujących.
Chyba jeszcze za wcześnie na powrót szutrów do RSMP. Mogłyby te dwa rajdy należeć do SzuterCupu to moze by poprawiało frekwencje. A i szam Cup miałby jeden rajd więcej.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez karokl » wtorek, 22 gru 2015, 19:01

dla mnie fajnie ze wraca szuter kurcze jestem z małopolski no ale na min. 1 rundzie sie pojawie teraz tylko problem najważniejszy............ciekawe czy zawodnikom się to podoba bo jak im coś takiego nie na ręke to bezsens jest coś takiego robić.....no ale mysle ze pzm coś tam z nimi gadał :D
http://www.youtube.com/channel/UClfihUG-CPbiq_gfy3fOfrg
https://www.facebook.com/Rallycoholicy?ref=hl
karokl
N2

Postprzez MSG Racing » wtorek, 22 gru 2015, 23:49

Taka ciekawostka. Mistrzostwa Finlandii i maja 6 rajdów.
Widać nie jesteśmy takim biednym i finansowo krajem i rajdowo ze u nas można sobie pozwolić na 7 rund w momencie kiedy ten sport jest na równi pochylej.
Obrazek

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez Voo » środa, 23 gru 2015, 00:09

Widać nie jesteśmy takim biednym i finansowo krajem i rajdowo

No chyba nie jesteśmy skoro R5 u nas jeździ dwa razy więcej niż w Finlandii ;)
Voo
N3

Postprzez HenriS12B » środa, 23 gru 2015, 01:19

MSG Racing napisał(a):Obrazek

Ciekawe, że zawodnik startujący w Mistrzostwach Finlandii ma w czempionacie rajd swego imienia. No, chyba że coś się zmieniło i Riku Tahko już zakończył karierę...
HenriS12B
N2

Postprzez MSG Racing » środa, 23 gru 2015, 01:31

Voo napisał(a):
Widać nie jesteśmy takim biednym i finansowo krajem i rajdowo

No chyba nie jesteśmy skoro R5 u nas jeździ dwa razy więcej niż w Finlandii ;)

Niestety ale mysle ilosc R5 nie jest wyznacznikiem :P

Chyba nie chodzi Riku Tahko i rajd jego imienia ;)

MSG Racing
S2000

Postprzez Mic_123 » środa, 23 gru 2015, 09:11

Tahko to jakies centrum turystyczne wiec moze przypadkowa zbieznosc nazwisk, albo zawodnik sponsoruje rajd (badz jego rodzina).
Co do ilosci rund to zwykle w Finlandii bylo tak ze Arctic jest liczony x 2 bo kazdy dzien oddzielnie, lacznie jest okolo 280km, pozostale rajdy maja (mialy) okolo 100-120km i sa jednodniowe (1 dzien scigania). Wiekszosc rajdow do MF, patrzac na mape Finlandii, rozgrywana jest "od Jyvaskyla w dol - na poludnie", na polnocy jest tylko Arctic i zeby 2x nie jechac to lepiej zrobic raz a dobrze. W Finlandii to standard 6-7 rajdow, w opcji 3 po sniegu, 3-4 po szutrze z przerwa okolo 3 miesiace pomiedzy aby w razie czego bylo wiecej czasu na skompletowanie budzetu.
Ilosc R5 nie jest wyznacznikiem sily ligi.
Wyznacznikiem jest jak zawodnicy z danej ligi odnajduja sie w rajdach zagranicznych w ktorych startuja 1szy raz - takie moje zdanie.
Mic_123
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP