Jänner Rallye 2015

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Jänner Rallye 2015

Postprzez piotrg » wtorek, 6 sty 2015, 00:21

Patrząc na filmik według mnie prędkość na dojeździe do zakrętu była dobra i wrzucenie auta też było dobre (auto właściwie szło bokiem i było neutralne) tylko jak już wrzucił to nie potrzebnie od razu dał gaz jak był dopiero na wejściu w zakręt i przez to prędkość w zakręcie była za duża i zrobiło się nagle podsterowne, powinien poczekać jak auto było by w 1/2 zakrętu albo 3/4 i wtedy zacząć przyśpieszać i by poszło jak zwykle.
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 6 sty 2015, 01:54

piotrg napisał(a):Patrząc na filmik według mnie prędkość na dojeździe do zakrętu była dobra i wrzucenie auta też było dobre (auto właściwie szło bokiem i było neutralne) tylko jak już wrzucił to nie potrzebnie od razu dał gaz jak był dopiero na wejściu w zakręt i przez to prędkość w zakręcie była za duża i zrobiło się nagle podsterowne, powinien poczekać jak auto było by w 1/2 zakrętu albo 3/4 i wtedy zacząć przyśpieszać i by poszło jak zwykle.

Też mi się tak wydaje. Błąd był popełniony wcześniej, potem pompowanie gazem raczej by nic nie pomogło. Depnął za wcześnie, przez co wóz mu wyjechał ze śladów i raczej nie miał zamiaru się mocniej"złamać", w momencie dodania gazu rył nosem, więc może dlatego odpuszczał licząc na cud, który nie nastąpił.
żółtodziób
A8

Postprzez Zepter » wtorek, 6 sty 2015, 02:36

Ależ po co wysnuwać teorie jak Breen sam dokładnie to opisał..

"- To okropne. Nie mogę w to uwierzyć - mówił Craig Breen. - To był najwolniejszy zakręt na odcinku. Wypadliśmy przy dziesięciu na godzinę. Wyhamowałem, a gdy dodałem gazu w połowie zakrętu, zniknęła przyczepność, uciekł przód i ześlizgnęliśmy się o dwa metry poza drogę.
Samochód zawiesił się na płycie. W tym miejscu nie było kibiców. Biegłem przez 1,5-kilometra. Spotkałem ludzi, którzy nie mówili po angielsku. Z domu zatelefonowałem do sąsiada, a on poinformował mojego ojca. Po zakończeniu odcinka przyjechał bus zespołu i ściągnięcie samochodu na drogę potrwało 5 minut.
Jestem wkurzony tym, że wypadłem na pierwszym odcinku tego roku, ale muszę się z tym pogodzić. Świat się nie skończył. Samochód nie został uszkodzony i jutro wracamy. Planujemy dziewięć rund ERC - na razie bez Cypru."
TDI - Ten Dym Ignoruj ;-]
Zepter
N3

Postprzez Sebekrally » wtorek, 6 sty 2015, 03:11

Wiele zostało powiedziane, ale dodam swoje odczucia. Wielka szkoda że nie ma Pecha i np. Teamu Skody bo rajd jest przez to trochę nudny. Kombinacja Kajto+Pirelli+R5 działa super i te "łatwe" punkty mogą być decydujące na koniec sezonu. Na wielkiego plusa zasłużył Ogryzek, może nie ma dużej konkurencji, ale po nim spodziewałem się bardziej (tfu, tfu) spektakularnego dzwona niż top 10 i prowadzenia w ośce. Rozczarował mnie nieco Lefebr choć trzeba obiektywnie spojrzeć że nigdy nie startował 4x4 po śniegu, zobaczymy porównanie na asfalcie. Breen już w zeszłym roku pisałem że jest rzemieślnikiem i zleje go KAŻDY ponad przeciętny kierowca. Jestem ciekaw jak opony Pirelli będą się sprawować w WRC bo tu widać ich ogromną przewagę nad Michałami.
Trzymam mocno kciuki za Kajta i Ogryzka gdyż każdy dobry wynik na arenie międzynarodowej to większe zainteresowanie rajdami w naszym kraju, może kiedyś znów zobaczymy RELACJE z RSMP w TV.
Sebekrally
A5

Postprzez Mariusz » wtorek, 6 sty 2015, 06:48

ryjas napisał(a):Te Pirelki sa tak samo wąskie jak śniegowe Michały.

Mimo wszystko śmiem wątpić że dostępne Micheliny da się porównać do tych starych opon zimowych do samochodów S1600. Po prostu zadaję sobie pytania jak to możliwe że pan Consani jadąc samochodem z uszkodzonym zawieszeniem, w nocy bez ponad połowy świateł i powtarzający ze on już tylko chce dojechać do mety bo drugie miejsce to najlepszy wynik jego życia dokłada 30 sekund na os9 pierwszemu samochodowi na nie Pirelkach. Żeby było śmieszniej ten czwarty na os9, Tarabus, być może też nie jechał na oryginalnych Michelinach, bo jest gdzieś jego zdjęcie z serwisu gdzie auto ma stare opony BF Goodrich.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez MSG Racing » wtorek, 6 sty 2015, 08:33

Ciekawi mnie to ze na niektórych zdjęciach widać ze Kajto ma z przodu Micheliny.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez scooby14444 » wtorek, 6 sty 2015, 09:19

MSG Racing napisał(a):Ciekawi mnie to ze na niektórych zdjęciach widać ze Kajto ma z przodu Micheliny.

Mnie ciekawi na czym jedzie Ogryzek, że takie czasy trzaska... :D
scooby14444
N3

Postprzez seal » wtorek, 6 sty 2015, 09:29

scooby14444 napisał(a):Mnie ciekawi na czym jedzie Ogryzek, że takie czasy trzaska... :D

Może na łańcuchach :twisted:
seal
A5

Postprzez eRADe » wtorek, 6 sty 2015, 09:29

Widzę że tutaj ludzie na forum co drugi dzień topowym 208 r5 latają po śniegu, i pewnie lepiej by to pojechali od Breena :)
eRADe

Postprzez scooby14444 » wtorek, 6 sty 2015, 09:40

eRADe napisał(a):Widzę że tutaj ludzie na forum co drugi dzień topowym 208 r5 latają po śniegu, i pewnie lepiej by to pojechali od Breena :)

Większość lata Fiestami WRC. Peugeoty R5 mają ci co się wypowiadali. :lol:
Kajto 11/11.
scooby14444
N3

Postprzez seal » wtorek, 6 sty 2015, 09:50

Tempo jazdy naszych zawodników jest takie, że w komentarzach pod stroną z wynikami naszych południowych przyjaciół ekspresja ucichła :D
seal
A5

Postprzez Dani » wtorek, 6 sty 2015, 10:28

Podobno duża przewaga Kajto wynikała z pozycji startowej, a tymczasem Breen i Levebvfr jadąc w porównywalnych warunkach dostają minutę w plecy od Kajtka. :lol:
Dani
N3

Postprzez seal » wtorek, 6 sty 2015, 10:32

Nie podchodzi ewidentnie ta nawierzchnia Breenowi. Będzie się mścił na asfalcie :wink:
seal
A5

Postprzez MSG Racing » wtorek, 6 sty 2015, 10:44

Dani napisał(a):Podobno duża przewaga Kajto wynikała z pozycji startowej, a tymczasem Breen i Levebvfr jadąc w porównywalnych warunkach dostają minutę w plecy od Kajtka. :lol:

Bo jest powtórka z wczoraj? Lafabvre jedzie dużo przed Kajtem i znów odśnieża. A Breen owszem ma już zbliżone warunki ale raczej śniegu nie zna.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Dani » wtorek, 6 sty 2015, 10:50

MSG Racing napisał(a):
Dani napisał(a):Podobno duża przewaga Kajto wynikała z pozycji startowej, a tymczasem Breen i Levebvfr jadąc w porównywalnych warunkach dostają minutę w plecy od Kajtka. :lol:

Bo jest powtórka z wczoraj? Lafabvre jedzie dużo przed Kajtem i znów odśnieża. A Breen owszem ma już zbliżone warunki ale raczej śniegu nie zna.

Wcale już tak nie odśnieża, startują jako piąta załoga, a wczoraj pierwsza.
Dani
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME