31. Internationale Jännerrallye 2014

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: 31. Internationale Jännerrallye 2014

Postprzez Domson » piątek, 3 sty 2014, 18:32

Robert na konferencji niejako potwierdził, że Szczepaniak bedzie go pilotował cały sezon :)
Domson
A6

Postprzez robsol » piątek, 3 sty 2014, 18:33

ZbyszekChaosu napisał(a):
viper napisał(a):
djescape napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=W7fUH7Ct0WQ - kajto ostrą dzidą szedł przed odcinek kwalifikacyjny :). Nie mogę jeszcze nigdzie znaleźć onboardu z przejazdu Roberta i ciekaw jestem porównania tych dwóch zawodników pod tym kątem. Kajto chyba najwięcej stracił na lekkich wyjazdach na pobocza ale odwagi mu odmówić nie można :).

Nie koniecznie, bo w praktyce po pierwsze nie traci prędkości wypuszczajac auto , a po drugie czterolap i tak ciągnie bo dyfry rozkładają optymalnie przyczepność.

Kocham to w rajdach :D Nie ma jednej właściwej nitki na OS-ie, wszystko zależy od stylu jazdy kierowcy, warunków pogodowych, rodzaju auta itp. Dwóch kierowców jedzie zupełnie inaczej a na miecie mieszczę się w 1s.
Jutro Kajto rusza 6 a Kubica 12. Czy dobrze rozumiem, że jeśli nie będzie mrozu i kierowcy naniosą syf na asfalt to KK ma przewagę?

KK P6 - dziwna ta jego decyzja na tak odlegla pozycje ze wzgledu na syf nanaoszony przy cieciach chcac walczyc o wygrana chyba powinien wybrac troszke wyzej w okolicy 3 P , chyba za bardzo sie zapatrzyl na Roberta ktory testuje do Monte Carlo i tam nie bedzie pierwszy na drodze a warunki moga byc podobne,i ciekawe co z tego wyjdzie :shock:
robsol
N2

Postprzez viper » piątek, 3 sty 2014, 18:38

robsol napisał(a):KK P6 - dziwna ta jego decyzja na tak odlegla pozycje ze wzgledu na syf nanaoszony przy cieciach chcac walczyc o wygrana chyba powinien wybrac troszke wyzej w okolicy 3 P , chyba za bardzo sie zapatrzyl na Roberta ktory testuje do Monte Carlo i tam nie bedzie pierwszy na drodze a warunki moga byc podobne,i ciekawe co z tego wyjdzie :shock:

jak sie nie wie co wybrać to najlepiej środek tzn. Pewnie liczy na stosunkowo względny syf , a jednocześnie na rozjezdzenia lodowych fragmentów. Kubica wziął 12 , bo z podobnym numerem pojedzie w monte carlo.
viper
S2000

Postprzez robsol » piątek, 3 sty 2014, 19:01

viper napisał(a):
robsol napisał(a):KK P6 - dziwna ta jego decyzja na tak odlegla pozycje ze wzgledu na syf nanaoszony przy cieciach chcac walczyc o wygrana chyba powinien wybrac troszke wyzej w okolicy 3 P , chyba za bardzo sie zapatrzyl na Roberta ktory testuje do Monte Carlo i tam nie bedzie pierwszy na drodze a warunki moga byc podobne,i ciekawe co z tego wyjdzie :shock:

jak sie nie wie co wybrać to najlepiej środek tzn. Pewnie liczy na stosunkowo względny syf , a jednocześnie na rozjezdzenia lodowych fragmentów. Kubica wziął 12 , bo z podobnym numerem pojedzie w monte carlo.

Mam wrazenie ze wiecej bedzie syfu na cieciach niz oblodzonych fragmentow. No chyba ze dziadek mroz zmrozi je doszczetnie :mrgreen:
robsol
N2

Postprzez starzyna » piątek, 3 sty 2014, 19:03

Mam nadzieję, że chłopaki odpowiednio wykorzystają przewagę sprzętową i pozamiatają rywalami. W końcu tegoroczna stawka Janner nie jest Bóg wie jak silna, aczkolwiek znajomość tras trochę ten pogląd wypacza.
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez kmederski » piątek, 3 sty 2014, 19:23

Masz racje ze stawka mocno srednia ;-( . Kajetan dysponuje najlepszym sprzetem, co powinno zniwelowac roznice wynikajace ze znajomosci trasy przez konkutentow. Moim zdaniem powinien ich latwo objechac. Jedyny, ktory moze namieszac to Robert. Jak taka obsada pozostanie przez caly sezon, to ME to bedzie zart jakis. Chociaz Janner zawsze inni omijali, o ile mnie pamiec nie myli.
kmederski
N3

Postprzez robsol » piątek, 3 sty 2014, 19:38

kmederski napisał(a):Masz racje ze stawka mocno srednia ;-( . Kajetan dysponuje najlepszym sprzetem, co powinno zniwelowac roznice wynikajace ze znajomosci trasy przez konkutentow. Moim zdaniem powinien ich latwo objechac. Jedyny, ktory moze namieszac to Robert. Jak taka obsada pozostanie przez caly sezon, to ME to bedzie zart jakis. Chociaz Janner zawsze inni omijali, o ile mnie pamiec nie myli.

Jedyny swierzak w tym rajdzie to Robert, Kajto juz lecial tymi oesami rok temu. Dlatego jak Robert objedzie Kajtka potwierdzi swoj potencjal :mrgreen: Ten rajd jest bardzo wczesnie i jeszcze nie wszyscy zawodnicy maja podopinane budrzety dlatego zawsze kogos brakowalo z czolowki. Jednak jak chce sie myslec o ME to nie mozna odpuscic tego rajdu, przykladem moze byc tu Kopecky ktory w tym rajdzie zrobil swoj pierwszy krok po mistrza.
robsol
N2

Postprzez speedyzxz » piątek, 3 sty 2014, 20:01

kmederski napisał(a):Masz racje ze stawka mocno srednia ;-( . Kajetan dysponuje najlepszym sprzetem, co powinno zniwelowac roznice wynikajace ze znajomosci trasy przez konkutentow. Moim zdaniem powinien ich latwo objechac. Jedyny, ktory moze namieszac to Robert. Jak taka obsada pozostanie przez caly sezon, to ME to bedzie zart jakis. Chociaz Janner zawsze inni omijali, o ile mnie pamiec nie myli.

W ERC mało konkurencji która zalicza cały sezon, dużo siły w lokalesach. Jeszcze z połowy sezonu liczą się 4 wyniki tak czy siak, Lappi i Wiegand wybrali drugą rundę. Kajta chyba tam nie będzie
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Domson » piątek, 3 sty 2014, 20:03

Domson
A6

Postprzez Shaitan » piątek, 3 sty 2014, 20:54

Duuuża różnica w onboardach Kajto i Roberta. Pokładówka Kubicy wygląda mega spokojnie i pod kontrolą przy ostrej jeździe z momentami Kajta. Co prawda chcąc jechać szybciej, niekoniecznie się szybciej pojedzie (o czym sam RK kiedyś mówił), ale jeśli się rzeczywiście RK się "nie spieszył", to... to dobrze to wróży przed nadchodzącym sezonem dla Kubicy we Fieście. Zobaczymy jednak jutro jak zacznie się prawdziwe ściganie.

BTW. Harrach pojechał mega :!:
Shaitan
N3

Postprzez Sebekrally » piątek, 3 sty 2014, 21:23

"lodzik" :lol:
Sebekrally
A5

Postprzez djescape » piątek, 3 sty 2014, 22:41

Na onboardzie Roka Turka (Pug R2) widać było że dużo syfu się naniosło na asfalt po tylu przejazdach. Myślę że Robert nie trafił z tym ustawieniem na starcie, ale myślę że zrobił to świadomie w jakimś celu. Za to Kajetan chyba wybrał optymalnie: dużo brudu nie będzie a i lodzik zdarty :). Za to w niektórych miejscach albo mi się wydawało, albo Kajtek specjalnie wjeżdżał troszeczkę na pobocze by łatwiej mu było zarzucić tyłem.

Poza tym Kajetan vs. Robert = McRae style vs. Sainz style z obrazka :).
"Straights are for fast cars, corners are for fast drivers..." - C. McRae
djescape
N3

Postprzez Witcher1990 » piątek, 3 sty 2014, 23:01

Od kiedy to Kajto jeździ jak Colin? Jak ja oglądałem filmy z jego udziałem to tam zawsze była precyzja na 110% wykorzystywał każdy centymetr drogi, jechał na maxa szybko a subaryna zawsze była ustawiona na tip top i perfekcyjnie jechała wszystkie osy. Zarzucanie tyłem u KK, wolne żarty
Witcher1990
A6

Postprzez starzyna » piątek, 3 sty 2014, 23:30

Wiecie może czemu Aigner tak daleko?

edit: 10. na kwali + 4,1s do Kubicy
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez Anusiak90 » piątek, 3 sty 2014, 23:33

Na testach widziałem - zarzucał na czwórkowych zakrętach na mokrym nieoblodzonym.
Anusiak90

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME