(M.Ś.) Hyundai OUT

Archiwum

Moderator: SebaSTI

(M.Ś.) Hyundai OUT

Postprzez grizlyyy » czwartek, 18 wrz 2003, 11:54

Klopoty finansowe gnebily Hultaja juz od poczatku sezonu.
Tym bardziej jest to dziwne, ze team wypadl calkiem dobrze we wczesniejszym sezonie. Pokonal Skode i Mitsubishi i ... jakos nie przelozylo sie to na sukcesy na dzis.
Dodatkowo w tym sezonie jest lepszy dla nich system punktowy (miejsca 1. - 8.)
Szkoda ze odchodza... im wiecej teamow fabrycznych tym ciekawiej.
Los Nartos Unitos Muciacos
grizlyyy
N1

Postprzez !ADI! » czwartek, 18 wrz 2003, 13:58

piszemy już o tym w innym topicu, ale napiszę jeszcze raz, że to jest po części wina FIA i po części firmy Hyundai, gdyż nie daje forsy na rozwój mimo tego, że biedy NIE KLEPIE, tylko się rozwija.
!ADI!
S1600

Postprzez żółtodziób » czwartek, 18 wrz 2003, 21:49

Mimo uzasadnienia jakie koledzy podali w poprzednim topicu do mnie to nie trafia. Decyzja FIA owszem jest ostatnim gwoździem do trumny, jednak trumnę tę Hyundai zbudował sobie sam. Moim zdaniem zresztą nawet jeśli rozszerzony kalendarz faktycznie był ważącym czynnikiem to może to wyjść Hyundaiowi tylko na dobre. Nie oszukujmy się, oni już nie mieli kasy na obecny sezon, do przyszłego też by przystąpili niedoinwestowani, jeśli rozszerzenie kalendarza dało im do myślenia i stwierdzili że lepiej przyłożyć się za dwa lata, niż teraz zaczać sezon i go nie skończyć to przecież chyba dobrze?
żółtodziób
A8

Postprzez !ADI! » czwartek, 18 wrz 2003, 23:51

W ogóle to dziwi mnie postawa Hyundai'a jako firmy produkującej samochody. W ogóel to dziwią mnie te inwestycje w piłkę nożną! Gdyby auto było dobre to by miało reklamę na trasach krajowych. Tak jak Ford, Pug no i Skoda. Celowo pomijam Subaru i Miśki.
Czy oni tego nie widzą?? Że by doinwestowali program startów MSD i od razu auto stałoby się o wiele bardziej konkurencyjne.
!ADI!
S1600

Postprzez grizlyyy » piątek, 19 wrz 2003, 17:40

Mnie tez moze dziwic ta postawa Hyundaia, ale...
to wszystko jest wyliczone przez specjalistow-marketingowcow-ekonomistow-itd.itp. i oni chyba wiedza lepiej odemnie co robic, aby wiecej samochodow sie sprzedawalo. Wystarczy porownac ogladalnosc pilki noznej i rajdow... i tak naprzyklad Ford, wzial sie za sponsorowanie Ligi Mistrzow. IMHO we wczesniejszych latach teamy fabryczne, to byl kaprys, chec rywalizacji firm, ktore mialy dobra kondycje i jakies "zapasy finansowe". Przy okazji byla to jakas reklama marki. Dopiero w dzisiejszych czasach na rajdach mozna cos zyskac. Zupelnie inna ogladalnosc, medialnosc (np. Solberg ;-), transmisje w TV.
Dziwic moze w tej sytuacji decyzja Hyundaia, ale ... widocznie oni wiedza lepiej :-)

PS:
Nie jestem specem od marketingu ani od historii ekonomii, dlatego ta wypowiedz to IMVHO :-)
byc moze moj tok rozumowania jest bledny.
Los Nartos Unitos Muciacos
grizlyyy
N1

Postprzez żółtodziób » niedziela, 28 wrz 2003, 17:27

grizzly: twój tok rozumowania nie jest błędny. Pomyślmy, gdzie taki Hyundai może sprzedawać najwięcej wozów? Nie wiem tego dokładnie ale w Europie na pewno nie. Tak się składa ze najbardziej rajdami interesuje się właśnie Europa. Huyndai przwdopodobnie wiekszość wozów sprzedaje u siebie, tzn. w szybko rozwijających się tygrysach azjatyckich i... w Ameryce Połdniowej! W "bogatej" Azji chętnie oglądają piłkę kopaną, a w Ameryce południowej to przecież świętość, zaś rajdy istnieją tam w formie szczątkowej. Trudno im się dziwić że robią tak a nie inaczej...

Jednak do sprawy trzeba podchodzić poważnie, jak juz pakujemy kilkadziesiąt baniek w zespół rajdowy to dorzućmy jeszcze trochę żeby odnieść sukces. Samą obecność w WRC trudno jest jakoś skapitalizować, potrzebne są zwyciestwa. Pieniądze przeznaczone na samą obecność w rajdach są wyrzucone w błoto jeśli nie można się pochwalić jakimiś osiągnięciami.
żółtodziób
A8

Postprzez qbus » wtorek, 14 paź 2003, 18:37

"Hyundai zapowiedział swój powrót do WRC w roku 2006 z nowym samochodem, trzydrzwiowym hatchbackiem o nazwie RC..."

źródło:
http://info.autorally.pl/?id=1280
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez Kris_WRC » wtorek, 14 paź 2003, 18:49

No tak. W takim razie pozostaje czekać z niecierpliwoscią :)
Kris_WRC
A6

Postprzez qbus » wtorek, 14 paź 2003, 18:54

Jeszcze moja opinia...
Seat też zapowiadał powrót :x

Żeby nie statsować to mały UPDATE
Najprawdopodobniej MSD poda Hyundai Motor Company do sądu... więc to dobrze nie wróży całej sprawie :cry:
Ostatnio edytowano wtorek, 14 paź 2003, 19:18 przez qbus, łącznie edytowano 1 raz
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez Kris_WRC » wtorek, 14 paź 2003, 19:01

Ale i tak najbardziej chciałbym powrotu toyoty oj jak ja bym chciał :)

Qba pozdro :)
Kris_WRC
A6

Postprzez +RAFAŁ+ » wtorek, 14 paź 2003, 22:00

Hyundai juz buduje silnik, a nawet nie wie jakie beda przepisy(tak wynika z newsu na www.extreme.pl). :shock: To troche dziwne.

Co do Toyoty to tez bym sie ogromnie cieszył :lol: Jakby wrocila to byłby ........ Kris, wiesz co wstawić w miejsce kropek, prawda? :wink: :lol: :lol:
Odszedł wielki kierowca, jeden z największych, jacy kiedykolwiek pojawili się w polskich rajdach...

ryspol.net.pl
+RAFAŁ+
A6

Postprzez Kris_WRC » wtorek, 14 paź 2003, 22:08

Co wstawić to chyba wszyscy wiedzą :)
Kris_WRC
A6

Postprzez Kuba M. » wtorek, 14 paź 2003, 22:54

Szał chuja? :)

Możecie wskazać w którym wątku jest geneza powstania tego zajebistego hasła? Chyba coś przegapiłem :)
Kuba
Kuba M.
A5

Postprzez Kris_WRC » wtorek, 14 paź 2003, 23:14

Geneza zajebistego hasła?? No wiecie co rozwalacie mnie:) Kuba poczytaj cały topic OFF: Zabrał i dwie ostatnie strony w Ciekawych fotkach
Kris_WRC
A6

Postprzez beeper_ » środa, 15 paź 2003, 18:39

no wyglada na to ze bedzie tak wygladala nowa rajdowka hultaja

Obrazek
beeper_
N4

Następna strona

Powrót do Archiwum