Platforma i odpowiedzialność

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Postprzez żółtodziób » piątek, 28 paź 2005, 03:40

Gdy PO miała poparcie które niemal umozliwiające rzadzenie w pojedynkę Rokita cały czas powtarzał że chce tworzyć koalicję z PIS. O czyms to świadczy. PIS mówi że ma dobrą wolę, ale robi coś innego. Tyle ode mnie

A ja to odbieram tak że PO chciałaby rządzić w pojedynkę nawet po przegranych wyborach. Resorty siłowe dla PO, gospodarka dla PO, pis mógłby zając się kulturą, sportem, środowiskiem i innymi takimi mało ważnymi pierdołami. Tak to odbieram, bo PO dostało 8 ważnych resortów, a mimo to chciało więcej. Boję się myśleć ile by zagarnęli dla siebie gdyby wygrali te wybory.

Poza tym owszem, zapowiadali koalicję z PIS, ale pod jakimi warunkami!Od początku zapowiadali ze narzucą swoją wizję reform, kompletnie sprzeczna z programem PIS, od samego początku warunkiem takiej koalicji było absolutne podporządkowanie się PISu. Sytuacja się odwróciła ale PO dalej swoje, czuje się wręcz urażone postawą PIS.

Dzisiejsze występy w TV napawają nieco większym optymizmem, największy twardziel to Niesiołowski, który bredzi cos o tym że nie wiedzi szans i jest to przykre, a chwilę później żartuje w rynsztokowym stylu i się śmieje, ale do Rokity i Komorowskiego wyraxnie rozsądek wraca. Domagają się "spowiedzi", IMO PIS powinien spełnić ten warunek, ambicję schować w kąt i ratować rozmowy, jesli tego nie zrobi to będzie to kolejny czarny punkt na jego koncie. Liczę na to że jednak do tego nie dojdzie, PIS potrafi kalkulować pragmatycznie, to własnie dzięki pragmatyzmowi z taką łatwościa osiągnęli w parlamencie wszystkie cele taktyczne. Pytanie tylko czy PO znowu nie zmieni zdania i nie będzie to dla nich za malo, no ale wtedy chyba juz nikt nie będzie miał wątpliwości gdzie leży główny cieżar winy. Tusk gdzieś zniknął, dzisiaj tylko w TV widziałem córę Tuska, jak w reklamie Glamour'a nawoływała żeby kobiety badały sobie chyba piersi, ale dokładnie nie pamiętam, pamietam tylko jak skwitował to mój kolega, "niech twój tatuś lepiej sobie głowę przebada"...

Na tym kończę całą gadkę szmatę, mam jeszcze tylko parę słów do rutino: przebadaj sobie także głowę zamiast mędczyć nas tutaj jakimiś agencjami ratingowymi, jaki to w ogóle ma związek z tematem?
żółtodziób
A8

Postprzez rutino78 » piątek, 28 paź 2005, 07:52

ano taki ma związek z tematem ze na wiesc o pisie złotówka spada i kredyty zdrożeją. ale ty takich zależności jeszcze nie rozumiesz
masz racje, konczymy temat
rutino78
N3

Postprzez Sergiey » piątek, 28 paź 2005, 09:05

Troche OT:

W dzisiejszej wybiórczej jest "poczet posłów polskich" nowej kadencji.
Jest sporo nowych posłów, trochę egzotyki (Roman Kosecki - pamieta ktoś?)
No i jak zwykle stary popzprowski beton. Ci to są niezatapialni.
gg://1569993 Gadu-Gadu
---
Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
Ernest Hemingway
Sergiey
A5

Postprzez żółtodziób » sobota, 29 paź 2005, 00:27

rutino: nie ucz ojca dzieci robic, gdybyś miał połowę mojej wiedzy z zakresu ekonomii to może być miał świadomość jakie bbrednie wypisujesz. Nigdy w zyciu nie pracowałem jako najemnik, sam zawsze dbałem o swoje interesy, inwestowałem na GPW, obecnie prowadzę firmę w branży, w której kawałek drutu sprzedaje się za 10 000 PLN, śmiem twierdzić ze moja praktyczna znajomośc mechanizmów rynkowych kilkukrotnie przewyższa urojenia kogoś kto jeszcze niedawno na tym forum opowiadał się za pierwszym pokemonem RP, niejaką Szyszkowską.

Zazwyczaj nie lubie ludzi obrażać bez powodu, dopóki ktoś mi nie nadepnmie na odcisk straram się go szanować, ale sorry, ty akurat jesteś dla mnie za cienki, po prostu rozwalasz mnie za kazdym swoim wpisem :)

Nie mam zamiaru tłumaczyć ci że nie ma czegoś takiego jak jednoznacznie słuszny kurs pieniądza, że w zależnosci iod sytuacji czasem bardziej korzystne bywa obniżenie jego wartości, czasem nie, bo żebyh to zrozumieć trzeba mieć coś więcej w głowie niż wstążkę między uszami...
żółtodziób
A8

Postprzez rutino78 » niedziela, 30 paź 2005, 15:29

w takim pierwszy raz spotykam się z sytuacją, w której ktoś znający się na ekonomii głosuje za pisem. przybyło ci jedzenia w lodówce?
czekam na te miliony mieszkan...
kaczynscy głosujący na leppera są prawi i sprawiedliwi.
podałbys choc jeden kontrargument to wierzyłbym w twoje historie o tym ile u was w hucie drut kosztuje:)
ale umiesz wyłacznie bluzgac więc konczymy temat
rutino78
N3

Postprzez Kimi » niedziela, 30 paź 2005, 15:53

Jak tak dalej PiS będzie rządził to w styczniu nowe wybory :)
pozatym Cugowski powiedział że jak PiS będzie w koalicji z Samoobroną to się zrzeknie mandatu senatorskiego a to chyba nie za dobrze dla PiSu bo chwalili że ich popiera .
Kimi
N3

Postprzez stein911 » niedziela, 30 paź 2005, 16:50

Bardzo watpię w przyspieszone wybory, prędzej dojdzie do powstania koalicji popis. Dlaczego? Jarek ma swój rozumek i chyba ma jakiś instynkt samozachowawczy.

1) Załóżmy że powstaje rząd miejszościowy. Jest to rząd niesprawny, który każde głosowanie musi okupić negocjacjami, nie może podpadać odwaznymi zmianami populistycznej opozycji. Taki rząd nie jest wstanie cokolwiek zmienić, nie spełnia obietnic. Poparcie szybko topnieje, a kiedy będzie bardzo małe opozycja spokojnie sie dogada i rozwiąże parlament. Nowe wybory, PiS znokautowany i nie wiadomo kto na tym skorzysta. W dalszej perspektywie Lech może nie zostać drugi raz prezydentem.

2) PiS decyduje się na koalicję z LPR i SO. Wielu wyborcom PiS to się nie podoba, poparcie spada. Średnio przygotowany do rządzenia PiS i nieprzygotowane do rządzenia partie populistyczne to udana recepta na klęskę. Zwłąszcza że LPR i SO nie będą chciały iść na dno razem z PiS.

3) Jarek jednak zdecyduje sie na kompromis i stworzy koalicję z PO. Chyba że PO wcześniej sie rozpadnie albo sie podda.
"Skoro Rosjanie robią kulki łożyskowe puste w środku, to wszystko się da zrobić!"
stein911
A6

Postprzez żółtodziób » niedziela, 30 paź 2005, 23:30

w takim pierwszy raz spotykam się z sytuacją, w której ktoś znający się na ekonomii głosuje za pisem. przybyło ci jedzenia w lodówce?

Tak

kaczynscy głosujący na leppera są prawi i sprawiedliwi.

Są pragmatyczni. To jest polityka...

podałbys choc jeden kontrargument to wierzyłbym w twoje historie o tym ile u was w hucie drut kosztuje:)

Wpisz sobie w wyszukiwarkę Cardas Golden Reference albo Nordost Red Dawn i dodaj "price" To są właśnie kawałki druru kosztujące 20 koła, mało wiesz o świecie dziecko...

ale umiesz wyłacznie bluzgac

w tym konkretnym przypadku robię to z niejkłamaną satytsfakcją, takiej pierdoły to już dawno nie widziałem...

1) Załóżmy że powstaje rząd miejszościowy. Jest to rząd niesprawny, który każde głosowanie musi okupić negocjacjami, nie może podpadać odwaznymi zmianami populistycznej opozycji. Taki rząd nie jest wstanie cokolwiek zmienić, nie spełnia obietnic. Poparcie szybko topnieje, a kiedy będzie bardzo małe opozycja spokojnie sie dogada i rozwiąże parlament. Nowe wybory, PiS znokautowany i nie wiadomo kto na tym skorzysta. W dalszej perspektywie Lech może nie zostać drugi raz prezydentem.

PIS pokazał że wie jak taktycznie rozgrywać takie rzeczy, prawdopodobnie szybko by się wycofali, żeby zabezpieczyć sobie tyły (czytaj jakiekolwiek mandaty w sejmie) i w następnym rozdaniu (prezio, parlament) zachować szanse.

2) PiS decyduje się na koalicję z LPR i SO. Wielu wyborcom PiS to się nie podoba, poparcie spada. Średnio przygotowany do rządzenia PiS i nieprzygotowane do rządzenia partie populistyczne to udana recepta na klęskę. Zwłąszcza że LPR i SO nie będą chciały iść na dno razem z PiS.

Chciały, nie chciały, będą musiały jeśli wejdą w układ. Na ich trzeźwe zachowanie jednak bym nie liczył, mogą forsować destrukcyjne projekty licząć ze może się uda. PIS jest przygotowany do rządzenia, dlatego własnie dąży do koalicji z PO, bo taka byłaby najrozsądniejsza.

3) Jarek jednak zdecyduje sie na kompromis i stworzy koalicję z PO. Chyba że PO wcześniej sie rozpadnie albo sie podda.

Nie koniecznie. PO rozgrywa sprawę zbyt ambicjonalnie i to jest problem od początku. Obecnie jednak obstawiam, że jednak się przełamią, kraj nie ma innego wyjścia. Pozostaje otware pytanie jak długo taka koalicja wytrzyma.
żółtodziób
A8

Postprzez rutino78 » poniedziałek, 31 paź 2005, 08:18

nie nadymaj się bo pękniesz. ja cie pytałem o jedno a ty mi o drucie za 20koła. ale juz nie ważne, racjonalnej odp. od ciebie nie wydobęde
rutino78
N3

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 31 paź 2005, 18:59

bo pytałeś o drut za 20 koła, jeżeli masz problemy z wypowiadaniem własnych mnyśli to idź po poradę do lekarza specjalisty... Albo jeszcze lepiej puknij się 1,5 kilowym młotkiem, tobie i tak juz nic nie pomoże...
żółtodziób
A8

Postprzez rutino78 » poniedziałek, 31 paź 2005, 19:08

wczesniej pytałem o pełno innych rzeczy.
mówiąc o lekarzach , pan z żółtym dziobem chyba chory na ptasią grypę i dlatego nagle wyjechał z tym drutem :D
rutino78
N3

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 31 paź 2005, 20:31

idź się utop dziecko...
żółtodziób
A8

Postprzez mda » poniedziałek, 31 paź 2005, 20:32

niezłe jaja zaczynają się tu robić...teraz kolej na ripostę rutino :lol: :lol:
all we do is kiteboarding...
mda
A6

Postprzez rutino78 » poniedziałek, 31 paź 2005, 21:01

nie chce mi sie ripost, to już jest któraś z kolei moja dyskusja ze zwolennikiem pisu i zawsze sie tak samo konczy. zamiast argumentów wymądrzanie się, a potem idz sie utop. wesołych świąt jutro :D
rutino78
N3

Postprzez stein911 » środa, 2 lis 2005, 13:06

KOMENTARZ RZECZPOSPOLITEJ

Kadry przede wszystkim

Po pięciu tygodniach od wyborów parlamentarnych jest wreszcie rząd. Uldze, że skończył się okres burzliwych politycznych zawirowań, towarzyszy niepokój. Pierwszy raz bowiem od 1991 roku, gdy powstawał gabinet Jana Olszewskiego, po wyborach tworzony jest rząd mniejszościowy, już na starcie skazany na polityczną niepewność i doraźnie sojusze. Wiele wskazuje jednak na to, że liderzy PiS w pewnym momencie świadomie wybrali właśnie ten scenariusz. Gdy politycy PO zażądali wpływu na kluczowe dla PiS resorty, związane z bezpieczeństwem i wymiarem sprawiedliwości, woleli nie zawierać koalicji, a raczej powołać gabinet "otwarty" na Platformę, realizujący niemal uzgodniony program gospodarczy, składający się w dużej części z bliskich PO ekspertów. Ma to ułatwić PO poparcie rządu, nawet bez wchodzenia do niego.

Utworzenie takiego rządu ma jednak swoją cenę, nawet jeśli dzięki poparciu Platformy lub Samoobrony i PSL otrzyma on za kilka dni wotum zaufania. Bardzo trudno będzie teraz liderom PiS przeforsować swoje najbardziej kontrowersyjne pomysły, w rodzaju komisji prawdy i sprawiedliwości czy urzędu antykorupcyjnego, niemal niemożliwe będą zmiany w konstytucji. Dlaczego liderzy PiS zrezygnowali z zapisania przynajmniej niektórych ze swoich pomysłów w umowie koalicyjnej? Wiele wskazuje na to, że decydując się mimo wszystko na rząd mniejszościowy pokazali, iż jednym z podstawowych elementów deklarowanej cały czas przez Kazimierza Marcinkiewicza "naprawy państwa" ma być wymiana kadr. Ludzie uwikłani w tworzenie "postkomunizmu" mają być zastąpieni nowymi elitami, gwarantującymi budowę "nowego państwa". Do wymiany kadr tak naprawdę nie potrzeba przecież oglądać się na decyzję Sejmu. Także ewentualny koalicjant mógłby tu bardziej przeszkadzać niż pomagać.

Czy jednak nowe kadry PiS będą rzeczywiście bez porównania lepsze pod każdym względem od dotychczasowych? Czy nominacje rządowe będą wyłączone z przetargów z Samoobroną czy PSL o poparcie dla mniejszościowego rządu? Liderzy rządzącej partii na oba pytania odpowiadają twierdząco. Premier Kazimierz Marcinkiewicz przyznał niedawno, że o ile działalność rządu SLD była od pewnego momentu oglądana "przez lupę", o tyle gabinet PiS będzie zapewne oglądany "przez mikroskop". Miał rację.

Piotr Śmiłowicz
"Skoro Rosjanie robią kulki łożyskowe puste w środku, to wszystko się da zrobić!"
stein911
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park