przez prezes-tk » wtorek, 21 lut 2006, 23:53
Tak żeby się nie pogubić, to spróbuję po kolei:
1. Motyl do malucha - znam - dawno temu to przerabiałem - ale ostatnio załatwiałem formalności z badaniem lawety i przy okazji zapytałem sie diagnostów na stacji jak ten problem wygląda na dzień dzisiejszy. Trzech ich nie mogło dojść do porozumienia czy wolno czy nie.
2. Konkretnie chodziło mi o Doblo 1,9 JTD z lawetą i SCS na niej - może ktoś już taki zestaw przećwiczył.
3. Jeśli chodzi o przepisy to sprawa jest bardziej złożona. Sam przepis jest mi dobrze znany i w związku z posiadaną przyczepą przekonsultowany ze wszystkimi siłami na drodze. Ale problem zaczyna się właśnie przy uzyciu jako pojazd holujący np. Doblo lub pojazdu o podobnych parametrach wagowych. Większość typowych lawet posiada DMC od 1,6 t do 2,0 a nawet widziałem 2,6 t. Masa własna Doblo wynosi 1,32 t. Aby być w zgodzie z przepisami, takiej przyczeby nie wolno nim holować nawet na pusto. Pomijam w tej chwili fakt, że wg homologacji drogowej Doblo, w zalezności od wersji może holować 1,1 t lub kilka kg więcej w wersji cargo. Znajomi policjanci stwierdzili, że 90% zestawów sam. osobowy + laweta nie spełnia warunków określonych w przepisach ale dopóki nic się nie dzieje, to raczej nie robią problemu: i kierowcy zestawu i sobie (ważenie itd). Ale gdy dochodzi do nieszczęścia, to robi się duża bieda. Od odpowiedzialności typowo prawnej do odmowy wypłat jakichkolwiek odszkodowań. W związku z tym od pół roku szukałem lawety, którą mógłbym holować i być w zgodzie z przepisami. Była nawet korzystna oferta od jednego z forumowiczów, ale wbrew temu co napisał on w ogłoszeniu, była to oferta tylko dla posiadaczy PF 126 (przyczepa bez hamulca, do 750 kg DMC). A tak wszystkie oferty lawet zaczynały się od 1,6 t. Jedyne wyjście to przyczepa SAM, w której rzeczoznawca określa DMC na podstawie przeprowadzonych badań i oględzin. I jeśli ma być ona zaniżona, to nie ma w zasadzie problemu. Ważne żeby suma mas przyczepy i rajdówki na niej były zgodne z możliwościami określonymi w homologacji holownika. Ale taka przyczepa będzie później trudna do sprzedania ze względu na małe DMC.
W związku z tym byłbym wdzięczny za swoje spostrzeżenia z jazdy podobnym zestawem.
Prezes-tk
www.pensjonatrafa.ta.pl