Czy można jeździć rajdówką po cywilu?

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Postprzez prezes-tk » wtorek, 1 sie 2006, 11:42

Z szybami mogę się zgodzić, ale z wydechem niekoniecznie: urządzenie musi być ustawione w odpowiednich warunkach (najbliższa ściana itp.) anie tak po prostu na ulicy, jak jakiś fotorejestrator. Poza tym przytoczę Wam taką historię: jeden ze znanych w latach 80-tych XX w. zawodników miał upierdliwego sąsiada z drogówki, który po jakiejś awanturze nie związanej z motoryzacją powiedział, że go (zawodnika) załatwi i codziennie rano, jak ten wyjeżdżał do pracy (poruszał się rajdówką, bo innego auta nie miał), to sąsiad-policjant zatrzymywał go do kontroli i zabierał dowód rejestracyjny za wydech ( wcale nie głośny tylko bardziej pierdzący, była to N-ka 126, a w tamtych latach N-ki miały prawie seryjne wydechy). Zawodnik jechał na stację diagnostyczną, gdzie po zbadaniu całego auta otrzymywał dowód z powrotem. Przy czwartym lub piątym ich spotkaniu i zabraniu dowodu rejestracyjnego pojechał z wynikami wszystkich badań (wszystko w ciągu ok. 1 miesiąca) udał się na spotkanie z Naczelnikiem Wydziału RD w Komendzie Stołecznej. Ten był facetem z jajami a nie z jajnikami, wezwał sąsiada-policjanta i w kilku męskich słowach nakazał mu zwrot kosztów wszystkich badań poza pierwszym, kiedy to jako policjant miał prawo "miec uzasadnione podejrzenia" i kazał mu wykazać się na innych płaszczyznach pracy w drogówce. Nie wiem jakie stosunki między nimi panują dzisiaj, ale wtedy po prostu panowie udawali, że się nie widzą (mieszkali ok. 100 m. od siebie).
Pozdrawiam
Prezes-tk
www.pensjonatrafa.ta.pl
prezes-tk
N3

Postprzez żółtodziób » czwartek, 3 sie 2006, 12:10

szyby i wydech moga sprawdzic, wystarczy ze maja sprzet: zwykly decybelomierz i przyrzad do mierzenia przepuszczalnosci swiatla (nie wiem jak sie nazywa)... w mojej hondzie stracilem 2 razy dowod za wydech i raz za szyby, za kazdym razem mierzyli...

Sprzęt ten musi mieć jeszcze atest i legalizację. Mierniki ciśnienia akustycznego mogą różne bzdury pokazywać, żaden mikrofon nie pracuje liniowo, w zależnosci od częstotliwości może pokazywać rozbieżnosci do 3 dB jeśli jest dobry. Poza tym tak jak pisze prezes - wynik pomiaru może być różny w zależnosci od warunków pomiaru. Łatwo mozna to zakwestionować i zaden rzeczoznawca nie wybroni takiego pomiaru nie narażając się na śmieszność. Z przepuszczalnością światła sprawa jest już faktycznie prostsza.

Oczywiście do klatki nie dostaniecie takiego dokumentu, ale pokażcie mi przepis, który konkretnie zabrania posiadania klatki w samochodzie, a co do jej badań, to co miałoby być ich przedmiotem?

Na przykład to, czy nie posiada ostrych kantów lub wystajacych elementów mogących spowodować obrażenia w trakcie kolizji. Te same kryteria co w przypadku każdego innego wyposażenia wnętrza pojazdu.

Kwestia foteli jest dyskusyjna, ale przecież istnieją auta, w których poza możliwością składania tylnych kanap dodatkowo można je wyjąć. I co? Policjant od razu zabierze dowód?

Może jest to jakiś odgórtny przykaz żeby takie wozy puszczali. Tak samo jak w oprzypadku kół dojazdowych, teoretycznie nie wolno takich używać, przepisy stanowią jasno że koła na jednej osi muszą być jednakowe. W praktyce nie znam nikogo kto by z tego tytułu miał kłopoty.

jeżeli diagnosta widzi auto rajdowe, które nie jest powiązane drutami, nie łamie się, na oko jest doinwestowane i zadbane, a właściciel nie "ściemnia" to przystawia pieczątkę i zyczy szerokiej drogi. Podobnie jest z Policją: jedziesz po drodze publicznej w taki sposób, że "Pan Władza" nie uzna cię od razu za wariata, to nawet przekroczenie prędkości może ujść na sucho. Poza tym, już kiedyś to pisałem, można w sytuacjach krytycznych podeprzeć się książką homologacyjną, która oczywiście jest w obcych językach, ale obrazki są jasne.

Tyle że nie każdy umie się z niektórymi baranami dogadać. Trzeba być przy tym wszystkim dobrym dyplomatą

A najważniejsze, to to, by się nie kłócić z władzą, bo ona ma pieczątkę.

No właśnie. Oni tak na prawdę sami nie wiedzą co mogą puscić a co nie, a wykłócanie tylko utwierdza ich w przekonaniu że z wozem jest coś nie tak, poza tym działa zwykła ludzka przekora na zasadzie "ja ci pokażę cwaniaczku kto tu rządzi".
żółtodziób
A8

Postprzez axgt » czwartek, 17 sie 2006, 21:56

hmm, czyli po cywilu można...A po pijaku? :P
gg 6392176
axgt
N1

Postprzez Saruto » czwartek, 17 sie 2006, 22:21

axgt napisał(a):A po pijaku? :P

Lepiej nie ;) ciekawy jestem czy zabrali te kilka tysięcy aut pijanych kierowców :roll:
GO!!! Loeb & Latvala GO!!!
GO!!! Sandell & Kościuszko GO!!!
GO!!! Al-Attiyah & Hänninen GO!!!
Obrazek
http://batracer.com/-1FrontPage.htm?Buy/ Zapraszam do gry!
Saruto
A6

Postprzez Anonymous » sobota, 19 sie 2006, 21:52

axgt napisał(a):hmm, czyli po cywilu można...A po pijaku? :P

Ja tam nie wiem :wink: ale zawsze możesz się przekonać :wink:
Anonymous

Postprzez Właściciel Browaru » sobota, 9 wrz 2006, 00:43

Na tegorocznej rundzie RMPST w Chojnicach dyrektor załatwił BK na jednej z najnowocześniejszych stacji diagnostycznych w kraju. Sędziowie techniczni pomierzyli więc w rajdówkach trochę więcej parametrów, niż od nich wymagały przepisy sportowe - tak dla frajdy. Szyby jednego z producentów (oryginalne, nieprzyciemnione!), znajdujące się na kilku samochodach, okazały się niedostatecznie przezroczyste.

Ja to tam nawet wnioskowałem na ZSS-ie, żeby z tego zrobić większą aferę. Byłby argument o pozytywnym wpływie sportu samochodowego na życie szarych obywateli. Tego popołudnia było jednakże dużo ważniejszych spraw do załatwienia i nie przeszło.
Właściciel Browaru

Postprzez SAL » niedziela, 24 gru 2006, 11:20

To wszystko jest trochę naciągane, niepewne i ja na przykład już nic nie wiem :P Żeby jeździć, to najpierw trzeba ten przegląd mieć, prawda? :wink: A słyszałem, że znajomi z doinwestowanego SC do KJS (zero drutu, na wszystko homologacja, książeczka auta sportowego itd.) mieli spooore kłopoty z przeglądem. A jednak masa drutKarów jeździ z klatkami spawanymi z rurek z osiedlowych huśtawek i silnikami z Allegro :D

Co do rejestracji na auto dwuosobowe... Można bez problemu przerejestrować tak samochód, czy raczej lepiej się w to nie bawić? Zawsze odchodzi problem kanapy i pasów z tyłu...
http://www.turewracingteam.go.pl
SAL

Postprzez Gucio » sobota, 20 sty 2007, 14:24

Panowie , ajak bym chciał wstawić sobie kubełek na miejsce kierowcy to i pewnie pasy bym musiał wsadzić szelkowe...czy takie coś przejdzie przegląd bez problemu i beż żadnego przymykania oka? jak z tym jest? No i policja...co mogą stwierdzić? :wink:
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez MSG Racing » sobota, 20 sty 2007, 14:41

Jeżeli będzie miał wszystko homologowane to nie bedzie żadnych problemów.
generalnie nie powinno być z tym problemu. Na styacjach z tego co wiem nie patrzą na fotele ani pasy. Z policją różnie bywa :?
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Beret » niedziela, 21 sty 2007, 00:53

MSG Racing napisał(a):Jeżeli będzie miał wszystko homologowane to nie bedzie żadnych problemów.
generalnie nie powinno być z tym problemu. Na styacjach z tego co wiem nie patrzą na fotele ani pasy. Z policją różnie bywa :?

na niektorych patrza, np w box-ie na w piasecznie... tam akurat pracuja chorzy sluzbisci i z zalozenia tam nie jezdza mimo ze mam najblizej. nawet jesli samochod jest calkowicie sprawny....
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Postprzez bzyq » czwartek, 25 sty 2007, 15:19

zawsze możesz zostawić seryjne pasy, i w razie czego się zapinać nimi. Do tego się nie mogą przywalić.
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez Mikey » czwartek, 1 lut 2007, 23:31

Co do klatki to chyba jeśli jest ona oslonięta specjalną gabką, w miejscach gdzie kierowiec i pilot moze sie zetknąc z nią w razie wypadku to chyba nie ma problemu ;) Prawda to?
Mikey

Postprzez MSG Racing » piątek, 2 lut 2007, 00:18

Ta gabka nie jest miękka, niestety jest cholernie twarda :?
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Beret » piątek, 2 lut 2007, 11:35

dokladnie, jest twarda... chociaz u mnie w rajdowce (kjs-owa wiec nie musze miec homologowanej otuliny) mam w newralgicznych punktach poprzyczepiana karimate... jest wzglenie miekka, moze cos pomoze ;)
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Postprzez gh0ly » piątek, 2 lut 2007, 16:11

Ta homologawana otulina jest tak twarda jak plastik :P
Jakbyscie chcieli nia kogos pobic to naprawde boli :P

Mozecie zalozyc takia otuline oldschoolowa jak kiedys sie mialo na rowerach :P To powinno cos dac, noi jest miekkie :)
Wyscigowe Picie Alkoholu
gh0ly
N1

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika rajdowa