Tanie Rajdowanie

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Tanie Rajdowanie

Postprzez anetkap » poniedziałek, 30 mar 2009, 21:33

http://www.tanierajdowanie.pl/news.php

Kto nie widział, niech zobaczy... taniej niż u nas, fajna zabawa..
U nich na forum można dorwać tłumaczenia regulaminów 2008
Na przyszły sezon też będą.

Ktoś planuje starty u sąsiadów?
anetkap
N2

Postprzez anetkap » poniedziałek, 30 mar 2009, 21:34

a czy orientujecie się może jak wygląda sprawa startu w czechach z polską licencją?
:?:
anetkap
N2

Postprzez kaczornysa » poniedziałek, 30 mar 2009, 21:39

anetkap napisał(a):a czy orientujecie się może jak wygląda sprawa startu w czechach z polską licencją?
:?:

z tego co wiem to moga ci zawiesic licencje :roll: ale na Berg Trophy to nie musisz podawac imieni i nazwiska mozesz jechac pod nickiem chyba :roll: :wink:
kaczornysa
N3

Postprzez anetkap » poniedziałek, 30 mar 2009, 21:44

nawet jak to jest max sport erzetka rally, gdzie nie trzeba zadniej licecnji miec ani nic nie sprawdzaja?
anetkap
N2

Postprzez MSG Racing » wtorek, 31 mar 2009, 00:21

Tak PZM może odebrać licencje za udział w zawodach dzikich nienależących do zawodów FIA, tak jak np za Kamionki. I tak może się zdarzyć mimo iż organizatorzy pogodzili się z czeska federacja.

Jenak co do tej taniości to bym polemizował.
Z Dolnego Śląska jest dwa razy bliżej niż ze Śląska. Jak liczyłem sobie start to min 1500-2000zł bo jest min 400km dojazdu bo wszystko jest koło Pragi.
Ja np za te 2000zł jadę 2x3L na Śląsku. Czyli mam dwa rajdy, dystans OSowy podobny, możliwe dwie wygrane. I łatwiej znaleźć sponsora na rajd w PL niż w Czechach.
Minusy u nas to: podejście organizatora do zawodników, chociaż na Śląsku może być miło, mniejsza jednak popularność rajdów szczególnie w mediach.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez SZUMI » wtorek, 31 mar 2009, 15:39

Ale z kolei trasy są dłuższe, jeśli porównywać do RD3L.

A co do licencji to nie zabiorą poniewaz w tym roku nie sa to "dzikie" zawody tylko podlegająze FAS <czeski PZM>.

W czwartek, 22 stycznia 2009, odbyło się spotkanie organizatorów Rallye Cup z Czeskim odpowiednikiem PZM – Federacja Sportu Samochodowego(FAS) Automobilklubu Czeskiej Republiki (ACR). Celem obrad było uczestnictwo samochodów nie spełniających kryteriów FAS w cyklu RC. Dialog ten był podyktowany troską organizatorów RC o bezpieczeństwo załóg.

Z ramienia organizatorów Rallye Cup obecni byli: Daniel Krob, Robert wałki, Mediolan Tomasek, Miloslav Siple i Marek SIMIK zawodnicy Rallye Cup następnie Petr Šimurda i Miroslav Janota z FAS i Sekretarz Generalny inż. Radovan Novak i Luděk Kopecký.

Rezultaty rozmów są zaskakujące:

1. Wszystkie eliminacje wchodzące w skład Rallye Cup 2009 zostaną objęte wizą FAS. Oznacza to ze w zawodach mogą brać udział licencjonowani kierowcy, piloci oraz sędziowie bez groźby utraty licencji. We wszystkich siedmiu rundach RC można używać sportowej książeczki pojazdu.

2. W dziedzinie regulacji technicznych jest zaproponowanie warunków, które pozwoliłyby pojazdów odpowiadających warunkom bezpieczeństwa ruchu drogowego z ochronną klatkę, aby uzyskać numer rejestracyjny "R" lub "V". Po złożeniu wniosku przedstawicieli Rallye Cup będzie Republika Czeska spowodował Autoklub negocjacje w Ministerstwie Transportu w sprawie przepisów technicznych dla działalności sportowej Rallye Cup. Pomysł Reprezentantów Rallye Cup jest możliwość uczestniczenia się do wszelkich technicznych MOT stacji w Czechach, a następnie z RC technik wyznaczonych do wykonywania badań z narażeniem na sportowych karty w ciągu roku. (translate.gooogle.pl)

3. Organizatorzy RC mogą wypożyczać sprzęt do mierzenia czasów od FAS.

4. Zawodnicy i organizatorzy RC mogą uczestniczyć w szkoleniach prowadzonych przez FAS.

5. Jeśli wszystko jest za mało w tym roku konkurs będzie RC w sezonie 2010 po raz kolejny jako wolny klub konkurencji. (google.translate.com)

Zmiany zostaną teraz przedstawione Komisji Rajdowej. Należy się podziewać przyjęcia postanowień do końca marca.
FOTOGRAFIA Z RAJDÓW ITP.

r.szumny@wp.pl

http://motorecords.pl/galerie_autor,111,0,Ryszard_Szumny.html
SZUMI
A5

Postprzez SuN » wtorek, 31 mar 2009, 15:48

SZUMI, ja w zeszlym sezonie jezdzilem w Rallye Cupie i nie jestem tego taki pewien czy PZM nie zabierze komus licencji za start w Czechach. To ze organizatorzy RC pogodzili sie z czeska federacja i moga startowac licencjonowani zawodnicy nie oznacza, ze nasz PZM rowniez na to pozwala. Ci co jezdza z Polakow w RC ( jezdzili, albo maja zamiar jezdzic ) lekko mowiac maja gdzies PZM :wink:
Wałbrzyska Grupa Rajdowa!
GG: 2459573
E-mail: ma4c1n@go2.pl
Moja fotografia - https://www.facebook.com/mjagiellicz
SuN
A6

Postprzez SZUMI » wtorek, 31 mar 2009, 16:05

Sun to może opisz tutaj forumowiczom jakie są/były koszta startów oraz podaj jakie długości OSów i ich liczba. Z tego co ja wiem to większość imprez ma więcej kilometrów OSowych niz RD3L. Wy Sierrą dobre czasy kręciliście i zdobyliście bodajże mistrzostwo w klasie.

A co do zawodników którzy startowali/startuja to masz racje, wystarczy zobaczyc liste zgłoszeń pierwszej eliminacji gdzie jest chyba 120 załów z czego ponad 20 z Polski.
FOTOGRAFIA Z RAJDÓW ITP.

r.szumny@wp.pl

http://motorecords.pl/galerie_autor,111,0,Ryszard_Szumny.html
SZUMI
A5

Postprzez SuN » wtorek, 31 mar 2009, 16:13

Kosztow nie chcialbym klamac bo ja bylem odpowiedzialny za papierki i prawy fotel ale driver mowil ze w granicach 1000-1500 zl miescil sie w budzecie na rajd z dolnegoslaska. Z kilometrami tez bylo roznie, zdarzaly sie rajdy po 40 km, 60, mam tez ksiazke drogowa z Kralovic - tam bylo 97 km oesowych wraz z nocnymi odcinkami.
Fakt, my jezdzilismy Sierra 4x4, z silnikiem 2,9 co sprawialo ze "walczylismy" w klasie A4, z Lancerami, Imprezami, Lanciami no i Celica :wink: dojezdzanie do mety zrobilo swoje i na koniec sezonu zajelismy drugie miejsce w A4.
Nie ma co sie oszukiwac bo naprawde mozna tanim kosztem, bez licencji ani homologowanych ciuchow dobrze sie pobawic. Ja napewno jak bede mial mozliwosc powrotu na tamte trasy to skorzystam.
Wałbrzyska Grupa Rajdowa!
GG: 2459573
E-mail: ma4c1n@go2.pl
Moja fotografia - https://www.facebook.com/mjagiellicz
SuN
A6

Postprzez MSG Racing » wtorek, 31 mar 2009, 23:04

hm 1500 jak dla mnie (Śląsk) plus 500zł na bene na dojazd i 60km OS.
A zostając za ta samą kasę jadę dwa rajdy i też 60km OS.
Nie chcę być przeciw Czechom bo mają naprawdę mądrych włodarzy ale dla mnie ze Śląska nie taniej niż w Czechach a przynajmniej na jedno wychodzi.
Za swoje wolę pojechać u nas bo i znajomi mnie zobaczą, dziewczyna i rodzina, szczególnie ze przepisy sa niemal identyczne, i może potencjalny sponsor (choć tam też) a raczej nikt z PL nie za sponsoruje mnie w Czechach.
Co do lic to tak jak pisałem może być że PZM zabierze :?
Ale też jest różnica powiem wam. Szczegółowo czytając regulamin ucząc się do egzaminu dotarło do mnie ze to co jest w KJS i sprintach to nic w porównaniu z tym co jest potrzebne żeby w rajdzie nie zrobić wpadki i żeby było naprawdę bezpiecznie.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Powrót do Forum ogólne