Moderator: SebaSTI
woocasch napisał(a):SOKÓŁ napisał(a):Powiem Ci tylko tyle że Robert w tamtym sezonie dostał od samego lotosu kaaaawałek więcej niż te 12 baniek
Jesteś pewien, że od samego Lotosu dostał aż 12mln zł? I wszystko zostało wydane na starty czy może jest to łączna suma obejmująca także działania marketingowe typu reklamy w TV z Robertem czy opłacenie relacji w TV? Bo jeżeli całe 12mln poszło jedynie w starty to coś drogi ten biznes z RK jest dla Lotosu. Co prawda nigdy ani nie wynajmowałem ani nie kupowałem auta WRC, ale w ostatnim Rallye Magazin (numer 01-02/2016) jest bardzo ciekawy artykuł dotyczący kosztów wynajmu auta WRC (dokładniej Fiesty WRC). Co prawda artykuł jest w kontekście wynajmu na Mistrzostwa Krajowe w Austrii, ale koszty jednostkowe są identyczne w przypadku rund MŚ. I tak np. M-Sport wycenia 1km oesowy na 120EUR, oczywiście doliczając do tego wszystkie inne koszty typu mechanicy, transport, ubezpieczenie, amortyzacja auta, samochód na zapoznanie, opony, paliwo, oklejenie auta wychodziła kwota 78.603 EUR za start w Austrii. Przy tym była informacja, że M-Sport nie prowadzi takich programów więc niektóre koszty dla rajdów w MŚ są dzielone czy rozkładają się na wiele aut, więc udział w rundzie MŚ nie musi być droższy niż w takim rajdzie krajowym. Powyższa kwota była wyliczona przez M-Sport więc przyjmijmy ją jako punkt wyjścia
Powiedzmy, że rajd w WRC jest dłuższy, trudniejszy i przyjmijmy, że koszt wynajmu na jedną europejską rundę to 100.000 EUR. Robert jechał w 11 rajdach w 2015 czyli mamy w sumie 1.100.000 EUR, czyli licząc po średnim kursie NBP z dnia wczorajszego czyli 4,3605 wychodzi nam niecałe 5mln zł. Do rzuconych 12mln brakuje jeszcze sporoNo ale były jeszcze testy, M-Sport wycenia testy na terenie Europy na 40.000 EUR za dzień - all inclusive. Ale pewno jak testy są bezpośrednio przed rajdem to jest to do negocjowania. Ale niech będzie 40.000 EUR razy 11 dni, bo niech będzie dzień przed każdym rajdem mamy 440.000 EUR czyli 1.920.000 zł, na okrągło 2mln. To w sumie już jest 5+2 czyli 7mln. No to jednak szalejemy, 2 dni testów przed każdym rajdem, czyli 4mln za same testy, więc 9mln cały sezon na wypasie
Nadal brakuje 3mln do podanych przez Ciebie 12mln.
Ale wiadomo, że w zeszłym roku Robert nie jeździł wynajmowanym autem z M-Sportu, więc kwoty powinny być nieco niższe. W przytoczonym artykule była też podana oferta z Motosport Italia, która za jeden rajd w Austrii liczyła sobie 40.000 EUR za cały pakiet + opony + auto do zapoznania. Oprócz tego była kaucja 28.000 EUR na pokrycie szkód pierwszego wypadku. Więc jest taniej niż w M-Sporcie i to dużo taniej. Doliczając opony, auto do zapoznania koszt jednego rajdu w Europie Fiestą WRC pewno wyniósłby 50.000-60.000 EUR. Weźmy tą wyższą kwotę, czyli 11 rajdów to niecałe 3mln zł. Testy za 100km po asfalcie to 25.000EUR a po szutrze 30.000 EUR. No to dla 200km testów przed każdym rajdem to drugie 3mln zł, czyli łącznie sezon wychodzi 6mln zł. Dalej daleko do 12mln.
A skoro nie tylko Lotos dokładał się w 2015 do startów, ale też np. Azoty. Pirelli pewno dawało opony za friko lub z dużym rabatem, więc na co poszły te wszystkie pieniądze?? Pewno zaraz ktoś napisze, że musieli kupić Fiestę czy wozy serwisowe. OK, ale te auta dalej są, nie zniknęły i można je sprzedać i odzyskać część kasy. Wynajem auta na cały sezon powinien wyjść drożej niż kupno i serwis we własnym zakresie, dlatego coś trudno mi uwierzyć, że dysponując takim budżetem RK pchał się w kupno auta i własne serwisowanie, a nie wynajem z M-Sportu czy nawet z PH-Sport. Nawet jeżeli wynajem Citroena byłby o 50% droższy niż Fiesty z M-Sportu to za 12mln zł dało by się ogarnąć sezon startów.
SOKÓŁ napisał(a):Kolego Ty tak na poważnie![]()
Naprawdę nie musisz tu matematyki i kantoru wprowadzać ale przeczytaj sobie jeszcze raz temat od 2 stron wstecz i troszkę pomyśl.
Ty poważnie myślisz że 12 baniek w PLN wystarczy na sezon WRC?? B R A V O i bez odbioru. I nie uznaj tego jako prowokacja
posejdon napisał(a):Ja bym jeszcze dodał mój osiedlowy klub dawniej znany jako KS "FSO Polonez".
Kajtofan napisał(a):SOKÓŁ napisał(a):Kolego Ty tak na poważnie![]()
Naprawdę nie musisz tu matematyki i kantoru wprowadzać ale przeczytaj sobie jeszcze raz temat od 2 stron wstecz i troszkę pomyśl.
Ty poważnie myślisz że 12 baniek w PLN wystarczy na sezon WRC?? B R A V O i bez odbioru. I nie uznaj tego jako prowokacja
Wykazał, że bez problemu wystarczy. Zresztą nie tylko on. Ty za to oprócz, swoich nic nie wartych postów, nie masz nic sensownego do napisania.
SOKÓŁ napisał(a):Chłopie jesteś w bardzo wielkim błędzie mówiąc o 12 bańkach które Kubicy starczyło na ubiegły sezon!!:
krzysiek_aleks napisał(a):dla tej listy przebiłem się przez 63 strony koszulek w FIFIE 16...![]()
wanderer napisał(a):krzysiek_aleks napisał(a):dla tej listy przebiłem się przez 63 strony koszulek w FIFIE 16...![]()
Mocno się napracowałeś z tą listą, ale ja wyżej mówiłem o sensowności finansowania reprezentacji w piłce nożnej. To coś zupełnie innego niż finansowanie lokalnego klubu ligowego albo znaczącego klubu Ligi Mistrzów.
Największą widownię w 2015 roku zgromadził piłkarski mecz Polska-Irlandia. Spotkanie rozegrane w ramach eliminacji do Euro 2016 obejrzało w Polsacie średnio 9,16 mln widzów, co przełożyło się na 51,25 proc. udziału w rynku telewizyjnym wśród wszystkich widzów [..] - wynika z danych Nielsen Audience Measurement, przygotowanych dla portalu Wirtualnemedia.pl.
Drugie miejsce należało do serialu „M jak miłość”, którego premierowy odcinek, wyemitowany 10 marca, obejrzało w TVP2 średnio 7,43 mln widzów, co dało mu 44,83 proc. udziału.
Podium uzupełnia serial „Ranczo”, który 15 marca do Jedynki przyciągnął uwagę 7 mln osób (38,95 proc. udziału).
Tuż za podium znalazł się mecz piłkarski Szkocja-Polska, też rozegrany w ramach eliminacji do Euro 2016, z widownią na poziomie 6,62 mln osób (41,33 proc. udziału; emisja 8 października w Polsacie).
Pierwszą piątkę zamyka spotkanie Niemcy-Polska, które transmitowane było 4 września. Do Polsatu przyciągnęło ono uwagę 6,42 mln widzów (40,92 proc. udziału).
Na szóstym miejscu znalazła się debata prezydencka Bronisława Komorowskiego i Andrzeja Dudy z widownią na poziomie 6,31 mln osób (35,41 proc. udziału; emisja 17 maja w TVP1).
krzysiek_aleks napisał(a):Nie jestem w stanie znaleźć dokładnych wyników oglądalności co do jednego wydarzenia, ale dwie liczby: 1,63 mln i 4,42 mln. Pierwsza dotyczy średniej oglądalności F1 w 2008, a druga średniej oglądalności Euro 2008
karluum napisał(a):Sordo potrzebował 2 mln euro by utrzymać posadę w fabrycznym Citroenie. Kreska kupił sobie miejsce w Fordzie za jakieś 1.5 mln. Więc czy Kubica mając 3 bańki do wydania ryzykowałby prywatny zespół?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości