Czasopisma motoryzacyjne

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Postprzez **FanKuzaja** » piątek, 23 kwi 2004, 10:52

No i wyszedł kolejny numer WRC

Jest naprawdę kilka ciekawych artykułów :) Wszczegulności Frycz Kontra Pelikański w strojach bokserów :wink:

Walka Napewnoo była zacięta :) Ale Już w Gokach to musiała być walka, widać po dynamice zdjęcia :D
Janusz Kulig 1969-2004
Michael Park 1966-2005
Na zawsze w sercach kibiców

Leszeeek Ogień na Tłoki !!
**FanKuzaja**
A6

Postprzez mototom » piątek, 23 kwi 2004, 13:27

Miałem dziś w ręku pierwszy numer debiutującego na rynku prasowym magazynu F1 Racing. Co można o nim powiedzieć? Zdjęcia niezłe, pisany treściwie(z tym nie było akurat problemu bo to przedruk), o takiej ilości stron WRC czy Auto Sport może tylko pomażyć. Jednak cena blisko 15 zł nie wróży sukcesu na naszym rynku. Ogólnie: ze względu na cene bardzo dobra gazetka ale tylko dla prawdziwych maniaków F1. Przeciętnemu kibicowi Formuły w naszym kraju wystarczy internet, a jak go nie ma telegazeta.
mototom
A6

Postprzez Matador » piątek, 23 kwi 2004, 14:51

Fajowa ta sesja foto w artykule pt. Frycz vs. Pelikański :D Fajny jest też artykuł o autach WRC, to już siedem lat z tymi cudeńkami :o A co do F1 Racing to ta cena jest niezbyt :?
Matador
A5

Postprzez piekarz_wrc » sobota, 24 kwi 2004, 13:33

A widzieliście drugi numer Rajd.pl??? nie wiem czy gdzies jest juz o tym. Według mnie naprawde dobra jest ta gazeta. Ciekawe artykóły , bardzo ale to bardzo fajne zdjecia z Mexico:D:D!!!!POLECAM
" Pozostał ślad opon na asfalcie a w oddali słychać było ryk silnika...."

Janusz Kulig - Wielki Mistrz !!
-----------------
4283608 - Karolina :-)
piekarz_wrc
N1

Postprzez Matador » sobota, 24 kwi 2004, 14:46

Widziałem ten drugi numer, rzeczywiście jest poprawa w porównaniu z pierwszym numerem. Bardzo fajny artykuł z Robertem Hundlą w roli głównej (fajny motyw z gaśnicą i skasowaną treningówką :D ) Jest lepiej, mam nadzieje że na tym poziomie nie poprzestaną...
Matador
A5

Postprzez b.cieluch » niedziela, 25 kwi 2004, 13:07

Witam kolegów.
Żadko zaglądam do innych tematów ale jak to bywa, jak coś poruszy to "kamikadze boski wiatr..." Co do fachowości i "realności" gazet mam różne zdanie. Zmienia się ono i pod wpływem artykółow jak i pod wpływem wizyt panów redaktorów u mnie w firmie. Doszedłem jednak do wniosku, że redaktor to tylko człowiek i napisze to co (MOŻE? :wink: ) wie i to w taki sposób w jaki dowiedział się tego od "fachowca" lub fachowca. Parę miesięcy temu przeczytałem artykuł w MOTORZE pt: "tanie ściganie". Opisywany był znany zewsząd samochód pucharu FUN CUP... wniosek był taki że za 10000 zł od auta:lol: można startować w wyścigu z tymczasową czy jak tam ją zwą licencją. NO NIE WYTRZYMAŁEM. Wysiliłem pamięć i pomnożyłem, podzieliłem i wyszło. Aby wystartowało 5 aut to potrzeba... i takie tam. Roznosiło mnie więc zadzwoniłem do wszystkich naczelnych w Polsce! :P Opisałem nasze auto, powiedziałem jakie bzdury w sensie realnej możliwości startu piszą (tak logicznie) i zaprosiłem do siebie, wysyłając pakiet informacji internetem. Musiałem netem bo jak wspominałem że produkuję auto wyścigowe to raczej cisza w słuchawce i "mówi Pan że samochody produkuje hmmm ciekawe..." Ale okazało się że nasze rodzime czasopismo (AUTO +) ma polskę w d.... bo olali natomist MOTOR, AUTO SUKCES i AMiS przysłało redaktorów. Efekty ch pracy widać w majowych numerach dwóch ostatnich natomiast Motor napisał jakieś 3 tygodnie temu. I muszę wam powiedzieć że ci ludzie robili wielkie oczy i chcieli się uczyć, chclieli napisać coś innego. Być może to był ich jednorazowy zryw ale zawsze. Problem polega jednak na tym, że piszą nie tylko dla nas, czyli zapalonej braci rajdowej i wyścigowej, ale dla ... łysych, blondynek, mojego dziadka i takich tam :P . Zauważyłem także że informacje przez nich nam dostarczane zarównow formie wywiadów w TV czy artykułow, to wiadomości przekazywane przez ludzi lub firmy i o ile się im dokładnie nie wytłumaczy to napiszą to co wymyślą! Przykładem może być obcięcie wypowiedzi w TVN TURBO i zamęt jaki to wywołało wśród mojej konkurencji :P . Tak więc jak nie dostali tabelki i karteczki to pokręcili :lol: Niestety reali są szare i na dzeń dziesiejszy tylko jakiś dodatek ma szansę zaistnieć bo na gazetę czy program BBC TOP GEAR na razie jesteśmy za malutcy jako społeczeństwo i jednostki.... Aby tak pisać czy mówić trzeba być bardzo samodzielnym a tego nam niestety barkuje. Bo jak się źle o jakieś fimie napisze to nie da reklamy a to już kłopot.... na zachodzie firmy czekają w kolejce więc tych problemów nie ma. Myślę że za kilka lat to się zmieni ale nietey to wymaga czasu... :!:
b.cieluch

Postprzez żółtodziób » niedziela, 25 kwi 2004, 13:47

Auto + to agorowy syf, można wymagać od niego tyle co od Wybiórczej jako gazety, czyli skrajnej niekompetencji i ignorancji. Morał: bojkotować całą Agorę...
żółtodziób
A8

Postprzez stein911 » niedziela, 25 kwi 2004, 14:13

Redagować gazetkę motoryzacyjną to dziś niemal pryszcz. Wystarczy wyszukiwać newsy w internecie i już. Większość artykułów to: zdjęcia które zajmuja 50 % strony, ramki i inne ozdóbki, oraz na końcu tekst, który jest rozciągniętym i podkolorowanym opisem danych technicznych. Cała sztuka. Te artykuły, które rzeczywiście powstaja w wyniku prawdziej pracy dziennikarza są prawie zawsze denne. Podobały mi się arty Martina Śliwy w Motomagazynie, wyjątek od reguły.

na gazetę czy program BBC TOP GEAR na razie jesteśmy za malutcy jako społeczeństwo i jednostki....

Co prawda to prawda. Szkoda też, że nasze automaniaki ( :evil: ) wzorowane są na niemieckich, sztywnych jak drut zbrojeniowy programach...
"Skoro Rosjanie robią kulki łożyskowe puste w środku, to wszystko się da zrobić!"
stein911
A6

Postprzez Schumi03 » niedziela, 25 kwi 2004, 22:30

Podobały mi się arty Martina Śliwy w Motomagazynie, wyjątek od reguły.

W ogóle Motomagazyn to było IMHO najlepsze pismo motoryzacyjne w tym kraju. Ci ludzie pisali o samochodach z prawdziwą pasją. Potem odszedł naczelny Piotr R. Frankowski i zaczęła sie równia pochyła :( . W międzyczasie przyszła (tfu!) Agora, nastąpił syf totalny i w końcu ś.p. MM zastąpiło auto+ :( :( :(
Obrazek
Schumi03
N3

Postprzez michal_wrc » czwartek, 6 maja 2004, 15:35

5 maja ukazał się trzeci numer magazynu:
Obrazek
michal_wrc
A5

Postprzez beeper_ » czwartek, 6 maja 2004, 15:41

jest cos ciekawego?
beeper_
N4

Postprzez sumo » czwartek, 6 maja 2004, 17:19

zdajcie relacje jesli ktos to kupil.. he he
sumo
N4

Postprzez słoma » czwartek, 6 maja 2004, 19:07

Pierwszy numer był słaby, drugi lepszy, ale trzeci to padaczka.
Do tego na pierwszej stronie redakcja dziękuje za masowe kupowanie magazynu i przeprasza że ....... dla wszystkich nie starczyło. Troche to dziwne bo jeszcze w środę rajd.pl zalegał w kioskach :shock:
Ja dziękuję za występ. Czwartego numeru nie kupię :evil:
słoma

Postprzez tom k-b » sobota, 8 maja 2004, 10:22

Drugi numer był OK. Trzeciego jeszcze nie mam ale kupię. O czwartym jeszcze nie myślę ... :wink:
tom k-b
N2

Postprzez SariS1.4 » sobota, 8 maja 2004, 11:48

A co sadzicie o gazetce "Moto Pasje"? nie jest to "czysto" rajdowy tytuł ale jej zawartosc mile mnie zaskoczyla: ciekawie napisane artykoly, rodzynki typu opis Pf125 monte carlo, historia rajdow w polsce, poradnik KJSu(taki sobie ale zawsze cos. Ze swojej strony polecam!!
SariS1.4
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne