(PPZM) Zimowy Rajd Magurski- filmy

Archiwum

Moderator: SebaSTI

Postprzez Whitek » piątek, 11 mar 2005, 22:20

rav napisał(a):Nie kazdy może sobie tak po prostu zciągnąć program i grzebać w plikach. Nie wszyscy są podłączeni do sieci kawałkiem drutu. Niektórzy mają po drodze firewalla, który skutecznie uniemozliwia korzystanie z total comandera. Nie można znaleźć tego on-boarda za pomocą zwykłej wyszukiwarki?

Mozna sciagnac...
Nieporozumienie powstalo, poniewaz do katalogu on-board mozna wrzucic kilka plikow. Moje pytanie odotyczylo konkretnego filmu (tymbardziej ze drugi jest uciety przed startem)

ftp://strona:strona@156.17.233.244:2000 ... onboard/os 1.MPG
www.forum.rajdkormoran.pl Obrazek
Whitek
N3

Postprzez rav » piątek, 11 mar 2005, 23:22

Mars napisał(a):Nie znam sie na technice komputerowej ale o ile sie orientuje to problem z firewallem mozna rozwiazac odblokowujac odpowiednie porty. Ja mam tyak zrobione (kolega mi robil) zeby moc korzystac z emulów i tych innych cudów. Ale podejrzewam ze z rallymovies sie tez da tak zrobic. Ale z gory zaznaczam ze jezeli teraz napisalem glupote to przepraszam ;)

Ja się na tym zbytnio nie znam, ale jesli mi powiesz co mam dokładnie zrobić żeby mi to zadziałało to byłbym wdzięczny.
rav
A6

Postprzez Mars » piątek, 11 mar 2005, 23:52

No to wlasnie tak jak ja. Ja sie na tym zupelnie nie znam. Ale kumpel wszedł mi z kompa jakoś w ustawienia routera, wszedł w jakieś opcje na tym routerze i odblokował potrzebne porty aby np. emul zadziałał. Moim laickim zdaniem uwazam ze mozna w firewallu odblokować dostep do rallymovies. Ale jak...niestety nie wiem.
3xFSO + 1xFSM + na jesieni jakieś E36 :D
Mars
A6

Postprzez Whitek » sobota, 12 mar 2005, 01:58

Mars napisał(a):Moim laickim zdaniem uwazam ze mozna w firewallu odblokować dostep do rallymovies. Ale jak...niestety nie wiem.

Wszystko sie da zrobic. Kwestia uprawnien.
Jezeli firewall stoi na Twoim routerze sprzetowym to mozesz sobie administrowac. To samo jezeli masz firewalla software'owego. Gorzej jezeli istnieje jakas siec osiedlowa lub cos podobnego gdzie firewall stoi na serwerze ktory monitoruje caly ruch na swiat. Jezeli admin dojdzie do wniosku ze emul to zamulacz calej sieci (jak Kazaa) i jest szlaban, to szlaban bedzie i biedny user moze sie odwolac.. przez okno ;)

Chociaz ja sie nie spotkalem zeby admin blokowal port 21 do ftp. Chyba ze zablokowane sa porty 2000 i 2002 to firewall rzeczywiscie nie ma szans sie polaczyc z serwerem Rallymovies.

Zamiast TotalCommandera polecam FileZilla. Jest przede wszystkim darmowy czyli legalny. (TRZEBA wylaczyc w opcjach "uzyj wielu polaczen do transferu plikow"). http://filezilla.sourceforge.net/

Tyle jezeli chodzi o OT.
Whitek
N3

Postprzez rav » sobota, 12 mar 2005, 10:06

Problem w tym że jestem podłączony do sieci firmy, która zajmuje się zabezpieczeniami internetowymi, a na moim komputerze testowane są nowe rozwiązania, czyli np. pewnego dnia po odpaleniu przeglądarki wyświetliło mi się okno żeby wpisać hasło. Nie sądzę żeby w moim przypadku zadziałało któreś z konwencjonalnych rozwiązań tego problemu. Pogadam z adminem żeby mi to odetkał skoro strona rallymovies jest nieaktualizowana, tym bardziej że po mazowieckim będe chciał wrzucić kilka on-boardów.
rav
A6

Postprzez Whitek » sobota, 12 mar 2005, 14:10

rav napisał(a):Pogadam z adminem żeby mi to odetkał skoro strona rallymovies jest nieaktualizowana, tym bardziej że po mazowieckim będe chciał wrzucić kilka on-boardów.

Powiedz mu ze potrzebujesz otwarty port 21, 2000 i 2002. Powinno wystarczyc.

PS. Milego sciagania ;)
Whitek
N3

Postprzez WRX_STI » sobota, 12 mar 2005, 18:56

Mam prośbę o namiary na server tzn chodzi mi o adresik ip oraz o jakieś hasło o ile jest potrzebne
Obrazek
WRX_STI
A5

Postprzez Mars » sobota, 12 mar 2005, 19:17

Wszystko masz podane na rallymovies w dziale upload

Po zainstalowaniu programu Total Commander kliknij na ikonkę 'ftp' pośrodku. Teraz wybierz 'Nowe połączenie..". W 'sesji' wpisz "rallymovies", w 'nazwie hosta' wpisz: "156.17.233.244:2002" , w polu użytkownik i hasło wpisz: "upload". Następnie zaznacz tryb pasywny na dole tego okienka ("Użyj trybu pasywnego do transferu..."). Teraz możesz dać 'ok' i "Połącz". Powinieneś się połączyć z serwerem. To co zobaczysz to materiały, które właśnie są wrzucane. Stwórz swój katalog (klawisz F7 na klawiaturze) i możesz wrzucać. Wcześniej jednak zapoznaj się z plikiem o nazwie "!!!PRZECZYTAJ NIM WRZUCISZ!!!".
Gdyby były jakies problemy można sie kontaktować przez maila lub gadu-gadu. Namiary są podane w podstronie "kontakt" na stronie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
PLayer
3xFSO + 1xFSM + na jesieni jakieś E36 :D
Mars
A6

Poprzednia strona

Powrót do Archiwum