MONTE CALVARIA

Dla tych, którzy zaczynają i tych, którzy już wygrywają - dajcie sobie znać, gdzie się można poganiać!

Moderator: SebaSTI

Postprzez Gonzalez » niedziela, 6 lut 2005, 17:29

A co powiecie o wynikach?
[url]http://www.ak-polski.org.pl/sport/kjsy/05_mc_generalka.htm[/u][/url]

Ten rajd obnażył jakość kierowców w stosunku do ich maszyn.
Pozdrawiam
Gonzalez

Postprzez qbus » niedziela, 6 lut 2005, 17:41

Maluch na drugim miejscu w generalce robi wrażenie.
Paweł Skrzywan na 18 miejscu to ten Paweł Skrzywan? chłopaki musieli naprawde szybko jechać żeby wbić się w taką stawke mocnych aut.
A na 38 miejscu Krakowski duet Brzykcy/Janas. pewnie zadowoleni ze startu wrócili do domu.

Jakby byly jakieś foteczki to podeślijcie adres. interesuje mnie zwłaszcza to niebieskie Saxo z nr. 65.
Ostatnio edytowano niedziela, 6 lut 2005, 17:56 przez qbus, łącznie edytowano 1 raz
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez Mars » niedziela, 6 lut 2005, 17:50

Specyfika prób oraz pogoda zadecydowała o tym ze np. maluch mogl zajac 2 miejsce.
-1 proba na Bokserskiej - jazda miedzy slupkami, kupa sniegu wiec zacieralo to roznice pomiedzy autami.
-2 proba na Bokserskiej - zywy lod wiec na nic tu 200-300KM i 4x4 ... pewnego tempa nie moznabylo przekroczyc. A szarzowac nie mozna bylo bo jak nie haldy wegla to stalowe kontenery
-Słomka RC - no tu mocne fury naprawde mogly nadrobic bo byly dluzszy proste wiec moc byla potrzebna ;) Ale za to latwo bylo przeszarzowac.
-przedostatnia proba w Kalwarii - zamiatanie pomiedzy slupkami wiec po raz kolejny moc nie miala znaczenia
-ostatnia proba - juz nie slupki ale konfiguracja rowniez dawala podobne szanse i sejakow i imprezom.
Jak wygladaly inne proby to nie wiem, nie bylem.
Wiec jak widac wyniki nie sa z kosmosu. Pierwsza Impreza dopiero na 5 miejscu, a nie mozna powiedziec ze p.Staszewski nie umie jezdzic...pieknie zamiata swoim Subaru (wczesniej Octavia, tez kombi :D ) Ale na lodzie, sniegu i pomiedzy slupkami to takie auto nie daje przewagi. Mimo tego to wlasnie ta zaloga jest dla mnie bohaterem tego KJS-u ;)
3xFSO + 1xFSM + na jesieni jakieś E36 :D
Mars
A6

Postprzez qbus » niedziela, 6 lut 2005, 17:55

4x4 daje przewage w takich warunkach i to naprawde dużą.

Ja wszystko rozumiem na KJS'ach się różne dziwne rzeczy dzieją jeśli chodzi o generalki ale żeby być w czubie maluchem to trzeba mieć naprawde wielkie umiejętności. a właśnie ciężkie warunki niwelują przewage sprzętową.
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez Mars » niedziela, 6 lut 2005, 18:03

qbus napisał(a):4x4 daje przewage w takich warunkach i to naprawde dużą.

Daje...na szybkich trasach. A na zywym lodzie to kazda zaloga jechala z podobna predkoscia wiec tu czy masz 30 koni w malcu czy 330 w imprezie to duzej roznicy nie bedzie. Pomiedzy slupkami tak samo...jak jechaly Imprezy to mozna bylo policzyc ilu ramienne sa felgi bo takie byly zawrotne predkosci. Impreza to duze auto i miedzy slupkami nie bylo miejsca aby ladnie ją zlozyc i wszystko bokiem przejsc. Maluchy w tym miejscy nie tracily do nich. Dopiero na szybkich probach typu słomka RC 200-300 konne 4x4 nadrabialy, tam tez byl snieg i lod ale tor rc jest szeroki wiec te potworki mialy mozliwosc wykorzystania swej mocy. Ale taka proba byla chyba tylko 1. Na Pucharze Lata p.Staszewski (ale za kierownicą Octavi, tez 4x4) zloil wszystkich i to rowno. Ale bylo sucho, cieplo i wiekszosc prob nie polegalo na jezdzie naokolo slupkow.
Mars
A6

Postprzez Max9 » niedziela, 6 lut 2005, 18:43

qbus napisał(a):Maluch na drugim miejscu w generalce robi wrażenie.
Paweł Skrzywan na 18 miejscu to ten Paweł Skrzywan? chłopaki musieli naprawde szybko jechać żeby wbić się w taką stawke mocnych aut.
A na 38 miejscu Krakowski duet Brzykcy/Janas. pewnie zadowoleni ze startu wrócili do domu.

Jakby byly jakieś foteczki to podeślijcie adres. interesuje mnie zwłaszcza to niebieskie Saxo z nr. 65.

Nie wiem o którego Pawła Skrzywana ci chodzi. Ten co tu jechał to ten co biega z aparatem po oesach. Fajnie jezdzi tym swoim czerwonym maluchem.

Foty beda jak ludzie dojda do siebie i podlinkuja je na serwerze.
Max9
A5

Postprzez sumo » niedziela, 6 lut 2005, 19:28

qbusowi pewnie chodziło o PAPIK'a :wink:

i czekam na fotki.. czytalem wasze komentarze.. ciekawie było.
sumo
N4

Postprzez Buncol » niedziela, 6 lut 2005, 20:15

Ja mam 213 mb fot (470) ale nie mam ich gdzie wrzucic :wink: Poza tym na Kalvari mi nie wychodzily foty. Postaram sie wybrac kilka najlepszych i wrzucic na forum.

Co do wynikow... rzeczywiscie troche dziwne, ze maluch zajal 2 miejsce, ale jak by sie przyjrzec konfiguracja prob to calkiem mozliwe. GS jechal Impreza kombi, ktora na omijaniu pacholkow mogla duzo tracila, pomimo AWD. Nalezy popatrzec na 1 miejsce. Subaru Justy, ktore jest znacznie krotsze od Imprezy i w polaczeniu z awd i dobrym przygotowaniem zaowocowalo 1 lokata. Oczywiscie duzo zalezy od kierowcy, ale w tym przypadku mozna to logicznie wytlumaczyc. aha i jeszcze jedno. Super probe wygral GS w swojej imprezie, gdyz tu mogl wykorzystac jej walory: AWD, duza moc.
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez Gonzalez » niedziela, 6 lut 2005, 22:12

Rozmowa na forum zacheciła mnie do przeanalizowania wyników z prób i muszę przyznać że wynik malucha jeszcze mocniej wzbiera mój podziw. Wejscie w zakręt faktycznie moze być podobne na sniegu w obu autach ale wyjscie to juz inna bajka wkońcu o dwa koła wiecej szukają przyczepnosci. Wg Was i mnie najszybsza próba to Tor RC i tutaj rzekomy maluch uległ G.Staszewskiemu natomiast reszta klasy czwartej była w jego zasiegu (sekunda straty to dla mnie błąd pomiarowy). Na innych próbach Imprezy i reszta klasy czwartej jechała na równi lub słabiej( ależ konkurencja maluch kontra kierwonicy Imprez toż to pościg za ofiarą). Tak więc składam gratulacje kierowcy tego auta za rewelacyjny wynik i bedę śledził dalszą karierę tego kierowcy.
Gonzalez

Postprzez Mars » poniedziałek, 7 lut 2005, 00:02

Ten Kabatek w zółtym odzieniu to ja :lol:
niby trzymam aparat ale po 1 zapomnialem wziasc naladowanych baterii z domu a po 2 albo nie umiem go oblugiwac albo poprostu slaby ten aparat jest ;) Wiec odemnie fotek nie bedzie ;)
Buncol wrzucil kilka swoich fotek ale zrobil tez inne fajne wiec pozwalam sobie je zarzucic ;)

http://img209.exs.cx/img209/951/rallyshow0026rs.jpg
http://img209.exs.cx/img209/1403/rallyshow0183bz.jpg
http://img209.exs.cx/img209/4845/rallyshow0312cn.jpg
http://img209.exs.cx/img209/5186/rallyshow1555rg.jpg
http://img209.exs.cx/img209/73/rallyshow1747ar.jpg
Mars
A6

Postprzez Lasse » poniedziałek, 7 lut 2005, 14:03

Gonzalez napisał(a):Rozmowa na forum zacheciła mnie do przeanalizowania wyników z prób i muszę przyznać że wynik malucha jeszcze mocniej wzbiera mój podziw. Wejscie w zakręt faktycznie moze być podobne na sniegu w obu autach ale wyjscie to juz inna bajka wkońcu o dwa koła wiecej szukają przyczepnosci. Wg Was i mnie najszybsza próba to Tor RC i tutaj rzekomy maluch uległ G.Staszewskiemu natomiast reszta klasy czwartej była w jego zasiegu (sekunda straty to dla mnie błąd pomiarowy). Na innych próbach Imprezy i reszta klasy czwartej jechała na równi lub słabiej( ależ konkurencja maluch kontra kierwonicy Imprez toż to pościg za ofiarą). Tak więc składam gratulacje kierowcy tego auta za rewelacyjny wynik i bedę śledził dalszą karierę tego kierowcy.

Oczywiście nic nie ujmując kierowcy malucha, chciałbym jednak zwrócić uwagę na jeden bardzo istotny fakt. Wejście w zakręt na śniegu zawsze będzie szybsze, niż wejście w zakręt na lodzie. Wydaje mi się, że podstawową sprawą wpływającą na "niespodziewane" wyniki MC była nawierzchnia. Maluchy i słabsze kalsy jechały jeszcze po w miarę przyczepnej drodze, podczas gdy najmocniejsze samochody trafiały na totalnie wyślizgany lód. W sumie przed nimi przejechało ponad osiemdziesiąt aut! Jestem niemal pewny, że gdyby startowano od najmocniejszych do najsłabszych - Subarynki totalnie zdominowałyby tę imprezę.
LASSE
Lasse
N2

Postprzez Mikee » poniedziałek, 7 lut 2005, 15:23

Cześć na wstępie napiszę wynik 13 w klasie 54 w generalce. Nie jest to imponujący wynik, ale jak na pierwszy raz po śniegu to ujdzie. Co do najwyższych lokat to wszystkim gratulacje.
Rajd byłpiekielnie morderczy ze względu na nawieżchnię i dojazdówki gdzie czasem gnaliśmy 160 żeby zdążyć na następny PKC.
Myślę że poza wszystkimi przewagami typu:
auto - jego masa, ogumienie, moc, napęd
nawieżchnia - lepsza dla startujących w pierwszej kolejności
liczą się umiejętności kierowcy.
Wielkie gratulacje dla załogi z nr 104 bo oni te przewagi potrafili objechać.
.

:idea:
Mikee

Postprzez domi.pudlo » poniedziałek, 7 lut 2005, 15:32

Tylu patronów medialnych

i oczywiscie 0 galerii

jak zwykle :)
Made in Poland
domi.pudlo
N1

Postprzez Max9 » poniedziałek, 7 lut 2005, 22:40

Obrazek

Obrazek

Pierwsza czesc galerii rallyart (patrona medialnego :wink: ) jest juz dostepna.
Zdjecia mozna ogladac na www.rallyonline.pl
Max9
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do KJS