Dacia Logan S2000

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Dacia Logan S2000

Postprzez beeper_ » sobota, 11 gru 2004, 17:40

Dzis w motorze zaskoczyl mnie ten artykuł.
Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 mar 2006, 17:13 przez beeper_, łącznie edytowano 1 raz
beeper_
N4

Postprzez Cobra » sobota, 11 gru 2004, 18:45

W sumie bardzo fajnie by było gdyby powstał taki samochodzik, niechby tylko zmienili wlot na masce :P. Inna rzecz ze mimo ze pomysł jest bardzo dobry bo to w sumie promocja najtanszego produkowanego modelu przez Renault, to trzeba pamietac ze nie wszedzie jest sprzedawana jako Renault., a firma ta ma bogate tradycje rajdowe wiec ew. WRC z koncernu Renault na bank bedzie "renówka". Dlatego bardziej prawdopodobne byloby zrobienie WRC z Thalii - swoja droga strasznie brzydki wurc by to byl. Z tego tez powodu jeszcze bardziej prawdopodobne jest zrobienie wrc z megany, tym bardziej ze bedzie ta cala wyscigowa trophy, wiec pewnie czesc rzeczy dalo by sie zrobic wspolnych w pewnym stopniu i to mialo by wiekszy sens.
Cobra
A5

Postprzez Hultay WRC » poniedziałek, 13 gru 2004, 22:47

Już wcześniej bylo coś słychać na ten temat.
Gdy mój staruszek to zobaczył to szczerze wątpił w to czy da się coś takiego zrobić. No to ja mu tłumaczę, że WRC z cywilem ma malo do czynienia (np inny napęd, zawias, dyferki, elektronika, wszystko, nawet nadwozie z innego materoa\\iału i poszerzone) i jest to jak najbardziej możliwe(przykładem może by np Peugeot; przecież cywil jest małym samochodzikiem miejskim i to z napędem na przód). No a on zdziwiony :). Powiedziałem tylko że jeszcze 10 lat temu miałby rację. Już mu nie chciałem tłumaczyć sytuacji jaka by była z ewentualną enką bo by zaraz powiedział że się wymądrzam.
Jak zawsze gdy wiem więcej od niego na jakiś temat :P :wink: 8)
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez qbus » poniedziałek, 13 gru 2004, 23:10

Jak FIA szybko nie sprecyzuje w jakiej specyfikacji będą mialy byc te samochody to takiej Daci czy Suzuki szybko nie zobaczymy.

A co do Daci może po wycofaniu się Peugeota i Citroena Renault zajmie ich miejsce? oby

mototom -> sory my mistake, coś mi się mocno pomieszało.
Ostatnio edytowano wtorek, 14 gru 2004, 01:51 przez qbus, łącznie edytowano 1 raz
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez mototom » poniedziałek, 13 gru 2004, 23:46

qbus ale co ma PSA do Renault i odwrotnie? Przeciez to są dwie zupełnie inne firmy.
mototom
A6

Postprzez Łukasz » niedziela, 19 gru 2004, 19:23

Nie było by źle gdyby weszły nowe zespoły ale póki co to jeszcze sfera "gdybania". Ale zawsze można pogdybać :wink: .
Łukasz
N3

Postprzez Zepter » poniedziałek, 10 sty 2005, 00:16

Ludzie zastanówcie sie o czym wy mówicie. :shock: Ford myślał o wycofaniu sie z RSMŚ, PSA niedługo tak zrobi...... Żadna Dacia Logan WRC nie powstanie.. Koszty opracowania auta i startów w WRC są przeogromne. Nadzieją jet tylko, że FIA zrobi coś w kierunku cięcia kosztów ale jak do tej pory jej działania na to nie wskazują. A zakazanie aktywnych dyfrów itp wymyślnych technicznie i drogich wynalazkow to tylko część kroków jakie należy podjąć w celu redukcji kosztów. Trzeba by też zastanowić się np nad redukcją liczby eliminacji :cry: (choć fajnie jast jak rajdy z cyklu WRC rogrywane są co dwa, trzy tygodnie).
TDI - Ten Dym Ignoruj ;-]
Zepter
N3

Postprzez wally » poniedziałek, 10 sty 2005, 01:11

A ja ciągle czekam na VOLVO :lol:
wally
N1

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 10 sty 2005, 02:13

Zepter niestety ma rację, biorąc pod uwagę obecną sytuację o żadnych loganach nie ma co marzyć. Po drugie po jaką cholerę Renault miałby promować w taki sposób markę przeznaczoną na rynki krajów trzeciego świata? Zupełnie jak by nie były ważniejsze takie modele jak Clio czy Megane... Rysownika po prostu poniosło i tyle...
żółtodziób
A8

Postprzez mototom » poniedziałek, 10 sty 2005, 20:48

Ja najbardziej bym chciał żeby wszystkie teamy fabryczne wycofały się z WRC. Jakby tak się stało to FIA dopiero by przemyslała pewne sprawy. Zapewne byłyby ze 2 ciężkie lata dla MS, jednak jestem przekonany, że tylko na dobre rajdom by to wyszło.
mototom
A6

Postprzez żółtodziób » wtorek, 11 sty 2005, 03:05

Aha... akurat... kto się p...ą urodził kanarkiem nie umrze, prędzej mi kaktus wyrośnie na ręku niż FIA zmądrzeje. Przecież to o czym piszesz już się dzieje, teamy F1 kombinują zeby utworzyć alternatywną serię, w WRC od sezonu 2006 zostaną tylko 2 liczące się zespoły, których dalsza obecnosc w świetle utraty prestiżu mistrzostw może też w krótkim czasie stanąć pod znakiem zapytania. Mimo tych sygnałów FIA ani myśli zmieniać dotychczasowej polityki i zapewne nie zmieni jej nawet jak w rajdach zostaną sami prywaciarze, co najwyżej dostosuje się przepisy, wprowadzi sie grupę H gdzie każdy będzie mógł sobie sam w garażu wystrugać jakiegoś potworka z mocnym silnikiem i się nim rozbijać po oesach, FIa będzie z siebie i tak zadowolona. myślę że wycofanie sę wszystkich zespołów niewiele może zmienić, trzeba po prostu wywalić starą, skostniałą ekipę rządzącą, a na to się chyba raczej nie zanosi, w grę wchodzi spora kasa i nic dziwnego że rączka rączkę myje...
żółtodziób
A8

Dacia Logan WRC

Postprzez wrxsti0 » czwartek, 13 sty 2005, 16:03

Auto może i fajne ale czy bedzie sie dobrze spisywać ?? to jest wielkie pytanie
wrxsti0
N2

Postprzez żółtodziób » czwartek, 13 sty 2005, 16:48

wielkie pytanie? wcale nie koniecznie... o ile w ogóle powstanie coś takiego to raczej nie będzie się spisywać od razu dobrze. Sens budowania takiej rajdówki jest moim zdaniem żaden jeśli nie ma być ona czymś na czym Renault będzie się dopiero uczyć budować auta WRC (tak jak VW uczy się na Skodzie). Patrząc z tej perspektywy miałoby nawet to ręce i nogi, bo Renault nigdy nie zbudował czteronapędówki z prawdziwego zdarzenia (chyba że cięzarowy Kerax), także w rajdach nie było nigdy 4 napędowych Renówek. Na ile przydają sie wczesniejsze doświadczenia z Kit Carów przekonał się Seat, o ile Ibiza KC to był niezły wymiatacz to Cordoba była maksymalnie porażkowym wurcem. Wydaje mi się że łatwiej jest jednak pozyskać kadrę z odpowiednim doświadczeniem niż urządzać sobie drogą szkółkę budowania wurców i w świetle coraz chudszych zasobów finansowych w branży moto tą drogą będą podążać nowi producenci w WRC.
żółtodziób
A8

Postprzez KaMiLL WRC » czwartek, 1 wrz 2005, 18:17

Jak juz zapewne wiecie Simon testowal rajdowego Lagana co prawda nie WRC ale Super 2000.
KaMiLL WRC
A5

Postprzez Mirek:) » poniedziałek, 12 wrz 2005, 23:58

na http://www.1max2rallye.com/gestion_vide ... php3?id=38 można ściągnąć filmik z testów Logana..
Mirek:)
N2

Następna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata