przez Glitol » środa, 24 mar 2004, 14:27
Za stroną RAJAN Racing Team:
"W dniach 18-19 marca 2004r. odbył się pierwszy w tym sezonie trening na torze w Poznaniu. Udział w nim wzięło sześciu kierowców, a wśród nich Rafał Janus startujący w Alfie Romeo 155 STW.
Warunki do jazdy były doskonale - mówi debiutant Rafał Janus - byłem trochę zdenerwowany, a zarazem bardzo podekscytowany gdyż nigdy wcześniej nie miałem okazji usiąść za kółkiem samochodu wyścigowego, jednego z najszybszych jakie będą startować w tym sezonie w Wyścigowych Samochodowych Mistrzostwach Polski. Auto przygotowali mechanicy teamu Star-Moto, a wiec zespołu posiadającego w swych szeregach Mistrza Polski Macieja Stańco, z którym to ściśle współpracujemy. To właśnie on udzielił mi niezbędnych wskazówek jak zachowywać się podczas jazdy na torze. Ustaliliśmy, że jeśli osiągnę czas poniżej 1min.55s. to będzie bardzo dobry wynik jak na pierwszy raz - i tak się stało. Czas uzyskany 1min.52s.450set. byl znakomitym rezultatem, z którego wszyscy, a szczególnie ja, byli zadowoleni.
W drugim dniu było jeszcze lepiej, poznałem możliwości samochodu. Starałem się jeździć bardziej technicznie, chciałem w ten sposób zaznajomić się z torem. Tego dnia uzyskałem czas 1min.50s.850set. Oczywiście nie mogę się doczekać kiedy po raz kolejny wsiądę do samochodu, ponieważ będąc kiedyś na wyścigach uświadomiłem sobie, ze jest to sport, który zawsze chciałem uprawiać. To moje największe hobby i nie wyobrażam sobie by nasz team nie brał udziału w tak wspaniałym i widowiskowym sporcie- zakończył Rafał Janus.
Oprócz Alfy Romeo 155 STW, startowaly inne samochody, a mianowicie Alfa Romeo 147 GTA Cup której kierowcami byli wspomniany juz Maciej Stańco oraz Andrea Mancin, jak równiez dwa Fiaty Seincento Sporting N-1150 prowadzone przez Roberta Lukasa i Mariana Kuszme.