Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez anonim » piątek, 15 cze 2018, 14:53

Kruk napisał(a):Pewnie właśnie tak będzie tłumaczona przesiadka z Forda do Citroena :wink: .

Tak jak przypuszczałem, nie wygląda by Ogier był zainteresowany przesiadką do Cytryny:

http://rajdy.autoklub.pl/news/ogier-m-s ... tura,85673

Jedyne co im zostaje to TERAZ zaagażować jakiegoś młodego obiecującego, albo od razu dwóch.
Niech się wjeżdzą. Ten sezon i tak jest stracony, w przyszłym mogliby walczyć.

Na rynku doświadczonych kierowców nie będzie nikogo kto jednocześnie chce do nich przejść i może walczyć o mistrzostwo.
anonim

Postprzez karluum » piątek, 15 cze 2018, 15:35

Auto jest konkurencyjne, Malcolm daje mu wolną rękę, bez obciążeń sponsorskich etc. Oboje są zadowoleni :) Idealna sytuacja dla obu. M-Sport ma 5 krotnego MŚ, a Seb ma spokój...
karluum
A5

Postprzez ZbyszekChaosu » piątek, 15 cze 2018, 17:10

anonim napisał(a):
Kruk napisał(a):Pewnie właśnie tak będzie tłumaczona przesiadka z Forda do Citroena :wink: .

Tak jak przypuszczałem, nie wygląda by Ogier był zainteresowany przesiadką do Cytryny:

http://rajdy.autoklub.pl/news/ogier-m-s ... tura,85673

Jedyne co im zostaje to TERAZ zaagażować jakiegoś młodego obiecującego, albo od razu dwóch.
Niech się wjeżdzą. Ten sezon i tak jest stracony, w przyszłym mogliby walczyć.

Na rynku doświadczonych kierowców nie będzie nikogo kto jednocześnie chce do nich przejść i może walczyć o mistrzostwo.

Co miał zrobić Ogier? Publicznie powiedzieć, "sory Malcolm ale w przyszłym roku idę do Citroena". No na pewno Wilson by się starał, żeby Seb miał nowe części w każdym rajdzie a mechanicy pracowali by przy aucie z jeszcze większym entuzjazmem wiedząc, że lider ich zespołu ma ich w głębokim poważaniu :)
Ja tam między wierszami widziałem inny przekaz.
Powiedzmy, że potrzebowałbym bardzo przekonującej oferty, aby przejść gdzieś indziej...

Już powtarzałem, że emerytura też jest opcją.

Dla mnie to znaczy, "PSA wyskakuj z kasy, bo ja potrzebuje zbierać na emeryturę" :D
Tak na poważnie to Ogier dał znać, że u Malcolma mu dobrze i że teraz nic nie musi, ale rozważy każdą sensowną opcję na koniec sezonu. Nic definitywnie nie zadeklarował.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Kruk » piątek, 15 cze 2018, 17:39

Mnie się wydaje, że ta ostatnia wypowiedź Ogiera .... to tylko taka oficjalna zmyła ... żeby podkreślić atut, że to on dyktuje warunki. Jak Citroen będzie wystarczająco zdeterminowany żeby go pozyskać i ... sypnie dużo więcej mamony niż Ford z Msportem ... to w przyszłym sezonie zobaczymy go w czerwonej furmance z grotem na masce :wink: . Zobaczycie że tak będzie 8) .
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez anonim » piątek, 15 cze 2018, 18:59

ZbyszekChaosu napisał(a):
anonim napisał(a):

Ja tam między wierszami widziałem inny przekaz.
Powiedzmy, że potrzebowałbym bardzo przekonującej oferty, aby przejść gdzieś indziej...

Już powtarzałem, że emerytura też jest opcją.

Dla mnie to znaczy, "PSA wyskakuj z kasy, bo ja potrzebuje zbierać na emeryturę" :D
Tak na poważnie to Ogier dał znać, że u Malcolma mu dobrze i że teraz nic nie musi, ale rozważy każdą sensowną opcję na koniec sezonu. Nic definitywnie nie zadeklarował.

Też na to zwróciłem uwagę("Powiedzmy, że potrzebowałbym...."), generalnie zgadzam się z twoją interpretacją. Przy czym
już cytrynie się 2 razy nie udało, pytanie dlaczego teraz miałoby się udać? Z punktu widzenia Citroena, jeśli nie podpisali niczego
z nim w tej chwili, albo nie podpiszą w dość bliskiej przyszłości (a to są końcowe podchody przed podpisaniem kontraktu), to ja testowałbym
od następnego rajdu młodzież, inaczej będzie jak poprzednie 2 razy, czekali, czekali, a na koniec zostawali bez planu B.
Czekanie do końca sezonu czy może ogier przyjdzie czy nie, jest potencjalnie stratą przyszłego sezonu(jeśli nie przyjdzie).
anonim

Postprzez Mic_123 » piątek, 15 cze 2018, 19:57

A mnie sie wydaje ze Ogi byl szczery w tej wypowiedzi bez zbednego podbijania stawki $$$ u przyszlego pracodawcy. Gdy przeszedl do M-Forda :D bylo to duza niewiadoma ale w koncu zdobyl tytul w 1szym sezonie startow, teraz tez jest jednym z czolowki w klasyfikacji (mimo ze inne zespoly maja wiecej mamony).
Wypracowal sobie jakas tam "stabilizacje" wiec czemu ma z nimi nie jezdzic dalej, jak zdobedzie - byc moze - kolejny tytul w tym sezonie to Malkolmowi powie na koniec "sorry M ale Cytryna lepiej placi, mniejsza z tym ze nie wiem czy zdobede z nimi tytul, kasa sie liczy" :D :D .
W koncu jezdzac autem nie najszybszym i zdobywajac tytul tez jest to jakas prywatna satysfakcja dla niego.
Nie mam nic przeciwko aby przez kolejne 2-3 sezony jeszcze ogladac powtorke z sezonow 96-99 gdzie Big Mak nadawal ton rywalizacji, czasem z duzym szczesniem jak na koniec 98.
Mic_123
N3

Postprzez wanderer » piątek, 15 cze 2018, 23:09

Mic_123 napisał(a):Wypracowal sobie jakas tam "stabilizacje" wiec czemu ma z nimi nie jezdzic dalej, jak zdobedzie - byc moze - kolejny tytul w tym sezonie to Malkolmowi powie na koniec "sorry M ale Cytryna lepiej placi, mniejsza z tym ze nie wiem czy zdobede z nimi tytul, kasa sie liczy" :D :D .

Problem w tym, że Ogierowi w tym roku będzie trudniej zdobyć tytuł. W zeszłym roku było niełatwo, bo Hyundai w niektórych rajdach był niedogonienia ale Neuville popełniał błędy. A w tym roku nie dość, że Hyundai wydaje się być szybszy od Fiesty, to Neuville się poprawił.

Jeśli Ogierowi uda się zniwelować stratę punktową i ostatecznie kolejny tytuł będzie wymęczony, to Ogier może zacząć rozważać przejście do zespołu, który zapewnia lepsze auto i tym autem może być Hyundai.
wanderer
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 16 cze 2018, 06:07

Jeśli Ogier pregra tytuł, a szanse są na realne, nie tylko matematyczne to z pewnością rozważy odejście z M-Sportu. Ślubu z nikim nie brał a auto dla niego musi byc szybkie. Na pewno jednak nie pójdzie wowczas do Hyundaia, który wielokrotnie podkreślał, że nie chcą go u siebie. Chcą go pokonać.
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez wanderer » sobota, 16 cze 2018, 11:05

ZbyszekChaosu napisał(a):nie pójdzie wowczas do Hyundaia, który wielokrotnie podkreślał, że nie chcą go u siebie. Chcą go pokonać.

Mówią tak, bo cały czas mają Neuville'a z którym chcą zdobyć tytuł. Jeśli Belg jednak w tym roku zmarnuje tę szansę, to następnej może już nie dostać, bo kończy mu się kontrakt w Hyundaiu. :)
wanderer
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 16 cze 2018, 17:48

wanderer napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):nie pójdzie wowczas do Hyundaia, który wielokrotnie podkreślał, że nie chcą go u siebie. Chcą go pokonać.

Mówią tak, bo cały czas mają Neuville'a z którym chcą zdobyć tytuł. Jeśli Belg jednak w tym roku zmarnuje tę szansę, to następnej może już nie dostać, bo kończy mu się kontrakt w Hyundaiu. :)

Neuville może już przegrać tylko z Ogierem. Jeśli Ogier zdobędzie kolejny tytuł w fiescie to po co mialby iść do Hyundaia ;)
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez wanderer » sobota, 16 cze 2018, 22:18

ZbyszekChaosu napisał(a):Neuville może już przegrać tylko z Ogierem. Jeśli Ogier zdobędzie kolejny tytuł w fiescie to po co mialby iść do Hyundaia ;)

Po co? Dla szybszego auta i droższego kontraktu. :) Ogier dobrze wie do jakiego zespołu trafił i nie bez powodu przedłużył kontrakt tylko o rok.
wanderer
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 18 cze 2018, 10:36

wanderer napisał(a):

Jesteście pewni że Hyundai nie jest zainteresowany Ogierem ??
http://rajdy.autoklub.pl/news/hyundai-r ... erem,79857

Citroen co od dwóch lat miał szanse na ściągniecie Ogiera i tego nie zrobił, Ogier może przejść do nich tylko ze względu na kasę ale jak pokazywał jakoś się za bardzo nie pcha do nich, u Malkolma ma cieplarniane warunki, po co to zmieniać i wchodzić do zespołu gdzie będzie jedna wielka presja?? poza tym moim zdaniem Ogier aż tak łasy na pieniądze nie jest i pokazał to rozpoczynając współpracę z MSportem, do tego udowadniać niczego nie musi. Fiesta może i jest najsłabszym samochodem ale uważam że w przyszłym sezonie to się zmieni, bo wsparcie Forda będzie większe - pamiętajmy że tak naprawdę o tym że Ford będzie się bardziej angażował było wiadomo dopiero pod koniec roku.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 18 cze 2018, 15:22

Jaka większa kasa w Citroenie? Matton powiedział, że nie sprostali oczekiwaniom finansowym Ogiera i dlatego nie ściągnęli go na 2017. Można znaleźć artykuł na autoklubie.

Jaki najwolniejszy samochód? A w jakim stylu Ogier wygrał Monte, Korsykę, Meksyk? Jaka różnica była w ostatnim rajdzie?

Przypomnę tylko, że Ott też mówił, że nie zmieni zespołu po czy kilka tygodni później podpisał kontrakt z Toyotą. W jego przypadku można było jednak liczyć na swego rodzaju sentyment do Wilsona.

Ogier takich sentymentów miał nie będzie. Z Citroena odszedł, z WV było rozstanie więc spokojnie i tutaj może zmienić zespół. To jest jego praca- dzisiaj tu jutro tam. Jak sobie przekalkuluje czy opłaca mu się kolejna zmiana zespołu w kontekście całego pakietu jaki otrzyma (kasa, pozycja w zespole, ludzie, atmosfera, presja na wynik, kontrakty sponsorskie itp) i wyjdzie mu, że ta jak to powiedział "oferta jest na prawdę przekonująca" to przejdzie w mgnieniu oka
Witcher1990
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 18 cze 2018, 15:53

Mad Max napisał(a):
wanderer napisał(a):

Jesteście pewni że Hyundai nie jest zainteresowany Ogierem ??
http://rajdy.autoklub.pl/news/hyundai-r ... erem,79857

Citroen co od dwóch lat miał szanse na ściągniecie Ogiera i tego nie zrobił, Ogier może przejść do nich tylko ze względu na kasę ale jak pokazywał jakoś się za bardzo nie pcha do nich, u Malkolma ma cieplarniane warunki, po co to zmieniać i wchodzić do zespołu gdzie będzie jedna wielka presja?? poza tym moim zdaniem Ogier aż tak łasy na pieniądze nie jest i pokazał to rozpoczynając współpracę z MSportem, do tego udowadniać niczego nie musi. Fiesta może i jest najsłabszym samochodem ale uważam że w przyszłym sezonie to się zmieni, bo wsparcie Forda będzie większe - pamiętajmy że tak naprawdę o tym że Ford będzie się bardziej angażował było wiadomo dopiero pod koniec roku.

Tydzień wcześniej pisali, że Ogier na pewno w Cytrynie :)
http://rajdy.autoklub.pl/news/ford-nie-wroci-do-wrc-ogier-blisko-citroena,79672
Jestem skłonny uwierzyć, że rozmawiali wtedy z Ogierem, badali teren na wypadek spadku formy Neuvilla. Jednak dzisiaj to Belg jest górą, więc po co mieliby go wymieniać? Jest szybszy, młodszy, głodny sukcesów, nie myśli o emeryturze, zna auto i zespół itp. Jakie atuty ma Ogier? Że był szybszy, że zdobywał seryjnie tytuły? Jeśli Neuville go pokona, to głupotą było by wymieniać tych zawodników.
Na sezon 2017 PSA nie chciało sypnąć kasy na Seba bo myśleli, tak jak pół forum, że kilka razy tańszy Meeke będzie wygrywać i bić się o majstra. Tak się nie stało a samochód był słaby, to w kolejnym sezonie już Ogier nie chciał do nich iść. Teraz wiele rzeczy się zmienia.
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 18 cze 2018, 20:42

Na sezon 2017 PSA nie chciało sypnąć kasy na Seba bo myśleli, tak jak pół forum, że kilka razy tańszy Meeke będzie wygrywać i bić się o majstra.

Kto tak myślał? :D :D :D :D
Witcher1990
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata