Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez Śmiechol » piątek, 10 lut 2017, 12:08

Kod: Zaznacz cały
- Transparent dla Latvali wisi przed oczami i rozproszył mnie. Przestrzeliłem nawrót i straciłem sporo czasu. Nie mogłem wrócić do swojego rytmu - tłumaczył Sordo.

Ale on marudzi :roll:
Śmiechol
N2

Postprzez kuba.es » piątek, 10 lut 2017, 12:25

Cztery różne auta na czterech pierwszych pozycjach, od dawna o tym marzyłem. Latvala w tym sezonie odmieniony i wyluzowany jak nigdy. Kilka tygodni temu postawiłem u bukmachera przewrotną teorię, że to on zostanie tegorocznym majstrem. Kurs kosmos ale dziś tym bardziej uważam, że wcale nie jest bez szans. Ogier nieco zagubiony, rzadki widok ale jakże potrzebny dla dobra całego cyklu :)
Neuville i Hyundai zgodnie z przewidywaniami w wysokiej formie. Jak najwięcej takich rajdów!
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 10 lut 2017, 12:38

adamlen napisał(a):Latvala liderem po pierwszej pętli, kto by pomyślał jeszcze miesiąc temu.
Od dłuższego czasu pisałem że Yaris nie będzie szrotem tak jak powszechnie się pisało na tym forum :wink:
kuba.es napisał(a):Cztery różne auta na czterech pierwszych pozycjach, od dawna o tym marzyłem. Latvala w tym sezonie odmieniony i wyluzowany jak nigdy.
Zwróciłeś uwagę na bardzo ważny aspekt który przyszedł mi do głowy po obejrzeniu relacji z Monte Carlo tzn. w trakcie Monte Latvali uśmiech nie schodził mu praktycznie z pyska i było go więcej niż podczas całego zeszłorocznego sezonu (może poza ostatnią Australią) - wydaje mi się że Jarii odzyskał bardzo ważną rzecz czyli "radość z jazdy" i moim zdaniem przełoży się to w tym roku na dużo dużo lepsze wyniki.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez iceman150 » piątek, 10 lut 2017, 12:49

No to chyba czas zwrócić honor Toyocie, wygrane oesy to już nie byle co. I to już w drugim starcie, jestem pozytywnie zaskoczony i oby takich zaskoczeń było więcej.
Rok 2004, konferencja prasowa w Nowej Zelandii:
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
- [Marcus]: Tak, to kabriolet.
iceman150
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » piątek, 10 lut 2017, 13:40

Na pewno na plus, że nie widać dużych różnic między samochodami. Nie wyciągałbym jednak pochopnych wniosków po pierwszej pętli. Ogier często trochę odpuszczał piątki i czekał kto popełni błąd, a na pewno ktoś z czuba to zrobi. Faktycznie Latvala wydaje się być zadowolony ze zmiany auta ale czy przełoży się to na więcej wygranych rajdów niż w Polo to zobaczymy za jakiś czas. Podoba mi się, że Neuville pokazuje takie tempo jakie oczekują od niego kibice.
Zobaczymy co będzie po serwisie, gdy zespoły poprawią trochę ustawienia.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez maciotacio » piątek, 10 lut 2017, 14:02

No no, po obejrzeniu testów Yarisa czułem, że może być dobrze ale nie aż tak :D Niech tylko Jari zachowa chłodną głowę. Na plus również Neuville, od połowy ubiegłego sezonu utrzymuję trend wznoszący. Absolutnie dominuję nad Sordo i Paddonem. Jest teraz bezdyskusyjnym nr 1 w Hyundaiu.
Pozytywnie zaskakuję młody Veiby w WRC2.
Mocno poniżej oczekiwań Hanninen, na tyle km testowych co naklepał liczyłem na lepsze tempo.
Lefebvre nie będę narazie komentował.
Ciekaw jestem jak by się plasował w stawce Mikkelsen w ubiegłorocznym Polo.

Różnica między 3 a 6 to tylko 2,1 sekundy!
maciotacio
N2

Postprzez eRADe » piątek, 10 lut 2017, 14:09

Zaraz, zaraz!
A gdzie Ci znaffcy co po oglądaniu filmików z Toyota mówili jaka to padaka ?
eRADe

Postprzez kuba.es » piątek, 10 lut 2017, 14:21

eRADe napisał(a):Zaraz, zaraz!

I ja nie byłem początkowo przekonany co do osiągów tego auta i nie widzę w tym niczego dziwnego. Początkowo, czyli tak mniej więcej do momentu w którym wsiadł do niego wreszcie jakiś szybki kierowca. Z całym szacunkiem ale Hanninen to inna liga, a Makinen po prostu się zestarzał. Dopiero Yaris + Jari = realny potencjał auta.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez adamlen » piątek, 10 lut 2017, 14:33

Wszyscy co tak pisali po oglądaniu filmików..mieli rację :!:
Bo tak właśnie było.
Po prostu Toyota zrobiła taki postęp ostatnich 2 miesiącach przed startem Monte Carlo.
Być może dostali z centrali nowsze podzespoły, może silnik, a może to była kwestia dogrania całego pakietu i w końcu się z tym uporali.tego nie wiadomo. Mówił o tym sam Makinnen, mówili o tym ludzie z branży, ba mówił nawet o tym sam Kubica.
Tak czy inaczej gratulacje dla nich bo już pokazali, że nie odstają od reszty a to dobre dla sportu.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez MlodyGT » piątek, 10 lut 2017, 14:54

Jak dla mnie Toyota nawet na testach nie była padaką i jak dla mnie wypadała najlepiej z grona reszty ale każdy ma swoje gusta.
Od początku sezonu kibicuje Toyocie , w końcu powrót do WRC po wielu latach. Ale jak to się mówi, niech wygra najlepszy :)
MlodyGT

Postprzez Honiclbr » piątek, 10 lut 2017, 16:19

maciotacio napisał(a):Lefebvre nie będę narazie komentował.

Pamiętaj, że Francuz jedzie zeszłoroczną Cytryną i to dla niego pierwszy start w Szwecji za kierownicą WuRCa.
Honiclbr
A5

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 10 lut 2017, 17:20

Neuville bardzo mocny od poczatku roku, jezeli przelozy szybkosc na wyniki moze naprawde byc sporym zagrozeniem dla Ogiera w sezonie. Teraz zmasakrowal reszte, Meeke tez szybko idzie i Paddon odzyskal tempo. JML ogolnie tez bardzo dobrze, nawet jesli na SS7 wolniej. Ogier na razie niemrawo, ale znajac jego, i tak skonczy minimum na podium :P
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Loeb1987 » piątek, 10 lut 2017, 19:03

Meeke szybko a Ogier niemrawo? Ma tylko 4 sekundy straty ;) a jutro nie będzie otwierał stawki, więc wskoczyć może nawet na drugie miejsce.
Loeb1987
A6

Postprzez eRADe » piątek, 10 lut 2017, 19:38

Robert w wywiadzie podczas MC mówił o tym że filmik a auto na żywo to dwa różne odczucia, polecam przypomnieć sobie jak BB zrobił majstra w Polsce, jego przejazd to była nuda. Jak JML i TN wytrzymają psychicznie to Ogier może mieć problemik, ale obawiam się że nie dadzą rady.
eRADe

Postprzez wanderer » piątek, 10 lut 2017, 20:37

Jeśli nawet Ogier uznał, że Toyota nie jest tak dobra by podpisywać z nimi umowę, to trudno mieć pretensje do innych, którzy uważali, że Yaris sprzed 2 miesięcy to padaka.

Zresztą, jestem ciekaw kiedy Latvala zacznie się wykruszać, bo dotychczas miał wzloty, ale nie trwały one na tyle długo, by można było widzieć go w roli kierowcy zmierzającego po tytuł mistrza świata.
wanderer
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata